Kövess minket!

Marketing

Milyenek a fiatalok?

A youth marketinggel foglalkozó Célkeresztben a Z-generáció konferencia előadóit kérdeztük. (A Médiapiac a konferencia médiatámogató partnere.)

Íme, néhány kedvcsináló gondolat a Célkeresztben a Z-generáció konferencia elé az előadóktól:

Z-generáció a pszichológus szemével

Tari Annamária pszichológus szerint a Z-generáció, ahogyan semelyik másik sem, nem teljesen egységes, de általánosságban elmondható, hogy a márkaválasztás komoly tényező, amely ideiglenes, állandóan újrateremtődő identitással szolgál.

Ahogy LeBreton írja: a „trendi” márka beszerzése garantálja az illető személyes értékét, lévén, hogy ezáltal asszimilálódik a kiválasztottak képzelt közösségéhez, amit a kívülmaradó „balekok” megvetése és a velük való szembenállás kísér, hiszen azok nem tűnnek ki ilyesmivel. A fiatal birtokában lévő márkák készlete jelzi, mennyire értékelik őt hozzá hasonló társaik, egyben hierarchizálja a piaci mozgások függvényében szakadatlanul változó jelrendszert.

Ma tehát egy-egy márka világlátást, életmódot, létalapot foglal magában, mintha az „üdvözülés útját” kínálná. A már említett Le Breton szerint a piaci modell belsővé tételének vagyunk a tanúi, ám ennek antropológiai következményeivel nem vagyunk tisztában, mert még csak most kezdjük észlelni a jelenséget.

A mai Z generáció ingerhajszoló életformájában az állandóan emelkedő ingerküszöb már egy lételem, visszafelé senki nem lép. A fogyasztás, mint állapot, olyan fokon beépült az életformába, hogy tulajdonképpen egyfajta addikciónak is nevezhető. A Z generáció tagjai a piaci érdekeket nem látják, csak azt, hogy ízlésüknek és változó elvárásaiknak a piac nagyon is igyekszik megfelelni.

Ha a márkahűségre nem is lehet számítani már, a változó igények kielégítésénél az élményfogyasztásra érdemes törekedni, nem annyira a termék jó tulajdonságainak a megjelenítésére. A választási szempontok a Z gen esetében tehát a jól célzott élményeken keresztül kommunikálódhatnak, akár egyéni, akár csoportélményt is kínálva annak a korosztálynak, mely már gyorsabban választ – dönt – szeret – és eldob.

Z-generáció és zene

Ha fiatalok, akkor adja magát a zene, mint marketingeszköz használata. Kérdés azonban, hogy mennyire élnek ügyesen e lehetőséggel a márkák. Szabó Tamás (Black Baron Studio) úgy véli, még mindig eléggé alulértékelt a zene jelentősége a legtöbb hazai kampány során és sokszor emiatt születnek szürke megoldások. Ennek többek között az az oka, hogy a zenekérdést mindig az utolsó pillanatban veszik elő és sok esetben nagyon árközpontú a szemlélet. Ez azért hiba, mert:

A zene az, amit először, a képek és szöveg értelmezése előtt dolgoz fel az agy és emiatt pont a zene tudja az egyéb üzeneteket vagy felerősíteni, vagy gyengíteni.

Ennek ellenére Magyarországon még mindig ritka, hogy egy kampány készítői tanácsot kérjenek a zene kiválasztásakor, legyen szó jogosításról vagy iratott zenéről.

Külföldi produkcióknál gyakran előfordul, hogy egy music supervisor (zenei tanácsadó) iránymutatása és munkája által születik meg egy reklámhoz a legjobb zenei megoldás. Sokszor ezáltal válhatna nyilvánvalóvá, hogy egy adott képhez stock zene, egy jogosított dal, vagy iratott zene a legjobb választás.

A tét nem kicsi, hiszen a fiatalok elérése szempontjából különösen fontos, hogy a marketing során alkalmazott zene releváns és érzelmileg bevonni képes legyen.

A hazai feltörekvő zenekarok dalainak jogosításában még mindig eléggé le vagyunk maradva. Nem igazán épült ki a gyakorlat és az infrastruktúra, ahol például az ilyen jellegű zeneszámok és a kreatív szakemberek egymásra találhatnának.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom