Kövess minket!

Marketing

A jelentőségteljes márkák pénzügyileg is jobban teljesítenek

A legtöbb márkát nem sajnálnák a fogyasztók, ha eltűnne az életükből – derül ki a Havas nemzetközi kutatásából.

Azon márkák, amelyeknek nincs valódi jelentése, mondanivalója, értéke a fogyasztók számára, “büntetésre” számíthatnak részükről, míg a valóban jelentőségteljes (meaningful) márkák hosszabb távon is életképesek lehetnek – körülbelül így foglalható össze a Havas Media Group Meaningful Brands kutatásának eredménye.

Azt találták, hogy a “jelentőségteljes márkák” közé sorolható brandek 120 százalékkal jobban teljesítenek a tőzsdei átlagnál, azaz a fogyasztókkal kiépített megfelelő kapcsolatnak konkrét pénzügyi haszna van. Eközben az emberek többségét nem zavarná, ha eltűnne a márkák háromnegyede.

A kutatás során 23 országban 134 ezer fogyasztót kérdeztek meg 700 márkáról. A brandeket olyan szempontból vizsgálták, hogy miként javítják az emberek életminőségét. Ez alapján a Google végzett az élen, melyet a Samsung, a Microsoft, a Nestlé és a Sony követ. A top10-be még az Ikea és a Dove holtversenyben, a Nike, a Wal-Mart, a Danone, a Philips és a P&G fért be.

Ez azt jelenti, hogy az élboly fele technológiai márka, amit Sara de Dios, a Meaningful Brands globális igazgatója azzal magyarázott, hogy ezek a brandek válnak manapság a leginkább személyes ikonokká, példaképekké. Azaz túllépnek azon, hogy pusztán egyszerűbbé vagy kényelmesebbé tegyék az életet. “Segítséget nyújtanak az önkifejezésben, a másokkal való jobb kapcsolattartásban, és ezáltal az emberek jobban érzik magukat, boldogabbak és az életükkel elégedettebbek. A technológiai márkák azért válnak egyre jelentőségteljesebbé, mert életünk során ezek az elsődleges segítségeink, hogy teljesítőképességünk határáig juthassunk” – tette hozzá.

A fogyasztók egyébként szigorúak, hasonlóan az előző, 2011-es kutatási hullámhoz, a márkáknak mindössze az ötödéről gondolják azt, hogy azok jelentős pozitív hatással vannak a jólétünkre. A feltörekvő piacokon a fogyasztók megengedőbbek: Ázsia 39%, Latin-Amerikában pedig 27% ez az arány, szemben az európai 5, illetve az Egyesült Államokbeli 9 százalékkal. Hasonló szórást látunk azzal kapcsolatban is, hogy sajnálnák-e, ha a márkák eltűnnének: az öreg kontinensen azok 92 százalékát elengednénk, míg Ázsiában csak 49 százalékot.

Úgy tűnik, az európai és észak-amerikai fogyasztók bizalmatlanok és sok esetben közönyösek a márkákkal szemben. A nyugat-európaiak és az észak-amerikaiak mindössze 29, illetve 28 százaléka gondolja úgy, hogy a márkák keményen dolgoznak az életünk jobbá tételén, összesen 21 százalék érzi úgy, hogy a márkák kommunikációja őszinte. Ezzel szemben a globális átlag 32 százalék, Latin-Amerikában 37, Ázsiában 50 százalékot mértek.

 

További részletek a kapcsolt dokumentumban érhetőek el!

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom