Kövess minket!

Marketing

A Lenovo átvette a vezetést

Az IDC és a Gartner legfrissebb felmérése szerint a Lenovo a világ első számú PC gyártója lett.

Az IDC jelentése szerint 2013 második pénzügyi negyedében a PC gyártó elérte a 16,7 százalékos piaci részesedést, ami 1,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Egyébként a Gartner is 16,7 százalékos részesedést mutatott ki a Lenovonak a szóban forgó negyedévre, az előző negyedévi 14,9 százalék, valamint a tavalyi második negyedéves 14,9 százalék után. A széles körben elfogadott piaci összesítések alapján első ízben jelenthető ki, hogy a Lenovo egyértelműen világelső pozíciót szerzett a PC-piacon.

Egyre erősebbek Kínán kívül is

A Lenovo 2013. március 31-vel zárult pénzügyi évében az IDC szerint a kínai cég rekord növekedést ért el a globális PC-piacon és tizenhat egymást követő negyedévben gyorsabban nőtt, mint maga a világpiac. A hét legnagyobb felvevőpiac közül háromban – Kínában, Japánban és Németországban megszerezte az első helyet, emellett 39 országban tudott kétszámjegyű piaci részesedést felmutatni.

A Lenovo bevételeinek ma már több mint a fele Kínán kívülről származik. Miközben jelentős mennyiségben szállít és forgalma is folyamatosan növekszik, a cég profitabilitása is rekordmagasságokba emelkedett, köszönhetően a tavalyi év 34 százalékos bevételnövekedésének.

Mindemellett a Lenovo gyorsította a tempót, hogy a meghatározó szereplője legyen a PC Plus területnek is. Ennek nyomán az okos eszközök világpiacán 5,9 százalékos részesedéssel a harmadik helyet szerezte meg. A cég Kínában, ami a világ legnagyobb PC+ piacának számít a második legnagyobb okostelefon- és táblagép-szállító. Ez utóbbi két igen gyorsan növekvő szegmensből származik a cég bevételeinek már több mint a 10 százaléka.

„A sikerért mind a vevőinknek, mind a globális csapatunknak hálásak vagyunk. Ráadásul miközben a PC-piac soha nem látott nehéz időszakot él át, a Lenovo nemcsak növelni tudta a részesedését, hanem jelentősen javítottuk a profitabilitásunkat és még több innovatív terméket tudtunk bevezetni minden piaci szegmensben. A PC-piaci elsőségért folyó küzdelemben mindig vannak hullámhegyek és –völgyek. Szilárd meggyőződésem ugyanakkor, hogy még mindig van lehetőség a további nyereséges növekedésre és újabb úttörő jellegű innovációkra a globális PC-piactéren” – kommentálta az elért eredményt Jang Jüan-csing(Yang Yuanqing), a Lenovo elnök-vezérigazgatója.

“A PC-piac átalakulóban van, de még mindig egy 200 milliárd dolláros üzleti lehetőségről beszélhetünk. Mi a Lenovonál ebből a lehetőségből többet ragadhatunk meg, mint a versenytársaink, mert az utóbbi négy évben ehhez megfelelő egyensúlyt teremtettünk. Hagyományos területeinken – így Kínában és a globális üzleti PC-piacon – folyamatosan növeltük a részesedésünket és fenntartható profitmotorokra építkeztünk. Mindeközben a világ fejlődő piacain is, ahol ugyancsak vezetők vagyunk, valamint a lakossági PC-k globális piacán, ahol másodikok vagyunk, kellően súlyoztuk és javítottuk a nyereségességünket. A jövőben is arra fókuszálunk, hogy meg legyen az egyensúly a növekedés és a profitabilitás között a teljes PC-üzletágunkban.  A PC-piacon most elért vezető szerep csak egy mérföldkő azon a hosszabb úton, amely elvezet oda, hogy valódi vezetői lehetünk a PC Plus piacnak is, amely magában foglalja a táblagépeket, az okostelefonokat, az okostévéket, és egyéb okos eszközöket. Nagy lépéseket tettünk már ezeken a területeken is. Jelenleg mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb okos eszközöket gyártó cége. Folytatva a sikerreceptünkre fókuszálást, – ami világos stratégiát, innovatív termékeket, nagyszerű irányítást és egy sokoldalú globális csapatot jelent – meg vagyok győződve, hogy fő üzletágunkban a PC-bizniszben a jövőben is képesek leszünk a nyereséges növekedés elérésére és egy idő múlva hasonló sikert tudunk elérni a gyorsan növekvő PC Plus piactéren is” – tette hozzá a cég első embere.

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Fél liter víz hétezerért? – így verik át a “csodaszereket” áruló honlapok az embereket

A magyar fogyasztóvédelem határozottan fellép a vásárlók tudatos félrevezetésével szemben. Az ITM most az átverés módszereire figyelmeztet.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan végzi próbavásárlással egybekötött hatósági ellenőrzéseit az elektronikus kereskedelemben is – közölte az ITM pénteken, kiemelve: a csodaszerekkel házalók a digitális térben egyszerűbben találják meg a hiszékenyeket vagy elkeseredésükben a leghalványabb esélyt is megragadókat.

Tisztességtelen cégek internetes hirdetésekben kecsegtetnek jelentős egészségjavulással, hosszú élettel, szédítik az erre fogékonyakat a gyors fogyás vagy az erőfeszítést nem igénylő nyelvtanulás ígéretével.

A fogyasztóvédelem időnként egy-egy látványos lebukás bemutatásával int arra, hogy ne dőljünk be se az átlátszó, se a körmönfontabb hazugságoknak

– áll a közleményben.

A legutóbb vizsgálat alá vont forgalmazó a természetben nem létező hatóanyaggal dúsított, betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmasként hirdetett folyadékot terít. Az akár a koronavírus elleni védekezésre vagy a fertőzés gyorsabb kiheverésének elősegítésére is ajánlott szert a labor lényegében sózott ioncserélt vízként azonosította be – közölte az ITM, hangsúlyozva, hogy így különösen borsos a fél deciliteres kiszerelés 7500 forintos ára. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a honlapot üzemeltető vállalkozással szemben.

A csodát ígérő termékeket kínáló oldalakat jellemzően a szürkezónában mozgó, fiktív cégek működtetik.

Árucikkeiket csak utánvétellel vagy készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a visszafordítható banki tranzakciókat. A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon.

Így megy az átverés

  • Az ügyfeleket jellemzően felugró hirdetésekkel, spamekkel terelik tévútra.
  • Általában csak egyféle terméket árulnak.
  • Gyakran manipulált előtte-utána képekkel igyekeznek kedvet csinálni a vásárláshoz.
  • Sokszor hírességek netről illegálisan leszedett fotóival keltik fel a figyelmet.
  • A valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak.
  • A közvetlen megrendelési lehetőség felkínálásával egyidejűleg a rohamosan fogyó raktárkészletre vagy csak az adott napon, órában érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva adják meg az utolsó lökést.
  • Sokszor fiktív hozzászólók véleményével, kiötölt dicséreteivel próbálják hihetőbbé tenni aztán soha be nem váltott ígéreteiket.

Átgondoltság és tájékozódás

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma eddig közel 200 próbavásárlással tett a csodát ígérő termékek kiszűréséért. Úgy vélte, az állandó jelenlét elengedhetetlen, mert a cégek folyton új és még újabb trükköket eszelnek ki.

“E küzdelemben leghasznosabb szövetségeseink a fogyasztók lehetnek, ha átgondoltan válogatnak az online kínálatból. Mielőtt egy fillért is kiadnának a kezükből, mindenképpen érdemes fellapozniuk a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek”

– fogalmazott a helyettes államtitkár.

Tovább olvasom