Kövess minket!

Marketing

Mekkora veszteséget okoznak az érvénytelen kattintások?

A Baltimore Egyetem kutatást tett közzé az érvénytelen kattintások hatásáról, melyben pontos adatokkal szolgálnak azzal kapcsolatban, mekkora összeget vesztenek a hirdetők.

Arról, hogy miért fontos a hamis hirdetések elleni védelem, korábbi cikkünkben már szót ejtettünk. Az ad-verification szolgáltatások bevezetése hatalmas bevételkieséstől mentheti meg a vállalatokat, hiszen ezek az eszközök hatékonyan veszik fel a harcot a rosszindulatú támadásokkal szemben. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a hirdetések hamisítása óriási üzlet (a globális kábítószerkereskedelemnél is nagyobb feketejövedelemhez juttatja a bűnözőket), de a Baltimore Egyetem professzora, Robert Cavazos és kollégái kutatásában a pontos százalékokra is fény derül. Roberto Cavazos a Baltimore Egyetem Merrick Üzleti Iskolájának tanára több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a gazdasági elemzés, statisztikai és adatelemzés, projekt- és programmenedzsment, politika, valamint a marketingtechnológia területén.

23,7 milliárd dollár a csalók zsebében

A kutatásban szereplő becslés alapján világszerte 144 millárd dollárt költöttek a kiadók a fizetett keresésekre és a közösségi média kampányokra. Ez annak is köszönhető, hogy a marketing alapelemének számító kereskedelemből egyre nagyobb összegeket csoportosítanak át a keresőoptimalizálásra a globális elérésű keresőmotorokon és az e-kereskedelmi oldalakon.

Az empirikus kutatás alapján a Baltimore Egyetem szakértői rávilágítanak, hogy a kiadások 14% -a megy el érvénytelen PPC-kre. A PPC (pay per click) költségvetésének gazdasági elemzése alapján ez várhatóan 23,7 milliárd dolláros globális bevételkiesést jelent a marketingszakemberek számára 2020 végéig. Ezeket az érvénytelen kattintásokat számos különböző forrásból érkező aktor okozza, a szokásos webrobotoktól kezdve a rosszindulatú botokon át a kattintásfolyamatokig, hirdetéscsalás rendszerekig.

Együtt nő a kiadás és a veszteség

A más digitális iparágakban tapasztaltakkal összhangban arra számítanak a kutatók, hogy az érvénytelen kattintások száma a jövőben növekedni fog. A kutatások kimutatták, hogy az inbound marketing stratégiák mint amilyen a PPC is, jól működnek, és mint ilyen, ebben az ágazatban erőteljes növekedés tapasztalható, ez a növekedés pedig egyúttal egyre nagyobb csábítást jelent a csalók számára.

Különböző előrejelzések vannak a PPC-szektorral kapcsolatosan, de a konzervatív becslések szerint a várható növekedés 10% körüli lesz. E folyamatos növekedés és a hatékony ellenőrzés hiánya mellett az érvénytelen PPC-forgalom költségei is egyenesen arányosan emelkednek, különösen azokban a szektorokban, melyek sokat költenek PPC-re. A 14% -os érvénytelen kattintási arányt az elemzők a szektorok aggregált adatai alapján állapították meg, beleértve az e-kereskedelmet, az oktatást, a jogi, az utazási és az orvosi tevékenységeket.

A PPC töretlen növekedését vitathatatlan előnyeinek köszönheti. Mivel a PPC alapú hirdetéseket rugalmasan lehet kezelni, a kampány bármikor, szinte azonnal elindítható, szüneteltethető és leállítható, illetve a tartalom vagy üzenet bármikor cserélhető, módosítható.

A hirdetési csalások miatt legnagyobb vereséget szenvedő szektor a Baltimore Egyetem jelentése alapján az oktatási szektor, mivel itt a csalások aránya a 30%-os értéket is eléri. Az oktatást nem a turizmus és a jogi szektor követi 16.84% és 13.45% százalékos aránnyal. A jogi szektorra azért gyakorolnak ilyen erős hatást az érvénytelen kattintások a százalékokat tekintve, mert itt a legnagyobb a kattintások átlagos ára a keresőmotorok esetében (Google), azaz ebben a szektorban a legmagasabb az egy kattintásra jutó ár – csaknem 6 dollár kattintásonként.

Az egyik kiemelten érintett szektor az e-kereskedelem

Az e-kereskedelmi szektorban 2020 végéig várhatóan legalább 3,8 milliárd dolláros veszteség jelentkezik egyedül a PPC kampányok során. Ez a szám a több e-kereskedelmi kampány során leleplezett, mintegy 9,7%-nyi érvénytelen kattintáson alapul. Az egyik elemzett esetben egy divatkereskedő PPC- és vásárlási kampányai szerepelnek, melyeket a Facebookon, a Bing Ads-en, a YouTube-on, az Instagramon, a Snap-en és az Amazonon jelentetett meg, átlagosan 12 dolláros CPA-val. Az ő esetükben az összes kattintás 12%-a bizonyult érvénytelennek (nem ember, csaló vagy vásárlási szándék nélküli kattintás). Az egyedi népszerű kulcsszavakat tekintve a „férfi dzsekik” 56% -os érvénytelen kattintási arányt produkáltak, míg ugyanez az érték a „cipőkupon” szó esetében 52%-ot, az „új Asics” (az Asics cipőmárkára utalva) szó esetében pedig a 48%-ot ért el.

Egy peres eljárásban a Ticketmaster arról számolt be, hogy egy év alatt 5000 dollárnyi összeget vesztett egyenként negyeddollárt érő oldalletöltések és foglalások miatt, amiket egy jegyeket illegálisan viszonteladó szervezet robotjai okoztak. A botok ráadásul kiszorították a Ticketmaster valódi ügyfeleit az oldalról.

Nem csoda, hogy ezek után a jegyárusító vállalat az NFL játékok idejére megerősítette a hirdetési csalások elleni védelmét. A jegyek digitalizálása nemcsak csökkenti és kiküszöböli a csalásokat hanem egyszerűsíti a helyszínekre való bejutást is. Ezenkívül rengeteg egyéb előnyt kínál a rajongók és a különböző szervezetek számára. Az NFL esetében például a csapatok adatokat szerezhetnek a rajongókról, akik részt vesznek a játékokban. Ennek segítségével növelhető a játékélmény, javíthatók az áruk és maga a marketing is.

Melegebb éghajlatra utazó bevételek

A globális turizmus szolgáltatóipar a kutatók szerint 2,6 milliárd dolláros veszteséget szenvedhet az érvénytelen kattintások miatt 2020-ban, melyből 1 milliárd dollárt az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok elleni csalásokból keletkező veszteség tesz ki. A PPC-kampányok során keletkező veszteség a 17% -os érvénytelen kattintási arányból származik.

Az egyik példában, amelyet a kutatóknak, a PPC kampányok vezetőinek adtak, számos népszerű utazási kulcsszó található, amelyek nagyon magas átkattintási arányt (CTR) mutatnak, de a hozzájuk kötődő vásárlási arányok alacsonyak. A kutatók megállapították, hogy az utazási társaságok legnépszerűbb kulcsszavainak 24%-a rendszeresen generál érvénytelen kattintásokat. Ezek az érvénytelen kattintások nagy általánosságban két forrásból származtak: a webrobotoktól és a konkurens kattintásokból.

Figyelembe véve a nagy kampányokra fordított összegeket, a csalások által okozott károk óriásiak lehetnek. A Google AdWords-ön elköltött összegeket tekintve a SpyFu februári adatai alapján az Amazon tartja a csúcsot (havonta 31,4 millió dolláros költésével), de egyebek mellett például a Home Depot is szerepel a top 10-ben (havi 6,8 millió dollárral).

Ted Ives PPC szakértő szavai alapján a SEM (Search Engine Marketing) kampányok tervezése és végrehajtása egy kivételesen izgalmas folyamat, hiszen a költségvetés nagy, és számos ügyfelet lehet vele elérni, akiket boldoggá tesz, hogy összekapcsolják őket az igényeiknek megfelelő információkkal a számtalan kulcsszó és hirdetés segítségével. Ugyanakkor a vállalati SEM-kampányok hajlamosak „a fejünkre nőni”, egy idő után rendszertelenné és kaotikussá válnak, vagy akár egészen kezelhetetlenné.

A robotok teszik ki az internet közönségének 45%-t

Az legáltalánosabban elterjedt technikák közül kiemelkednek a versenytársak által generált hamis kattintások, melyek célja, hogy minél hamarabb kimerítsék az áldozat költségkeretét. Az ilyen típusú támadások magában foglalhatják az automatikus kattintóeszközök (például robotok) vagy más megtévesztő programok (például rosszindulatú algoritmusok) kattintásait is vagy akár egész botneteket is (számos internethez csatlakoztatott eszköz, amelyek mindegyike egy vagy több robotot futtat az adatok ellopására, spam küldése vagy éppen az űrlapok kitöltése céljából).

A botok önmagukban a teljes globális webforgalom megközelítőleg 45%-át teszik ki, és a kattintásokkal kapcsolatos csalások nagy részét segítségükkel viszik véghez. Sok esetben a vállalkozások azt tapasztalják a leleplezett csalások során, hogy a kattintások 70% –90%-ért botok felelnek.

A Google, amely a piacon messze a legnagyobb szereplő, igyekszik proaktívan fellépni az érvénytelen kattintásokkal szemben. A vállalat erőteljesen törekszik arra, hogy kiszűrje a hamis kattintásokat, illetve hogy visszatérítse az ügyfelek számára az érvénytelen kattintásokért levont összegeket, ha bebizonyosodik, hogy az nem emberektől származott és a felelőst nem sikerült elkapni. Ugyanakkor a Google (mint ahogy az összes többi prominens PPC platform) továbbra is a hackerek és csalók millióinak hatalmas célpontja marad világszerte, és ennek eredményeként nem tudja teljes mértékben meggátolni az érvénytelen, nem emberi „látogatók” által okozott károkat.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom