Kövess minket!

Marketing

Köztéri csábítás

December közepén jelentette be a JCDecaux, hogy egy Magyarországon egyedi megoldással, illatozó budapesti citylightokon keresztül is népszerűsíti a Hugo Boss márka parfümjét, a The Scent-et. De miért döntöttek a marketing szakemberek az illatozó felületek megjelenése mellett, és mi indokolja a márka illatválasztását?

Mint az tudható, az „illatosított citylight”-ok terén a JCDecaux már több sikeres „illatkampányt” menedzselt, igaz, főleg Nyugat-Európában, illetve a tengerentúlon. Ezek célkeresztjében leginkább kozmetikai szerek álltak, de mosóporok vagy akár friss péksütemények esetében is felmerült az illatfaktor.

Parfümös fejlesztések

2015 szeptemberében a globális szépségápolási márka, a L’Oréal anyaszervezet fennhatósága alatt működő, 1935-ben Armand Petitjean alapította, Lancôme La vie est belle elnevezésű parfümjét hirdette egyedi módon Párizsban. Az „Egy buszmegálló, egy fújás” koncepcióra építő megoldás célja a termékismertség növelése és az ügyfelek hatékony bevonása volt.

Ezt a megoldást választotta a még mindig leginkább a tragikus körülmények között elhunyt Gianni Versace-vel azonosított, olasz Versace divatház kreatív csapata is, amikor 2017 augusztusában a Versace Dylan Blue Fragrance-t kívánta bemutatni a fogyasztóknak az ausztrál Sidney városában. A kampány célja ez esetben is a parfüm népszerűsítése volt: „a Versace és a JCDecaux a Dylan Blue férfi parfüm promótálására indított kampányt. A járókelők egy ingyen illatmintát kaptak egy automatából, amely egy citylight-ba volt építve” – írják.

2018. május, London, Manchester. A hirdető a Comfort Zone UK & IRE spa és wellness arc- és testápolási termékeket előállító márka. A termék a Comfort Parfume Deluxe. Az egyedi hirdetési megoldással is megtámogatott kampány célkeresztjében ezúttal is a termékismertség növelése szerepelt.

Egy egészen friss példa pedig a francia luxusmárka, a Hubert de Givenchy által 1952-ben alapított, ma pedig a luxustermékeket gyártó, élvonalbeli LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE tulajdonában lévő Givenchy márka parfümje, amelyet 2018. októberében, Párizsban, ugyancsak a termékismertség növelés, illetve az ügyfélbevonás érdekében, az „Egy buszmegálló, egy fújás” koncepció mentén mutattak be a nagyérdeműnek.

Miközben zárt térben már szinte semmi sem számít kivételesnek vagy formabontónak, a magyar köztereken csak az utóbbi időben indult meg erőteljesebb mozgolódás. A többnyire a vizualitás dominálta magyar hirdetési piacon azonban kifejezetten üde színfolt az orrunkat középpontba helyező, innovatív megoldás. „Míg érzékszerveink fontossági sorrendjében az orrunk az utolsó előtti helyen pironkodik ugyan, az illatok felismerésében viszont jók vagyunk: ezen a téren sokkal kevésbé van helye a kételynek, mint a látás vagy a hallás esetében, amikor inkább hajlamosak vagyunk bizonytalankodni” – írták a bejelentés kapcsán.

A Hugo Boss-hoz hasonló nagy márkák esetében mindig megvan az az elvárás, hogy valami újat mutasson, olyat, amit eddig még nem használt egyik versenytárs márka sem. Fontos érték számunkra a trendek követése, az innovativitás, ami alapján minket is megítélnek. Az illatok bemutatása és fogyasztókkal történő megismertetése nem könnyű feladat, a személyes kontaktus az emberekkel elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több embernek felhívjuk a figyelmét a termékeinkre, amire az outdoor eszközök terén ezt az innovatív eszközt tartottuk érdemesnek kipróbálni. Időzítés szempontjából pedig a karácsonyi szezon és kiemelkedő forgalom tűnt erre a legalkalmasabbnak

– olvasható a Primőr Kozmetikai Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az „illatosított citylight”-ok december elejétől két frekventált fővárosi helyszínen, a Westend-ben és a Széna téren próbálhatta ki bárki, aki kedvet érzett hozzá, vagy kellőképpen felkeltették a figyelmét az egyedi megoldások. A két berendezésben infraszenzor érzékelte, amikor valaki bedugta a kezét, ennek hatására pedig egy mechanikus szerkezet aktiválta a beszerelt Boss The Scent teszterparfüm tetejét.

Felmerülhet a kérdés, a több szegmenssel és illatkreációkkal rendelkező márka, miért nem egy klasszikus, jól bejáratott illatának, hanem relatíve új parfümjének (piaci bevezetése 2015 augusztusában volt) népszerűsítésekor döntött a megoldás mellett:

A Boss The Scent illatpár a márka egyik legerősebb illatpillére, a karácsonyi szezon alkalmával ezért rájuk koncentráltunk, annak érdekében, hogy női és férfi fogyasztóinknak egyaránt tudjunk kedvezni. A többi kommunikációs csatornán is ezeket a termékeket helyeztük fókuszba, így megvan az egymást erősítő hatás is a csatornák közt

– írják.

 

Ahogy azt a Hugo Boss Jamie Dornan és Birgit Kos illatnagykövetek által életre keltett kampánya is sugallta, szakadjunk el a monitortól, bízzuk magunkat az érzékeinkre, jobban mondva az érzékszerveinkre, és ebben már az innovatív hirdetési megoldások is s segítségünkre lesznek.

Marketing

Június végéig lehet jelentkezni a Budapest Design Weekre

Október 8. és 17. között immár tizennyolcadik alkalommal, hibrid formában valósul meg a rendezvény.

Közzétéve:

Borítókép: A tavalyi rendezvény egyik helyszíne, fotó: Facebook / Budapest Design Week

A tervezett program vázlatos leírását a “Budapest Design Week jelentkezés” tárggyal, emailen keresztül várják a szervezők a designhet@designhet.hu címre – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A részvételre jogosultakat a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki.

A zsűri az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és a szakmai minőség szempontjait veszi figyelembe,

és ezek alapján választja ki azokat a jelentkezőket, akiknek a programja szerepelhet a 2021-es Budapest Design Weeken. A szervezők a zsűrizés során kiemelten előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra (pl. élő bejelentkezés, webinar) kifejlesztett programokat. Fontos feltétel, hogy a csatlakozni kívánó programnak a Budapest Design Week időtartama alatt kell megvalósulnia – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják,

a rendezvénysorozat központi témája a New Standards lesz.

Ebben az évben a Budapest Design Week több olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a dizájn friss területeiről, amely működőképes és hathatós válaszokat tud adni a vírusjárvány utáni társadalom aktuális kérdéseire.

“A Budapest Design Week lényege a sokszínűség – ennek létrejöttében pedig fontos szerepet játszanak azok a dizájnstúdiók, üzletek, galériák, múzeumok, intézmények, amelyek saját programjaikkal, saját helyszíneikkel csatlakoznak a rendezvényhez” – idézi a tájékoztató Osvárt Juditot, a Budapest Design Week kurátorát.

Kapcsolódásuk révén nemcsak a műfaji változatosságot tudják biztosítani, de azt is be tudják mutatni a látogatóknak, hogy a dizájn a közvetlen környezetünk számos pontján, karnyújtásnyira elérhető – emelte ki a kurátor.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke a tájékoztató szerint azt mondta: a jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, ebben a folyamatban pedig kiemelkedően fontos szerep jut a kreatívipari ágazatoknak és szakembereknek.

“Emellett fontos, hogy segítséget nyújtsunk a hazai kreatívipari szereplőknek. A Budapest Design Week az egyik legjobb lehetőség arra, hogy felületet adjunk, segítsünk az ágazatnak”

– tette hozzá.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

Tovább olvasom

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom