Kövess minket!

Marketing

A közösségi médián elért sikerekhez kötné a hitelkeretet egy új hitelkártya

A hagyományos bankoktól még egy 2.7 millió követővel rendelkező, teljes munkaidős influenszer is csak elenyésző hitelkeretet remélhet. Az Instagram és egyetemi kutatók által kifejlesztett Karat azt ígéri, hogy a közösségi médián elért státusz alapján képes ügyfeleinek magasabb hitelbesorolást adni.

Manapság Dunát lehetne rekeszteni az újonnan felbukkanó fintech cégekkel, amik közül csak elenyésző tud néhány évnél tovább a felszínen maradni. A digitalizáció egyre elsöprőbb erejének és egyre átfogóbb kiterjedtségének köszönhetően a fogyasztók elvárják, hogy banki ügyeiket is ugyanolyan gördülékenyen és gyorsan intézhessék online, mint bármilyen más ügyet. Csakhogy a pénzügyi intézmények világa hírhedten rugalmatlan és lassan változó – hiszen egy sor olyan biztonsági feltételnek kell megfelelnie, amik arra hivatottak, hogy megvédjék személyes adatainkat, vagyonunkat és hogy probléma esetén (például ha valamilyen technikai hiba miatt eltűnne a pénz a számlánkról) biztosítva legyen a megoldás (azaz a biztosítás). A rugalmasságért tehát gyakran fel kell adni a biztonság egy részét is, a mérleg billenésének iránya pedig fintech cégenként nagyon eltérő lehet. Az Instagram pénzügyi megoldása sem kivétel ezalól, bár egyelőre több szó esik magáról a hitelkártyáról, mint a hozzá kapcsolt pénzügyi háttérrendszerről.

Az Instagram hitelkártyája

A Karat Black Card ötlete azért merülhetett fel az Instagramban, mert az „influenszer szakma” annyira eltér az átlagos szakmáktól, hogy azok az emebrek, akik teljes munkaidőben ezzel a módszerrel keresik a kenyerüket, kölcsönfelvételnél nagyon rossz besorolást kapnak. A Karat Black azonban más szempontok alapján ítélne bizalmat és hitelt igénylőknek, beállva ezzel az alternatív pénzügyi rendszerek irányába manőverező vállalatok sorába. Több szakértő és magazin mellett a Forbes is figyelmeztett rá, hogy attól még hogy trendi, nem valószínű, hogy jó választás egy ilyen kártyát használni.

De lássuk, hogyan vélekednek erről a kártya megalkotói!

Az átlagos Karat kártyatulajdonos több mint 100 000 dollárral rendelkezik a bankban és egymillió követővel rendelkezik az Instagram, a YouTube, a Twitch és a TikTok oldalán. Eric Wei, a Karat Black Card társalapítója szerint a legtöbb közösségi média felhasználó fiatal és nincs erős hitelprofilja. A Karat Black jogosultsági kritériumai segítik ezt megkerülni.

„A hagyományos pénzügyi szolgáltatók nem értik az alkotókat”mondta el a Forbes-nak Will Kim, aki Eric Wei mellett társalapítója a Karat Black Cardnak. – „Ez egy új típusú vállalkozás, egy 15–20 milliárd dolláros iparág melyben alkotók milliói vesznek részt, akik sok pénzt keresnek. A hagyományos pénzügyi intézmények nem felelnek meg a modelljüknek. “

“Alkotóként akár millió dollárt is kereshetsz, miközben csak egy átlagos betéti kártyára vagy akár csak egy kifejezetten diákoknak szóló hitelkártyára vagy jogosult” – nyilatkozta Wei. Mivel a hagyományos hitelkártya-társaságok a FICO hitelminősítő rendszerére támaszkodnak a kártyáik ellenőrzése érdekében, a pontozás a kérelmező korábbi hitelelőzményei, visszafizetési képessége és számlatevékenysége alapján történik.

A Karat Black kártyát a Stripe nevű pénzügyi céggel közösen adják ki, és bárhol elfogadják, ahol a Visa kártyákat is.

Wei szerint ha valaki egy éjszaka alatt híressé vált, onnantól beindíthatja saját vállalkozását, miközben a hitelprofilja nagyon gyenge marad. Éppen ezért az online híresség-iparban, amelynek skálája 15-20 milliárd amerikai dollár, a kiemelkedő alkotók hiába keresnek sok pénzt. Miután felfedezte ezt a niche területet, Eric elindította vállalkozási tervét, 2019 végén belépett az Y Combinator inkubációs osztályába, és 4,6 millió USD-t gyűjtött olyan befektetőktől, mint például a Twitch társalapítója, Kevin Lin.

2020 júniusában a Karat együttműködött egy másik pénzügyi startup-nal, a Stripe-pal, hogy elindítsa az első “Karat Black Card” terméket, amelyet a kártyatulajdonosok bármilyen üzletben használhatnak vásárlásra, amely elfogadja a Visa kártyákat, ugyanakkor nincsen éves díja.

Ezenkívül ennek a kártyanak a sajátossága a kártyatulajdonosnak szóló személyre szabott pénzjutalom: a Karat 2% ~ 5% különféle pénzjutalmat fog nyújtani a kártyatulajdonos fogyasztási szokásai, platformja és üzleti tulajdonságai alapján. Például, mivel a YouTube profitmegosztási modellje viszonylag érett, a YouTube-on 100 000 feliratkozó után nagyobb jutalmat kaphat majd egy kártyatulajdonos, mint akinek a TikTok-on van egymillió követője. A technológiáról és beauty témákról szóló csatornák és a kozmetikai üzletek viszonylag jobb besorolást kaptak.

Jelenleg a Karat Black Card csak teljes munkaidős hírességek számára fogad pályázatokat, akik már több mint 100 000 követővel rendelkeznek. A jövőben, ha a Karat üzleti modellje sikeresnek bizonyul, akkor részmunkaidős vagy belépő szintű tartalomelőállítók számára is elérhetővé teszik. A végső cél az “internetes hírességek fogyasztási láncának” vertikális integrálása és az internetes hírességek igényeihez igazított rendszer kiépítése. Végsősoron a kártya egyfajta hídként szeretne szolgálni a feltörekvő területek és a hagyományos pénzügyek között.

Az első Karat Black Card-ot körülbelül két hónappal ezelőtt adták ki, és máris 70 influenszer jelentkezett rá, összesen több mint egymillió rajongóval. Ráadásul a COVID-19 járvány, amely még nem ért véget, továbbra is serkenti az “otthoni gazdaság” növekedését, elősegítve az olyan újdonságok, mint a Karat fejlődését.

Tényleg megéri?

A Karat Black Card eleinte nagyon jó ajánlatnak tűnhet, amit nem csak az éves díj eltörlése, hanem ez 250 dolláros ajándék hitelkeret is vonzóbbá tesz. Nem igényel személyes garanciát, és testreszabott jutalmakat tartalmaz, amelyek a kártyatulajdonos kiadási szokásaitól és a közösségi médián elért sikereitől függnek. Ezek a jutalmak 2% és 5% közötti pénzbeli visszatérítést mutathatnak bizonyos kategóriákban, mint például streaming berendezések, elektronika, smink és így tovább. A jutalmakhoz 100$-onként lehet hozzáférni és pénzre váltani.

Bár a Karat Black első hallásra nagyon menő ötletnek tűnik, szinte lehetetlen meghatározni, pontosan milyen emberek számára alkalmas. A Karat nem teljesen átlátható a jutalmazási rendszerével – nem osztja meg, hogy milyen jutalmakra jogosult a kérelmező, amíg a teljes pályázati folyamaton nem vesz részt. Ráadásul a jutalmak magas, 100 dolláros küszöböt érhetnek el, mielőtt kifizetésre kerülnének. Ehhez jön még, hogy a Karat Black kártya díjkártya, vagyis a hitelt minden hónapban teljes egészében ki kell fizetni. Ez nehéz lehet a szociális média befolyásolóinak, akik éppen most kezdik el üzleti tevékenységüket.

Megvalósul-e?

A Karat Black egyelőre még teszt fázisban tart, a bejelntésen kívül nem sok információt tudhatott meg róla a nagyközönség, azonban a fogadtatása eddig igencsak vegyesnek tűnik. Kérdéses az is, hogy az Instagram mennyire gondolta komolyan a bevezetést és mekkora energiát fektet majd a jövőben a kártya mögött álló rendszer életben tartására. A vállalat esetében a megvalósulás azért is megkérdőjelezhető, mert már több olyan eset is történt a múltban, amikor egy nagy horderejű tervét elsöpörte a valóság.

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom

Marketing

A televíziós hirdetéseket elemezte az NMHH

Idén az első félévben 78 televízió műsorában 2823 új reklámszpotot regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH); az érintett hirdetéseket összesen 4 millió alkalommal ismételték – közölte NMHH csütörtökön.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték, hogy az év első hat hónapjában a legtöbb, 556 új reklámfilm márciusban került adásba, a “legfrekventáltabb” dátumnak pedig a február 1-je bizonyult 125 szpottal. A kisfilmek több mint 35 százaléka hétfőn jelent meg.

Az új reklámfilmek első adásba szerkesztésének időpontjául a hirdetők a hajnali órákat, ezeken belül is a 2-8 óra közötti periódust szemelték ki több mint 80 százalékban. A nézettség szempontjából kiemelt fontosságú, “főműsoridős”, 18-22 óra közötti intervallum mindössze szűk nyolc százaléknyi részesedést tudhatott magáénak – fejtették ki.

A legtöbb premierreklámfilm, 38 százalék a mintában szereplő 24 általános szórakoztató csatorna műsorán került adásba.

A legerősebbnek az országos kereskedelmi televíziók – a TV2 és az RTL bizonyultak 36,6 százalékkal, de kiemelkedett az ATV és a Hír TV 20,6 százalékkal is.

A hatóság összegzése szerint a hirdetések hosszát tekintve a 20 másodperces szpotok számítottak a legnépszerűbbnek, míg a fél év átlagos premierreklámjának hossza 21,5 másodperc volt. Az elemzésben ugyanakkor előfordult 720 másodperces klip is. Látványosan visszaszorultak az élőszereplős reklámfilmek: arányuk a 2016-os 39 százalékról 2022-ben 15 százalékra mérséklődött, miközben a számítógépes animációt, grafikát használó hirdetések meghaladták a 82 százalékot.

A reklámfilmek 60 százalékában szolgáltatásokat, mintegy 40  százalékában termékeket népszerűsítettek. Az új hirdetések legnagyobb halmazát a kereskedelmi szektor mellett a gyógyhatású készítmények fedték le.

A hirdetők ajánlataik többségével, csaknem 84 százalékával a lehető legszélesebb közönséget, a vegyes felnőtt kategóriát igyekeztek megszólítani, a kiskorúaknak szóló hirdetések mindössze a reklámfilmek 2,8 százalékát adták.

Az új reklámszpotokban leggyakrabban az évente többször is igénybe vehető szolgáltatások, valamint az ezer és tízezer forint közötti termékek hirdetései szerepeltek.

Az NMHH 2011 közepén hazánkban egyedülálló reklámadatbázist hozott létre; csaknem száz szempont alapján elemzi a legnézettebb televíziókban első alkalommal közreadott reklámokat.

Ennek célja elsősorban a törvénysértő hirdetések kiszűrése a média- és a reklámtörvény alapján, de kiemelt figyelmet fordítanak a szpotok legkülönfélébb tartalmi jellemzőinek vizsgálatára is, így például a kiskorúak védelmére – idézték fel a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

A 4iG Nyrt. lett a Crealive Reklámügynökség Kft. tulajdonosa

Egyben a cég leányvállalatainak 75 százalékos közvetett tulajdonát is megszerezte – közölte a 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Közzétéve:

Kedden lezárult az október 5-én kötött adásvételi szerződés, amely alapján a 4iG megszerezte a CREALIVE Reklámügynökség Kft. és leányvállalatai, azaz a Honeycomb Hungary Kft. és Honeycomb Central Europe Kft. 75 százalékos üzletrészét.

A 4iG Nyrt. még októberben közölte az MTI-vel, hogy adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb Hungary és Central Europe vállalatcsoport 75 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, és az akvizíció versenyjogi eljárást követően zárul le.

A Honeycomb Hungary & Central Europe vállalatcsoport 2018 óta működik, fő tevékenysége a lineáris és non-lineáris televíziós partnerek részére végzett reklám minőség-ellenőrzés, transzkódolás (sugárzási formátumba átalakítás), archiválás és a televíziós kijátszási pontok felé továbbítás.

A 4iG a BÉT-en bejegyzett informatikai és szoftverszolgáltató, részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. A társaság részvényei kedden délután 0,14 százalékkal 730 forintra erősödtek. A papír árfolyama az elmúlt egy évben 625 forint minimumot és 968 forint maximumot ért el.

Tovább olvasom