Kövess minket!

Marketing

Kreativitás, adatok és technológia

Április közepén került sor a világ egyik legnagyobb ügynökségi hálózatának, a Worldwide Partnersnek az éves nemzetközi csúcstalálkozójára, amelyen annak magyar tagja, a Mediator is részt vett. A konferencián azt járták körül a résztvevők, hogy hogyan lehet a technológiai fejlődést a marketing és kreatív folyamatokba integrálni.

A konferencián 20 országból 40 ügynökség képviselői vettek részt, és olyan előadókkal együtt kerestek válaszokat, mint Rhonda Bitterman and Mark Risis az IBM Watson Advertising-tól, Andrew Fischer a Choozle alapítója és ügyvezetője, Brian Wong a Kiip alapítója és ügyvezetője, Fernando Machado a Burger King globális marketingvezetője, David Shing az Oath digitális prófétája, Rebecca Swift a Getty Images Creative Insight igazgatója, Doug Zanger a The Drum észak-amerikai igazgatója, Rick Robinson a Billups ügyvezetője.

A konferencia programja arra a teljesen elfogadott véleményre alapult, hogy a kreatív alkotás, az adatok, valamint a technológiai innovációk együttes használatával hozhatók létre sikeres kampányok. És hogy ez miért fontos?

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az ügyfélélmény alapvetően határozza meg az egyes márkák sikerességét. A Gartner piackutató cég egy korábbi előrejelzése szerint 2020-ra a vásárlói kapcsolatok mintegy 85 százaléka nélkülözni fog mindenféle emberi interakciót, ezért fontos, hogy már a hirdetések is pozitív élményt váltsanak ki. És bár a technológiai fejlődés egyelőre messze elmarad az előrejelzéstől, azonban az ügynökségek jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy naprakészek legyen.

Ez számos kihívást állít mindenki elé, hiszen az egyes szereplők számára a hangsúly nem feltétlenül ugyanaz. Mi is legyen a középpontban? Az adat, a látvány vagy a technológia? Hogyan lehet az ügyfelek céljainak megfelelő legjobb megoldást megtalálni?

Az már régóta ismert, hogy a kreativitás és az adatok csak együtt kezelhetők. A technológia gyors ütemű fejlődésével és egyre szélesebb körű elterjedésével azonban ez a trend még fontosabbá vált napjainkban. Mindez természetesen az ügynökségek számára is kihívás, hiszen fontos, hogy a legújabb trendeket úgy integrálják az ügyfelek kampányaiba, hogy azok szemmel látható eredményt hozzanak.

A háromnapos konferencián az egyik legizgalmasabb téma a programozott hirdetések helyzete volt, aminek kapcsán Andrew Fischer, a Choozle alapítója és vezetője elmondta, hogy a

„segítségével a médiatervezés visszakerülhet a stratégiaalkotás folyamatába, és végre nemcsak a folyamat végén lesz szerepe”,

ami alapvetően meghatározza a kreatív stratégiát is. Ehhez kapcsolódva pedig Fernando Machado, a Burger King globális marketingvezetője elmondta, hogy bár a gondos tervezés nagyon fontos, emellett azonban bátornak is kell lenni, és olyan témákhoz hozzányúlni, amelyek meghökkentenek és felhívják a figyelmet. A Burger Kingnél például sokszor választanak kulturális, politikai és etikai témákat, hiszen azt vallják

„nem az a fontos, hogy ne félj a hatástól, amit kiváltasz, hanem hogy akkor is tedd meg. Az egyetlen dolog, amitől egy profi marketinges félhet, az az, ha biztosra akar menni, és az eredmény egy unalmas kampány lesz.”

Összegzésül pedig David Shing, az Oath digitális prófétája kiemelte, lehet bármilyen gyors a technológiai fejlődés, aminek nyomán újabb és újabb módját kell megtalálni a fogyasztók elérésnek,

„a márkaélménynél semmi nem fontosabb, és még mindig a látvány, a mozgás és az ezek által kiváltott érzések a legfontosabbak. És nem számít, hány eszközt használunk és azok mennyire okosak, ez soha nem fog megváltozni.”

Marketing

Június végéig lehet jelentkezni a Budapest Design Weekre

Október 8. és 17. között immár tizennyolcadik alkalommal, hibrid formában valósul meg a rendezvény.

Közzétéve:

Borítókép: A tavalyi rendezvény egyik helyszíne, fotó: Facebook / Budapest Design Week

A tervezett program vázlatos leírását a “Budapest Design Week jelentkezés” tárggyal, emailen keresztül várják a szervezők a designhet@designhet.hu címre – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A részvételre jogosultakat a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki.

A zsűri az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és a szakmai minőség szempontjait veszi figyelembe,

és ezek alapján választja ki azokat a jelentkezőket, akiknek a programja szerepelhet a 2021-es Budapest Design Weeken. A szervezők a zsűrizés során kiemelten előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra (pl. élő bejelentkezés, webinar) kifejlesztett programokat. Fontos feltétel, hogy a csatlakozni kívánó programnak a Budapest Design Week időtartama alatt kell megvalósulnia – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják,

a rendezvénysorozat központi témája a New Standards lesz.

Ebben az évben a Budapest Design Week több olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a dizájn friss területeiről, amely működőképes és hathatós válaszokat tud adni a vírusjárvány utáni társadalom aktuális kérdéseire.

“A Budapest Design Week lényege a sokszínűség – ennek létrejöttében pedig fontos szerepet játszanak azok a dizájnstúdiók, üzletek, galériák, múzeumok, intézmények, amelyek saját programjaikkal, saját helyszíneikkel csatlakoznak a rendezvényhez” – idézi a tájékoztató Osvárt Juditot, a Budapest Design Week kurátorát.

Kapcsolódásuk révén nemcsak a műfaji változatosságot tudják biztosítani, de azt is be tudják mutatni a látogatóknak, hogy a dizájn a közvetlen környezetünk számos pontján, karnyújtásnyira elérhető – emelte ki a kurátor.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke a tájékoztató szerint azt mondta: a jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, ebben a folyamatban pedig kiemelkedően fontos szerep jut a kreatívipari ágazatoknak és szakembereknek.

“Emellett fontos, hogy segítséget nyújtsunk a hazai kreatívipari szereplőknek. A Budapest Design Week az egyik legjobb lehetőség arra, hogy felületet adjunk, segítsünk az ágazatnak”

– tette hozzá.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

Tovább olvasom

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom