Kövess minket!

Marketing

Tálcán kínálnak közel 1.500.000 fiatalt

Mára nem lehet találni olyan médiumot, mely ne foglalkozna a Z- és Y-generáció elérésének lehetőségeivel. A magyar vállalatok jó része nem érti a fiatalok gondolkodását, így nehezen tudják megszólítani őket. Közhelyes kommunikációval, és nem megfelelő csatornákon próbálkoznak. Nem mérik fel, hogy ennek a generációnak milyen reklámfogyasztási szokásai vannak. A USP – Unique School Presence – korosztálybeli szakemberei erre a problémára kínálnak hatásos alternatívát. Vezetőjükkel, Bodó Balázzsal beszélgettünk. (x)

Nemrég hoztátok létre a vállalkozásotokat, mégis hatalmas a fejlődés. Szerinted mi a sikeretek titka, ekkora résre találtatok?

Bodó Balázs: Mi nem egy olyan sales house vagyunk, amely csak egyfajta felülettel foglalkozik, mi a fiatalok elérésével foglalkozunk, és célunk, hogy a lehető legtöbb felülettel elérjük őket, így komplex kampányokat tudunk lebonyolítani. Mikró és makró szinten gondolkodunk, vannak helyi speciális felületeink, illetve régiós vagy országos elérésűek is. Ebben tök mások vagyunk, ezért egy igen nagy rést töltünk be a piacon.

A középiskolások és az egyetemisták mellé érkeznek az általános iskolások is. Újabb piaci rés lehet?

Az ügyfeleink közül többen szerettek volna ebben a szegmensben is megjelenni, folyton kérdezték, hogy hogyan tudnak hirdetni az általános iskolásoknak. Már rég piacra léptünk volna, de ennek a korosztálynak a gondolkodását már nekünk is tanulni kellett, így kicsit hosszabb időt hagytunk magunknak, hogy azt a szaktudást, melyet megszoktak a köz- és felsőoktatási hirdetéseknél, tudjuk hozni ebben a szegmensben is.

Pontosan mekkora ez a célcsoport, és mit jelent a mikró és makró szint?

Országosan 427.000 középiskolás és 295.000 felsőoktatási hallgató van. Ehhez jött most hozzá a 745.000 általános iskolás, így összesen akár 1.467.000 6-26 évesnek lehet általunk hirdetni. Az országos kampányok mellett tudunk szűrni városra, még akár kerületre is. A felsőoktatásban például épületszinten meg tudjuk mondani, hogy hol tanulják az adott szakot, vagy hol található a legtöbb hölgy, így igen pontos célzást tudunk adni.

Az új lehetőségek új gondolkodást is igényelnek, hiszen a fiatalok médiafogyasztási szokásai gyökeresen eltérnek az idősebb generációétól. Mennyire kezelitek jól ezt a változást?

Kutatjuk, hogy hol és mit érdemes hirdetni, ehhez segítségünkre vannak a belső kutatásaink, illetve a fókuszcsoportjaink is. Igyekszünk minél átfogóbb képet kapni. A trendek jönnek-mennek, többe beleszállunk, de ez több esetben gyors reakciót igényel, mely az ügyfeleknél nem mindig tud átfutni. Illetve mi is találunk ki új lehetőségeket például most a húsvét alkalmával.

Sulis megjelenések, bannerek, kollégiumok – mind bevett kommunikációs eszközök a fiatalok elérésre –, ugyanakkor folytatódik a közösségi média előretörése. Hogy álltok vele?

Bejöttek az Insta szponzorációs lehetőségek is a YouTube mellé. Így már nem csak a Face idővonalon tudunk megjelenni a hallgatói csoportokban történő posztolással, hanem Instán is jelen vagyunk. Emellett több általános iskolásokat célzó YouTube-csatornát értékesítünk, nagy elérésekkel. Snappel is próbálkozunk, de itthon még elég kicsi az elérés, egyelőre az Insta szponzorációs lehetőségeit használjuk ki.

Az intézményekben történő hirdetésről mindig egy hosszú és nehéz folyamat jut először az emberek eszébe. Hogy oldjátok ezt meg, illetve lehet-e itt is újszerűen gondolkodni?

Igen, szerencsére hosszas folyamat magadnak elintézni, ha egyáltalán tudod. Nekünk a legtöbb dolog pikk-pakk átfut, ez egy olyan piacon, ahol minden tegnapelőttre kell nagy előnyt ad. Egyébként szívesen veszik az újdonságokat. Intéztünk már kollégiumi kopogtatást, az előadókban termékminta elhelyezést. Egyik kampánynál a büfében cseréltük le a kávés poharat, így brandingelt pohárral adták ki a kávét. De névadó szponzorációt is szerveztünk már gólyabálon. Olyan lehetőségekkel állunk elő, mely sikeresen át is tud futni, mint akár termek belső enteriőrjének az átalakítása, és Neptunban történő átnevezése.

Az online felületeken és az intézményeken belüli felületeken kívül milyen húzó ágazatok van?

Kiemelten kezeljük az egyetemi- és főiskolai napokat, ahol akár 20-30.000 elérést is lehet biztosítani az ügyfeleknek, de ugyanennyire fontosak a tematikus napok, a gólyatáborok vagy a gólyabálok. Emellett a World Is Mine rendezvénysorozaton is 5-6.000 hallgató jelenik meg állandóan. A Kávészünet zenekarral éves szinten több száz középiskolában járunk rendhagyó irodalomórát tartani, mely megint egy mikró szintű, de nagy elérést biztosító lehetőségünk. Illetve a piackutatásunk ebben a korosztályban igen erős. A nagy kutató cégek közül többen is a mi segítségünket kérik.

Határ a csillagos ég?

Igen, nem kívánunk leállni. Minden lehetőséget igyekszünk kihasználni, és a legújabb trendeket is meghonosítani az itthoni piacon.

További információkat találsz a USP weboldalán.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom