Kövess minket!

Marketing

Szabad rablás van a kreatív iparban

Mátyás Kitti a Republic Csoporthoz tartozó 2Republic ügynökség frissen igazolt client service directora fog elődást tartani a Médiapiac és a HR Portál közös rendezvényén, az Employer Trending konferencián. Az esemény előtt a hazai kreatív piac HR helyzetéről kérdeztük.

Hogyan látja, milyen helyzetben van jelenleg a hazai kreatív ipar?

Úgy gondolom, érdemes több szemszögből megvizsgálni a kérdést. Ügynökségi oldalról, mint vezető azt mondhatom, hogy nagy baj van a szakmában, a munkáltatóknak sokkal nehezebb dolguk van, mint azelőtt, hogy az embereiket megtartsák, megfelelő szakmai tudással rendelkező embereket toborozzanak. Míg a másik oldalon, a munkavállalóknál megfigyelhető, hogy eljött az aranykor, az accountoknak, kreatívoknak sokkal nagyobb választásuk és szabadságuk van, kimondhatjuk, hogy ma ők vannak lépéselőnyben. Egy tehetséges, kiváló önéletrajzzal rendelkező accountért több ügynökség is versenyez és a végén ő választ. De még mindig szerencsésebb a helyzet velük, többen jelentkeznek accountok közül álláshirdetésre, mint kreatívokból. Egy szövegíró vagy art director már megteheti azt, hogy nem kötelezi el magát egy ügynökségnél sem, hanem free lancerként folytatja tovább, megtartva szabadságát. A kialakult helyzet miatt az ügynökségek egymástól próbálják elcsábítani a legjobb embereket, vagy fejvadászt felbérelve vadásszák le őket LinkedIn-en. Szabad rablás van a kreatív iparban. Az a cég, aki ezt nem ismeri fel, és sürgősen nem változtat, az ráfázhat.

Kinek a felelőssége egy kreatív ügynökségnél ezt a változtatást megtenni?

Egy HR-es felvétele önmagában nem megoldás a problémára. Rengeteg szempont játszik közre annál, hogy minek kell teljesülnie, ahhoz, hogy csökkentsük a fluktuációt. A vezetők szerepe megkérdőjelezhetetlen, az EQ (érzelmi intelligencia) az új szupererő, amit fel kell ismerni és el kell sajátítani egy menedzsernek. De ez csak az egyik a sok közül, mert egy szociálisan érzékeny, figyelmes és támogató vezetőtől még éhen halhat a munkavállaló. Nagyon fontos szempont a fizetés, illetve a különböző juttatások, mint továbbképzések, nyelvtanfolyam, vagy szakmai konferenciákon, különböző versenyeken való részvétel biztosítása. És persze az ügyfelek, hogy mennyire vonzó márkák vannak egy kreatív ügynökségnél. A társaságról, hangulatról, környezetről sem feledkezhetünk meg, belvárosi open office, kutyabarát iroda. Igyekszünk a 2Republicnál is megtenni a megfelelő lépéseket. Egyszóval bővíteni azon, hogy milyen csomagot tudunk ajánlani nekik.

Mi a helyzet a lojalitással?

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy a lojalitás, mint fogalom megváltozott. Nagyon sok munkavállalónak nem célja kötődni az ügynökséghez, nem érdekli, hogy büszkén menjen vele a csatába, természetesen tisztelet a kivételeknek. Ezen azok a HR-es cikkek sem segítenek, amik azt mondják, hogy nem egészséges több évet eltölteni egy helyen, megvan az a minimum év, ami után szerintük váltani kell. Teszem fel a kérdést, ugyan miért? Miért nem lehet az, hogy valaki egy cégen belül akár 10 évet is eltöltsön, és ott fejlődjön, ha az perspektívát nyújt számára, megfelelő fizetést, jó munkakörülményeket. Számomra a lojalitás a munkámban olyan, mint a sportban, a Republic előtt 8 évig voltam egy csapat tagja, soha nem terveztem évente váltogatni a mezem. Anno accountként és most vezetőként is nálam elsődleges szempont, hogy tudok-e hinni, tudok-e képviselni egy céget, én ilyen Pál utcai fiúk típus vagyok. A 2Republicos működésemet is ez határozza meg, hiszek a csapatban és bízom benne, hogy közösen véghez visszük missziónkat.

A külső szemlélő számára ebből mi látszik?

Külső szemlélő számára a tömérdek mennyiségű álláshirdetésből látszik, hogy az ügynökségek folyamatosan keresnek új embereket. Ez is több tényező miatt lehet, vagy egy tendernyerés esetén bővíteni kell a csapatot és azonnal szükségük van accountra, kreatív szakemberre vagy a folyamatos fluktuáció miatt emberhiányban szenvednek.

Mennyire képes a magyar oktatási rendszer megfelelő szakembereket képezni?

A magyar oktatási rendszer úgy gondolom, hogy próbál felzárkózni, a frissen végzett kommunikáció és média vagy marketing szakon végzett kollégáktól tudjuk, hogy egyre inkább a gyakorlati órákat helyezik fókuszba. Több szakmabeli meghívott vendéget hívnak el oktatónak. Vannak egyetemek, akik szorosan együttműködnek reklámügynökségekkel és saját órákat tartanak. Illetve fontos megemlítenünk az önképzést is, mivel a kreatív szakmában ez ugyanolyan fontos, mint az iskolai (ha nem fontosabb), mivel a digitális, gazdasági, vállalati trendek gyorsabban változnak mielőtt bekerülnének a tananyagba.

Hogyan lehet biztosítani a megfelelő utánpótlást?

Idén indult el az első Republic Group Adscool több hónapos, a kommunikációs szektor minden területére kiterjedő képzési program accountok részére Szilágyi Fiorella kolléganőm vezetésével. Úgy gondolom, hogy ez egyedülálló áttörés a szakmában.
De szeretnénk nem csak a meglévő munkatársaknak, hanem a most egyetemet végző fiatalok felé is nyitni és felhelyezni nekik a térképre a reklámügynökséget. A Republic csoport által szervezett BrandFestivalnak – mely Közép-Európa egyik legjelentősebb stratégiai konferenciája – idén megszületett a kistestvére, a YOUTH, amit külön a fiatalok számára szervezünk a Corvinus és a Metropolitan egyetemmel közösen. Lehetősége nyílik azoknak az egyetemistáknak, akiknek nincs arra keretük, hogy több tízezret fizessenek a „felnőtt” konferenciáért eljöjjenek a YOUTH-ra és ott találkozzanak, networkingeljenek velünk. Célunk, egy olyan értékteremtő rendezvénysorozat létrehozása, mely a kritikus gondolkodásra inspirálja a fiatal generáció tagjait. Egy platform, ahol olyan aktuális égető témákat boncolgatunk, melyek rengeteg társadalmi kérdést vetnek fel. Egy interaktív fórum, ami a szabad véleménynyilvánítást támogatja. Szeretnénk, ha az este végén minden résztvevő egy saját megfejtéssel távozna, mindenki egy saját üzenettel menjen haza. Az október 18-án este 19:00-kor megszervezésre kerülő BrandFestival Youth témája a technológiai fejlődés társadalomra gyakorolt hatása, többek között Sebestyén Balázzsal, Szirmai Gergővel azt boncolgatjuk majd, hogy a népszerű Black Mirror sorozat részeinek jóslata még csak egy disztópikus jövő vagy már a valóság?

Mátyás Kitti előadást fog tartani az október 3-i Employer Trending rendezvényünkön. A workshopra még lehet jelentkezni.

Hirdetés

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom