Kövess minket!

Marketing

Magna Global: frissített 2014-es reklámköltési előrejelzés

A legújabb becslések szerint idén 6,4%-os növekedéssel, 516 milliárd dolláros volument ér el a globális médiagazdaság.

A Magna Global frissítette a 2014. évi globális reklámköltésekre vonatkozó előrejelzését. A tanulmány néhány kiemelt megállapítása:

  • 2014-ben globális szinten a médiatulajdonosi reklámbevételek várhatóan 6,4%-kal emelkednek, 516 milliárd dollárra, amely 2013-hoz képest jelentős (+4,4%) gyorsulást jelent.
  • Az intenzívebb gazdasági növekedés (az IMF áprilisi becslése szerint a tavalyi +3,0% után idén +3,6%-kal emelkedik a reál GDP) és a marketingaktivitást generáló események (Téli Olimpia, Futball VB, USA félidős választások) együttes hatása által ez lesz a legmagasabb éves növekedés 2010 (+8,4%) óta.
  • Az előrejelzések látszólagos stabilitása ellenére az egyes országokban jelentős módosításokra volt szükség. Csak a 10 legnagyobb piacot tekintve, a fejlődés üteme négy országban (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Brazília) gyorsabb, míg másik hatban (Kína, Oroszország, Németország, Franciaország, Ausztrália, Japán) lassabb, mint korábban várták.
A médiaköltés alakulása piacok szerint (Forrás: Magna Global)
  • Kelet-Európában 6,3%-os bővülésre számítanak, ami pesszimistább az előzőeknél, az ok pedig a gazdasági lassulás és a politikai bizonytalanság. 2009 óta ez a legalacsonyabb növekedési ráta ebben a fejlődő régióban, amely tavaly 22 milliárdos méretű volt (azaz a globális piac 5%-a). A régiós költés közel felét Oroszország adja, ahol növekedés idén +7,4%-ra lassul (a korábbi előrejelzés +11,4%, tavaly +9,4% volt – azóta az IMF a 2013.októberi 3%-ról 2014 áprilisban 1,3%-ra csökkentette a reál GDP növekedést). Az ukrán krízis körüli bizonytalanság a reklámpiaci környezetet némileg kedvezőtlenebbé tette a nemzetközi márkák számára (10-ből 8 top hirdető nyugati). Bár Ukrajna a régiós költéshez csak 5%-ban járul hozzá, a reklámköltés csökkenésének okát a politikai bizonytalanságban látják. A régió többi nagyobb piaca vegyesen teljesít: Lengyelország +6%-kal teljesen felépülni látszik; ill. Törökország marad a növekedés motorja, még akkor is, ha az idei növekedés már csak alig 9%.
  • Az Egyesült Államokban a médiatulajdonosok reklámbevételei idén 6,0%-kal, 168 milliárd dollárra emelkedhetnek, amely 2013-hoz képest gyorsulást (+2,4%) jelent – a fokozatosan javuló gazdasági környezetnek, a nagy nemzetközi sporteseményeknek, a 2014-es félidős választásoknak és az egészségbiztosítási reform megvalósításának köszönhetően.
  • Nyugat-Európa több éves stagnálás után végre újra növekedésnek indul (+2,2%).
  • Latin-Amerika reklámipara 15,4%-kal nő, itt a nem túl erős gazdasági környezetet valószínűleg kiegyensúlyozza majd az infláció mértéke és a futballőrület.
  • Kína lett a világ második legnagyobb reklámpiaca 2013-ban, 45 milliárd dolláros reklámbevétellel, megelőzve Japánt, ám még mindig eltörpül az Egyesült Államok piaca mögött (29%-a).
  • A 2014-es nemzetközi sportesemények hozzájárulnak a televízió globális növekedéséhez, amely a 2013-as +2,7% helyett idén +7,2% lesz.
Az egyes médiatípusok növekedése (Forrás: Magna Global)
  • A digitális média továbbra is kétszámjegyű, de enyhén lassuló fejlődést mutat (több országban elérte az érett stádiumot). Itt a költés továbbra is közel 16%-kal, 104 milliárd dollárra emelkedik, és 27%-os szeletet hasít ki a globális reklámtortából, amely 2013-hoz képest 20 milliárd dollár plusz volumen és két százalékpontnyi részesedés-növekmény. Ennek a 20 milliárdnak nagy részét a közösségi hálózatok (+4,5 milliárd), a kereső (+10 milliárd) és a videó (+2 milliárd) adják. A nem-közösségi, nem-videó display formátumok (pl. bannerek) több érett piacon stagnálnak, ill. csökkennek. A mobil média (okostelefon és táblagép felhasználókat elérő kampányok) képviseli a digitális média növekedésének többségét. 2014-ben 10,3 milliárd dolláros növekedéssel 27,1 milliárd dolláros volument érhet el (+61%, nem-mobil esetén 9%). A mobil szegmens már a digitális reklámpiac 19%-át teszi ki, és ez 2014-ben 24%-ra, majd 2019-re 38%-ra emelkedhet. Egy új, forradalmi változás pedig a programozott vásárlás fejlődése. A Magna Global szerint a display, közösségi és video kampányok automatizált rendszereken történő vásárlása 18,4 milliárd dolláros forgalmat ér el az idén (ebből csak az USA 9,8 milliárdot képvisel), 2017-re pedig elérheti a 37,5 milliárdot.

(A Magna Global anyacége, az IPG Mediabrands Közép-Kelet Európában elsőként, idén év elején indította RTB szolgáltatását, budapesti központtal, Cadreon néven, remélve, hogy a régióban az idénre várható 365%-os növekedés katalizátoraként meghatározó szerepet játszik.)

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom