Kövess minket!

Marketing

Lassan felnőttkorba lép a hazai digitális marketing

A legtöbb jelentős médium már közölte a digitális marketinget idén várhatóan uraló trendek gyűjteményét. Sajnos a miénkhez hasonló apró piacok többnyire csak mellékesen, aggregáltan jelennek meg e cikkekben, ha egyáltalán. De mi akkor a helyzet Magyarországon? Úgy gondoltuk, érdekes lehet, ha ügynökségi szemszögből, saját tapasztalatainkra alapozva próbáljuk belőni, hol tart a hazai piac. Vigyázat, erősen szubjektív tartalom Buzás Gábortól, az Extreme Net munkatársától.

A digitális ügynökségek többnyire égnek a vágytól, hogy egy-egy újdonságot minél hamarabb kipróbáljanak, az ügyféloldal jellemző óvatossága azonban rendszerint gátat szab ennek, hiszen a korlátozott büdzsét a lehető legjobb, leghatékonyabb, és ami a fő, legbiztonságosabb módon kell elkölteni. Kicsit ellentmondásos a helyzet, hiszen egy adott eszköz gyakran éppen ezekre az igényekre tudna jobb megoldást nyújtani, a megrendelő szemében viszont félig-meddig joggal kísérletezésnek tűnhet a beemelése, csak kevesen vállalják fel a későbbi referencia szerepét.

Részben emiatt könnyen érezhetjük úgy, hogy a hazai piac le van maradva, rendre ugyanazokat a sablonmegoldásokat kell erőltetni, nincs igény a jól bevált gyakorlaton túlmenő, új megoldásokra. Ez azonban nyilvánvalóan nincs így, bármely piacon mindig kisebbségben lesznek a vállalkozó szelleműek, és érthető módon kevésbé mer kockáztatni egy olyan vállalkozás, amelynek adott esetben egy régióközpont felé is el kell számolnia a marketingköltségeivel, vagy amelynek egy szűkebb piacon, nagyon korlátozott büdzsével kell gazdálkodnia. Lássuk be, Magyarországon mindkét esetre bőven van példa, nagyobb időszakokra visszatekintve azonban már jól látszik, hogyan lesz a tegnap újdonságaiból a ma alapvető, jól bevált eszköze, és hogy a magyar piac is fejlődik, ráadásul nem is olyan nyugdíjas tempóban, mint ahogy azt néha érezzük.

Most pedig lássuk a külföldi trendeket és azok hazai vonatkozásait.

 

Mindent visz a videó 2016-ban

Az elmúlt évben az egyik legnagyobb figyelmet kapó eszköz egyértelműen az online videó volt. Az előrejelzések szerint a figyelem idén tovább fog fokozódni. A YouTube-dominancia olvadozni látszik a Facebook és a Twitter relatíve újdonságnak számító videófunkcióinak fényében, ezeknél azonban lényegesen nagyobb lökést fog adni az online videóhirdetések piacának az a tény, hogy a népszerű videómegosztót birtokló keresőóriás is beszáll a buliba, és hamarosan meg fognak jelenni a találati listába ágyazott videóhirdetések is. Időszerű lépés, tekintve, hogy a két legnagyobb konkurenciának számító Yahoo! és Bing is kísérletezik hasonlóval, de a mi szempontunkból ez többé-kevésbé lényegtelen.

Ami valóban számít, az a végeredmény: videóhirdetésekkel lényegében bárhol, bármikor, és ami a fő, a felhasználói folyamatba ágyazva érhetjük el a kívánt célcsoportokat. Hogy miért jó ez nekünk? Az Egyesült Államokban 2015-ben több időt szánt az átlagfelhasználó videotartalmakra, mint közösségi médiára, s az arány egyre javul az előbbi javára. Magyarországra vonatkozóan sajnos nincs ilyen adatunk, de ez pont egy olyan jelenség, amelyet tágabb környezetünket megfigyelve mi is igazolhatunk. Ha nem is billent még át az arány, a videó népszerűsége hazánkban is egyre nagyobb ütemben nő; de vajon milyen mértékben használják kommunikációs célokra?

Mindenképpen jó hír, hogy az elmúlt év kampányait elnézve mind bátrabban nyúlnak ehhez a megoldáshoz az ügyfelek, annak ellenére, hogy nem a legolcsóbb eszközről van szó, bár némi ötletességgel alaposan lefaraghatók a költségek, ráadásul egy tévészpottal összehasonlítva messze kifizetődőbb megoldást jelent. Utóbbi összevetés persze sántít egy kicsit; a videóreklámot másképp kell felépíteni, pár másodperc alatt meg kell ragadni vele a figyelmet, nem lehet a végtelenségig nyújtani, és precízen, adott esetben rugalmasan kell célozni. Ez azt is jelenti, hogy az ügyfél beidegződéseit sok esetben fel kell számolni, gyakran egyértelműen jelezni kell, hogy egy-egy változtatási igény a teljes kampánykoncepció sikerét veszélyeztetheti.

Mindent egybevetve az online videó költések jó eséllyel Magyarországon is ugrásszerűen növekedni fognak, az áttörés azonban talán még odébb van. Az idei év inkább az ügyféloldal rutinszerzésének, edukációjának a jegyében fog még telni, ez a feladat pedig elsősorban az egyes ügynökségekre hárul majd.

 

Felrobban a mobilapplikáció-piac

Ember legyen a talpán, aki a gomba módra szaporodó alkalmazásokkal még lépést tud tartani. Ettől függetlenül a szakértők minden eddiginél nagyobb rohamra számítanak, az ok pedig, mint megannyi más esetben, egy Google-szolgáltatásra, az appindexelésre vezethető vissza. Ez a gyakorlatban annyit jelent majd, hogy mobilon való kereséskor a találati listánkban már az egyes applikációk tartalma is feltűnhet. De miért nőne ettől exponenciálisan az alkalmazás-piacterek választéka? Jogos kérdés, pláne, hogy nem új szolgáltatásról van szó: a Google már 2013 óta lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a webkontenthez hasonlóan az applikációk tartalmához is hozzáférést biztosítsanak a Googlebot számára. A közelmúltra azonban számos további fejlesztés ért be, amelyek valóban átformálhatják az információ tálalásának módját, és komoly mértékben nőhet azon tartalomszolgáltatók tábora, amelyek a weboldalról dedikált applikációra terelik a felhasználókat. A leglátványosabb példa erre, hogy míg korábban csak a már telefonra telepített alkalmazásokat indexelte a Google, ma már nem installált applikációkból származó információkat is meg tud jeleníteni. Az app irányába való terelést várhatóan az is segíteni fogja, hogy miként a mobilra optimalizált weboldalak, úgy az alkalmazások is jó eséllyel jobb helyezéseket tudnak majd elérni a találati listában.

Hazai szemmel nézve talán ez a legkevésbé fontos változás, tekintve, hogy a magyar applikációkínálat továbbra is relatíve szűkös. Kivételt jelentenek ez alól azok a cégek, amelyek nem kizárólag a magyarországi piacban gondolkodnak, számukra természetesen óriási lehetőséget kínál az alkalmazásindexelés. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell lépést tartani, továbbra is módfelett javallott a mobiljelenlét erősítése, de mivel egy-egy fejlesztés milliós tételt jelent, kivételesen engedélyezett lehet a kivárás a best practice körvonalazódásáig.

Emellett Magyarországon maga a mobilapplikáció fogalma sem került be az alapvető szükségletek közé márkatulajdonosi oldalon, sok esetben még a mobiloptimalizált weboldal sem. Sajnos számos jól ismert márkánál is gyakran a tucatappok színvonala köszön vissza, amelyek esetében inkább a „valami legyen, mert most ez a menő” mentalitás érezhető, mintsem a valódi újítási szándék. Persze vannak biztató jelek, olykor egészen egyedi és kreatív megoldások születnek, de mind közül talán épp ez az a trend, amelyre most nem kell annyira figyelnünk.

