Kövess minket!

Marketing

A kokainos bortól a Mikulásig és a YouTuberekig

Hiába tűnik a véleményvezérekkel való terméknépszerűsítés 21. századi találmánynak, Verne Gyula és társai már az 1800-as években kaptak egy-egy karton kokainos bort reklámcélú felhasználásra.

Gondoltak már a Mikulásra, mint véleményvezérre? Vagy a pápára? – teszik fel a kérdéseket az Influecer Fesztivál közleményében, amelyen az influencer evolúcióról és még sok másról is szó lesz szeptember 19-én a Budapest Music Centerben.

Dumas, Verne Gyula, XIII. Leó pápa és a Mikulás – az „első influencerek”

A pápával és a kor legmenőbb íróival, felfedezőivel hirdetni a termékünket már az 1800-as években is jó ötletnek tűnt. Akkoriban a kokainos bor népszerűségének többek között az is jót tett, hogy még az orvosok is ajánlották jótékony hatása miatt. Igazán azonban akkor kapott szárnyra a Vin Mariani néven ismert ital fogyasztása, miután a termék kitalálója rájött: ha ingyen kartont küld a kor híres embereinek, cserébe megemlítheti őket a hirdetésekben.

Vin Mariani

A kor egyik első influencer kampánya pedig szép sikerrel futott, kokainos bort ivott többek között Verne Gyula, Alexander Dumas, Emile Zola, Arthur Conan Doyle, Edison, de még XIII. Leó pápa is – egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a kokain addiktív és káros.

Coca-Cola

A világ egyik legnépszerűbb és legismertebb „influencerére” a Coca-Cola csapott le 1923-ban, amikor is „leszerződtette” a Mikulást a márka arcának. Azóta pedig évről évre minden karácsonykor várjuk kedvenc üdítőitalunk reklámjait, amiben lassan 100 éve a fehérszakállú népszerűsíti a terméket.

Színészek, sportolók, celebek, mint véleményvezérek

A 20. század közepén már nem feltétlenül a termék, mint inkább az életérzés eladása lett a kulcsfontosságú, ehhez pedig minél ismertebb személyekre volt szükség: színészekre, énekesekre, sportolókra. A különböző cégek termékeit a celebritások mellett olyan ikonikus karakterek, mondhatni korai véleményvezérek reklámozták, mint a legendás Marlboro Manek, akik akkoriban a férfiasság megtestesítői voltak.

A 21. század modern influencer marketingjének példája Cristiano Ronaldo és a Nike egymillió dolláros reklámszerződése. Bár a világ egyik legnépszerűbb futballistája offline karrierje miatt ismert, mégis olyan masszív követőbázissal rendelkezik a különböző közösségi média felületein, hogy a Nike élethosszig tartó szerződést kötött az aranylábú Ronaldóval.

„Szia, Kata vagyok. Van még egy Pepsid?”

Míg külföldön Beyoncé, Pink, Britney Spears és David Beckham jut eszünkbe a Pepsiről, addig itthon Dobó Kata vörös fürtjei és ikonikus mondata ugrik be azonnal. Az idén 20 éves reklám tökéletes példája annak, hogyan hirdessük hírességekkel a termékünket.

Pataki Ági

Ahogy Pataki Ági arcát a Fabulonhoz, Palvin Barbaráét a L’Oreálhoz párosítjuk, úgy jutunk el szép lassan a modern influencerek koráig, amikor már nem feltétlenül kell híresnek lenni ahhoz, hogy véleményvezérek legyünk.

Palvin Barbara

Az influencer marketing területén évek óta elég erőteljes változás figyelhető meg, hiszen egyre kevésbé a klasszikus értelemben vett „hírességek” kerülnek előtérbe, hanem a véleményvezérekké vált „átlagemberek”, vloggerek, YouTuberek. A social media elterjedésével a Z-generáció 84%-a már nem érhető el a klasszikus reklámok segítségével – írják.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom