Kövess minket!

Marketing

Komplex meseélményt kínálnak

Ha a gyerekek csillogó képernyőt látnak, arra le is fognak csapni, legyen szó tabletről vagy mobilról, a rajongás garantált. A ragaszkodás egészen addig tart, amíg meg nem kaparintjuk tőlük. Emiatt lehetne félni vagy bosszankodni is, ám Horváth Dorka és Karányi Dani, a BOOKR Kids két alapítója máshonnan fogta meg a kérdést: mi lenne, ha a gyerekek szórakoztatóan, mégis okosan töltenék el ezt az időt?

Az ötlet onnan jött, hogy könyvkiadói családba születtem, faltól falig könyvespolcok között nőttem fel, szerintem a könyvek fontos szerepet játszanak egy személyiség kialakulásában. A kutatási területem pedig a Corvinus Egyetem Doktori iskolájában az újmédia kultúrára gyakorolt hatása. Ezt a kettőt próbáltuk összehozni, figyelembe véve, hogy merre megy a világ és az európai könyvkiadás. Az e-könyv Amerikában működő műfaj, kb. 20 százalékos piaci részesedése van. Európában ez az arány kicsit több mint 5 százalék, Kelet-Közép-Európában csak 3 százalék. Viszont az látszik, hogy a szülők fizetnek a gyerektartalmakért, főleg, ha fejlesztő jellegű, akkor is, ha éppen digitálisan érhetők el. A következő lépés az volt, hogy elkezdjük kialakítani a saját világunkat a digitális térben: egy olyan appot, amely tele van mesékkel

– mondja Horváth Dorka a kezdetekről.

Kevésbé a könyvek, mint inkább a digitális termékek és tartalmak oldaláról érkezett Karányi Dani: „Én a reklámügynökségem előtt dolgoztam kiadói oldalon, és a zenei múltamból és jelenemből eredően is van tapasztalatom ezen a területen. A könyves vonal Dorka területe, én a digitális tartalmak értékesítésével foglalkozom.”

Az ötlet 2014 második felére körvonalazódott, már csak azt kellett pontosítani, milyen típusú tartalmakra van igény. „Egyfelől azt figyeltük, hogy mi az a téma és forma, amely még nincs jelen a piacon, másrészt nem volt nehéz észrevenni, hogy a gyerekeket kortól és nemtől függetlenül mágnesként vonzza minden, ami képernyő. Ha már a gyerekektől képtelenség elvenni a mobil eszközöket, arra gondoltunk, hogy töltsük meg ezt az időt értékes, fejlesztő tartalommal” – mondja ennek kapcsán Horváth Dorka.

Így született meg a BOOKR Kids, amely – saját meghatározásuk szerint – mesekönyv, hangoskönyv, animáció és játék egyben. „A szereplők mozognak, érintésre reagálnak, valóban megelevenednek. A könyvekhez hangos, szövegkövető felolvasás tartozik; olyan színészekkel dolgoztunk együtt, mint Básti Juli, Gálvölgyi János, Kálid Artúr vagy Reviczky Gábor. Minden mese végén van egy fejlesztő jellegű ajándékfeladat, ami lehet például puzzle, memóriajáték, öltöztető, párosítás vagy épp szövegfelismerés. Így komplex meseélményt kínálunk. A klasszikusokat részben újragondoljuk, van például saját Piroska és a farkasunk, János vitézünk, Jancsi és Juliskánk. Emellett fejlesztettünk teljesen saját mesét is, mint amilyen a Gondri gazdát keres sorozat, amely bekerült izgalmas módon, de papír formában a Márai-programba is. Sikerült megcsúfolni a digitális evolúciót. Innen látszik, hogy a betű és a tartalom körül forog a világ, nem a forma és platform a központi szereplő” – mondják a meseappról.

Az nem kérdés, hogy az ötlet szerethető, az már inkább az, hogyan lehet fizetős digitális tartalmakból pénzt csinálni, főképp az egyelőre alacsony fizetési hajlandóságú magyar piacon. Az első lépést a már említett családi kiadói háttér jelentette (egyébként ez a Geopen), amiből eredően a BOOKR Kids már az induláskor rendelkezett néhány hazai és nemzetközi digitális joggal. Ezt követően körbejárták a hazai kiadókat, hogy bővítsék a feldolgozható tartalmak körét. Ekkor jelentkezett be a Móra Könyvkiadó, hogy nem csupán a könyvei kiadására nyitott, hanem társulni szeretne, így beszálltak a mesealkalmazást kiadó és működtető cégbe. „Ez azt jelenti, hogy az ötletünk mögé álltak a teljes portfóliójukkal, a könyveik digitális kiadási jogait kizárólagosan mi gondozhatjuk. Olyanok történetek kerültek így hozzánk, mint a Vuk, A kis herceg, a Pöttyös Panni, Janikovszky Éva könyvei vagy Lázár Ervin meséi.”

 

Az erős portfólió azonban nem minden. „A fizetős digitális tartalmakkal még mindig csak ismerkedik a magyar fogyasztó, ezért a piacra lépéskor kitaláltuk, hogy lesz egy saját hardverünk, a Mesetablet, amely egy androidos táblagép. Erre azért volt szükség, mert egyelőre nehéz a magyar felhasználókat a fizetésig átlendíteni; az, hogy ne legyen számukra megfogható, amiért fizetnek, szinte elképzelhetetlen. A táblagép révén lett egy alapbázisunk, sok gyerek és család megismerte az appot”, mondja Horváth Dorka. „A virtuális javak értéke Magyarországon nehezen megfogható. A művészeti alkotásokra pedig főleg úgy tekintünk, mint ami ingyen jár. A Mesetablet tehát a vásárlói edukáció eszköze volt” – tette hozzá Karányi Dani.

 

A Mesetablet mellé féléves előfizetést adtak, és az alapítók szerint bejött a lépés, mert alacsony a lemorzsolódási arány a havi 990 forintos ár mellett, amiért egyébként hétről-hétre több mese érhető el. (A tervezett ütem heti egy új történet.) Most 10 és 15 ezer közötti letöltésnél tartanak. „Ezt azért nehéz pontosabban megmondani, mert 2015 decemberében megállapodást kötöttünk a Samsunggal, és ennek részeként előtelepítve elérhetővé tették a BOOKR Kids alkalmazást a táblagépeiken. Aki letölti, az kap egy ingyen próbahónapot.”

A tervek között egyelőre az itthoni bázis megerősítése szerepel, középtávon már a nemzetközi terjeszkedés is nagyobb hangsúlyt kaphat. Ugyanakkor már ebben a szakaszban is fontosak az erős nemzetközi tartalommárkák is az építkezéshez, így például fontos, hog már megállapodtak a Rovióval, az Angry Birds kitalálójával. És az is lehet, hogy a nemzetközi piacok előbb nyúlnak a BOOKR Kidsért, mint fordítva. „A múlt héten írt nekünk egy svéd kiadó, amely a göteborgi könyvvásáron találkozott velünk, hogy annyira tetszett neki a BOOKR Kids, hogy szeretné, ha készítenénk nekik meséket. Tegnap egy norvég kiadóval tárgyaltam” – mondja Horváth Dorka. Karányi Dani pedig egy másik nemzetközi piacot említ: „Az app nagyon jó eszköz arra is, hogy a külföldi magyarokat is elérjük mesetartalmakkal. Sokan írtak már közülük nekünk, hogy milyen jó zsebben hordani egy egész magyar nyelvű könyvtárat.”

Mostanra tehát beindult a projekt, a kérdés, hogy miként táplálható a fejlődés. A marketing alapját a piacra lépéskor a Mesetablet jelentette, azóta pedig a közösségi médiára és a szakmai, illetve a gyerekes családokat megmozgató fogyasztói eseményekre fókuszálnak. „A stratégia fontos részeként önálló appokat is csinálunk a legkedveltebb mesékből, három már elérhető az áruházakban. Ennek az az oka, hogy az appmarketingben nagyon fontos, hányadiknak sorol be minket az alkalmazás-áruház, milyen széles a portfólió” – említ egy további marketingeszközt Karányi Dani. A Samsung-megállapodás egészen friss lépés, a következő fontos stratégiai lépésnek az tekinthető, hogy 2016-ban már minden Móra könyv egyedi univerzális QR kóddal jelenik meg, ami az alkalmazásra mutat majd az áruházakban. Hiszen ki ne akarna a szereplőkkel játszani, vagy meghallgatni a mesét?

A tavaly novemberi hónap már nyereséges volt, a kis létszámú csapattal működő vállalkozás az alapítók szerint képes eltartani magát. A fejlődéshez ugyanakkor befektetőre van szükség, amelyet részben találtak is már, mivel bekerültek a Digital Factory akcelerátor programjába. A cél 2016. decemberig 10 ezer előfizető.

Közép-hosszútávon pedig 27 nyelven tízezer könyvet szeretnénk kiadni. Ez a nagy álom, ehhez szeretnénk apránként eljutni

– mondja a tervekről Horváth Dorka.

A BOOKR Kids alkalmazás letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom