Kövess minket!

Marketing

Idén is megjelent a Marketing Technológiai Térkép

Április végén jelent meg a Martech 2020, a marketing technológiai piaci szereplők térképe. A 2019-es verzióhoz képest most 13,6%-kal több marketing technológiai vállalat került a listára, melyen így már 8000 név szerepel. A grafika emellett új, a tartalomhoz jobban illó dizájnt is kapott.

A nyolcezres elemszámot annak ellenére érte el a céglista, hogy 615 vállalat különböző okokból lekerült a tavalyi válogatásból (például azért, mert beolvadtak egy nagyobb versenytársukba, megszűntek, vagy egyszerűen csak nem funkcionálnak többé. Ezzel a 615 vállalattal nem számolva, a 2019-es mennyiséghez képest a vállalatok száma 2020-ra 24%-kal nőtt, ami óriási változást jelent.

A Martech 2020 térképen vannak olyan változások is, melyek a felvásárlások során jöttek létre. Ezek megjelenésének nagy része azonban nem okozott változást a mennyiségi adatokban, mivel a 2019-es térképen szereplő vállalatokat olyan nagyobb cégek vásárolták fel, melyek eddig nem szerepeltek a listán – így ezek esetében csak a tulajdonjog megjelenítése változott.

Mi került a térképre?

A Martech 2020 különböző formátumokban a következő linkeken érhető el:

Slide (retina) – 6,7 MB Marketing Technology Landscape Supergraphic (2020) — 6.7MB slide (retina)

Nagy felbontású JPEG – 57,8MB Marketing Technology Landscape Supergraphic (2020) — 57.8MB nagy felbontású JPEG

Nagy felbontású PDF – 162,5 MB Marketing Technology Landscape Supergraphic (2020) — 162.5MB nagy felbontású PDF

A grafikai munkát és az elsődleges adatok gyűjtését végző Blue Green idén nem a logókat illesztette a dobozokhoz, hanem a dobozokat alakította úgy, hogy a logók a lehető leghatékonyabban tölthessék ki az adott teret. Az új dizájn lehetőséget teremtett arra, hogy a térképen egy összegző leírás is helyet kapjon a különböző területeken tevékenykedő marketing technológiai vállalatok számáról. Ezek növekedése a 2019-es évhez képest a következőképpen alakult:

A reklám kategóriába tartozó elemek száma idén 922, ami 4,1%-os növekedést jelent. A reklám kategórián belül a legnagyobb növekedést produkáló alkategória a print média, mely 35%-os növekedést mutatott. 1936 vállalat foglalkozik tartalom és élménymarketinggel, ami a 2019-es számhoz képest 5,6%-os növekedést jelent, ezen belül a legnagyobb növekedést elérő alkategória pedig a videómarketing 26%-os emelkedéssel. A közösségi marketing kategória 1969 céget olvaszt magába, ami 13,7%-kal több, mint tavaly, kiemelt alkategóriája pedig a párbeszédmarketing és chat-marketing, mely 70%-os emelkedést tudhat magáénak. A kereskedelem és sales 9,0%-ot nőtt, benne a retail proximity és IoT 15%-ot. Az adatokkal foglalkozó cégek száma nőtt a legnagyobbat, itt 25,5 vállalattal többet találunk a listán, mint a korábbi évben. Legerősebb alkategóriáját az állami, engedélyekkel kapcsolatos és biztonsági technológiákkal foglalkozó marketing vállalatok alkotják, melyekből 68%-kal többet számláltak a kutatók idén, mint 2019-ben. A menedzsmenthez köthető marketing technológiai vállalatok száma 15,2%-kal nőtt, míg ezen belül a projekteket és workflowt megkönnyítő technológiákat kínáló cégeké 41%-kal.

Az adatokkal foglalkozó martech vállalatoké messze a leggyorsabban növekvő kategória, 25,5% -kal. Ez nem meglepő, hiszen rengeteg adatunk van, a kihívás pedig ma már nem az, hogy hogyan tároljuk őket, hanem hogy kitaláljuk, hogyan lehet hatékonyan elemezni és felhasználni. Ez sok szoftverinnovációt eredményez mostanában. Érdekes látni azonban, hogy a fizikai világbeli interakciók (nyomtatás, kiskereskedelmi közelség és IOT), az adatkezelés és a magánélet, a video marketing, a társalgási marketing és chat marketing, valamint a projekt- és munkafolyamat-menedzsment vezette a legdinamikusabban növekedő ágazatok csoportját. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezek az adatok még azelőttről származnak, hogy a koronavírus járvány kitört márciusban.

Milyen információkat tudhatunk meg a martech piacról a térképek segítségével?

Az első Martech térkép 2011-ben készült és azóta ötvenszeresére nőtt a rajta található vállalatok száma. A szakemberek az utóbbi években gyakran reagáltak a térképre azzal, hogy lassan konszolidálódni fog a piac és a növekedés megáll vagy lassul. Egy másik tábor viszont arra számított, hogy a növekedés folytatódni fog, a piacon idén is nagy lesz az aktivitás. A két kijelentés csak látszólag zárja ki egymást – bár elmondható, hogy a piac már konszolidálódott, a cégek száma még továbbra is nő.

Az ellentmondás feloldása a piac összetételében keresendő. A legjelentősebb vállalatok még a trend elején jöttek létre, általános megoldásokat kínálnak. Őket követi a párszáz „kategóriaelső” vállalat, akik mélyebbre ástak a piaci szegmensekben és olyan szolgáltatásokra specializálódtak, melyek egy adott területet fednek le – de még így is több tíz-, ha nem százmillió dolláros árbevételt produkálnak évente.

Az egyre lapuló görbe végén találhatók a kisebb szakterületek specialistái és a start-upok, akiknek egy része azon igyekszik, hogy átvegye a kategóriavezetők helyét. Sokan vannak bár, akik nem terveznek ehhez fogható nagy váltást, egyszerűen csak jó üzletet szeretnének maguknak. A Martech5000 kutatói megjegyzik, hogy a vállalat értékelése nem azonos az ügyfélértékével. Számos kicsi, martech vállalkozás olyan fájdalmas pontokra kínál gyógyírt, melyekkel a nagy cégek nem foglalkoznak. Olyanok is vannak, akik új – ha néha szűk – növekedési lehetőségeket keresnek, ami talán egy nagyválallat számára nem tűnik izgalmasnak, de az ügyfeleik imádják őket érte. Emiatt sok ilyen kisvállalatnak kevés az ügyfele vagy az általuk biztosított szolgáltatások csak szűk szeletét fedik le az igényeknek, ezért lehetséges, hogy ACV-jük csak néhány száz vagy néhány ezer dollár. Mégis, a felhőszolgáltatásoknak – azaz az extrém olcsó és dinamikusan méretezhető SaaS adattárolási infrastruktúráknak (Amazon, Google, Microsoft) – köszönhetően ma már ezek a kis martech társaságok is képesek jövedelmezőek maradni, együttesen pedig nélkülözhetetlen részét képezik a martech iparnak. Kitöltik a számtalan hiányosságot, amelyet a főbb platformok nem tudnak megtenni – mert a többmilliárd dolláros társaságok számára gazdasági szempontból nem éri meg a millió vagy tízmillió dollár értékű niche lehetőségek létrehozása.

A Chiefmartec azonkívül, hogy létrehozta az új térképet, nyilvánosan hozzáférhetővé tette kereshető adatbázisát is a martech5000.com-on, melyet ráadásul folyamatosan frissítenek. Ez az adatbázis nagy segítséget jelenthet bárkinek, aki a koronavírus által okozott változásokra kíváncsi, vagy éppen csak szeretne kicsit mélyebb betekintést nyerni az információkba, hiszen míg a térkép csak egy pillanatfelvétel, az adatbázisban bármikor láthatóak a friss adatok. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki úgy gondolja, egy válallalat hiányzik az adatbázisból, akkor hozzá is adhatja a Martec5000 listához.

A Martech térkép korábbi verziói év szerint a következő linkeken érhetők el: 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 és 2019. A Chiefmartec weboldalán további érdekes információk is olvashatók a piackutatásról angol nyelven.

Marketing

Ők kapják a Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat

A magyar filmgyártást évtizedekig meghatározó operatőröket elismerő Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat kap Szilágyi Virgil, Lukács Lóránt, Kovács Gyula és Rák József – közölték a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny szervezői az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szilágyi Virgil többek között az Átok és szerelem (1986) és az Isten malmai (1976) című alkotások fényképezésével a magyar tévéfilmek egyik legmeghatározóbb operatőrévé vált. Lukács Lóránt az Abigél (1978) és a Kisváros (1993) című sorozatokban nyújtott operatőri munkásságával írta bele magát a magyar mozgóképművészet történelmébe. Kovács Gyula kameraman olyan filmekben dolgozott, mint például Makk Károly Szerelem (1971) vagy éppen Szabó István Oscar-díjas Mephisto (1981) című alkotásai.

Rák József kiemelkedő munkái mellett – például A gímszarvas (1971) vagy a Visszafelé (1983) című alkotások -, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nyújtott nagy értékű, lassan négy évtizedes munkájáért kap életműdíjat.

A Bojkovszky Béla-díjat idén Stecz István műteremmester, fővilágosító kapja, aki harminc éven át dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Média Intézetének műtermében, ahol kezei alatt számtalan diák vált a szakma mesterévé.

Az idei versenyre március 5-ig hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, tévéfilm és játékfilm – nevezhetnek a 2020-as magyar filmek alkotói és gyártói. A diákfilm kategória versenyzőinek ismét esélyük van elnyerni a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagját.

A 2021-es Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny zsűritagjai Bordás Róbert, Tóth Zsolt H.S.C. és Vajda Péter H.S.C. operatőrök – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Új digitális piac köti össze a magyar termelőket a vásárlókkal

Egyelőre tesztüzemben működik a kozertplusz.hu felülete, de nyár végére szeretnék az egész országot lefedni a házhoz szállítással.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

A koronavírus-járvány idején egyértelművé vált az élelmiszerlogisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszerkereskedelmi megoldások,

melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet.

Magyarország legújabb online termelői piacát éppen azért álmodták meg, mert kézzel foghatóvá vált, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszerlogisztikai hálózat kialakítása, amely vészhelyzetben is képes – akár országos szinten – biztosítani a lakosság minőségi magyar termékekkel történő ellátását.

A kozertplusz.hu úgynevezett rövid ellátási láncot biztosít, azaz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, valamint más felhasználókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését, és a fogyasztóvédelmi előírások maradéktalan érvényesülését.

A termelő és a vásárló igényeit is kielégítik

Tordai Péter üzletfejlesztési vezető a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségileg ismert és elismert eredetű termékekhez jussanak.

A hivatalos tesztüzemmód március elsején indult, a partnerek száma pedig már az előkészületi időszakban is dinamikusan növekedett. Az online üzletkötési platform mind a termelőknek, mind a vásárlóknak hatalmas előnyökkel szolgál.

„Mi megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, biztosítjuk a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük. A jelenlegi trendekkel ellentétben törekszünk arra, hogy minél kisebb készleteket tartsunk raktáron és a friss árut közvetlenül a termelőtől szállítsuk a vevőinkhez vállalva akár a hosszabb kiszállítási időt is, ugyanakkor a kosár tartalma három napon belül még ezzel együtt is garantáltan megérkezik a fogyasztóhoz” – fogalmazott a Tordai Péter.

Háztól házig szolgáltatás és átvételi pontok

A tesztüzemmódban három régióra osztották fel hazánkat: ez magában foglalja az M1-es autópálya vonalát Győrig többek között Tatával, Tatabányval, Etyekkel és Bábolnával, az M5-ös autópályát Szegedig Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és Lajosmizsével valamint Budapestet és az agglomerációt Érddel, Diósddal, Fóttal és Mogyoróddal a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken háztól házig vállalja a kiszállítást a kozertplusz.hu, március 31-ig ráadásul ingyenesen. Az ország többi részén átvételi pontokra van lehetőség termékeket rendelni heti rendszerességgel több, mint 500 településen, úgy mint Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Miskolc, Szekszárd, Villány, Székesfehérvár, Gyöngyös, Paks, Balatonfüred, Keszthely, Debrecen.

Tordai Péter hangsúlyozta,

nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhoz szállítással,

és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

A kozertplusz.hu azon túl, hogy támogatja a helyi termelők és fogyasztók kínálatának és keresletének egymásra találását, illetve az országos logisztikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával elősegíti a kistelepülések boltjainak áruval történő ellátását is.

Tovább olvasom

Marketing

Átadták a Marketing Diamond Awards elismeréseit

A megméretés rekordmennyiségű, összesen 94 gyémántdíjjal zárult.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik díjazott interjút ad a díjátadón, forrás: Lounge Group

A különös év igazán kreatív ötleteket kívánt meg, ami abból is jól látszik, hogy egészen újszerű projektekkel jelentkeztek a nevezők – így foglalja össze a hatodik Marketing Diamond Awards verseny eredményét a szervezők közleménye. A megméretést a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) azzal a céllal hívta életre, hogy megteremtse a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásainak legnagyobb hazai elismerését. A kiírásra 2020-ban korábban nem látott számú, 125 pályázat érkezett. A verseny történetében először az MMSZ egy ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazta a legkreatívabb kommunikációs kampányokat.

Idén „Az Év Megbízója” a Billingo Technologies Zrt., „Az Év Ügynöksége” a Kreatív Vonalak Kft., az „Az Év Marketing Nagykövete” pedig a Klausz Social Group Kft. lett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig a Lounge Group különdíjában részesült.

A négy kiemelt nyertesnek a Lounge Group különdíjakat is felajánlott, szakmai előadások közül választhattak a legjobbak. A Kreatív Vonalak Kft. és a Billingo Technologies Zrt. Szabó Zsófia – a Lounge Group kutatási divízióvezetője – által tartott Kutatási projektszemlélet képzést választotta, míg a Klausz Social Group Kft. és a Móricz Zsigmond Színház az ügynökség Head of Digital szakértője, Kelemen Zsolt Socialmedia-tartalom és hirdetésmenedzsment kurzusa mellett döntött.

A díjátadó, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel vendégek nélkül, szigorú biztonsági intézkedéseket betartva zajlott, és a Lounge Group videós stábja gondoskodott arról, hogy megörökítse a kétnapos eseményt. A gyémántdíjasoknak Katona Norbert, a Magyar Marketing Szövetség operatív igazgatója, a fő- és különdíjasoknak pedig Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke és Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója adták át az elismeréseket.

A díjátadó megörökített pillanatai a Lounge Group weboldalán tekinthetők meg, a videókból többek között az is kiderül, hogy melyik versenyző ünnepelte „munkaszünettel” az örömhírt.

Tovább olvasom