Kövess minket!

Marketing

Kamerán innen és túl

A sikeres magyar nő egyik prototípusa, aki mindig jókor és jól váltott szakmát, életet. Voltak periódusai, amikor egyáltalán nem érezte magát sikeresnek, miközben a külvilág ünnepelte. Talán fegyelmezettsége áll sikerességének hátterében, vagy a lényéből áradó furcsa vibrálás, amellyel nemtől függetlenül hatást gyakorol az emberre. Pataki Ági nem megtalálta, hanem felépítette önmagát.

A szakmai életed három markáns véletlen határozta meg. Nem tudatosan lettél modell, a Fabulon márka arca, illetve producer. Mindegyik kapcsán azonnal megérezted a sorsszerűséget?

Hiszek a véletlenekben, de önmagukban mit sem érnek, szükséges észrevenni, megragadni, kezelni a véletlen lehetőségeket, folyamatosan résen kell tehát lenni, hogy élni tudjunk velük. Az életemben több alkalommal is adódott olyan pillanat, amely ugyan a véletlennek volt köszönhető, de az már cseppet sem volt véletlen, hogy mit kezdtem velük.

Azokra a sarokpontokra vagyok kíváncsi, amikor ezek a véletlenek átfordultak tudatos cselekedetekké.

Gimnazistaként spanyolt és németet tanultam, érettségit követően bölcsészkarra jelentkeztem, de nem vettek fel. Ekkor elhatároztam, hogy kamatoztatom a megszerzett nyelvi képességeim, így jelentkeztem idegenvezetőnek. Az első meghatározó véletlen 1970-ben történt. Egy magas rangú dél-amerikai delegáció programszervezőjeként divatbemutatót rendeltem a feleségek számára Rotschild Klára szalonjába. Kiderült, egy lánnyal kevesebb van, megkértek, ugorjak be. Idegenvezetőként mentem be, manökenként jöttem ki. (Nevet.)

Az adottságaim nem predesztinálták, hogy modell legyek, de Klári néninek annyira megtetszettem, hogy a következő bemutatóján engem választott ki, hogy az este fénypontjaként bemutassam a szalon menyasszonyi ruháját.

Hogyan láttatnád a manökenek életét a Kádár-korszakban?

A legvonzóbb kétségkívül az volt, hogy körbeutazhattam a világot egy olyan korszakban, amikor csak háromévente lehetett Nyugatra menni. Az árnyoldalról, hogy például egy kolléganőm Vass Klári fedőnéven jelentéseket írt rólam, csak az utóbbi években értesültem. Nagyon csodálkoztam, mert abban a közegben, ahol mi dolgoztunk, nem igazán volt arra szükség, hogy jelentsünk. Ráadásul engem pont azért figyeltek meg, hogy mennyire lennék alkalmas megfigyelőnek. A dokumentumok nem is tartalmaznak semmi felháborítót. Inkább azt olvastam ki a szövegekből, hogy a lány csupán feladatot teljesített, jóindulatúan, ártó szándék nélkül.

Te voltál az első olyan magyar modell, akinek nevét megtanulta az ország, még ha kezdetben helytelenül is, Fabulon Ágiként azonosítottak.

Egy baráti társaságban voltam, és megtetszettem egy akkor az MTI-ben dolgozó fiatal fotósnak, aki megkért, hadd készítsen rólam néhány felvételt. A szerkesztőségben meglátta a képeket Németh József fotóművész, akinek a lánya, Andrea az Iparművészeti Főiskolán tanult, és éppen a vizsgakiállításához keresett alanyokat, így a papája engem ajánlott a figyelmébe. Ebből a sorozatból született meg aztán az a kép, amit ugyancsak a véletlennek köszönhetően kiszúrt a Kőbányai Gyógyszergyár művészettörténész végzettségű, a reklámokhoz is remekül értő főnökasszonya. Így lettem húsz évre a Fabulon márka arca, és így kerültem fel a Kálvin téri tűzfal Erdély Miklós által készített mozaikjára, amely azóta műemléki védettséget élvez, és egy raktárban várja a sorsát.

Pataki Ági
Pataki Ági

Sokat gondolkodtam azon, mi az oka annak, hogy bár a hetvenes–nyolcvanas években a modellmunka nem számított szakmának, nem is tekintették komoly hivatásnak, mégis sikeres lettem. Azt hiszem, az, hogy azok a márkák, amelyeket reklámoztam, elsősorban a nőkre voltak hatással, őket tudtam megszólítani. Egyszerre voltam a szemükben átlagos, egyúttal jó külsejű. Ez a siker titka.

Mikor született meg Pataki Ági mint önálló márka?

Ez sem volt tudatos. Nem akartam ismert modell lenni. Egy másik nő attitűdjén múlott, hogy Fabulon Ágiból Pataki Ágivá avanzsáltam. (Nevet.) Az Ez a Divat főszerkesztője, Zsigmond Márta sokkal empatikusabban kezelte a női modelleket, mint bárki előtte. Ő határozta el, hogy a nevükön nevezi a lapban szereplőket. De ekkor alakult ki az a „mozgásban lévő” modellkedési stílus is, amelyet többek között velem azonosítanak. Ahhoz, hogy hosszú távon sikeres legyen valaki ezen a területen, több kell a jó külsőnél. Voltak, akik branddé váltak, és voltak, akiknek elfelejtettük a nevét, ez ma sincs másképpen.

A tudatosság abban nyilvánult meg, hogy amikor a modellszakmára adtam a fejem, pontosan tudtam, mit vállalok, és az nagyjából meddig fog tartani. Mindig is úgy tekintettem rá, mint múltra, nem mint jövőre. Ezért voltam jelen a köztudatban mint szupermodell húsz évig.

Miközben soha nem élvezted.

Valóban. Most sem szeretem a szereplést. Ez még a gimnáziumi időkre vezethető vissza, amikor Sándor Pál kiválasztott a Szeressétek Odor Emiliát! egyik szerepére. Iszonyatosan izgalmas dolog volt, de a forgatás alatt szembesültem a saját tehetségtelenségemmel. Ha akkor a színművészetet választom, amire kapacitáltak, ma egy huszadrangú vidéki színésznőcske lennék. Az ambíció nem pótolja a tehetséget, a kettő együtt vihet sikerre.

Mindig is kamerafrászom volt. Az más kérdés, hogy megpróbáltam leplezni, és igyekeztem inkább kiaknázni a jelenben meglévő lehetőségeket. Privát és szakmai értelemben is megbízható voltam, megválasztottam, kivel dolgozom, és nem hagytam magam elsodorni a körülmények által.

Pataki Ági
Pataki Ági

A szakmával járó stressz és kiszámíthatatlanság miatt könnyű olyan pótszerekhez nyúlni, mint az alkohol vagy az akkor általunk még nem nagyon ismert drog. Ettől még nekem is meg kellett küzdenem a démonaimmal, ahogy másoknak is. Persze megtaláltam az örömöket is, de kétlem, hogy egy ember élete csak pozitívumokból állna, még ha ezt is kommunikálja.

Hoztál rossz döntéseket?

Volt, amit megbántam, de nem tehettem ellene. A modellpályafutásom alatt abszolút jogi bizonytalanság és kiszolgáltatottság övezte a manökeneket. Az ikonikus Fabulon-fotó például nem arra a célra készült, amire később felhasználták, de a gyógyszergyárnak ez az eljárás volt a természetes, ahogy nekem az, hogy eszembe sem jutott beperelni őket. Hasonló eset volt, amikor az Ez a Divat számára egy fürdőruhás sorozathoz álltam modellt. Sok évre rá, már a Váci utca 10. szám alatti butik tulajdonosaként álltam a pultban, és bejött az üzletbe egy kéményseprő, és eladásra kínált egy kártyanaptárt – ekkor a kéményseprőknek még bevett pénzkereseti forrása volt a naptárakkal való házalás, különösen újévkor –, amelyen az én fürdőruhás képem szerepelt, rajta a felirat: Állatforgalmi és Húsipari Tröszt. Ötvenéves történet, de most is szétrobbanok a dühtől.

A manökenkorszakom sok szempontból hasznos volt, de nem felhőtlen. Ha összegezni akarom, jól kamatoztattam a sikereim, mindig szerencsésen váltottam. A következő lépéshez pedig nagy előnyt jelentettek az előzőekben elért sikerek.

Milyen érdekes az élet, hisz valahogy csak visszakanyarodtál oda, ahonnan elindultál az említett Sándor Pál-film kapcsán.

Nagyon sokszor eszembe jut a forgatás, az a varázsos légkör, amelynek a titkát talán jobb nem megfejteni. Nem véletlen, hogy producer lettem. Biztosan volt akkor valami, amiből kimaradtam, és szükséges pótolnom.

Melyek azok a személyiségjegyeid, amelyek producerként meghatároznak?

Tapasztalat és tudás nélkül ezt a szakmát sem lehet művelni, de legalább ennyire fontos a határozottság, a nagyvonalúság és az empátia is. A rendező és a producer sok helyzetben ellenérdekelt, ami érthető, hisz egyiket hajtja az alkotás vágya, a másikat pedig sok más egyéb, amelyek ugyancsak lényegesek egy film szempontjából. A cél azonban közös, a lehető legjobb alkotás létrehozása.

Mennyire lehet ma politika-, illetve korrupciómentesen filmet készíteni?

A Filmalap szakmai önállóságot valósított meg, jelenleg nincs politikai nyomás, remélem, ez Andy Vajna halála után is így marad. A magyar film sok szempontból jó helyzetben van. Pont annyi pénz áll rendelkezésre, amennyit egészségesnek találok. És éppen elég film készül ahhoz, hogy a szakma megmutathassa magát. Rendkívül jó ötletnek tartom a Havas Ágnes kezdeményezte Inkubátor Programot, amelynek segítségével kevés pénzből ugyan, de bemutatkozhatnak az első filmes alkotók. Nem mondom, hogy nem maradnak ki olyanok, akikért vérzik a szívem, ahogy azt sem, hogy minden döntéssel egyetértek, de jó struktúrájú és hasznos filmgyártás működik ma Magyarországon.

Mi inspirál?

Igen imponál az, ahogy a férjem (Kovács Gábor – a szerk.) producerkedik. Én az ő sok évtizedes szakmai tudására támaszkodva kerültem be a szakmába, amit azóta is tőle tanulok. Rendkívül szenvedélyes, hangos, de inspiráló kapcsolatban élünk. (Nevet.) Hihetetlenül inspiráló maga a filmes közeg is.

Pataki Ági
Pataki Ági

Hatvannyolc évesen teljes erőbedobással és örömmel csinálok valamit, köszönhetően azoknak az izgalmas és érdekes embereknek, akik körbevesznek. Töltést adnak, merítkezem belőlük.

Hallottam egy zártkörű klubról is.

A kizárólag hölgyekből álló, meghívásos alapon működő könyvklubot két filmes kolléganőm, Peták Nóra és Antal Ica (a Pioneer Pictures alapítói – a szerk.) hozta létre úgy tizenöt éve. Minden hónapban van egy kötelező olvasmányunk, amit parázs viták közepette megbeszélünk. Igen, ők is inspirálnak.

Beszélgettünk az életed különböző szakmai állomásairól, amelyek nem mindig voltak felhőtlenek. A velem szemben ülő Pataki Ági elégedett a helyzetével?

Jól érzem magam. Azt hiszem, a siker kérdésében sem állok rosszul. Na jó, igazából tök sikeresnek érzem magam. (Felnevet.) Fiatal tehetségek, nagyágyúk, izgalmas projektek vesznek körül. Persze vannak nagy csalódások, ez sem csak diadalmenet, de zajlik az élet, és így a kudarcok sem tudnak úgy lehúzni a mélybe, hogy ne érezzem magam a csúcson.

(A címlapinterjú eredetileg a Médiapiac 2019/3. számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom