Kövess minket!

Marketing

Profitfigyelmeztetés a Sanománál

Hamarosan stratégiai váltásra kényszerülhet nemzetközileg a Sanoma, mivel a kedvezőtlen gazdasági környezetben romlottak a pénzügyi mutatói: csökkent az árbevétel és borúsak a nyereséggel kapcsolatos kilátásai.

A Sanoma Media Group második negyedéves pénzügyi jelentése alapján csökkent az egyik legnagyobb európai – Magyarországon a Sanoma Media Budapest Zrt. révén érdekelt – médiavállalat forgalma és nyeresége.

A Sanoma – amely számtalan médiaérdekeltséggel rendelkezik Európában, így Magyarországon is körülbelül 60-70 termék (Nők Lapja, StoryTV, Startlap, Profession.hu stb.) tulajdonosa, de övé például Finnország vezető napilapja, a Helsingi Sanomat és a Nelonen TV csatorna is – a múlt héten pénteken publikált pénzügyi jelentésében arról ír, hogy az áprilistól júniusig tartó negyedévben forgalma visszaesett az előző év hasonló időszakához képest. A gyorsjelentéshez profitfigyelmeztetés is tartozott, ami már a negyedik alkalom a médiavállalat elmúlt másfél éves időszakában.

Az összesen 20 európai országban jelenlévő médiakonszern arról számolt be, hogy az adott időszakban a tavalyi második negyedévi 98 millió euróról 37 millióra zuhant a profit, árbevétele pedig 646 millió euróról 590 millió euróra esett. A közlemény arra figyelmeztet, hogy a romló kilátások várhatóan a cég szabad cash flowjára is kihatnak.

A Sanoma várakozásai szerint 2013-ban a csoportszintű nettó árbevétel várhatóan 4 százalékkal lesz alacsonyabb az előző évinél. A profit az egyszeri tételektől megtisztítva 180 millió euró alatt marad. A Sanoma előrejelzése azon alapszik, hogy Európában kedvezőtlenül alakul a gazdasági környezet, ami hátrányosan befolyásolja a hirdetői piacot.

“A hirdetői piac a Sanoma főbb működési területein továbbra is kedvezőtlenül alakul” – írta Harri-Pekka Kaukonen, a cégcsoport első embere a közleményben. “Annak a valószínűsége, hogy a következő negyedéves időszakban javulás következik be a piacon, meglehetősen alacsony” – tette hozzá Kaukonen.

Így aztán nem meglepő, hogy a cégcsoportnál várhatóan folytatódnak az átalakítások, ami érinti a fogyasztói média, a termék -és szolgáltatás portfóliókat, valamint a költségstruktúrát is. A közlemény hozzáteszi, hogy várhatóan fontos stratégiai döntéseket kell hoznia a Sanomának, hogy a jövőben növelhessék a fókuszt a stratégiailag fontos területeket illetően.

Eladják-e a magyar leányt?

Az átalakítás pontos részleteire a közlemény nem tér ki, így azzal kapcsolatban továbbra is csak találgatni lehet, hogy valóban szóba került-e a magyarországi leányvállalat eladásának gondolata, ahogy az az iparágban pletykaként az utóbbi időben terjedőben van.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Sanoma csoport nemzetközi szinten romló gazdasági mutatókat tud felmutatni, miközben korábban nagy bevásárlást végzett – megvette az SBS ingyenesen fogható (free-to-air) belga és holland tévés érdekeltséget a ProSiebenSat.1-től, ami pedig nyilvánvalóan jelentős pénzt emésztett fel, emellett a romániai leányvállalatát hosszabb ideje már árulja. A találgatások valószínűleg azért is találtak táptalajra, mert a budapesti részleggel összecsomagolva valószínűleg vonzóbbá válhatna a tranzakció egy lehetséges vevő számára, hiszen a magyarországi leányvállalat jelenleg szép eredményeket tud felmutatni.

Az eladást viszont megnehezítheti, hiszen csökkentheti a cég profitabilitását – vagy akár veszteségessé is válhat tőle a Sanoma magyar érdekeltsége – ha a kormány valóban bevezeti a médiaipar felett hosszabb ideje Damoklész kardjaként lebegtetett reklámadót, hiszen ezáltal a magyar leánycéget csak áron alul lehetne eladni.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom