Kövess minket!

Marketing

A kokainos bortól a Mikulásig és a YouTuberekig

Hiába tűnik a véleményvezérekkel való terméknépszerűsítés 21. századi találmánynak, Verne Gyula és társai már az 1800-as években kaptak egy-egy karton kokainos bort reklámcélú felhasználásra.

Gondoltak már a Mikulásra, mint véleményvezérre? Vagy a pápára? – teszik fel a kérdéseket az Influecer Fesztivál közleményében, amelyen az influencer evolúcióról és még sok másról is szó lesz szeptember 19-én a Budapest Music Centerben.

Dumas, Verne Gyula, XIII. Leó pápa és a Mikulás – az „első influencerek”

A pápával és a kor legmenőbb íróival, felfedezőivel hirdetni a termékünket már az 1800-as években is jó ötletnek tűnt. Akkoriban a kokainos bor népszerűségének többek között az is jót tett, hogy még az orvosok is ajánlották jótékony hatása miatt. Igazán azonban akkor kapott szárnyra a Vin Mariani néven ismert ital fogyasztása, miután a termék kitalálója rájött: ha ingyen kartont küld a kor híres embereinek, cserébe megemlítheti őket a hirdetésekben.

Vin Mariani

A kor egyik első influencer kampánya pedig szép sikerrel futott, kokainos bort ivott többek között Verne Gyula, Alexander Dumas, Emile Zola, Arthur Conan Doyle, Edison, de még XIII. Leó pápa is – egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a kokain addiktív és káros.

Coca-Cola

A világ egyik legnépszerűbb és legismertebb „influencerére” a Coca-Cola csapott le 1923-ban, amikor is „leszerződtette” a Mikulást a márka arcának. Azóta pedig évről évre minden karácsonykor várjuk kedvenc üdítőitalunk reklámjait, amiben lassan 100 éve a fehérszakállú népszerűsíti a terméket.

Színészek, sportolók, celebek, mint véleményvezérek

A 20. század közepén már nem feltétlenül a termék, mint inkább az életérzés eladása lett a kulcsfontosságú, ehhez pedig minél ismertebb személyekre volt szükség: színészekre, énekesekre, sportolókra. A különböző cégek termékeit a celebritások mellett olyan ikonikus karakterek, mondhatni korai véleményvezérek reklámozták, mint a legendás Marlboro Manek, akik akkoriban a férfiasság megtestesítői voltak.

A 21. század modern influencer marketingjének példája Cristiano Ronaldo és a Nike egymillió dolláros reklámszerződése. Bár a világ egyik legnépszerűbb futballistája offline karrierje miatt ismert, mégis olyan masszív követőbázissal rendelkezik a különböző közösségi média felületein, hogy a Nike élethosszig tartó szerződést kötött az aranylábú Ronaldóval.

„Szia, Kata vagyok. Van még egy Pepsid?”

Míg külföldön Beyoncé, Pink, Britney Spears és David Beckham jut eszünkbe a Pepsiről, addig itthon Dobó Kata vörös fürtjei és ikonikus mondata ugrik be azonnal. Az idén 20 éves reklám tökéletes példája annak, hogyan hirdessük hírességekkel a termékünket.

Pataki Ági

Ahogy Pataki Ági arcát a Fabulonhoz, Palvin Barbaráét a L’Oreálhoz párosítjuk, úgy jutunk el szép lassan a modern influencerek koráig, amikor már nem feltétlenül kell híresnek lenni ahhoz, hogy véleményvezérek legyünk.

Palvin Barbara

Az influencer marketing területén évek óta elég erőteljes változás figyelhető meg, hiszen egyre kevésbé a klasszikus értelemben vett „hírességek” kerülnek előtérbe, hanem a véleményvezérekké vált „átlagemberek”, vloggerek, YouTuberek. A social media elterjedésével a Z-generáció 84%-a már nem érhető el a klasszikus reklámok segítségével – írják.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom