Kövess minket!

Marketing

Magna Global: frissített 2014-es reklámköltési előrejelzés

A legújabb becslések szerint idén 6,4%-os növekedéssel, 516 milliárd dolláros volument ér el a globális médiagazdaság.

A Magna Global frissítette a 2014. évi globális reklámköltésekre vonatkozó előrejelzését. A tanulmány néhány kiemelt megállapítása:

  • 2014-ben globális szinten a médiatulajdonosi reklámbevételek várhatóan 6,4%-kal emelkednek, 516 milliárd dollárra, amely 2013-hoz képest jelentős (+4,4%) gyorsulást jelent.
  • Az intenzívebb gazdasági növekedés (az IMF áprilisi becslése szerint a tavalyi +3,0% után idén +3,6%-kal emelkedik a reál GDP) és a marketingaktivitást generáló események (Téli Olimpia, Futball VB, USA félidős választások) együttes hatása által ez lesz a legmagasabb éves növekedés 2010 (+8,4%) óta.
  • Az előrejelzések látszólagos stabilitása ellenére az egyes országokban jelentős módosításokra volt szükség. Csak a 10 legnagyobb piacot tekintve, a fejlődés üteme négy országban (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Brazília) gyorsabb, míg másik hatban (Kína, Oroszország, Németország, Franciaország, Ausztrália, Japán) lassabb, mint korábban várták.
A médiaköltés alakulása piacok szerint (Forrás: Magna Global)
  • Kelet-Európában 6,3%-os bővülésre számítanak, ami pesszimistább az előzőeknél, az ok pedig a gazdasági lassulás és a politikai bizonytalanság. 2009 óta ez a legalacsonyabb növekedési ráta ebben a fejlődő régióban, amely tavaly 22 milliárdos méretű volt (azaz a globális piac 5%-a). A régiós költés közel felét Oroszország adja, ahol növekedés idén +7,4%-ra lassul (a korábbi előrejelzés +11,4%, tavaly +9,4% volt – azóta az IMF a 2013.októberi 3%-ról 2014 áprilisban 1,3%-ra csökkentette a reál GDP növekedést). Az ukrán krízis körüli bizonytalanság a reklámpiaci környezetet némileg kedvezőtlenebbé tette a nemzetközi márkák számára (10-ből 8 top hirdető nyugati). Bár Ukrajna a régiós költéshez csak 5%-ban járul hozzá, a reklámköltés csökkenésének okát a politikai bizonytalanságban látják. A régió többi nagyobb piaca vegyesen teljesít: Lengyelország +6%-kal teljesen felépülni látszik; ill. Törökország marad a növekedés motorja, még akkor is, ha az idei növekedés már csak alig 9%.
  • Az Egyesült Államokban a médiatulajdonosok reklámbevételei idén 6,0%-kal, 168 milliárd dollárra emelkedhetnek, amely 2013-hoz képest gyorsulást (+2,4%) jelent – a fokozatosan javuló gazdasági környezetnek, a nagy nemzetközi sporteseményeknek, a 2014-es félidős választásoknak és az egészségbiztosítási reform megvalósításának köszönhetően.
  • Nyugat-Európa több éves stagnálás után végre újra növekedésnek indul (+2,2%).
  • Latin-Amerika reklámipara 15,4%-kal nő, itt a nem túl erős gazdasági környezetet valószínűleg kiegyensúlyozza majd az infláció mértéke és a futballőrület.
  • Kína lett a világ második legnagyobb reklámpiaca 2013-ban, 45 milliárd dolláros reklámbevétellel, megelőzve Japánt, ám még mindig eltörpül az Egyesült Államok piaca mögött (29%-a).
  • A 2014-es nemzetközi sportesemények hozzájárulnak a televízió globális növekedéséhez, amely a 2013-as +2,7% helyett idén +7,2% lesz.
Az egyes médiatípusok növekedése (Forrás: Magna Global)
  • A digitális média továbbra is kétszámjegyű, de enyhén lassuló fejlődést mutat (több országban elérte az érett stádiumot). Itt a költés továbbra is közel 16%-kal, 104 milliárd dollárra emelkedik, és 27%-os szeletet hasít ki a globális reklámtortából, amely 2013-hoz képest 20 milliárd dollár plusz volumen és két százalékpontnyi részesedés-növekmény. Ennek a 20 milliárdnak nagy részét a közösségi hálózatok (+4,5 milliárd), a kereső (+10 milliárd) és a videó (+2 milliárd) adják. A nem-közösségi, nem-videó display formátumok (pl. bannerek) több érett piacon stagnálnak, ill. csökkennek. A mobil média (okostelefon és táblagép felhasználókat elérő kampányok) képviseli a digitális média növekedésének többségét. 2014-ben 10,3 milliárd dolláros növekedéssel 27,1 milliárd dolláros volument érhet el (+61%, nem-mobil esetén 9%). A mobil szegmens már a digitális reklámpiac 19%-át teszi ki, és ez 2014-ben 24%-ra, majd 2019-re 38%-ra emelkedhet. Egy új, forradalmi változás pedig a programozott vásárlás fejlődése. A Magna Global szerint a display, közösségi és video kampányok automatizált rendszereken történő vásárlása 18,4 milliárd dolláros forgalmat ér el az idén (ebből csak az USA 9,8 milliárdot képvisel), 2017-re pedig elérheti a 37,5 milliárdot.

(A Magna Global anyacége, az IPG Mediabrands Közép-Kelet Európában elsőként, idén év elején indította RTB szolgáltatását, budapesti központtal, Cadreon néven, remélve, hogy a régióban az idénre várható 365%-os növekedés katalizátoraként meghatározó szerepet játszik.)

Marketing

Ők kapják a Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat

A magyar filmgyártást évtizedekig meghatározó operatőröket elismerő Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat kap Szilágyi Virgil, Lukács Lóránt, Kovács Gyula és Rák József – közölték a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny szervezői az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szilágyi Virgil többek között az Átok és szerelem (1986) és az Isten malmai (1976) című alkotások fényképezésével a magyar tévéfilmek egyik legmeghatározóbb operatőrévé vált. Lukács Lóránt az Abigél (1978) és a Kisváros (1993) című sorozatokban nyújtott operatőri munkásságával írta bele magát a magyar mozgóképművészet történelmébe. Kovács Gyula kameraman olyan filmekben dolgozott, mint például Makk Károly Szerelem (1971) vagy éppen Szabó István Oscar-díjas Mephisto (1981) című alkotásai.

Rák József kiemelkedő munkái mellett – például A gímszarvas (1971) vagy a Visszafelé (1983) című alkotások -, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nyújtott nagy értékű, lassan négy évtizedes munkájáért kap életműdíjat.

A Bojkovszky Béla-díjat idén Stecz István műteremmester, fővilágosító kapja, aki harminc éven át dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Média Intézetének műtermében, ahol kezei alatt számtalan diák vált a szakma mesterévé.

Az idei versenyre március 5-ig hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, tévéfilm és játékfilm – nevezhetnek a 2020-as magyar filmek alkotói és gyártói. A diákfilm kategória versenyzőinek ismét esélyük van elnyerni a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagját.

A 2021-es Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny zsűritagjai Bordás Róbert, Tóth Zsolt H.S.C. és Vajda Péter H.S.C. operatőrök – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Új digitális piac köti össze a magyar termelőket a vásárlókkal

Egyelőre tesztüzemben működik a kozertplusz.hu felülete, de nyár végére szeretnék az egész országot lefedni a házhoz szállítással.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

A koronavírus-járvány idején egyértelművé vált az élelmiszerlogisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszerkereskedelmi megoldások,

melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet.

Magyarország legújabb online termelői piacát éppen azért álmodták meg, mert kézzel foghatóvá vált, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszerlogisztikai hálózat kialakítása, amely vészhelyzetben is képes – akár országos szinten – biztosítani a lakosság minőségi magyar termékekkel történő ellátását.

A kozertplusz.hu úgynevezett rövid ellátási láncot biztosít, azaz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, valamint más felhasználókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését, és a fogyasztóvédelmi előírások maradéktalan érvényesülését.

A termelő és a vásárló igényeit is kielégítik

Tordai Péter üzletfejlesztési vezető a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségileg ismert és elismert eredetű termékekhez jussanak.

A hivatalos tesztüzemmód március elsején indult, a partnerek száma pedig már az előkészületi időszakban is dinamikusan növekedett. Az online üzletkötési platform mind a termelőknek, mind a vásárlóknak hatalmas előnyökkel szolgál.

„Mi megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, biztosítjuk a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük. A jelenlegi trendekkel ellentétben törekszünk arra, hogy minél kisebb készleteket tartsunk raktáron és a friss árut közvetlenül a termelőtől szállítsuk a vevőinkhez vállalva akár a hosszabb kiszállítási időt is, ugyanakkor a kosár tartalma három napon belül még ezzel együtt is garantáltan megérkezik a fogyasztóhoz” – fogalmazott a Tordai Péter.

Háztól házig szolgáltatás és átvételi pontok

A tesztüzemmódban három régióra osztották fel hazánkat: ez magában foglalja az M1-es autópálya vonalát Győrig többek között Tatával, Tatabányval, Etyekkel és Bábolnával, az M5-ös autópályát Szegedig Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és Lajosmizsével valamint Budapestet és az agglomerációt Érddel, Diósddal, Fóttal és Mogyoróddal a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken háztól házig vállalja a kiszállítást a kozertplusz.hu, március 31-ig ráadásul ingyenesen. Az ország többi részén átvételi pontokra van lehetőség termékeket rendelni heti rendszerességgel több, mint 500 településen, úgy mint Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Miskolc, Szekszárd, Villány, Székesfehérvár, Gyöngyös, Paks, Balatonfüred, Keszthely, Debrecen.

Tordai Péter hangsúlyozta,

nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhoz szállítással,

és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

A kozertplusz.hu azon túl, hogy támogatja a helyi termelők és fogyasztók kínálatának és keresletének egymásra találását, illetve az országos logisztikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával elősegíti a kistelepülések boltjainak áruval történő ellátását is.

Tovább olvasom

Marketing

Átadták a Marketing Diamond Awards elismeréseit

A megméretés rekordmennyiségű, összesen 94 gyémántdíjjal zárult.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik díjazott interjút ad a díjátadón, forrás: Lounge Group

A különös év igazán kreatív ötleteket kívánt meg, ami abból is jól látszik, hogy egészen újszerű projektekkel jelentkeztek a nevezők – így foglalja össze a hatodik Marketing Diamond Awards verseny eredményét a szervezők közleménye. A megméretést a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) azzal a céllal hívta életre, hogy megteremtse a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásainak legnagyobb hazai elismerését. A kiírásra 2020-ban korábban nem látott számú, 125 pályázat érkezett. A verseny történetében először az MMSZ egy ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazta a legkreatívabb kommunikációs kampányokat.

Idén „Az Év Megbízója” a Billingo Technologies Zrt., „Az Év Ügynöksége” a Kreatív Vonalak Kft., az „Az Év Marketing Nagykövete” pedig a Klausz Social Group Kft. lett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig a Lounge Group különdíjában részesült.

A négy kiemelt nyertesnek a Lounge Group különdíjakat is felajánlott, szakmai előadások közül választhattak a legjobbak. A Kreatív Vonalak Kft. és a Billingo Technologies Zrt. Szabó Zsófia – a Lounge Group kutatási divízióvezetője – által tartott Kutatási projektszemlélet képzést választotta, míg a Klausz Social Group Kft. és a Móricz Zsigmond Színház az ügynökség Head of Digital szakértője, Kelemen Zsolt Socialmedia-tartalom és hirdetésmenedzsment kurzusa mellett döntött.

A díjátadó, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel vendégek nélkül, szigorú biztonsági intézkedéseket betartva zajlott, és a Lounge Group videós stábja gondoskodott arról, hogy megörökítse a kétnapos eseményt. A gyémántdíjasoknak Katona Norbert, a Magyar Marketing Szövetség operatív igazgatója, a fő- és különdíjasoknak pedig Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke és Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója adták át az elismeréseket.

A díjátadó megörökített pillanatai a Lounge Group weboldalán tekinthetők meg, a videókból többek között az is kiderül, hogy melyik versenyző ünnepelte „munkaszünettel” az örömhírt.

Tovább olvasom