Kövess minket!

Marketing

Pozitív fordulat jöhetne a médiapiacon?

A Whitereport – 2012 top100 médiacégének tavalyi teljesítményét vizsgáló – adatai alapján akár optimisták is lehetnénk, ám kérdés, hogy az idei hatások mellett elindulhat-e a növekedés.

Egyedi hatások

A 2013/12-es WR-index 98, azaz 2 százaléknyit csökkent, így 247 milliárd forintot tett ki a top100 (pontosabban 97, adattal rendelkező) médiavállalat éves nettó összárbevétele 2013-ban. A céges árbevételek összegének kb. fele tekinthető reklámbevételnek. 2008-ban még 305 milliárdot termelt a top100 médiavállalkozás a magyar piacon, remélhetőleg most már tényleg elértük a gödör alját.

A Whitereport elemzéséből kiderül: a kép koránt sem egységes, az egyes vállalatok üzleti teljesítményét illetően nagy különbségek tapasztalhatók. A korábbiakkal ellentétben sok egyedi hatás befolyásolja az egyes cégek eredményét, így nincs biztos recept a sikerre vagy kudarcra.

Még mindig sok a veszteséges médiacég: a top 100-ból tavaly 31 cég zárta az évet mínuszos üzemi eredménnyel (az adózott eredményarányok is hasonlóak). Jó jel azonban, hogy az előző évekhez képest ez sokkal kisebb arányt jelent, közelítve a 2008-as állapothoz.

Összefoglalás a 2012-ben top 100 árbevételű médiavállalat közül arra a 97 vállalatra, amelyeknek 2013-ra is elérhető jelenleg a pénzügyi adata. Forrás: WR

Megjegyzések

Az adózott és üzemi eredmények, illetve a saját tőkék totálját nem elemezzük, mert számos egyedi torzító hatást tartalmaznak.

A fent részletezett módszertan miatt a lista nem tartalmazza a 2013-ban indult és esetlegesen a top 100-ba egyből bekerülő médiacégeket és pénzügyi adataikat.

Élet a félmilliárd felett

2013-ban 61 médiaszolgáltató nettó összárbevétele volt 0,5 milliárd felett, közülük 37 médiacég volt 1 milliárd forint feletti. Ez nem csak reklámbevételt jelent, hanem az adott médiavállalati üzleti modelljétől függően terjesztési és egyéb árbevételeket is (akár reklámbevételek nélkül). A Whitereport a kapcsolt vállalkozásokat egyik évre vonatkozólag sem vizsgálta.

Összefoglalás a 2012-es top100 médiavállalati listából az adott évben 0,5 milliárd Ft feletti árbevételű cégekre. Forrás: WR

Megjegyzés: az adózott és üzemi eredmények, illetve a saját tőkék totálját nem elemezzük, mert számos egyedi torzító hatást tartalmaznak.

A fent részletezett módszertan miatt a lista nem tartalmazza a 2013-ban indult és esetlegesen a top 100-ba egyből bekerülő médiacégeket és pénzügyi adataikat.

Nincs recept

Az átlag médiavállalati összbevétel kismértékben, de 2013-ban is csökkent a top 97 cégnél (a WR-index 99). Úgy tűnik tehát, mintha lassan elérnénk a gödör alját, miután közel 20 százalékos piacméret-csökkenés következett be 2008 óta: 58 milliárd forinttal lett kisebb a médiaszolgáltatók árbevételének volumene.

Az egyes médiavállalatok között azonban jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. A legnagyobb árbevételcsökkenést az évről évre csökkenő, de még mindig piacvezető M-RTL szenvedte el, de említésre méltó csökkenést tudhat magáénak például a 2013-ban tulajdonost váltott Tarsago (ex-Readers’ Digest), a Viasat Hungária vagy az Axel-Spinger-cégek is, hogy csak egy párat említsünk a legnagyobbak közül.

Míg a válság elején, 2009-től jellemzően csökkent a médiavállalatok árbevétele és profitabilitása – a reklámbevételi fókuszúaké pedig különösen megsínylette a válságot -, addig a 2010-es években nincs egyértelmű trend arra vonatkozóan, mely típusú vállalatok tudnak nőni az utóbbi pár évben. Nincs általános trend, hogy mely médiatípusból, milyen portfólióval, milyen piac pozícióval, milyen üzleti modellel stb. lehet növekedést elérni (az akvizíciós stratégiát leszámítva).

Pedig közel annyi médiacégnek nőtt az árbevétele mindkét évben, mint ahányé csökkent: a top100-ból a 2011-2013-as időszakra minden évre adattal rendelkező s így összehasonlítható 90 médiavállalatból 26 cégnek nőtt minden évben az összárbevétele, és 33 cégé csökkent évről évre. 2011 óta mindkét évben növekvő árbevételt mutat például a Chello Central Europe, az I.T. Magyar Cinema, az RTL Kábeltelevízió, a Publimont, a Lapcom, az Advenio és az MTG Metro Gratis.

Fluktuáció a top 100-ban

A top100-as lista kisebb-nagyobb változása szintén évről évre megfigyelhető. A top 100 alsó határán meghúzódó, 250 millió forint éves nettó árbevételű – tehát a mikrovállalati cégszint környékén mozgó – médiavállalatok esetében természetes, hogy évről évre változhat, mely cég kerül épp be az aktuális éves top100-ba. Olyan is előfordul azonban, hogy korábban több száz millió forintos vagy akár milliárdos árbevételt produkáló cégek esnek ki. Ilyen a Neo FM üzemeltetője mellett az Express, a Rádió1 vagy a General Media.

A változással számos átalakuló, egybeolvadó, vagy épp felvásárlás következtében a vevőcégbe beolvadó esettel is találkozhatunk. Az akvizíció – akár az eladó, akár a vevő oldaláról nézzük – lehet előremenekülés, stratégiai döntés is. Jó hír az is, hogy „gazellák”, azaz 3-4 éve folyamatosan növekvő árbevételű cégek is vannak a listában, még ha kevesen is.

A kiesők helyett vannak új médiavállalkozások is, amelyek 2011-ben még nem üzemeltettek médiumot (pl. a Prodo Voice/Music FM, vagy a Parlament TV). Az új belépők nagyjából pótolják a kiesők árbevételét, de médiafogyasztási pozíciójuk, bevezetettségük értelemszerűen lassabban éri el a már bevezetett médiumok szintjét.

Profitvadászat

2008-ban 28 médiavállalat zárta mínuszban az évet a cég üzemi eredménye szerint, és sokáig 40 fölött volt a veszteséges cégek száma a top100-on belül – 2013-ban azonban megfordult a trend és „csupán” 31 médiavállalat került e csoportba. Veszteséges cég a top 100 médiavállalat minden szegmensében található. És bár fejlesztési, akvizíciós stb. okok is állhatnak a negatív eredmények mögött, a médiapiac 2008-as állapotát tekintve 2013-ban először épp csak közelített a piac a korábbi szerkezetéhez – igaz, itt számos egyedi hatás mutatkozik.

 

 

Módszertan

A gyorsjelentés segítségével a 2012-es top100 árbevételű médiavállalat főbb pénzügyi adatainak 2011-13-as alakulása követhető nyomon. A top 100 médiavállalat árbevétele a teljes piac több mint 90 százalékát jelenti.

A gyorsjelentés összefoglaló táblázatai a Whitereport.hu mediabrowser-szolgáltatás által listázott médiumokat üzemeltető kül- és belföldi cégek közül a Magyarországon működő médiavállalatként definiált gazdasági vállalkozások pénzügyi adatait tartalmazzák. A mediabrowser televízió, rádió, sajtó, mozi, közterület, internet és egyéb médiumokat üzemeltető szervezetek adatait egyaránt rögzíti. A pénzügyi adatokat Opten-forrásból és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nyilvánosan elérhető E-beszámoló portáljáról aggregálják a médium- és céglistához.

Marketing

Új digitális piac köti össze a magyar termelőket a vásárlókkal

Egyelőre tesztüzemben működik a kozertplusz.hu felülete, de nyár végére szeretnék az egész országot lefedni a házhoz szállítással.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

A koronavírus-járvány idején egyértelművé vált az élelmiszerlogisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszerkereskedelmi megoldások,

melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet.

Magyarország legújabb online termelői piacát éppen azért álmodták meg, mert kézzel foghatóvá vált, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszerlogisztikai hálózat kialakítása, amely vészhelyzetben is képes – akár országos szinten – biztosítani a lakosság minőségi magyar termékekkel történő ellátását.

A kozertplusz.hu úgynevezett rövid ellátási láncot biztosít, azaz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, valamint más felhasználókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését, és a fogyasztóvédelmi előírások maradéktalan érvényesülését.

A termelő és a vásárló igényeit is kielégítik

Tordai Péter üzletfejlesztési vezető a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségileg ismert és elismert eredetű termékekhez jussanak.

A hivatalos tesztüzemmód március elsején indult, a partnerek száma pedig már az előkészületi időszakban is dinamikusan növekedett. Az online üzletkötési platform mind a termelőknek, mind a vásárlóknak hatalmas előnyökkel szolgál.

„Mi megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, biztosítjuk a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük. A jelenlegi trendekkel ellentétben törekszünk arra, hogy minél kisebb készleteket tartsunk raktáron és a friss árut közvetlenül a termelőtől szállítsuk a vevőinkhez vállalva akár a hosszabb kiszállítási időt is, ugyanakkor a kosár tartalma három napon belül még ezzel együtt is garantáltan megérkezik a fogyasztóhoz” – fogalmazott a Tordai Péter.

Háztól házig szolgáltatás és átvételi pontok

A tesztüzemmódban három régióra osztották fel hazánkat: ez magában foglalja az M1-es autópálya vonalát Győrig többek között Tatával, Tatabányval, Etyekkel és Bábolnával, az M5-ös autópályát Szegedig Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és Lajosmizsével valamint Budapestet és az agglomerációt Érddel, Diósddal, Fóttal és Mogyoróddal a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken háztól házig vállalja a kiszállítást a kozertplusz.hu, március 31-ig ráadásul ingyenesen. Az ország többi részén átvételi pontokra van lehetőség termékeket rendelni heti rendszerességgel több, mint 500 településen, úgy mint Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Miskolc, Szekszárd, Villány, Székesfehérvár, Gyöngyös, Paks, Balatonfüred, Keszthely, Debrecen.

Tordai Péter hangsúlyozta,

nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhoz szállítással,

és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

A kozertplusz.hu azon túl, hogy támogatja a helyi termelők és fogyasztók kínálatának és keresletének egymásra találását, illetve az országos logisztikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával elősegíti a kistelepülések boltjainak áruval történő ellátását is.

Tovább olvasom

Marketing

Átadták a Marketing Diamond Awards elismeréseit

A megméretés rekordmennyiségű, összesen 94 gyémántdíjjal zárult.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik díjazott interjút ad a díjátadón, forrás: Lounge Group

A különös év igazán kreatív ötleteket kívánt meg, ami abból is jól látszik, hogy egészen újszerű projektekkel jelentkeztek a nevezők – így foglalja össze a hatodik Marketing Diamond Awards verseny eredményét a szervezők közleménye. A megméretést a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) azzal a céllal hívta életre, hogy megteremtse a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásainak legnagyobb hazai elismerését. A kiírásra 2020-ban korábban nem látott számú, 125 pályázat érkezett. A verseny történetében először az MMSZ egy ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazta a legkreatívabb kommunikációs kampányokat.

Idén „Az Év Megbízója” a Billingo Technologies Zrt., „Az Év Ügynöksége” a Kreatív Vonalak Kft., az „Az Év Marketing Nagykövete” pedig a Klausz Social Group Kft. lett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig a Lounge Group különdíjában részesült.

A négy kiemelt nyertesnek a Lounge Group különdíjakat is felajánlott, szakmai előadások közül választhattak a legjobbak. A Kreatív Vonalak Kft. és a Billingo Technologies Zrt. Szabó Zsófia – a Lounge Group kutatási divízióvezetője – által tartott Kutatási projektszemlélet képzést választotta, míg a Klausz Social Group Kft. és a Móricz Zsigmond Színház az ügynökség Head of Digital szakértője, Kelemen Zsolt Socialmedia-tartalom és hirdetésmenedzsment kurzusa mellett döntött.

A díjátadó, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel vendégek nélkül, szigorú biztonsági intézkedéseket betartva zajlott, és a Lounge Group videós stábja gondoskodott arról, hogy megörökítse a kétnapos eseményt. A gyémántdíjasoknak Katona Norbert, a Magyar Marketing Szövetség operatív igazgatója, a fő- és különdíjasoknak pedig Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke és Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója adták át az elismeréseket.

A díjátadó megörökített pillanatai a Lounge Group weboldalán tekinthetők meg, a videókból többek között az is kiderül, hogy melyik versenyző ünnepelte „munkaszünettel” az örömhírt.

Tovább olvasom

Marketing

Az Országos Mentőszolgálat nyerte a Highlights of Hungary fődíját

A járványhelyzetben is helyt álló szervezet a közönség szavazatai alapján kapta meg a kétmillió forinttal járó elismerést.

Közzétéve:

MTI / Szigetváry Zsolt

Az 55 jelöltre összesen 68 ezer szavazat érkezett, és tíz történet kapott elismerést: az Országos Mentőszolgálat, a Nemakarokbeleszolni, a Tanulom Magam, az Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Segítség.ma, a Pizza Manufaktura, a VATES, a Réel Chocolate és a Vas Megyei Szakosított Otthon – közölték a szervezők az MTI-vel

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak 2 millió forinttal. A választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős. A Glamour a Hosszúlépés-Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter helyettes államtitkárságától megkapta a Családbarát különdíjat.

Tovább olvasom