Kövess minket!

Marketing

Röviden a hatékony kommunikációról

Idén már 11. alkalommal kutattuk a hatékonyság titkait, és ismét tanultunk új dolgokat. A piac hangulata óvatosan optimista, több szektor és hirdető már kísérletezésre is hajlandó.

A hatékony kommunikáció napján Urbán Zsolt MRSZ-elnök reklámadós megnyitóját és a Marketing Mood Barometer eredményeinek ismertetését követően Kun Miklós (Mediacom) a bonyolulttá váló világot próbálta áttekinthetőbbé tenni: a vásárlási döntési folyamatok összekuszálódása, a befolyásoló szereplők belépése és a túl nagy zaj kezelésére a silók helyett rendszerekben gondolkodást és az egyértelmű üzeneteket javasolta. A platformokat összefogó tartalomra pedig házon belülről a Lacoste L!ve és a VIVA együttműködését hozta példaként.

A print piac szereplői (Central Médiacsoport, Lapcom, PLT, Marquard Media) a dinamikus változások – tulajdonosváltások, átalakuló terjesztési rendszer és olvasói szokások – közepette is látják a fényt az alagút végén: a konszolidáció mellett növekszik az olvasottság, különösen, ha a márkák online változatait is figyelembe vesszük. A digitális megjelenés monetizálása ügyében még tapogatózások folynak, de a fogyasztók kassza felé terelésében már most is megvan a helye, illetve a printtel csomagban is értékesíthető a hirdetők felé. Természetesen nem maradtak el az innovációk sem, mint a kiterjesztett valóság alkalmazások szerepeltetése a printben, vagy a szinte bármilyen példányszámban és mutációban nyomtatható intelligens újság.

A televíziók képviselői izgalmas és hatékony projekteket mutattak be, amelyekben szorosan együttműködtek az ügyfelekkel. A TV2 FalForgatók című műsora az OTP Lakástakarék termékeinek megismertetésére készült non-szpot megoldás, amely egyrészt a nézők körében is sikeres, másrészt utat nyit a csatorna számára egy új hirdetői kör, az építőipari vállalkozások felé. Az Atmedia pedig az e-kereskedelem tévés kommunikációs lehetőségeit szemléltette a Foodpanda 16 napos, kizárólag tematikus csatornákon futó kampányával, melynek legfontosabb eredménye az applikáció letöltésének felpörgetése, így későbbi potenciális vásárlók generálása volt.

A JCDecaux a közterületi szegmens előnyeinek bemutatása kapcsán ismertette az utazókat viselkedésük és médiafogyasztásuk alapján szegmentáló európai kutatás eredményeit is, míg a trnd „élőben”, a konferencia résztvevőinek bevonásával szemléltette egy word-of-mouth kampány működési mechanizmusát.

A délutáni esettanulmányok a márkák széles körét ölelték fel, élelmiszertől a pénzügyi szolgáltatásokon át a tévésorozatokig. Néhány közös pontot azonban meg lehetett határozni a sikeres kampányok körében:

  • Fontos a jól meghatározott célcsoport, és a viselkedésük ismerete. A célokat is ennek megfelelően érdemes kitűzni.
  • A sikeres kampányok tervezésénél-szervezésénél nem spórolható meg a munka: legyen az egy célszoftver többkörös futtatása, kábelcsatornák és műsorok kézi szelektálása, vagy épp egy merész kreatív anyag eladása a felülettulajdonosoknak.
  • A televízió mellett a leggyakrabban az online eszközök és a közterületi megoldások kerültek elő a kampányokban.
  • Szinte mindenki számolt valamilyen formában az earned media szerepével.

A konferenciáról részletes beszámolót a Médiapiac szaklap október közepén megjelenő számában olvashatnak, míg az esettanulmányokkal testvérlapunk, a Márkamonitor foglalkozik részletesen a közeljövőben.

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom