Kövess minket!

Marketing

Lehetőségük van kísérletezni

A Provident Pénzügyi Zrt. a saját piacán elsők között vágott bele a content marketingbe. A Provident Pénzügyi Zrt.-től Gránicz Gábor online marketing vezetővel, Jármay András online marketing szakértővel, valamint Andrási Gáborral és Tőzsér Mátéval, az iProspect Hungary tartalommarketing-szakembereivel beszélgettünk a stratégia életre keltéséről.

Milyen célok mentén és kiknek kommunikál a Provident?

Gránicz Gábor: A core célcsoportunk a 30-59 korosztályba eső, a szolgáltatásunk iránt fogékony férfiak és nők. Kommunikációs csatornáink sokrétűek. 15 éven keresztül ATL és BTL fókuszú kommunikációt folytattunk. Két évvel ezelőtt indult el az online térnyerése, és mára erőteljes verseny alakult ki a televízió és az online kommunikáció között. Mára a leadgenerálás olcsóbb az online csatornákon keresztül, ezt más piaci résztvevők is megerősítik.

Olcsóbb vagy mérhetőbb?

GG: Kimondhatjuk, hogy olcsóbb és pontosan mérhető. A különböző analitikai eszközökkel pontosan mérjük és modellezzük az online teljesítményünket onnantól kezdve, hogy az oldalon először járt a felhasználó.

Az online kommunikációs eszközök közül melyek szerepelnek a palettán?

GG: Első körben a hagyományos online hirdetési technológiákat kezdtük alkalmazni. Az AdWords volt az első csatorna, azóta igénybe veszünk számos eszközt, köztük affiliate partnereket, illetve programmatic megoldásokat is. Emellett nagyon jó kapcsolatot ápolunk pénzügyi összehasonlító oldalakkal és hirdetéseink permanensen futnak a felületeiken. 2016 májusában tettük meg az első lépést a content marketing irányába. A blog.provident.hu-val indultunk el, majd fokozatosan erre építettük fel a közösségimédia-kommunikációt. A Facebook oldalunk szeptemberi debütálását követően októberben indítottuk el a YouTube-csatornánkat, melyre 2017-ben erőteljesebben fókuszálunk majd.

Miért merült fel a content marketing gondolata az egyéb csatornák mellett?

GG: Azt láttuk, hogy a Google erősen kezdte monetizálni a saját csatornáit és visszaesett az organikus forgalom. Szakértőinkkel közösen azt állapítottuk meg, hogy a tartalom-előállítás lehet az egyik leghatékonyabb eszköz ennek visszaépítésére. Olyan újabb látogatók megszólítása is cél volt, akiket eddig más csatornákon nem tudtunk elérni.

Jármay András: Cél volt az is, hogy pénzügyi szolgáltatóként ne csak személyi kölcsönnel kapcsolatos tartalmakkal érjük el az embereket, hanem hétköznapi témákat vegyünk elő: hasznos pénzügyi tippek, háztartás, DIY, valamint pénzügyi tudatosságra is próbáljuk nevelni a felhasználókat a tartalmainkon keresztül.

GG: Teljes mértékben márkázott oldalakról (Facebook, blog, YouTube) beszélünk, amelyek segítségével a Provident megítélését is sikerült javítanunk.

Miben volt más az együttműködés az ügynökséggel, mint a hagyományos online megoldások esetében?

GG: Az első pillér a SEO-együttműködés volt. Miután minden csatornát kipróbáltunk és teszteltünk, felmerült a content marketing gondolata. A projekt indulását hosszú, házon belüli tervezés előzte meg, melynek során összegyűjtöttük az elképzeléseinket. A feladat összetettségére való tekintettel mindenképpen szakértői segítséget akartunk keresni ezek pontosításához.

JA: Az iProspect segített kibontani és szakmai érvekkel alátámasztani, hogy milyen irányba érdemes elindulni. Együtt építettük fel a működést az alapoktól, és minden szinten mindenki hozzáadta a tudását.

Andrási Gábor: A content marketing és bármilyen marketingstratégia ügynökségi oldalról akkor tud jól működni, ha szorosan együttműködünk az ügyféllel, megismerjük a céljait, belelátunk a működésükbe, együtt gondolkozunk.

A célok hogyan alakultak ki?

GG: A marketingbüdzsére és -célokra éves tervszámaink vannak, és úgy gondoltuk, hogy be kell vonnunk egy újabb csatornát a tervek és a lehetőségeink közötti rés betömésére. Ugyanakkor fontosnak tartottuk azt is, hogy valóban az érdeklődési körüknek megfelelő minőségi tartalmat adjunk az emberek kezébe, és marketing szempontból értékes, konvertáló látogatókat vonzzunk.

JA: Fontos hangsúlyozni, hogy mind a SEO-hoz, mind a tartalommarketinghez idő kell, és nálunk megvolt az összhang, hogy időt hagyjunk egy-egy ötlet kifutására. A többi eszközünk mellett a blognál is lehetőségünk van több dologgal kísérletezni és tesztek alapján építkezni.

Miért éppen a blogformátumot tartottátok megfelelőnek?

GG: A blog előnye, hogy itt nem csak száraz szakmai anyagokat lehet megosztani, hanem hétköznapi történeteket is elmesélhetünk. Bulvárosítani tudjuk a témákat a szakmai tartalom megőrzése mellett. A közösségimédia-megjelenésünk is arra épült, hogy emberközelibbé tegyük a kommunikációnkat, és a pénzügyi tudatossággal kapcsolatos témákról is beszéljünk.

Tőzsér Máté: A közösségi média és a content marketing célja, hogy olyan tartalmakat aggregáljon felénk, amelyek kapcsolódnak az érdeklődési körünkhöz. Ha a kiválasztott célközönséget a számukra releváns tartalmakkal szólítjuk meg, akkor folyamatos kapcsolatot tarthatunk fenn velük.

A blog azért is releváns platform, mert ha valaki pénzügyi témában érdeklődik, szakmai oldalon fog konkrét információkat keresni. A mi célunk az volt, hogy azoknak az embereknek elmondjuk: a hitelfelvétel tervezhető, alaposan átgondolt folyamat. Ebben segítenek a tudatos vásárlásról szóló posztjaink vagy az okos tippek is.

Az írásos blogposztok mellett több formában is megjelennek a népszerű tartalmak: készítünk infografikákat és videós megjelenítéseket is, amelyeket a social media platformokon is fel tudunk használni. Ott ezek a formátumok működnek a legjobban. Mindig az összes platformban egyszerre gondolkodunk, és egymásra is tereljük a forgalmat. Így tudunk a lehető legtöbb fogyasztóhoz eljutni.

A célközönséget érdeklő témákat hogyan tudtátok azonosítani?

AG: A felmérés adatalapon készült. Az első fázisban mindig megnézzük az adott kategóriában érvényesülő piaci trendeket, a legkeresettebb kifejezéseket. A tippekre-tanácsokra, a segítsünk egymásnak jellegű tartalmakra nagyon sokan keresnek. Külön megnéztük a blog esetében kiemelt fiatalabb korosztályt, akik a Provident számára nem csupán a jelenben, de a jövőben is nagyon fontosak lehetnek. Ráadásul ezt a célcsoportot korábban senki nem szólította meg. Meg kellett vizsgálnunk, hogyan fognak reagálni, és látva az eredményeket ennél jobban nem is alakulhatott volna a gyakorlati megvalósítás.

 

 

Hogyan mértétek a teljesítményt és milyen eredményeket hozott a blog 2016-ban?

AG: Miután nulláról indítottuk, benchmarkok nem voltak. A célunk az volt, hogy folyamatos építkezés mellett növekedést mutassunk. A májustól decemberig tartó időszakban több mint 22.000 embert sikerült elérni a bloggal, ami 10-12 százalékos növekedést jelentett a Provident weboldalán. A jövőben ezt már kicsit szofisztikáltabban fogjuk mérni: bekerülnek a képbe olyan eljárások, amelyek segítségével az egyes blogposztok konverzióit is tudjuk mérni. A célunk, hogy folyamatos optimalizáció mellett növeljük a forgalmat és a konverziót, valamint új partnereket is behozzunk, akik friss látogatóbázissal látnak minket el.

Tartalmi partnerekről beszélünk?

AG: A content marketingnek két lábát szoktuk használni. Az egyik a belső tartalommarketing, amikor a blogra állítunk elő cikkeket és ezeket rendszeresen publikáljuk. Emellett kapcsolatban állunk több külső bloggerrel és portállal, akik szintén előállítanak hasonló tartalmakat, azonos stratégia mentén.

Egyelőre mennyire kötitek össze remarketinggel, értékesítési lépésekkel a látogatásokat?

GG: Ezen a területen is működik a fokozatosság elve. A blog tartalmait organikus módon szerettük volna megismertetni, ezért forgalmat nem vásároltunk. A látogatószám most már megfelelő ahhoz, hogy komolyan vegyük, és a jövőben össze is fogjuk fűzni, elsősorban social media jellegű remarketinggel. A következő lépések között szerepel az is, hogy a beérkező adatok alapján adatbázisokat és perszónákat építünk, hogy még jobban megismerjük a célközönséget. A hirdetések esetén már most is kiemelten használjuk a remarketinget, és nagyon jól működik.

A content marketing eleve nem úgy indult, hogy az első pillanattól a konverziót segítse elő. Házon belül is úgy kommunikáltuk, hogy hosszú távon fog eredményeket mutatni.

Erre mennyire volt nyitott a vezetőség?

GG: Hosszú előkészítés előzte meg a bevezetést. Amikor ennek a hasznát már számokkal, eléréssel alá tudtuk támasztani, és meg tudtuk mutatni, hogy a Facebookon megosztott videó milyen költséggel ér el egy-egy embert, akkor megkaptuk a szükséges támogatást. De megyünk tovább, és a jövőben ténylegesen konverzióalapra helyezzük az együttműködésünket.

A tartalom terjedelmében vagy formátumában is lesz fejlődés?

TM: 2017-ben már minden témacsoporthoz fogunk kapcsolni infografikákat, animált infografikákat, illetve forgatott videós tartalmakkal is elindulunk.

GG: Két irányban gondolkodunk, egyrészt testimonial videókban, amelyek nagyon népszerűek és a cég szempontjából is hatékonyak lehetnek, illetve influencer marketingben, amelyre a YouTube lenne a legalkalmasabb felület. Már itthon is azt látjuk, hogy a videó a legnépszerűbb formátum.

Marketing

Ők kapják a Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat

A magyar filmgyártást évtizedekig meghatározó operatőröket elismerő Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat kap Szilágyi Virgil, Lukács Lóránt, Kovács Gyula és Rák József – közölték a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny szervezői az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szilágyi Virgil többek között az Átok és szerelem (1986) és az Isten malmai (1976) című alkotások fényképezésével a magyar tévéfilmek egyik legmeghatározóbb operatőrévé vált. Lukács Lóránt az Abigél (1978) és a Kisváros (1993) című sorozatokban nyújtott operatőri munkásságával írta bele magát a magyar mozgóképművészet történelmébe. Kovács Gyula kameraman olyan filmekben dolgozott, mint például Makk Károly Szerelem (1971) vagy éppen Szabó István Oscar-díjas Mephisto (1981) című alkotásai.

Rák József kiemelkedő munkái mellett – például A gímszarvas (1971) vagy a Visszafelé (1983) című alkotások -, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nyújtott nagy értékű, lassan négy évtizedes munkájáért kap életműdíjat.

A Bojkovszky Béla-díjat idén Stecz István műteremmester, fővilágosító kapja, aki harminc éven át dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Média Intézetének műtermében, ahol kezei alatt számtalan diák vált a szakma mesterévé.

Az idei versenyre március 5-ig hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, tévéfilm és játékfilm – nevezhetnek a 2020-as magyar filmek alkotói és gyártói. A diákfilm kategória versenyzőinek ismét esélyük van elnyerni a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagját.

A 2021-es Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny zsűritagjai Bordás Róbert, Tóth Zsolt H.S.C. és Vajda Péter H.S.C. operatőrök – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Új digitális piac köti össze a magyar termelőket a vásárlókkal

Egyelőre tesztüzemben működik a kozertplusz.hu felülete, de nyár végére szeretnék az egész országot lefedni a házhoz szállítással.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

A koronavírus-járvány idején egyértelművé vált az élelmiszerlogisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszerkereskedelmi megoldások,

melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet.

Magyarország legújabb online termelői piacát éppen azért álmodták meg, mert kézzel foghatóvá vált, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszerlogisztikai hálózat kialakítása, amely vészhelyzetben is képes – akár országos szinten – biztosítani a lakosság minőségi magyar termékekkel történő ellátását.

A kozertplusz.hu úgynevezett rövid ellátási láncot biztosít, azaz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, valamint más felhasználókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését, és a fogyasztóvédelmi előírások maradéktalan érvényesülését.

A termelő és a vásárló igényeit is kielégítik

Tordai Péter üzletfejlesztési vezető a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségileg ismert és elismert eredetű termékekhez jussanak.

A hivatalos tesztüzemmód március elsején indult, a partnerek száma pedig már az előkészületi időszakban is dinamikusan növekedett. Az online üzletkötési platform mind a termelőknek, mind a vásárlóknak hatalmas előnyökkel szolgál.

„Mi megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, biztosítjuk a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük. A jelenlegi trendekkel ellentétben törekszünk arra, hogy minél kisebb készleteket tartsunk raktáron és a friss árut közvetlenül a termelőtől szállítsuk a vevőinkhez vállalva akár a hosszabb kiszállítási időt is, ugyanakkor a kosár tartalma három napon belül még ezzel együtt is garantáltan megérkezik a fogyasztóhoz” – fogalmazott a Tordai Péter.

Háztól házig szolgáltatás és átvételi pontok

A tesztüzemmódban három régióra osztották fel hazánkat: ez magában foglalja az M1-es autópálya vonalát Győrig többek között Tatával, Tatabányval, Etyekkel és Bábolnával, az M5-ös autópályát Szegedig Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és Lajosmizsével valamint Budapestet és az agglomerációt Érddel, Diósddal, Fóttal és Mogyoróddal a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken háztól házig vállalja a kiszállítást a kozertplusz.hu, március 31-ig ráadásul ingyenesen. Az ország többi részén átvételi pontokra van lehetőség termékeket rendelni heti rendszerességgel több, mint 500 településen, úgy mint Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Miskolc, Szekszárd, Villány, Székesfehérvár, Gyöngyös, Paks, Balatonfüred, Keszthely, Debrecen.

Tordai Péter hangsúlyozta,

nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhoz szállítással,

és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

A kozertplusz.hu azon túl, hogy támogatja a helyi termelők és fogyasztók kínálatának és keresletének egymásra találását, illetve az országos logisztikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával elősegíti a kistelepülések boltjainak áruval történő ellátását is.

Tovább olvasom

Marketing

Átadták a Marketing Diamond Awards elismeréseit

A megméretés rekordmennyiségű, összesen 94 gyémántdíjjal zárult.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik díjazott interjút ad a díjátadón, forrás: Lounge Group

A különös év igazán kreatív ötleteket kívánt meg, ami abból is jól látszik, hogy egészen újszerű projektekkel jelentkeztek a nevezők – így foglalja össze a hatodik Marketing Diamond Awards verseny eredményét a szervezők közleménye. A megméretést a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) azzal a céllal hívta életre, hogy megteremtse a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásainak legnagyobb hazai elismerését. A kiírásra 2020-ban korábban nem látott számú, 125 pályázat érkezett. A verseny történetében először az MMSZ egy ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazta a legkreatívabb kommunikációs kampányokat.

Idén „Az Év Megbízója” a Billingo Technologies Zrt., „Az Év Ügynöksége” a Kreatív Vonalak Kft., az „Az Év Marketing Nagykövete” pedig a Klausz Social Group Kft. lett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig a Lounge Group különdíjában részesült.

A négy kiemelt nyertesnek a Lounge Group különdíjakat is felajánlott, szakmai előadások közül választhattak a legjobbak. A Kreatív Vonalak Kft. és a Billingo Technologies Zrt. Szabó Zsófia – a Lounge Group kutatási divízióvezetője – által tartott Kutatási projektszemlélet képzést választotta, míg a Klausz Social Group Kft. és a Móricz Zsigmond Színház az ügynökség Head of Digital szakértője, Kelemen Zsolt Socialmedia-tartalom és hirdetésmenedzsment kurzusa mellett döntött.

A díjátadó, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel vendégek nélkül, szigorú biztonsági intézkedéseket betartva zajlott, és a Lounge Group videós stábja gondoskodott arról, hogy megörökítse a kétnapos eseményt. A gyémántdíjasoknak Katona Norbert, a Magyar Marketing Szövetség operatív igazgatója, a fő- és különdíjasoknak pedig Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke és Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója adták át az elismeréseket.

A díjátadó megörökített pillanatai a Lounge Group weboldalán tekinthetők meg, a videókból többek között az is kiderül, hogy melyik versenyző ünnepelte „munkaszünettel” az örömhírt.

Tovább olvasom