Az igazat megvallva a nemzetközi robbanás sem feltétlenül fog bekövetkezni, vagy inkább fogalmazzunk úgy, nem az indexelés miatt. A mobiljelenlét fokozása általános elvárás gyakorlatilag minden egyes gazdasági szektorban – egyesek applikáció, mások optimalizálás formájában képzelik ezt el, jelenleg talán még mindig utóbbi a legkézenfekvőbb megoldás. A kínálat nyilván bővülni fog, ahogy eddig is történt, de többszörösére talán nem fog duzzadni.

 

Egyértelműen az asztali gépek fölé kerekedik a mobilplatform

Ezt nem különösebben kell magyarázni, hazánkban is elképesztő tempóban veszi át az uralmat az okostelefon szinte minden téren. Ez az a terület azonban, ahol óriási lehetőség előtt állnak a hazai cégek, mivel két kulcsfontosságú területen továbbra is várat magára az a megoldás, amit az egész piac elé lehet állítani követendő példaként, a vetélytársakat maga után húzó „bezzegapplikációként”. Nem másról van szó, mint a mobilwebshopokról, illetve a pénzügyi szolgáltatók teljes értékű tranzakciós felületéről. A meglévő lehetőségek egyelőre nem az igaziak, sok esetben a webes felületek egy az egyben történő leképezéséről beszélhetünk, néha ráadásul korlátozott formában. Önmagában ezzel még nem is lenne probléma, ha a specifikusan a mobilplatform jellegzetességeire építő pluszfunkciók társulnának hozzájuk, de ilyesmivel legfeljebb elvétve találkozunk. Mindenesetre a potenciál adott, akár még piaci pozícióján is nagyot javíthat az a vállalkozás, amelyik idejében kapcsol, és valami egyedit tesz le az asztalra.

 

Lendületet kapnak az okoskiegészítők

Ha van olyan előrejelzés, amelyre érdemes gyanakvással tekinteni, akkor ez az. Vagy addig fogják ismételgetni ezt a jóslatot, amíg egyszer be nem jön, vagy addig, amíg egyértelműen el nem tűnik a süllyesztőben. Ami az előző évhez képest változást jelenthet, az a „filléres” kiegészítők, okosórák, -szemüvegek, -csuklópántok minden eddiginél nagyobb tömegben való elérhetősége. Nem feltétlenül arra gondolunk, hogy a könnyebb hozzáférés fellendíti a keresletet, de a nagy tételben, olcsón megvásárolható, akár perszonalizálható kiegészítők jó eséllyel jelenhetnek meg egyes kampányok kapcsolt ajándékaként. Ráadásul ezeket akár a promotált szolgáltatásra is fel lehet fűzni, egy-egy applikációval együttműködve mindenképpen vonzóbb alternatívát jelenthetnek egy logózott pendrive-nál vagy tollnál.

 

Emelkedő hirdetési árak

A nagyobb kereslet rendszerint az árak emelkedését is magával hozza, ez pedig Magyarországon sem lesz másképp, habár komoly drágulásra nem számítunk. Ezzel együtt előfordulhat, hogy ugyanaz a büdzsé ezúttal kevesebbre lesz elég, mint egy évvel ezelőtt, ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a digitális marketing az a terület, ahol elsősorban az ötleten múlik a siker. A korlátozott forrásoknál kevés dolog ösztönzi jobban a kreativitást, a folyamatosan változó digitális térben pedig némi túlzással bármikor megtalálhatjuk a számunkra legjobb, legköltséghatékonyabb megoldást.

Visszatérve ahhoz a kérdésfelvetéshez, mennyire vagyunk elmaradva a „fejlett Nyugathoz” képest, a fentiekből is látszik, hogy messze nem annyira, mint amennyire egyesek gondolják. Valamennyivel több bátorságot és kezdeményezőkészséget vitán felül elbírna a piac, de ezzel együtt is a lemaradás már inkább hónapokban, mintsem években mérhető.

Marketing

Az Országos Mentőszolgálat nyerte a Highlights of Hungary fődíját

A járványhelyzetben is helyt álló szervezet a közönség szavazatai alapján kapta meg a kétmillió forinttal járó elismerést.

Közzétéve:

MTI / Szigetváry Zsolt

Az 55 jelöltre összesen 68 ezer szavazat érkezett, és tíz történet kapott elismerést: az Országos Mentőszolgálat, a Nemakarokbeleszolni, a Tanulom Magam, az Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Segítség.ma, a Pizza Manufaktura, a VATES, a Réel Chocolate és a Vas Megyei Szakosított Otthon – közölték a szervezők az MTI-vel

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak 2 millió forinttal. A választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős. A Glamour a Hosszúlépés-Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter helyettes államtitkárságától megkapta a Családbarát különdíjat.

Tovább olvasom

Marketing

Meredeken nőhet az online divatüzletek forgalma

Magyarországon az online divatüzletek 2020-as, 240 milliárd forintos forgalma 21 százalékkal 290 milliárd forintra nőhet az idén, részesedésük a divatpiacon a 2020-as 17,5 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2023-ra – áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát egy online platformon összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló kutatásában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Románia, Szlovákia, Csehország, Görögország és Magyarország divatkereskedelemi piacának elemzése szerint gyökeres átalakulás várható a divatkereskedelemben, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az online kereskedők helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen, a kereskedelmi láncok több ezer offline üzletet zártak be, és jelentős összegeket fektetnek e-kereskedelembe – írták.

A jelentés szerint a régió az egyik leggyorsabban növekvő piac Európában: a vizsgált országokban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ennek negyedét az online értékesítés adta, amely régiós szinten 20 százalékkal bővül az idén.

A magyar piacon a divatcikkek online e-kereskedelme 40 százalékkal nőtt 2020-ban, szemben a várt 14 százalékkal. A koronavírus-járvány azonban az egész divatpiacra negatívan hatott, értéke 11 százalékkal esett vissza Magyarországon.

A koronavírus-járvány első hullámában az online vásárlások mintegy 25 százalékát tették ki az első online vásárlók tették ki Romániában és Szlovákiában, míg Magyarországon 13 százalék volt ez az arány.

Az új vásárlási minták a tanulmány szerint tartóssá válnak a jövőben, a felmérésében résztvevők 41 százaléka nyilatkozta, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.

A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelemi vállalkozások vezetőinek csaknem fele a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává válását nevezte meg a divat e-kereskedelem jövőjét leginkább meghatározó tényezőként.

A kutatás szerint 2021 a mesterséges intelligenciát (MI) használó technológiák elterjedésének az éve lesz. Az e-üzletek egyre nagyobb arányban hajlandóak ebbe fektetni. Míg korábban csak az elektronikus kereskedelem óriásai használták a gépi tanulás algoritmusait az értékesítési trendek megismerésére, mára már a kisebb webshopok is.

Kitértek arra is, hogy a járványhelyzet hatására tavaly a kesztyűk és sálak értékesítése kiugróan nőtt, 151 illetve 215 százalékkal, köntösökből 144 százalékkal, hálóruhákból pedig 106 százalékkal többet adtak el tavaly a magyar piacon.

Eközben a fürdőruhák iránti kereslet 31 százalékkal esett vissza, és 25 százalékkal kevesebb körömcipőt értékesítettek, de jelentősen visszaesett az alkalmi ruhák iránti kereslet is.

Tovább olvasom

Marketing

Koronavírus – Applikáció jelezheti a kockázatot

A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve – jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

“Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre” – fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. “Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

“Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot” – mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Tovább olvasom