Kövess minket!

Marketing

Miért van ilyen sok gyógyszerreklám a tévében?

Miért pörög a tévében olyan sok gyógyszerreklám? Egyáltalán megéri-e a gyártóknak, gyógyszertáraknak ennyit reklámozni? Melyik szer fogyasztása ugrik meg a leginkább a hirdetések hatására? Többek között ezekre a kérdésekre adja meg a választ a tévés sales house, az Atmedia legfrissebb kutatása.

Az, hogy sok gyógyszerreklám megy a tévében, az átlagnéző számára is feltűnhetett az utóbbi években. Pontosabban a vény nélkül vásárolható készítményekről – azaz „a pulton keresztül” angol szakkifejezés, az „over the counter” kezdőbetűi révén OTC-nek nevezett termékekről – van szó, mert a receptre felírt gyógyszerek reklámozását nem engedi a törvény. De miért van ennyi OTC-hirdetés a tévében és egyáltalán érvényesülnek-e ezek a kampányok?

Ennek a kérdéskörnek járt utána a piacvezető tévés kereskedőház, az Atmedia az idei nagyszabású kutatásában. Az elemzés elkészítéséhez 3 fő terápiás csoport 5 alcsoportjából 15 márka és 670 gyógyszertár eladási adatait vizsgálták meg a 2014-2016-os időszakból összevetve a Nielsen Közönségmérés TV EQ GRP számaival – ismertette a kutatás módszertanát csütörtökön Karácsony László, a sales house stratégiai és marketing igazgatója a tanulmányt ismertető sajtóeseményen.

A szakemberek többek között azt vizsgálták, hogy milyen hatást fejt ki a piacon a heti reklámaktivitás. Azaz a médiában – tehát nemcsak a tévécsatornákon – megjelenő OTC-hirdetések hatása meddig tart, a fogyasztók miből mennyit vásárolnak, a kampányok következtében miképpen változik az adott márka piaci részesedése.

A „kosárba” köhögéscsillapítókat, megfázás elleni szereket, általános fájdalomcsillapítókat, torokfertőtlenítőket, probiotikumokat válogattak be az OTC-szektor kutatásával is foglalkozó cég, a QuintilesIMS-szel együttműködve. Azt is megnézték természetesen, hogy az OTC-reklámok melyik médiatípusnál (tévé, rádió, print, online stb.) érvényesülnek a legjobban.

Oka van annak, hogy a márkák gyártói és árusítói főleg – 93-96%-ban – a tévét választják. Ugyanis a mélyreható kutatás megállapította:

  • az OTC-termékek esetében a tévé a leghatékonyabb, utána pedig – meglepő módon – nem az online, hanem a print következik
  • ezen belül a probiotikumok tévés reklámjai a leghatékonyabbak
  • a tévés reklám nemcsak a már ismert, nagy márkák, hanem a kisebb brandek piaci részesedését is képes hatékonyan növelni
  • egy-egy kampány hatása legfeljebb 13 hétig tart ki
  • de minden adat azt mutatja, nem érdemes megvárni a ciklus végét, azaz a egyszeri nagyszabású és a pulzáló helyett az egyenletes/folyamatos kampány a leginkább célravezető
  • egy 200 GRP-s kampány felér egy közel 20 százalékos árengedménnyel

A Médiapiac kérdésére, hogy ennek mi az oka, Karácsony azt mondta, ebben a kutatásban a kampányok hatékonyságát vizsgálták, a miértre most nem keresték a választ. Ugyanakkor mint a téma szakértője a tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy az a fogyasztó réteg, amely a legtöbb OTC-terméket vásárolja – az idősebb korosztály – sokat tévézik, ráadásul más médiatípusokhoz viszonyítva a TV- és a sajtóhirdetés képes edukálni – meg tudja mutatni, hogyan hat a szer –, ami a vény nélkül kapható készítmények esetében fontos szempont.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom