Kövess minket!

Marketing

A legjobb módja a tinik megszólításának – így aknázható ki a TikTok

Csupán kétéves, de máris meghódította a világot, több mind félmilliárd aktív felhasználója van, ami azt jelenti, hogy minden tizenötödik ember aktívan használja, még úgy is, hogy a userek nagy része 24 év alatti, így nem túlzás kijelenteni, hogy a Z generáció majdnem minden tagjának megtalálható a telefonján. Ez az applikáció a TikTok. De vajon honnan jött, és minek köszönhetően tett szert ekkora népszerűségre ilyen viharos gyorsasággal? És hogyan aknázható ki és tehető tőkévé a népszerűsége? Erről írtunk a Médiapiac 2019-es hatodik számában.

A TikTok lényegében egy videómegosztó applikáció, de szemben a YouTube-bal ide csak rövid, legfeljebb 15 vagy 60 másodperces videókat lehet feltölteni. A videókat adott tematikára és az adatbázisban elérhető zenékre, lényegében „real time” vágva oszthatják meg a fiatalok, így a kreativitás több területen is nélkülözhetetlen egy vírusvideó elkészítéséhez – szükség van hozzá egy jó ötletre, egy jó scriptre és trükkös vágástechnikára, amihez minden lehetőséget megad az alkalmazás kezelőfelülete.

A TikTok a ByteDance nevű kínai startup cég terméke. A Kínában Douyin néven 2016 szeptemberében debütált alkalmazást egy évvel később vezették be a nemzetközi piacra (az ázsiai országban azóta is Douyin a neve), majd a cég 2017 novemberében megvette a hasonló tematikájú, szintén kínai tulajdonú Musical.lyt egymillió dollárért. Ezen az applikáción keresztül a felhasználók zenékre tátoghattak, táncolhattak, vagy reagálhattak egymás bejegyzéseire válaszvideóval. A ByteDance egyesítette a két alkalmazást a TikTokban, mely elődjeinél lényegesen többet tud. Az új applikáció 2018 októberében már 500 millió letöltéssel rendelkezett. Ez a szám ma már meghaladja az egymilliárdot, és a havi aktív felhasználók száma félmilliárd körül mozog. Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb applikáció.

Kik használják a TikTokot?

A TikTok nagyon eltalálta, mire vágynak a fiatalok. A rövid, kreatív, mémelhető videóknak, a szépítő filtereknek és a számtalan beépített, interakciót segítő funkciónak köszönhetően a felhasználók világszerte rajonganak az applikációért. A GlobalWebIndex 2019-es adatai szerint a userek 41 százaléka 16 és 24 év közötti. A valamivel idősebb korosztály tagjai közül ugyanakkor sokan még csak nem is hallottak a videómegosztóról.

Ennek egyszerű oka van: az alkalmazásban mindent úgy terveztek meg, hogy az a tinédzserek, a fiatal felnőttek igényeit szolgálja. Már a kezdetekkor is a 18 év alatti korosztály volt a célcsoport, ezért az ő fogyasztási szokásaikra és esztétikai igényeikre van kiélezve az applikáció. Lényegében minden népszerű zene és friss vírustartalom elérhető a TikTok felületén keresztül. A tátogós, táncolós vagy vicces videók pedig rengeteg kreatív lehetőséget nyújtanak a tinédzsereknek az önkifejezésre.

Bár sok alkalmazás esetében nőuralom figyelhető meg, a TikTokon nagyjából egyenlő a nemek aránya. Sőt, az App Ape Lab 2018-as adatai alapján a felhasználók 56 százaléka férfi, és mindössze 44 százaléka nő, ami azért is érdekes, mert indulásakor az applikáció sokkal népszerűbb volt a fiatal lányok, mint a fiatal fiúk körében. A nemek megoszlása most már minden korcsoportot tekintve nagyjából hasonló, árnyalatnyit a férfiak irányába billen a mérleg.

A TikTok nemcsak azért rejt jó marketinglehetőségeket, mert általa meg lehet szólítani a 16–24 éves korosztályt, hanem azért is, mert a felhasználók viszonylag sok időt töltenek rajta, így jelentős mennyiségű tartalmat fogyasztanak. A Business of Apps 2019-es statisztikája szerint egy átlagos user naponta nagyjából 52 percet tiktokozik, ennek felét pedig a tartalmak böngészésére fordítja. Ezzel az alkalmazás versenyre kelhet az Instagrammal is, melyen átlagosan napi 53 percet töltenek a felhasználók. Ha hozzávesszük, hogy a videók nagyon rövidek, ez számos megtekintést jelent – egészen pontosan naponta több mint egymilliárd videót néznek meg a userek.

TikTok-marketing

Egyre több márka ismeri fel, milyen egyedi lehetőségek rejlenek a TikTok-videókban. A márkák háromféleképpen jelenhetnek meg a felületen: létrehozhatnak saját csatornát, és megoszthatnak videókat; együttműködhetnek népszerű TikTok-influencerekkel; vagy hirdethetnek is a felületen.

A TikTokon úgy lehet a legegyszerűbben felkelteni a közönség figyelmét, ha a márkák kihasználják a hashtagkihívásokban rejlő lehetőségeket. Ezek a kihívások megmozgatják az egész közösséget; világszerte ismert mémek indultak már innen. Márkák is indíthatnak ilyen hashtag challange-et, amire a felhasználók pár kattintással tölthetnek fel válaszvideót. Nem ritkák a több mint tízezer bejegyzést számláló kihívások sem, ezáltal könnyű egy-egy üzenetet vagy terméket eljuttatni a köztudatba.

A legnépszerűbb azonban még mindig az influencer marketing, hiszen egy ismert személyen keresztül könnyen vírustartalommá válhat egy videó, és így ki lehet használni a véleményvezér rajongóinak figyelmét. A nagyobb influencereknek nem ritkán milliós követőbázisa van, akik kifejezetten interaktívak, nemcsak fogyasztják, de megosztják és feldolgozzák a tartalmakat, így azok sokkal szélesebb közönséghez juthatnak el, mint adott esetben egy képes Instagram-bejegyzés, ahol a tartalom feldolgozására lényegesen kisebb a lehetőség. A TikTok nagy előnye, hogy a fogyasztók maguk is könnyen hirdetőkké válhatnak ezáltal, így egy jól sikerült kampánnyal viszonylag kis tőkebefektetéssel is nagy eredményeket lehet elérni.

A TikTokon a siker titka a márkák számára ugyanaz, mint a felhasználók számára: egy jó ötlet és kreatív megvalósítás.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom