Kövess minket!

Marketing

Női főnökök – Számít a nem. Nem?

Ezt a cikket évtizedekkel ezelőtt csak álnéven írhattam volna meg. Férfiálnéven. Jóllehet hiába ragadtam volna tollat és tintát, hiszen nem volt lehetőség lejegyezni azt, amit most: vezető beosztású kolléganőim véleményét a női főnökökről.

Merthogy – a jelenbe érkezve – a Lounge Group ügynökség és a Neticle közös felmérést készített arról, hogy mit gondolunk a női felettesekről. A Médiapiac portálján tölthették ki az olvasók az online kérdőívet, s a felmérésből többek között az is kiderült: támogatjuk, hogy több női vezető legyen, de magunknak inkább férfi főnököt választanánk.

2020-ban aktuális kérdés tehát, hogy bár nőként írhatok az egyenjogúságról, de vajon már abban élünk-e? A téma kapcsán mindenkinek a maga háza táján kell söprögetni, így olyan Lounge Group-os munkatársakat kérdeztem, akik naponta rácáfolnak a „gyengébbik nem” kifejezésre. Ennek ellenére többen még ma is meglepődnek, ha egy tárgyaláson az asztalra csapunk, és nem azt kérdezzük meg, hogy hány cukorral hozhatjuk a kávét.

Zsigó Fanni, ügyfélkapcsolati csoportvezető

Női vagy férfi főnök?

Véleményem szerint feltehetnénk inkább azt a kérdést: vajon a vezetőmtől el tudok-e annyi szakmai tudást sajátítani, hogy az hosszútávon motiválhasson? Képes vagyok-e alkalmazkodni ahhoz a szabályrendszerhez, amit felállított? Azonos az értékrendünk?

Számtalan kérdést sorakoztathatnék még fel, ami segít mérlegelni, hogy letegyük-e az adott vezető mellett a voksunkat, de azt semmiképpen nem kérdezném meg magamtól, hogy vajon női vagy férfi főnököt válasszak-e.

Ért valaha negatív megkülönböztetés munkában a nemed miatt?

Igen, és sajnos szerintem ezt a legtöbb női vezető elmondhatja magáról. Előfordul, hogyha egy olyan megbeszélésen veszünk részt, ahol rajtunk kívül csak férfiak vannak jelen, már az üdvözlésnél nem tudják, mi a megfelelő magatartás egy nővel szemben. Ilyenkor célszerű megtenni az első lépést, és egy határozott kézfogással köszönteni őket, így az első pillanatban pozicionálhatjuk magunkat.

Ha megvan a „pozicionálás”, mi jelenthet még kihívást?

Szerencsém van, hogy fiatal felnőttként már egy szuper csapatot vezethetek. Nem nőként, inkább a koromból adódóan érzek kihívást a szakmában. Néha tapasztalok olyan egóból adódó nézeteltéréseket, amelyek elkerülhetők lennének, ha az emberek nyitottabbak volnának az új ötletekre.

Érzel változást a női főnökök megítélésében?

Ahhoz képest, hogy száz évvel ezelőtt még választójog sem járt volna nekünk, egyértelmű változást érzek az emberek hozzáállásában, de úgy gondolom, mindig van hova fejlődni. Korunk egyik nagy problémája, hogy az emberek félreértelmezik a feminizmust, pedig semmi másról nem szól, csak hogy a nők és a férfiak egyenlően legyenek kezelve.

Bartal-Szedő Gabriella, HR-vezető

Női vagy férfi főnök?

Számomra nem a vezető neme számít, inkább a vezetési stílus, a hozzáállás és az együttműködés.

Mi a legnagyobb kihívás női vezetőként?

Talán az időbeosztás az, ami nőként és anyaként nehéz. A napom minden percét beosztom. Korán kezdek, és próbálok időben végezni, hogy elmehessek a lányaimért az óvodába és az iskolába. Ha kell, este bekapcsolom a számítógépet, és dolgozom, hogy minden kész legyen. Sokszor előfordul, hogy napi 10–12 órát dolgozik egy női vezető. A férfiak is gyakran ennyit szoktak, csak nekik talán egy kicsivel könnyebb beosztani az idejüket.

Igaz-e az a sztereotípia, hogy a vezető pozícióban dolgozó nők hajlamosak maszkulinná válni?

Igaz. Tudjuk, hogy annak a nőnek vannak jó esélyei az előrejutásra, aki célratörő, erőteljes, racionális, határozott, magabiztos és munkájában független. A nőket azonban a nemi szerepek elsajátítása során éppen ezekkel ellenkező tulajdonságokra nevelik. A vezetői szintre eljutó nők ezért az elismerés és a siker érdekében általában a tulajdonságok férfimodelljét alkalmazzák, és kevés helyet engednek nőiességüknek.

A te pozíciódban egy hasonló kvalitású férfi hogyan boldogulna?

Lehet, ugyanolyan jól, bár én a HR-t inkább női szakmának gondolom. Szerintem az én területemen nem kell nagyon erős férfitulajdonságokat képviselni,itt elsősorban nőkre jellemző kvalitások kellenek: empátia, jó emberismeret, gyors döntéshozatal, támogatás és együttműködés.

Kajtár Julianna, ügyfélkapcsolati csoportvezető

Női vagy férfi főnök?

Szerintem mindenki egy vezetővel jár a legjobban, legyen az akár férfi, akár nő. Főnök bárki tud lenni, igazi vezető nagyon kevesen.

Negatív munkahelyi élményed volt-e már amiatt, hogy nőként vezető pozícióban vagy?

Nagyon szerencsés vagyok, személyesen sohasem kellett szembesülnöm hátráltató megkülönböztetéssel emiatt. Inkább néhány számomra mulatságos helyzetbe kerültem már. Például szórakoztató megfigyelni, ha egy férfiakkal teli tárgyalóterembe lépek, hogyan reagálnak, mikor kiderül, hogy nem a kávéigényük iránt érdeklődöm.

Járnak nehézségek a női vezetői beosztás mellé?

Sokszorosan jobbnak kell lennem, szakmailag felkészültebbnek, mint a férfi kollégáimnak. Azt vettem észre, hogy nőként nem csúsznak el a kisebb bakik, és hamarabb hoznak ítéletet a kommunikációmról, mint egy férfi esetében. Közhelyszerű, de – talán a régi rossz beidegződések miatt – még mindig hallok olyat, ha egy női vezető keményebben fogalmaz, hogy ez „hiszti”, míg egy férfinál ez a keménykezű főnök kategória.

Mit tartogathat a női főnököknek a jövő?

A jövőben szerintem a munka, a munkavégzés ideje, helye fog átalakulni, ezzel lehetőséget teremtve a női vezetőknek, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a család között. A kettő közti egyensúly már nem kérdés lesz, hanem természetes, így sokkal több nővel találkozhatunk majd felsővezetői pozíciókban is. Nekem szerencsém van, elképesztő, erős nők vettek körül mindig, akik arra tanítottak, hogy bármi lehetek, és bármit elérhetek, és ebben mindig támogattak is. Remélem, hogy ez lassan minden kislánynak természetes lesz.

A véleményfelmérésben a legtöbben Angela Merkelt említették ismert női vezetőként. Többen mondták Hillary Clintont, Michelle Obamát, Alexandria Ocasio-Cortezt, sőt Margaret Thatchert is. A magyar hölgyek közül Vidus Gabriella, D. Tóth Kriszta és Novák Katalin került az ismertségi dobogóra.

Marketing

4+1 titok, amit nem tudtál az egyik legnagyobb marketingversenyről

Több mint 6 éve díjazza a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásait a Marketing Diamond Awards.

Közzétéve:

Fotó:facebook.com/loungegroupbudapest

A verseny nemcsak teret ad ezeknek a cégeknek, de célja, hogy segítse a hatékony marketinggyakorlatok terjedését is. A pandémia idén fenekestül felforgatta a kommunikációs szakmát, mégis minden eddigi eredményt és várakozást túlszárnyalt az egyik legfontosabb hazai marketingverseny iránti érdeklődés. A megmérettetés kulisszái mögé most a legizgalmasabb adatok segítségével tekintünk be.

Negyven

Egy ekkora verseny mögött komoly stáb áll: a 23 zsűritag – akik közül 12 visszatérő és 11 új –, a Magyar Marketing Szövetség kollégái, valamit a Lounge Group dedikált csapata. Így közel 40 ember dolgozott azon, hogy minden gördülékenyen menjen a megmérettetésen.

Hatszáz

A beérkezett 125 pályázat összesen több mint 600 oldalt tett ki, a kéthetes zsűrizési folyamat alatt ezek alapján választották ki a díjazottakat. Idén a két fődíjat a Billingo Technologies Zrt., a Kreatív Vonalak Kft. érdemelte ki, míg különdíjat a Klausz Social Group Kft. és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kapott.

Huszonnégy

Idén először neves ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazták a pályázatokat, ennek köszönhetően nem csak színvonalas szakmai előadásokkal gazdagodhatnak a legjobbak, de az érdeklődők is betekinthettek a kulisszák mögé. A versenyről, pályázókról és a nyertesekről, összesen 42 interjúalannyal 55 kisvideó készült, közel 24 órányi videónyersanyagból. A filmek megtekinthetők a Lounge Group weboldalán.

Tizenhat

A díjátadó a pandémia miatt a megszokottól eltérően alakult, hiszen vendégek nélkül, a járványügyi előírások miatt két napra bontva, fél órás etapokban valósult meg. A díjazottak külön-külön kapták meg az elismeréseket, rekord mennyiségüknek köszönhetően ezért az átadó összesen 16 órát vett igénybe. A boldog pillanatok 1-2 perces videókivonatai szintén megtekinthetők a cégcsoport honlapján.

+ 1

Négy

Minden, a szakmai zsűri által eredményesnek ítélt pályázó bekerül a Diamond List felsorolásba, valamint megkapja a Marketing Diamond elismerő védjegyét is. Az elmúlt években 4 olyan ügynökség is volt, amelyiknek több mint 10 gyémántdíjjal sikerült felkerülnie a listára.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországot dicséri a The New York Times az oltások miatt

Lakosságszám-arányosan Európában csak Málta előzi a magyarokat, világszinten pedig csak 12 országban jobbak valamennyire az adatok, mint itthon.

Közzétéve:

Az Európai Unió tagállamai között Magyarország a második legeredményesebb a tömeges oltás tekintetében, a magyarokat csak Málta előzi meg. Erről a SzegedMa is mutatott már egy ellenőrizhető adatot; de most a The New York Times vonatkozó táblázata is megemlékezik erről, igaz ők világszinten nézték a számokat és arányokat.

A SzegedMa és a The New York Times is INNEN szedte a hivatalos adatokat; nem pedig különféle politikusok nyilatkozataiból – írta a regionális portál.

A magyar oltási program állapotát bárki ellenőrizheti egyébként, csak kattintson IDE, és válassza ki a releváns táblázatokban Magyarországot, illetve az összehasonlítandó országokat.

Mint ismert, vasárnap meghaladta az egymilliót a Magyarországon beoltottak száma.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára maga is kommentálta a fenti híreket, illetve eredményeket. Orbán Balázs azt mondta,

a baloldal a napokban ismét a tökéletes alkalmatlansággal kevert kivételes rosszindulatról tett tanúbizonyságot. A koronavírus-járvány harmadik hullámának elején, két hete, még teljes nyitást követeltek, erről ma már leginkább mélyen hallgatnak. Idejüket azóta az tölti ki, hogy a baloldali médiával karöltve támadják a futó oltási programot, meg persze tovább beszélgetnek arról a fantom Moderna-vakcináról, ami szerintük minden problémánkat megoldaná, miközben abból az adagból az első darab csak idén decemberben érkezne meg. Mire az a szállítmány megérkezne, rég azzal fognak majd támadni minket, hogy miért rendeltünk ennyi vakcinát… Időközben a szerintük összeomló magyar oltási program hatására Magyarország ma a világ 13. legjobb átoltottsági mutatóval rendelkező országává vált.

Az Európai Unióban pedig már csupán Málta áll előttünk. Köszönjük mindenkinek, aki beoltatja magát, s köszönjük mindenkinek a türelmet, hogy elviseli a menetrendszerű baloldali ámokfutást, illetve az átmenetileg visszatérő szigorításokat!” – közölte az államtitkár.

Tovább olvasom

Marketing

Hiánypótló kutatás készül az influencer marketingről

Azt járják körül, hogyan néz ki itthon a globálisan öt év alatt ötszörösére nőtt, évi 10 milliárd dolláros piac.

Közzétéve:

Flickr

Öt év alatt több mint ötszörösére nőtt az influencer marketingre költött összeg világszinten, míg 2016-ban 1,7 milliárd dolláros volt a reklámpiacnak ez a szegmense, addig tavaly már 9,7 milliárd dollárt fordítottak erre a megoldásra a vállalkozások.

A dinamikus fejlődés idén folytatódhat, az Influencer Marketing Hub „Influencer Marketing Benchmark Report 2021” elemzése szerint az influencer marketing piac 2021-ben 13,8 milliárd dolláros lehet.

A tanulmányhoz készített felmérés során megkérdezett vállalkozások 90 százaléka szerint hatékony eszköz az influencer marketing, ennek megfelelően háromnegyedük külön büdzsét is összeállít az ilyen jellegű költésekre. Az elemzés alapján 2020-ban 240 új, influencer marketingre fókuszáló platform és ügynökség jelent meg a piacon.

Az influencer marketing itthon is évek óta népszerű megoldásnak számít a hirdetők között, azonban míg a reklámpiac számos területéről elérhetők költési adatok, erről a szegmensről nem állnak rendelkezésre olyan iparági adatok, amelyek hatékony támogatást nyújthatnának a hirdetők és az ügynökségek döntéshozóinak a kampányok kidolgozása során. A POME, a DeepInsight és a Free Association összefogásában most hiánypótló kutatás készül a témában, ami feltárja többek között, hogy mit gondolnak a hazai szakemberek az influencer marketingről, mennyire számolnak ezzel az eszközzel, illetve a marketing költségvetésen belül mekkora részt képvisel.

“Rendszeresen dolgozunk influencerekkel, és a kiválasztás során a legfontosabb szempont az, hogy mennyire hitelesek, illetve a közösségi médiában felépített személyiségük és aktivitásuk mennyire kapcsolódik a márkához. Jelentős segítség lenne a munkánk során, ha rendelkezésre állnának adatok az influencermarketing-költésekről, az ilyen kampányok megtérülési arányairól, az elérésekről, vagy arról, hogyan tudtak hozzájárulni a márkaimázs építéséhez, illetve milyen sales-támogatást eredményeztek. De nagyon hasznos lenne az is, ha több esettanulmány állna rendelkezésre, amelyekben beszámolnak arról, hogy egyes brandek milyen konkrét eredményeket értek el az influencerek bevonásával” – mondta el Dolezsai Gergely, a Telenor Magyarország márka- és marketingkommunikációs igazgatója.

“Úgy gondolom, marketinges szemmel jó lenne átfogó kutatást látni az influencer piacról, például közlési sorrenddel, megtérülési mutatókkal, illetve lojalitási adatokkal. De izgalmas lenne azt is megvizsgálni, hogyan viszonyulnak a fogyasztók az influencerekhez, mi motiválja őket abban, hogy kövessenek valakit, vagy mit gondolnak a termékelhelyezésről. Nagyon fontos lenne valamilyen megoldás az influencer kampányok mérésére, hogy képesek legyünk megállapítani, mennyire sikeresek, össze tudjuk hasonlítani az eredményeiket más digitális eszközökkel – ez a stratégiaalkotás, kampánytervezés során rendkívül hasznos lenne. Mi is dolgozunk influencerekkel és szerintem nőni fog majd az ilyen jellegű együttműködésekre fordított büdzsé a jövőben, de úgy gondolom, egyre fontosabb lesz a minőség. A COVID járványtól függetlenül is egyértelműen a digitális csatornák kerülnek előtérbe, a cégek pedig profi, megbízható, minőségi tartalmat és szolgáltatást nyújtó influencerekkel akarnak együtt dolgozni” – mutatott rá Árr Mariann, a Generali Biztosító marketing és kommunikációs vezetője.

“Évek óta tart a bűvészmutatvány az influencer-marketinggel kapcsolatban a magyar piacon, szeretnénk végre mi is látni, kiugrik-e a nyúl a kalapból. Komoly döntéshozók által szállított konkrét adatokkal, profi kutatók segítségével megvilágított releváns összefüggésekkel próbálunk választ adni a kérdésre, vajon valós üzleti eredményt képes-e generálni ez az eszközrendszer, vagy csak szemfényvesztés az egész” – mondta el Bendl Mátyás, a youth marketingre és fiatal családosokra fókuszáló ügynökség, a POME ügyvezetője.

“Ügyfél és ügynökségi oldalon dolgozó kollégákkal beszélgetve a témáról rendre előkerül az árazás problémája. Hasonló elérésű influencerek árszabása igen széles skálán mozog, az árképzés sokszor ad hoc jellegűnek tűnik. Mindenki számára fontos lenne egy iparági iránytű kialakítása, a kutatás eredményei ehhez is segítséget nyújthatnak” – tette hozzá Vér Balázs, a DeepInsight kreatívigazgatója.

A kutatás során az influencer marketinget aktívan használó hazai vállalkozások szakembereit kérdezik meg, a tervek szerint április első felében mutatják majd be az eredményeket.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom