Kövess minket!

Marketing

A fogyasztók a technológiai változások nyertesei

A magyar energiapiacra is begyűrűztek a globális szintű diszruptív trendek.

Napelem, mint pénzügyi befektetés

A holnap energiapiaci üzleti modellje részben a megújuló energiaforrások és a lakossági termelők köré épül. A napelemek ára folyamatosan csökken, azonban hatásfokuk, valamint ezáltal a telepített napelemes berendezések összesített kapacitása is egyre növekszik. Emellett az energiatárolás is megfizethetőbbé válik, ezáltal növelve a telepített energiatárolók kapacitását.

Ezen tendenciák hatására a háztartási méretű naperőművek száma és beépített teljesítménye Magyarországon dinamikus növekedést mutat, az elmúlt 10 évben több mint 25 000 háztartási méretű naperőmű épült az országban. Nem meglepő, hogy a háztartási méretű napelemek egyre vonzóbb beruházási lehetőséget jelentenek a lakosság számára, hiszen jelenleg egy kb. 1.2 millió forint költségű háztartási napelem beruházás 12-13 év alatt térül meg, ami a napelemek teljes élettartamára számítva közel 8 százalékos megtérülést jelent, lényegesen magasabb hozamot biztosítva például a bankbetéteknél.

Az autonóm fogyasztó megjelenése

A háztartási energiatermelés többféleképpen is megvalósulhat: a prosumernek nevezett villamosenergiát termelő és fogyasztó ügyfél a hálózatra kapcsolódik, ezzel szemben az autonóm fogyasztó saját maga termeli meg és tárolja a felhasznált villamosenergiát, így teljes mértékben független lehet a hálózattól.

Saját energiatermelő és -tároló rendszer kiépítésével egy háztartás teljes villamosenergia-költsége megspórolható, ami egy átlagos családi ház esetén nagyságrendileg évi 130 ezer forint. Egy egész háztartást ellátni képes energiatároló telepítésének költsége azonban jelenleg nagyon magas, akár a napelemes rendszer költségének duplája is lehet. Emiatt azonban a teljes önellátáshoz szükséges háztartási napelem és energiatároló együttes telepítésének pénzügyi megtérülése a közeljövőben nem várható.

„A gyors megtérüléshez jelentős piaci változásokra, többek között arra lenne szükség, hogy az energiatároló eszközök jelenlegi ára az ötödére csökkenjen, az elektromos autók töltését megadóztassák, vagy például a jelenlegi éves szaldós elszámolás havi elszámolásra alakuljon át. Ez azt mutatja, hogy lakossági szinten továbbra is a villamosenergia hálózat a legköltséghatékonyabb eszköz a fogyasztás és termelés időben való ingadozásának kezelésére” – mondta el Mező Csaba, a Deloitte energiaszektorának vezetője.

Digitális utility, azaz az áramszolgáltatás ’Uber’-e

Az energiapiac változása mellett az ügyfelek is egyre tudatosabbak az energiafelhasználásuk vonatkozásában, ezért az okosotthonok globális piaca várhatóan jelentősen nőni fog a következő 5 évben. Erre reagálva az energiaszolgáltatók egész szervezetének – az infrastruktúrától a kultúráig – ügyfélközpontúvá kell válnia, hogy az újonnan felmerülő ügyféligényeknek megfeleljenek. Az energiakereskedők ezért az ügyfélélményre fókuszálva újszerű, a digitalizációra épülő, személyre szabott ajánlatokkal fogják megkeresni az ügyfeleket.

Ausztráliában az ügyfélközpontú modellben működő szolgáltatók már olyan szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek, mint például az online szolgáltatóváltás lehetősége, a dinamikus árazás (az „All you can eat”-től az egyedi idejű előfizetésig), megújuló energiaforrásokat ösztönző konstrukciók, rugalmas fizetési lehetőségek, vagy akár rugalmas ügyfélszolgálat chatbottal és 24 órás elérhetőséggel.

E-mobilitás

A háztartási energiatermelés térnyerése mellett az energiapiacot az e-mobilitás is jelentősen formálja, amely szerepe a közlekedésben egyre meghatározóbb, hiszen szinte már minden gyártó kínálatában megtalálhatóak a plug-in hibrid és teljesen elektromos modellek. Bár az elektromos autók ára még jócskán, akár 50 százalékkal is meghaladhatja az azonos kategóriájú belső égésű autók árát, ennek ellenére bizonyos felhasználási profilok esetében már jelenleg is megtérülhet a használatuk. A jövőben várható az elektromos autók számának meredek felfutása, melyet az akkumulátor árak csökkenése, valamint az otthoni energiatermelés további terjedése fog indukálni. A jövő otthonában, a háztartási energiatermelés, a fogyasztások optimális elosztása, valamint az elektromos közlekedés szerves egységet fog alkotni.

„A globális trendekhez igazodva a közeljövőben a közműcégek átfogó digitális transzformációja várható Magyarországon. Az prognosztizálható, hogy a jövő energiaszolgáltatójának megváltozik az eddig betöltött szerepe, az okosotthonok és a háztartási energiamenedzsment rendszerek integrálásával magasabb ügyfélérték teremthető. A jelenlegi szolgáltatóknak az iparágak határainak elmosódása miatt belépő új szereplők jelentenek majd kihívást, akiknek köszönhetően a fogyasztó háztartása a verseny új színterévé válik: például a Google otthoni biztonsági rendszert kínál, a Tesla vagy a BMW energiatárolójából pedig tölthetők elektromos járművek” – tette hozzá Mező Csaba.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom