Kövess minket!

Marketing

Nyugat-Európa bővül, az oroszok nagyot zakóznak

Idén 4 százalékos, jövőre már 4,7 százalékos bővülést vár a globális reklámpiacon a médiaügynökség.

Arról már hírt adtunk, hogy a Carat – ugyan a vártnál kisebb, de – növekvő reklámpiacra számít idén. A médiaügynökség a korábban jósolt 4,6 százalékkal szemben a legfrissebb jelentésében 4 százalékos bővülést prognosztizál idén a globális reklámpiacon, míg jövőre 4,7 százalékkal nőhet a reklámköltés. Most megvizsgáljuk, mi történik a számunkra legfontosabb európai régióban.

Nyugat-Európa nő

(Nyugat-Európának a Carat által ide sorolt piacokat tekintjük – a szerk.)

Ugyan átlag alatt, de legalább bővül a reklámpiac. A 2013-as -0,6 százalékos eredmény után Nyugat-Európa tavaly tért vissza a növekedési pályára, s az akkori 2,8 százalékos teljesítmény után idén 2,6 százalékos, jövőre pedig 2,9 százalékos bővülés várható.

A Carat szerint a növekedés motorját a spanyol, a brit, az ír és a portugál piacok adják. Eközben a görög piacra vonatkozóan idén márciusban még 8 százalékos bővülésre lehetett számítani, ám ezt mostanra -12 százalékra módosították, tekintettel a politikai-gazdasági bizonytalanságra. Jövőre azonban a jelen becslés szerint a görög reklámköltés is nőni fog.

A nyugat-európai kulcspiacok közül a britek idén a rugby vb költésfelhajtó hatásának örülhetnek, így számukra ez sem üres év a tavalyi foci vb után. Az idei 6,4 százalékosra becsült növekedés fontos hajtóereje a digitális piac megugrása (+48%), miközben a tévé továbbra is erős és a közterület is nagyobb növekedésra számíthat, mint korábban várták. Eközben a printköltés nagyobb arányban csökkent, mint gondolták, így a kiadók tovább erősítik multiplatform stratégiájukat. 2016-ban 5,5 százalékkal nőhet a brit reklámpiac, elsősorban a futball Eb-nek és az olimpiának köszönhetően.

A német piac tavaly 1,5 százalékkal nőtt és idén 1,6 százalékkal folytatja, 2016-ra vonatkozóan pedig a Carat 1,7 százalékos bővülésre számít, így szó szerint lassú, de határozott lépegetésről beszélhetünk. Ez azt is jelenti, hogy a nagy világesemények nem rázzák fel a német reklámpiacot, mivel ezek leginkább a reklámmentes közmédiában jelennek meg.

Három évnyi szenvedés után végre bíztatóan alakul a francia piac teljesítménye is. Ez azt is jelenti, hogy márciushoz képest a Carat felfelé módosította a várakozásokat mind idénre, mind jövőre vonatkozóan. Persze hosszú még az út, mert mindez annyit tesz, hogy idén 0,1 százalékkal “nőhet” a piac, jövőre pedig 0,7 százalékkal. Elsősorban a televíziós és a digitális költések jelentik a hajtóerőt.

Az előző körben vártnál kisebb, de még mindig növekedésre képes az olasz piac, ahol a tévé és a print gyengélkedik valamelyest. Előbbinek nagyon fáj, hogy idén nincs focis világesemény, utóbbin belül pedig csak a divatlapok tudnak dacolni a trenddel.

Eközben a spanyolok a tavalyi 6,2 százalék után idén és jövőre is 6,9 százalékos bővülésre számíthatnak, ami fontos és jó hír.

Eközben Kelet-Közép-Európában…

(Kelet-Közép-Európának a Carat által ide sorolt piacokat tekintjük – a szerk.)

…vegyes a kép. A márciusi 2,2 százalékos csökkenés-előrejelzés után most már 6 százalékos szűkülést jelez előre a Carat. Mindez az óriási, ám nagy gondban lévő orosz piac zuhanásának köszönhető. Jó hír, hogy jövőre még így is 1,6 százalékos növekedést jeleznek előre.

Az orosz GDP 2015 elő negyedévében 2,2 százalékkal csökkent, majd a következő negyedévben már -3,5 százalékot mértek. Nem meglepetés, hogy mindez 16 százalékos csökkenést vont maga után a reklámpiacon az év első felében. Az év egészére vonatkozóan a Carat -14 százalékkal számol, szemben a márciusban becsült -7,1 százalékkal. A jelen állapot alapján úgy tűnik, visszakapaszkodásra 2016 második-harmadik negyedéve előtt nem lehet számítani.

Ami a régió Oroszországon kívüli részét illeti, már pozitívabb a kép. A lengyel piac 3,7 szalékkal nő idén, míg jövőre 3,2 százalékra számíthat, s mindkét érték jobb, mint a márciusi várakozás. A török piacon 2, illetve 3 százalékos bővülés várható e két évben, ami viszont visszaminősítést jelent. Ezzel együtt nem rossz hír, hogy a régió második és harmadik legnagyobb piaca egyaránt bővül. A régió további vizsgált piacai mind nagyobb arányú bővülésre számíthatnak, kivéve Szlovákiát, amely 0,8 százalékos csökkenést könyvelhet el idén, de jövőre már közelebb jut a stagnáláshoz.

 

A globális számok, trendek, a régió és média szerinti bontások elérhetőek alább a kapcsolt kutatási jelentésben.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom