Kövess minket!

Marketing

A magyarok a táskákat, a szlovákok a logókat keresik

A magyar piacra 2016 végén lépett be az Answear, és mára az online multibrand divatkereskedők között a második-harmadik helyen áll. A regionális divatkereskedelem jellegzetességeiről, az egyes országok fogyasztóinak eltérő ízléséről és a saját ruházati márkájuk szerepéről is beszélgettünk Anna Śliwińskával, az Answear nemzetközi sales- és marketingmenedzserével.

Miben különbözik az Answear a divat területén tevékenykedő többi e-kereskedőtől?

Az Answear idén 7 éves, és a lengyel piacon kezdte a működését. A tulajdonosunknak több mint 20 éves tapasztalata van a divatpiacon, az ő márkája volt a nemrég eladott Mohito, és hozzá tartozik a Medicine is. A legfontosabb különbség, hogy nem szeretnénk mindenkit megcélozni, soha nem fogunk versenyezni az olyan nagy, többmárkás webshopokkal, mint például a Zalando. Egyelőre 6 közép-kelet európai piacon vagyunk jelen, és a terjeszkedést is a régióban képzeljük el, ahol ismerjük az ügyfelek igényeit. Mutatkoznak különbségek a térség országai között, de azért a hasonlóságok dominálnak. Mi azokra a márkákra fókuszálunk, amelyek a régióban jól teljesítenek. A tehetősebb vásárló is kevesebb, mint nyugatabbra, ez is meghatározza a portfóliót, például kevesebb a szuperprémium márka, amelyeket nem tudnánk jó áron kínálni.

Ugyanakkor az olcsó, fast fashion márkák vásárlói sem a célcsoportunk, inkább a piac középső szegmensét célozzuk, azon belül pedig elsősorban a 25-40 év közötti nőket.

Magyarországon emellett szokatlanul magas, 38 százalékos a férfi vásárlók aránya is.

Értelmezhető méretű ez a szegmens a régióban?

A stratégia megalkotásakor nem végeztünk demográfiai elemzést, de a kommunikációs kampány kialakításakor felmértük a piacot. További korlátozó tényező, hogy olyan internet-felhasználókra célzunk, akik nem félnek az online vásárlástól. Az ő arányuk országonként változik: a csehek például az élen állnak, míg az ukránoknál a mai napig küzdünk azzal, hogy a vásárlók telefonon szeretnek mindenről megerősítést kérni. De összességében méretes piac.

Answear Wild Nature

Milyen egyéb különbségek mutatkoznak a piacok között, akár fogyasztói viselkedés, akár a kedvenc márkák tekintetében?

Az eladási adataink mellett általános piackutatási adatokat is vizsgálunk. A cseh piac sportruházatban, az ukrán farmerben, sportruházatban és szexi ruhákban, a szlovák a márkázott, minél nagyobb logós darabokban erős. A magyarok elsősorban sportruházatot vásárolnak, valamint meglepően sok kiegészítőt. Ez azért is furcsa, mert nálunk a kiegészítő-kategória választéka nem túl széles, tavaly vezettünk be pár új cipő- és kiegészítő-márkát, mint a Parfois, Steve Madden, Nobo és a Love Moschino. Más országokkal összehasonlítva Magyarországon az eladások 25 százalékát a táskák adják. Nem az olyan csúcsmárkákat vásárolják, mint a Furla vagy a Michael Kors, hanem inkább a közepes-prémium márkákat, mint a Guess, Tommy Hilfiger, vagy a Calvin Klein. A román vásárlók körében az elegáns viselet fontosabb, ugyanis náluk bizonyos pozíció esetében elvárás a formális öltözet, a státusz bemutatása. Ezért ott a ruhák a legerősebb kategória, nálunk viszont inkább sportmárkákat vásárolnak, ami azt jelenti számunkra, hogy erősítenünk kell az elegáns márkák piacán. Rendszerint olyan márkákat próbálunk bevenni a kínálatba, amelyek mind a hat piacon jól ismertek, mert ezek üzleti és kommunikációs szempontból is jobban kezelhetőek.

Honnan jött a gondolat, hogy a 300 forgalmazott márka mellett saját brandet is indítsanak Answear néven? Mi volt vele a cél, és hogyan teljesít a nagy márkák mellett?

A profitunk jelentős része az általunk forgalmazott nagy márkákból származik, Magyarországon például a Tommy Hilfigerből, a farmerekből, a Desigualból, de az Answear a női kategóriában már az ötödik helyen áll, vagyis egyre erősebb lesz. Valamivel a fast fashion, a Mango vagy a H&M fölé pozícionáljuk, de jó minőséget adunk elérhető áron.

A saját márka egyrészt erősíti a stratégiánkat, azt mutatja a vásárlóink felé, hogy ismerjük a trendeket, másrészt segíti az értékesítést is.

A nagy kereskedőknek, az Asosnak, Zalandonak is megvannak a saját márkáik a kínálatukban, hiszen a vevők nem csak márkázott termékeket vásárolnak. A gyorsan változó trendekre nem mindig szeretnének túl sokat áldozni, és erre az igényre is reagálunk. A tulajdonos divatszakmai tapasztalatára is építünk. A Medicine is a mi márkánk, de azt több mint 80 üzletben értékesítjük Lengyelország-szerte, valamint néhány franchise-üzletben külföldön.

 

Milyen csatornákon kommunikáljátok a márkát és mi a kulcsüzenet?

Múlt évben új kommunikációs stratégiába kezdtünk, amit hosszas felkészülés előzött meg. Az ügynökségünkkel közösen 10 hónapon át dolgoztunk, és azt a pozicionálást alakítottuk ki, hogy „we are the answear”, vagyis mi vagyunk a válasz minden igényre. Bár nincsen akkora választékunk, mint a nemzetközi cégeknek, a vásárlóink minden alkalomra találhatnak megfelelő megoldást, legyen az Valentin-nap, randevú vagy munka. Követjük a trendeket és a fogyasztói viselkedés változásait is, a beszerzőink pedig olyan márkákat, és azokon belül olyan termékeket választanak, amelyek a mi piacainkon eladhatóak.

Az ország és a büdzsé függvényében a kampányfilmet VOD-csatornákon, például a YouTube-on és a Facebookon, illetve televízióban futtattuk. Emellett PR-aktivitásaink is voltak, az egyre erősebbé váló influencerekkel, valamint egy nyereményjátékot is indítottunk a részvételükkel. A reklámunkban vicces módon mutattuk be, hogyan használható a divat a különböző alkalmakkor, és arra bíztattuk a követőinket, hogy a #wearetheanswear hashtaggel ők is tegyenek így. A fődíj egy Fiat 500-as volt, és a résztvevők nagy erőket mozgósítottak, sokan az utolsó pillanatig csiszolták a videójukat. Idén tovább erősítjük a kommunikációnkat. Nem fogunk lemondani a hagyományos megjelenésekről, például a sajtóról sem, és néhány bevásárlórendezvényen is részt veszünk majd. Az Answear márkánk kiemelt figyelmet kap majd, és öt új kollekciót is bemutatunk, amelyek közül hamarosan érkezik a Wild Nature.

Magyarországon milyen influencerekkel dolgoztok együtt?

Tavaly a Fifty pairs of Shoes-zal, Beauty Junkie-val, SzilvaGlammal dolgoztunk, illetve celebek is részt vettek a kampányunkban, mint Mádai Vivi, Szilágyi Szilvi, Wolf Eszti. Folyamatosan keressük azokat az arcokat, akik hitelesek lehetnek a márka számára és jó elérésük van.

Answear Wild Nature

A tartalommarketingről hogyan gondolkodtok? A magyar weboldalon van ugyan blogszekció, de nem túl aktív. Tervezitek ezt fejleszteni?

Ez a kommunikációnk fontos területe, de az egyes országokban a fejlettség más-más szintjén állunk. A trendekről és a saját márkánkról is több információt kell megosztanunk, így mindenképpen fejleszteni fogjuk. A kulcsgondolat, hogy a posztírásba is bevonjunk bloggereket, mert akkor az ő különféle csatornáikon is terjeszteni tudjuk a tartalmakat. Ugyanakkor azt figyeltük meg, hogy összpontosítanunk kell bizonyos csatornákra.

A magyar Instagram-csatornánk például a leggyorsabban növekvők közé tartozik, míg a magyar Facebook-felhasználók körében a versenyek működnek hihetetlenül jól.

Az ideális persze a különböző csatornák ötvözése lenne a márkaismertség és a vásárlásösztönzés szempontjából. Idén a videótartalmak fejlesztésébe is többet szeretnénk fektetni, a központi stylistunk részvételével, illetve a helyi influencerekkel, vagy a promóciókhoz kapcsolódva.

 

A hűségprogram hogyan működik?

A magyar piacon küzdünk azzal, hogy a felhasználókat rávegyük az Answear Club-tagságra. Lehet, hogy ez a fogyasztói magatartás jellegzetessége, vagy a kettős emailes jóváhagyás ijeszti el őket, és nem elég árérzékenyek ahhoz, hogy feliratkozzanak. De nagy lehetőségeket rejt a vásárlóink számára, hiszen a gyűjtött pontokkal akár 50 százalékos kedvezményt is elérhetnek, miközben ilyen mértékű engedményt sosem adunk az új kollekciókra. Emellett a különleges alkalmakkor extra kedvezményeket biztosítunk, néhány akcióban egy nappal korábban részt vehetnek, talán nincsenek is tisztában az összes előnnyel. Idei feladataink közé tartozik, hogy ösztönözzük a részvételt.

Milyen tapasztalataitok vannak a logisztikai szolgáltatókkal? A csúcsszezonokban is jól működik a kiszállítás?

A legforgalmasabb időszakokban minden piacon tapasztalunk nehézségeket, de ezzel a többi cég is így van. A futárcégek is fejlődnek a piaccal, de Black Friday idején vagy karácsonykor így is komoly káosz tud kialakulni. Tavaly karácsonykor előre feltüntettük a weboldalon, hogy meddig leadott rendelések esetén tudjuk biztosítani, hogy az ünnepek előtt megérkezzen a csomag. Átláthatónak és őszintének kell lennünk, hiszen a logisztikai szolgáltatók befolyásolására úgysincs módunk. A bevásárlóközpontban még így is több idejükbe kerülne a bevásárlás.

Answear Wild Nature

Néhány hete prezentáltak a magyar e-kereskedelmi piaccal kapcsolatos kutatást, amiből kiderült, hogy a magyar vásárlók jobban bíznak az olyan e-kereskedőkben, akiknek fizikai elérhetősége is van, akár csak egy átvevőpont vagy ügyfélszolgálat erejéig. Gondolkodtok ilyenben?

Lehet benne valami, mert a legnagyobb cseh versenytársunk, a Zoot több mint 20 átvételi pontot nyitott, mivel a cseh fogyasztók mindent összevásárolnak, viszont sok mindent vissza is küldenek. A márkaismertség szempontjából is hasznosak a fizikai üzletek, de a visszaküldési arányt is megnövelik. Ezt két átvételi ponttal mi is lekövettük, de nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a legjobb megoldás.

Sokszor elegendő, ha egy véleményvezér garantálja a márka minőségét, vagy ha rendezvényeket szervezel a márka bemutatására, illetve részletes méretinformációt adsz és jó a telefonos ügyfélszolgálat.

A mi esetünkben a nagy márkák vásárlói úgyis tudják a méretüket, a magyar piacon pedig a legalacsonyabb a visszaküldési arányunk. Az is meglepett minket, hogy a magyar piacon mindössze két hónapja bevezetett online fizetéssel már a vásárlók 20 százaléka él, ami a harmadik legmagasabb arány az országok között, a kiemelkedő lengyel, illetve a cseh piac után. Az e-kereskedelem világa nagyon gyorsan változik, és a vásárlók viselkedésében is folyamatos módosulásokat figyelhetünk meg. Ettől nem kell félnünk.

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom