Kövess minket!

Marketing

A nagyok ajtaján kopogtatunk

Néhány év leforgása alatt vált butikcégből a nemzetközi ügynökségek kihívójává a Mediator. A full service ügynökség működési modelljéről, terjeszkedési lehetőségeiről és a szakmai utánpótlás jelentette kihívásokról is beszélgettünk Biró László operatív vezetővel és Tárkányi Szabolcs kreatívigazgatóval.

Hogyan vált a Mediator full service ügynökséggé?

A kétezres évek elején sok full service reklámügynökség működött, de később mindenki specializálódott. Ma megint ellentétes folyamatok zajlanak: a médiaügynökség kreatívot fejleszt, a kreatív ügynökség levásárolja a médiát, és közben mindenki digitális. A Mediator más utat járt be: 2005-ben alapították, és 2013-ig egy 6-8 fős kreatív butik volt. Akkor kezdtünk el mindent házon belülre hozni: a médiát, social médiát, webfejlesztést.

Miért pont akkor döntöttetek emellett?

A kreatív munkával elégedett ügyfelek gyakran kérdezték, tudunk-e segíteni a médiában vagy más kommunikációs területeken, az erre bevont alvállalkozók viszont nem tudták az elvárt minőséget hozni. 2013-ban médiatervezői múlttal érkeztem a céghez, ekkor kezdtünk el házon belül médiaosztályt építeni. Közben volt egy nagyon jó szériánk, amikor 20 tenderből 19-et megnyertünk, így tudtunk növekedni. Azt tapasztaltuk, hogy az működik jól, amit házon belül tudunk biztosítani. Az ügyfelek pedig értékelik, hogy egyetlen kapcsolattartót kell hívniuk, a tartalmak nem keringenek szövegírók, programozók és SEO-sok között, nem merülnek fel technikai problémák.

Médiavásárlás területén mennyire számítotok tényezőnek a magyar piacon?

Idén 1,5 milliárd forint körül lesz a médiavásárlási forgalmunk, jövőre pedig már alulról fogjuk karcolgatni a nagyobb ügynökségeket. A social média vagy a kreatív divíziónk talán már önállóan is a top 3 ügynökség között lenne a maga területén. Ha a média is meghatározóvá válna, az hatalmas fejlődést jelentene, mert az egy éles piac, ahol erősebben le vannak osztva a szerepek. De ebbe invesztálunk, ezért vettünk fel PPC-szakembereket is.

A webfejlesztés területén milyen munkáitok vannak?

Ennek 80 százaléka a reklámhoz kapcsolódó iparosmunka: eDM-tervezés és -programozás, bannerek és promóciós microsite-ok készítése, 20 százalékban pedig komplex weboldal- és applikáció-programozásokkal is foglalkozunk. A magyar webhelyzet még elég katasztrofális: még mindig vannak olyan jelentkezők, akik végre szeretnének egy normális weboldalt a 10-15 éves megoldások helyett, ezért továbbra is van benne potenciál.

PR-rel, illetve tartalommarketinggel is foglalkoztok?

A közösségi médiás tartalommarketinget a social media osztály kezeli, PR-menedzsert pedig éppen keresünk, mert egyre nagyobb az igény az ügyfelek részéről.

Mennyire tudjátok kihasználni a kapacitásokat? Elég stabil ehhez az ügyfélkör?

20-25 aktív ügyfelünk van, akiknek 80-85 projektje fut egyszerre. Az elmúlt 3 évben nem nagyon vesztettünk ügyfelet, kapacitást pedig akkor bővítünk, ha a terhelés már befolyásolná a napi munka minőségét. A mostani piacon nem könnyű szakembereket találni. Ha 2013-14-ben lett volna ilyen a munkaerőhelyzet, akkor nem is tudjuk, hogyan lettünk volna képesek bővülni.

Melyik területeken van hiány?

Mindenhol küzdünk. Az, hogy webfejlesztésre nem találni programozót, nem újdonság, de a kreatívokat is más ügynökségektől kell átcsábítani, motion designert vagy PPC-st pedig még csábítani sem nagyon lehet. Nagy előnyünk, hogy a munkatársak itt a kommunikáció minden szegmensére ráláthatnak. Arra törekszünk, hogy aki idejön dolgozni, idővel ne szakterületben, hanem kommunikációban gondolkodjon. Folyamatosan zajlik a juniorvadászat is, a médiaterületen pedig gyakornoki életpályamodellt indítottunk el, annyira kevés volt a jó szakember. A felvetteket házon belül képezzük, hogy reklámszakemberekké váljanak, és sok frissen felvett néhány éven belül csoportvezető lesz. A menedzsment igénye volt, hogy emberi munkakörnyezetet alakítsunk ki. Igyekszünk mindenkit az egyéniségének megfelelő ügyfelekhez rendelni, és a legütőképesebb párosokat kialakítani. Nagyon szeretik a kreatívok is, hogy sokszínű a munka: egyik pillanatban tévés storyboardon agyalnak, utána online kampányon dolgoznak, de a szövegírók akár az ötleteikből készült film forgatására is kimehetnek, ha pedig fáradni látszanak, akkor át tudjuk őket tenni másik ügyfélre. Nagyon alacsony nálunk a fluktuáció, évente egy-két kollégától válunk meg.

A fiatalokról mi a véleményetek? Sok helyről hallani, hogy már nem igazán motiváltak.

Ez már egy más generáció, aki sok pénzt, kevés munkával és azonnal szeretne. Viszont ha megtalálod azokat az embereket, akik klasszikus módon szeretnének dolgozni, fejlődni és jó szakemberré válni, akkor nagyon jól lehet velük dolgozni. A jó munkamorálú közeg őket is felfelé húzza.

A növekedést hogyan tudta lekövetni a cég?

A Mediator attól ütőképes, hogy a tulajdonosok nem szólnak bele a napi munkába, nagyon gyorsan tudunk reagálni a változásokra, és elég rugalmasak vagyunk ahhoz, hogy akár ügyfélszinten is idomuljunk az elvárásokhoz. Mindig az ügyfelek igényeinek megfelelően bővültünk, a rendszert pedig folyamatosan ehhez alakítottuk: az elmúlt 3 évben legalább 4-5 féle rendszert kipróbáltunk, és az IT- és pénzügyi folyamatokat is ezekhez igazítottuk. Sok munkatársunk multitól érkezett, és tőlük próbáljuk átvenni az ott működő megoldásokat, hozzáigazítva ahhoz a jó hangulatú, családias légkörhöz, ami az ügynökségben van.

Az ügyfélkör változott a növekedéssel? Vannak olyan cégek, amelyek szívesebben mennek egy nagyobb ügynökséghez, mint egy butikcéghez?

Igen, el kell érni egy bizonyos szintet. Van például olyan ügyfelünk social médiában, akinek a referenciájával meg tudtunk nyerni két másik céget. És ahogy nő a médiavásárlási volumenünk, úgy kapunk olyan tenderekre meghívást, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Egy 300-400 milliós tévés tenderre ma már meghívnak minket, míg pár éve ennyi volt a cég teljes árbevétele. A nagy ügyfelek ajtaján kopogtatunk. Dolgozunk a Deichmann-nal, Fundamentával, a Shop Stoppal, pharmacégekkel. Minden ügyfelünket magunknak szerezzük tendereken vagy bekopogtatva, és jellemzően előbb kisebb munkákat kapunk, majd a sikeres problémamegoldással próbálunk egyre nagyobb szeletet kihasítani a kommunikációs büdzséből.

Nemrég beléptetek a WPI-ba. Ettől vártok új megbízásokat?

A WPI független ügynökségek nemzetközi szervezete, és az önkéntesség miatt nagyon lelkesek a tagok. Ami fontos benne számunkra, hogy a nemzetközi háttér hiánya olykor versenyhátrányt jelentett számunkra, most viszont már ugyanúgy le tudunk bonyolítani egy nemzetközi kampányt, mint bármelyik hálózat. A WPI új elnöke nagyon elkötelezett, hogy az új üzletek megszerzésében egységesen lépjünk fel, és akár egy Cola-tenderre is meghívást kapjunk. Azt pedig mi fogjuk javasolni, hogy a hálózati tagok időszakonként osszák meg egymással a friss megoldásaikat.

Mik a közeljövő tervei?

Erről a méretről már nehezebb tovább növekedni, de nem állunk meg, csak lassítunk egy kicsit. Nemrég a Zewa és a Guinness social média tenderét nyertük meg, elkezdtünk dolgozni a KIA-nak ATL-ben, és a Unix is ügyfelünk lett. 2018 arról fog szólni, hogy az ügynökség igazán ütőképes csapattá váljon, és ha lehetőség nyílik rá, részt vegyen kreatív megmérettetéseken is. A díjak tekintetében nem esünk át a ló túloldalára, továbbra is az elégedett ügyfélkör a legfontosabb, de lassan meg kell méretnünk magunkat a kreatív fesztiválokon is.

 

A beszélgetés rövidített változata elsőként a Médiapiac 2017/11-12. számában jelent meg.

 

Marketing

Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa 2021-ben

Immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díj pályázatot, amelynek díjátadójára 2021. szeptember 16-án, a Marketing Summit Hungary konferencián – a marketing szakma csúcstalálkozóján – került sor.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség

Ebben az évben 149 nevezés érkezett 25 várostól, köztük elsőként határon túlról is, a szerbiai Magyarkanizsáról. A pályázó szervezetek 5 kategóriában nevezhettek. Idén is a rendezvény, esemény kategóriában érkezett a legtöbb nevezés, összesen 49.

Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte. Minden olyan pályázat, amely megfelelt a zsűri előzetesen meghirdetett kritériumrendszerének, elnyerte a Városmarketing Gyémánt Díj gyémánt elismerését. Idén 101 „gyémánt-oklevelet” adtak át.

Az idei év fődíjasa Nyíregyháza városa lett, így viselheti a Marketing Fővárosa 2021 kitüntető címet. A város 20 elismerésben részesült, azaz a legtöbb Városmarketing Gyémánt díjat nyert el.

A díjakat Prof. Dr. Piskóti István, a program vezetője, a zsűri elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád, az MMSZ alelnöke adta át Zagyva Gyulának, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

Városmarketing nagykövete különdíjat Budapest II. kerülete kapta a nagyszámú pályázataiért, amellyel bizonyította, hogy komplex marketingtevékenységet folytattak az elmúlt esztendőben. A Marketingaktív Megye díj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti. A megye 26 marketing gyémántdíjat nyerte el

– Nyíregyháza és Vásárosnamény városa által.

A Kisvárosi első elnevezésű díjat Vásárosnamény városa tudhatja magáénak, hiszen a díj legaktívabb nevezőjének bizonyult kisváros kategóriában, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és a városmarketing irányába.

A díj megalapítása óta bevezetésre került a Gyémánt Ranglista, hiszen nem elegendő egy adott évben jó marketingtevékenységet folytatni. A gyémánt ranglista mutatja, hogy a települések összesen hány gyémántot szereztek 2015 és 2021 között. A ranglistán az 5. helyen áll Vásárosnamény 31 gyémánttal, őt követi 4. helyen Siófok 33 gyémánttal, a 3. helyen Győr áll 37 gyémánttal, a dobogó 2. fokán Nyíregyháza áll 44 gyémánttal. A ranglistát 2021-ben Miskolc városa vezeti 48 gyémánttal.

A városok mindennapjait is átíró COVID 19 járványra választ adó marketing aktivitásokat idén „covid-marketing különdíjjal” jutalmaztuk. Hat különdíj került kiosztásra a szakmai zsűri döntése alapján: Budapest II. kerület, Miskolc, Gödöllő, Siófok, Budapest VI. kerület valamint Pécs városok marketing megoldásai részesültek külön elismerésben.

Tovább olvasom

Marketing

Zöldebb felfogás, empatikusabb légkör: a pandémia lehetőségei

A környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból.

Közzétéve:

A Marketing Summit Hungary új, videós felületén, a Lounge Group közreműködésében létrejött Summit Play-en a gazdaság különböző szektorainak legfontosabb szakértői tekintik át az elmúlt időszak tanulságait és a jövő lehetőségeit.

A csak ezen a platformon szeptember 29-től látható, hét exkluzív, zártkörű kerekasztal-beszélgetéseken terítékre kerülnek az FMCG-, a kereskedelmi szektor, a gyógyszer- és egészségipar, a pénzügyi, a közlekedési szektor kihívásai és lehetőségei, de az innováció és a marketing szerepének felértékelődéséről is elsőkézből informálódhatnak az érdeklődők.

A gyorsan mozgó óriások

Szektortól függetlenül a legnagyobb vállalatokat hosszúra nyúló döntéshozási folyamataik miatt sokan egy lassan mozgó óriásnak képzelik el, azonban mostanra kijelenthetjük, hogy ez az analógia tévesnek bizonyult. A marketingszakemberek rámutattak, hogy a járványhelyzetből eredő kihívásokra rendkívül gyorsan és rugalmasan kellett reagálniuk. A lendületes döntéshozás eleinte a túlélést szolgálta, de később a szakemberek ezt a képességet bizonyos értelemben már versenyelőnnyé is tudták kovácsolni.
Környezettudatosabbak lettünk

Arra a kérdésre, miszerint a pandémia alakította-e az emberek energiafogyasztási szokásait Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója meglepő választ adott: szerinte a járványhelyzet az emberekben összekapcsolódott a bolygó és az emberiség jövőjével, ami egy komoly attitűdváltást eredményezett. A kommunikációs igazgató szerint ennek köszönhetően erősödött a környezettudatosság és a fenntarthatóság az emberek fejében, ami kiemelten pozitív hozadéka a COVID-válságnak. Nem csak az energia, de a bankszektor képviselője számára is a klímavédelem növekvő szerepe volt az egyik fő tanulság, amely az iparágban az eddig még kevésbé láttatott zöld bankolás jelenségében képeződött le, sőt időközben a logisztikai üzletág alappillére és fő mozgatórugója is a fenntarthatóság lett.

A személyes kapcsolatok felértékelődtek

A kerekasztal- beszélgetés szereplői az előzetes interjúk során kiemelten fontosra értékelték azokat az alapvető emberi értékeket, amelyek kritikusnak bizonyultak az elmúlt időszakban: nagyfokú bizalomra, empátiára és odafigyelésre volt szükség a dolgozói közösség minden szintjén. A munkatársak az otthoni munkavégzés ellenére is magas szintű szakmaiságot képviseltek a munkájuk során, azonban emberileg a legtöbb kolléga kifejezetten nehezen élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra drasztikusan csökkentek a személyes interakciók és mindez nagyban kihatott a csapatkohézióra.

A tematikus kerekasztalok egy-egy megszólalójával az interjúk már megtekinthetőek a Marketing Summit Play Magazin rovatában és mind a hét beszélgetés teljes terjedelmében elérhető lesz a felületen szeptember második felében.

Tovább olvasom

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom