Kövess minket!

Marketing

A magyarok inkább hiszik, hogy a pénz boldogít

Az Ipsos világszerte 19.516 felnőtt válaszadó megkérdezésével készült nemzetközi kutatás eredményei alapján az emberek közel kétharmada boldognak vallja magát.

Az Ipsos az elmúlt 10 évben immár hatodik alkalommal rajzolta meg a világ boldogságtérképét. A 27 ország bevonásával készült kutatás szerint Magyarország és Spanyolország a két legkevésbé boldog európai nemzet, míg Hollandia a világszinten is a pozitív végletet képviseli.

ÁBRA: A világ lakosságának boldogságtérképe (bázis: a bevont országok felnőtt lakossága, N=19.516)
ÁBRA: A világ lakosságának boldogságtérképe (bázis: a bevont országok felnőtt lakossága, N=19.516)

A globális átlag azt mutatja, hogy tízből hat ember boldognak érzi magát a mindennapokban (63%), amely alapján az elmúlt 14 hónapban nem történt jelentős változás, az országok sorrendje azonban jelentősen átrendeződött. A kutatás 6 ország esetén mért öt százalékpontnál nagyobb javulást, míg 12 ország esetén hasonló mértékű romlást az általános boldogság szintjében.

ÁBRA: Mennyire érzi magát boldognak? (bázis: a bevont országok felnőtt lakossága, N=19.516)
ÁBRA: Mennyire érzi magát boldognak? (bázis: a bevont országok felnőtt lakossága, N=19.516)

A legnagyobb mértékű pozitív irányú változás Kínában mérhető, amely nemzet így az első helyre került. Hasonló növekedésről tanúskodnak az orosz eredmények is, de az 58%-nyi boldog lakossal továbbra is elmaradnak a világátlagtól. Peru, Chile és Mexikó jelentős visszalépést mutat a tavaly mért boldogságszinthez képest, ezzel a világ legboldogtalanabb nemzeti között említhetők, akárcsak Magyarország. Világszinten mindössze a lakosság 6%-a mondja magát nagyon boldogtalannak. Ez az érték Spanyolországban a legmagasabb (13%), amelynek köszönhetően az ország szintén a lista alsó negyedében található.

A régiónkban mért országok közül Lengyelország büszkélkedhet a legtöbb boldog emberrel, a felnőtt lakosság 68%-a nevezte magát boldognak, vagy nagyon boldognak. Magyarország tartósan a világátlag alatt szerepelt a 2011 decembere óta tartó időszakban, de a tavalyi 50%-os értékhez képest is jelentős romlás volt mérhető 2020-ban.

ÁBRA: Mennyire érzi magát boldognak? (bázis: Közép- és Kelet-Európa felnőtt lakossága)
ÁBRA: Mennyire érzi magát boldognak? (bázis: Közép- és Kelet-Európa felnőtt lakossága)

A boldogságot meghatározó tényezők közül a fiziológiai szükségletek teljesülésén túl a tartalmas, megfelelő irányba tartó élet, a társas kapcsolatok, valamint az anyagi biztonság is kiemelt helyet kap a világ polgárai életében.

ÁBRA: Mennyire okoznak Önnek örömöt az alábbiak? (bázis: a bevont országok felnőtt lakossága, N=19.516)
ÁBRA: Mennyire okoznak Önnek örömöt az alábbiak? (bázis: a bevont országok felnőtt lakossága, N=19.516)

A magyar eredmények alapjaiban nem mutatnak jelentős eltérést a világátlagtól, de jobban hiszünk benne, hogy a pénz boldogít (+4 százalékpont a globális értékhez képest). Összességében a vagyon és a személyes anyagi helyzet fontossága átlag felett nőtt Magyarországon a tavalyi évhez képest, míg a barátok, az elismertség, a megbocsátás, illetve a sporthoz, szórakozáshoz való hozzáférés fontossága csökkent a mindennapi boldogság szempontjából.

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom