Kövess minket!

Marketing

Mit jelent üzletileg a digitális átállás?

Különösebb változást nem hoz – derült ki a HWSW üzleti reggelijén. A műszakilag átállni kénytelen magyarok zöme a digitális földfelszíni platformon fog kikötni. Fontos lenne a megfelelő tájékoztatás, de egyelőre sok a baj e téren.

Bár sok szó esik róla, sok vizet nem zavar egyelőre a digitális átállás, legalábbis üzleti értelemben – derült ki a HWSW második üzleti reggelijén. A HD-témakörrel foglalkozó első beszélgetés után ezúttal azzal foglalkoztak, hogy a technológiai váltással párhuzamosan hoz-e az analóglekapcsolás piaci átrendeződést is. Mint kiderült: különösebb átrendeződés nem várható, főleg, amíg a fogyasztók ennyire passzívan szemlélik a történéseket.

 

A többséget az Antenna Hungária húzhatja be

Vitaindítójában Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője elmondta: nem várnak különösebb változást a platformok erősorrendjét tekintve. Úgy vélik, az analóglekapcsolás miatt váltani kényszerülők jelentős részét az Antenna Hungária tudja megszerezni. A MinDigTV ingyenes szolgáltatását a május végén közölt számok alapján 350 ezer háztartás használta, a fizetős MinDig TV Extra pedig a beszélgetést követő napokban érte el a 100 ezer háztartást. Hozzátette: a digitális földfelszíni platform közönsége – kereskedelmi szempontból – jóval érdekesebb, mint az analógé, azaz fiatalabb, városiasabb, magasabb státuszú.

Jurásek Sándor, a fizetős szolgáltatás vezetője elmondta: az Antenna Hungária úgy véli, a lekapcsolás miatt pay-TV szolgáltatást választók zöme a MinDig TV Extránál fog kikötni. Egészében azzal kalkulálnak, hogy a lekapcsolás nyomán 30 ezer új előfizetőt szerezhetnek. Bár az Antenna Hungária magabiztosnak tűnt, Schneider Henrik, a cég multimédia üzletágának irányítója fontosnak nevezte, hogy egy-két évvel előretekintsenek, és az olyan tesztek, mint a 3D mellett, gondoljanak az on-demand és egyéb interaktív szolgáltatások fejlesztésére is.

 

Kivárnak a nézők

A Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés ügyvezető igazgatója által idézett adatok szerint 2012 őszén analóg földi sugárzás révén a háztartások 14 százaléka, azaz mintegy 550 ezer háztartás jutott tévés tartalmakhoz. Nagy mozgás nem látszott, márciusban 13 százalékon állt e vételi mód a panelben. Arra figyelmeztetett: a nemzetközi tapasztalatok alapján az emberek az utolsó pillanatig kivárnak, azaz csak akkor fognak váltani, amikor már lekapcsolták az adást. Az eddigi adatok alapján többnyire 1-2 százalék marad a végére, aki semmilyen vételi móddal nem rendelkezik.

Éppen e kiváró magatartás, illetve az Antenna Hungária helyzeti előnye miatt meglehetősen bizonytalanok a szolgáltatók, hogyan is lehetne ráhajtani a lekapcsolásban érintettekre. Az NMHH elvileg 470 ezer háztartást keres fel országszerte, ahol felméri a szociális rászorultságot, majd felvilágosítják őket a vételi lehetőségekről, és végül “átállítják őket valamire”.

Kendi Péter, a PR-Telecom kereskedelmi igazgatója elmondta: vannak elképzeléseik arra, hogyan lehetne az analóglekapcsolásban érintettek felé kommunikálni, de ők maguk is úgy hiszik, hogy itt alapvetően az Antenna Hungáriának van keresnivalója. Úgy becslik, a kábelszolgáltatók 1-2 százaléknyi olyan emberre számíthatnak, aki a lekapcsolás nyomán az ő szolgáltatásaikra vált. Ráadásul nem egységes tömbben élnek az érintettek, így az egyes szolgáltatóknak kisebb létszámokra kellene ráhajtaniuk, ez viszont nem feltétlen éri meg.

A lakossági kivárásnak a bizalmatlanság is az oka Tóth András szerint. A fogyasztók már többféle átállási dátumot hallottak, és ezért nem mozdulnak, amíg nem érzik muszájnak. Különösen igaz ez az idősebbekre, akik a leginkább érintettek, mivel a legnagyobb eséllyel “háromcsatornások”.

Forrás: HWSW

Logisztikai gondok jöhetnek

Posta Tibor, a a végfelhasználóknak antennákat és egyéb vételi eszközöket forgalmazó P-Sat ügyvezetője szerint az érdeklődés nőtt a tévénézők részéről, de a vásárlási kedv még nem. Rávilágított: a kivárás mögött az a számítás is meghúzódik, hogy sokan hallottak az állami támogatás lehetőségéről, és most arra kíváncsiak, ők maguk beleférnek-e ebbe.

A szakember a külföldi tapasztalatok alapján azt valószínűsíti, hogy a konkrét lekapcsolást megelőző két hétben és az azt követő két hétben nőhet meg ugrásszerűen a kereslet a szükséges eszközök iránt, ami akár átmeneti hiányhoz is vezethet a kereskedőknél.

 

Infóhiány minden szinten

Vörös Csilla azt tapasztalta, hogy a kereskedők sem mindig vannak teljesen képben azzal kapcsolatban, hogy mely készülékek megfelelőek és melyek nem. Posta Tibor szerint az képtelenség is, hogy a nem specifikusan ezekre a termékekre szakosodott kiskerdeskedelmi láncok dolgozói – a legnagyobb jószándék ellenére is – megfelelően képben legyenek. Felvetette e téren az Antenna Hungária és az NMHH felelősségét is.

Utóbbira válaszul Jurásek Sándor elmondta: az Antenna Hungária értékesítési hálózata 600 tag fölött jár, s a reményeik szerint elérheti majd az ezret. A hivatalos partnerek pedig képzést kapnak a cégtől, azt ugyanakkor elismerte, hogy hibák lehetségesek, és nem tudják teljesen ellenőrizni a felkészültségüket.

Kérdés, hogyan lehetne a nézőktől felkészültséget, tájékoztottságot várni, mikor például sem a helyi tévék, és bizonyos esetekben az eladók sem teljesen tudják, mi is fog történni, s erre mi a megfelelő műszaki megoldás.

A kommunikációval Sebestyén Péter, a Samsung alelnöke sem volt elégedett, aki azt tapasztalja, hogy inkább csökken az érdeklődés, mint nő. Úgy látja, a zömében fiatal eladók már egy olyan világba nőttek bele, amelyben a sok csatorna “csak úgy jött” így nekik tényleg el kellene magyarázni, hogy mi az analóglekapcsolás és az azt illető tájékoztatás tétje.

Vidus Gabriella, az RTL Klub kereskedelmi igazgatója szerint már eleve hibás az a hozzáállás, hogy azt feltételezik: az emberekben megvan “a digitális tudás”, ez ugyanis nincsen meg. Hozzátette: a szakma egy részére is ugyanez igaz, így például a nagy tévék és az Antenna Hungária egyaránt roadshow-ztak az ügynökségek körében, hogy elmagyarázzák a lekapcsolás pontos következményeit. Szerinte az a gond, hogy mindenki kommunikál valamit, de elsikkad az az alaptudás, amelyet a cégek adottnak vesznek – hibásan.

Összefoglalásul elmondható: a kommunikáció sokféle, gyakran bonyolult, túlkódolt, vagy épp nem a fogyasztók igényeihez hangolt. Gondot okoz, hogy maguk az érintett szolgáltatók is tudáshiányosak időnként. Szintén nehezíti az átállás zökkenőmentességét a lakosság alacsony bizalmi szintje, rossz anyagi helyzete (a dekódervásárlás is megterhelő lehet, nemhogy egy új tévé beszerzése), illetve “kádárista” attitűdje is, mely szerint ez az egész egy macera, amit egyelőre meg lehet úszni, s majd akkor kezdenek vele valamit, amikor nem jönnek be a csatornák. Amíg tehát a szolgáltatók nem tudják azt a gondolatot eljuttatni a fogyasztókhoz, hogy a folyamatnak hozzáadott értéke van, addig marad a kivárás és a pangás, s mint Kendi Péter mondta: “a dolog igazi reklámja az lesz, mikor lekapcsolják a villanyt”.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom