Kövess minket!

Marketing

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat minikonferenciát szervezett a megújuló energiákról

Szeptember 24-én a Gyermekmentő Szolgálat az Élhető Jövő Park megújulóenergia-programhoz kapcsolódóan egy minikonferenciát szervezett, továbbá együttműködést írt alá az E.ON Hungária csoporttal.

A fóti Lovasterápiás és Oktató Központjába sérüléssel élő gyerekek járnak terápiára és fejlesztésre, szakemberek részesülnek oktatásban és továbbképzésben. A területen létesült Élhető Jövő Park nyugodt, tiszta, vegyszermentes környezetében hasznosítják a Nap, a szél és a víz energiáját – írják a közleményükben. Az energiasziget létrehozását kettős haszon motiválta. A tudományos-szakmai cél egy kísérleti-kutatási terület létrehozása volt, ahol lehetőség van a decentralizált energiatermelés tanulmányozására, szakmai oktatások, illetve kísérletek végzésére megújulóenergia-források használatával. Az intézetben olyan méréseket és kutatásokat is lehet végezni, melyek segítenek hatékonyabbá tenni az energiaátvitelt vagy csökkenteni az elektromos járművek töltésveszteségét. A létesítményt egyetemi kutatók és diákok használhatják a szélenergia mérésére, a napenergia tanulmányozására, illetve egy komplex decentralizált energiatermelő rendszer hálózati hatásainak elemzésére.

„Jelenleg is kapcsolatban állunk a Budapesti Műszaki Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel. 2014 óta 23 szakdolgozat született ebben a témában” – mondta el dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke. A rendezvényen Józsa János, a BME rektora is beszélt a szakmai együttműködésről.

„A projekt másik célja a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja energiaellátásának biztosítása volt. A termelő-, mérő- és vezérlőegységek optimális együttes működésének megteremtése révén egy csaknem teljesen autonóm, a nagy erőművektől és a közüzemi villamos hálózattól nagymértékben független rendszer, egy „energiasziget” jött létre. A hálózat így csupán tartalékmegoldásként szolgál kedvezőtlen időjárási körülmények idejére, illetve megteremti a megfelelő időjárási viszonyok esetén termelt fölösleges energia visszatáplálásának lehetőségét. Nem csak hűtünk, fűtünk ezzel az energiával, hanem így működik a szellőztetés, a számítógépek, de még a mosógépek is. 512 MW villamosenergiát termeltünk az elmúlt években, ezenkívül az ország levegőjét 310 tonnányi széndioxidtól kíméltük meg, ugyanis ennyi káros anyagot állítana elő egy hagyományos erőmű ennyi idő alatt. Jó lenne, ha sokan követnék a mi példánkat” – tette hozzá Edvi Péter.

A minikonferencián együttműködési megállapodást írt alá Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az E.ON Hungária csoporttal. Eszerint az energiacég folytatva az ELMŰ-ÉMÁSZ által megkezdett támogatást a jövőben továbbra is biztosítja az Élhető Jövő Park üzemeltetését és további fejlesztését.

Ezen felül az E.ON Hungária csoport támogatja a Szolgálat által rászoruló gyerekeknek szervezett rendezvényeket, a többi között a parlamenti karácsonyi rendezvényt és a Gyereknapot , illetve a rászoruló gyerekek lovas terápiáját is.

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal történő mai megállapodásaink egyrészt biztosítják az Élhető Jövő Parkban megkezdett munka folytatását, a tervezett közös programjainkkal pedig szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a rászoruló gyerekeknek az élethez jobb esélyeket, meghatározó élményeket és egy inspiráló jövőképet tudjunk biztosítani, közösen. Köszönöm Edvi Péternek a partnerséget, hogy az elmúlt hetekben le tudtuk fektetni ennek az együttműködésnek az alapjait” – mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója

A minikonferencián előadást tartott még Bánki Erik, a Magyar Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke, Kaderják Péter, az ITM államtitkára, akik a megújuló-energia fontosságára hívták fel a figyelmet. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ/ÉMÁSZ volt elnöke az ELMŰ és a Gyermekmentő Szolgálat korábbi együttműködéséről tartott előadást.

Gonda Gábor, a Hewlett Packard Enterprise Közép-Európai Régió ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) együttműködése közel harmincéves múltra tekint vissza. A partnerség fontos részét képezi az IT infrastruktúra biztosítása a Gyermekmentő intézeteiben, így Fóton is. A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén működik a HPE Aruba Meridian felhő alapú navigációs rendszere. Az egész világon ez a teljeskörű installáció rendelkezik a legnagyobb lefedettséggel egy adott területre vetítve, Magyarországon pedig a Lovasterápiás Központ büszkélkedhet elsőként ezzel az innovatív technológiával.

A rendezvényt dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke zárta le, aki méltatta az Élhető Jövő Parkban végzett tevékenységeket. Kihangsúlyozta, hogy az E.ON-nal kötött szerződést már azért is fontosnak tartja, mert nem csak gyermekek támogatásáról szól, hanem közös gondolkozásról, kutatásról, az egyetemekkel való együttműködésről.

Az Élhető Jövő Park megvalósítására 2014 decemberében együttműködést írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve az Óbudai Egyetem. A projekt informatikai hátterét a Hewlett Packard Enterprise biztosítja, a Microsoft szoftvereivel járult hozzá az energiafelügyeleti rendszer működéséhez.

A park koncepciójába az egyre nagyobb jelentőséggel bíró elektromos mobilitás is belekerült, a környezetbarát technológia és a felhasznált tiszta energia okán. A bemutatóteremben a Mercedes-Benz legújabb környezettudatos fejlesztései tekinthetők meg.

A terület okos közvilágítással és mozgáselemző rendszerrel rendelkezik: napelemes LED-lámpákkal és két intelligens közvilágítási oszloppal, amelyeken van elektromosautó-töltő, wifi-elérés, UVB-szenzor és térfigyelő kamera.

Az Élhető Jövő Park jövendő nagy fejlesztési célja, hogy egészségvédelmi, orvostudományi kutatóponttá is váljon.

A konferencia teljes egészében megtekinthető a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Youtube-csatornáján:

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom