Kövess minket!

Marketing

Hogy jönnek az Operához a bloggerek?

″Véleményvezérekkel dolgozni trendi, de ha a kiválasztott influencer követői nem nyitottak az opera/balett műfajára, az eredmény meddőszórás lesz” – mondja Turkovics Monika, az Opera kommunikációs igazgatója, aki az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a műfaj a fiatalok körében is népszerű legyen.

Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/11-12. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.

Máig tartó szerelembe esett a művészeti marketingkommunikációval, amikor szövegíróként részt vett Arthur Miller A bűnbeesés után című darabjának kampányában. „A művészet és a marketing kapcsolata még csak nyomokban létezett akkoriban. Sajtótájékoztatókban, fotóspróbákban, egy-egy színházi plakátban és szórólapban merült ki, marketingkommunikációs stratégia, szoros értelemben vett »mérhető« reklámjelenlét nélkül” – emlékszik vissza.

Szakmai tevékenységének összevetése a vállalati kommunikációval talán furcsa, bár a marketingeszközök, a kommunikációs technikák, a folyamatos „készenléti” munkakör hasonlóak, a terület, a „termék” azonban merőben eltérő. Kulturális üzenetet továbbítani Turkovics Monika szerint mégis egyszerűbb, hiszen az „arcaik” maguk a művészek.

„Reklámköltés szempontjából ugyanakkor nem lehet összehasonlítani jelenlétünket például egy tartós fogyasztási cikk mint prémium márka médiakampányával: teljesen más feltételek mentén és közegben működünk”

– teszi hozzá.

Nem érzi, hogy véleményével, miszerint a marketingnek megkérdőjelezhetetlenül helye van a kultúrában, kisebbségben lenne, hiszen ma már az Opera mellett több más művészeti intézmény, színház is aktív ilyen téren. Abban viszont kiemelkedik az Opera, ahogy előszeretettel célozza meg a fiatalokat kampányaiban. Turkovics a fülbemászó dallamokkal rendelkező darabokat ajánlja számukra, amelyek zenéjét, „slágereit” már filmekből, reklámokból is ismerhetik. Ilyen Verdi Rigolettója, Puccini Gianni Schicchije vagy Erkel Hunyadi Lászlója.

 

Aki kapcsolatba kerül a fiatal célcsoporttal, eszköztára előbb utóbb kiegészül az influencer marketinggel.

„Véleményvezérekkel dolgozni trendi, de ha a kiválasztott influencer követői nem nyitottak az opera/balett műfajára, az eredmény meddőszórás lesz”

– mondja a szakember. Szerinte mégsem lehetetlen a feladat: megfelelően targetálva egy közismert és népszerű híresség felkérése nagy hatással bír.

 

Példaként a 2014-es Carmen-blogger kooperációt említi, itt az volt a cél, hogy ne az intézmény mondja meg a fiataloknak, miért érdemes az Operaházba vagy az Erkel Színházba jönni, hanem a kortársaik ajánlják nekik, ahogy azt teszik egy jó koncert vagy egy film esetén. Ezért az Opera felvette a kapcsolatot tíz bloggerrel a 16–25 éves korosztályból, és meghívták őket az egyik előadásra.

A „Legyen a Carmen az első operád” kampánnyal több mint 50 ezer blogolvasót értek el úgy, hogy az általuk kedvelt véleményvezérektől kaptak olyan sorokat, mint például „az Opera menő”, „szerelembe esésem története az operával”, „ez volt az első, de nem az utolsó”.

 

Turkovics Monika az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogot, illetve esztétikát hallgatott. Dolgozott a Cre-Action Reklámügynöki Kft. igazgatójaként, az Önszabályozó Reklám Testületnél, majd az Országos Rádió- és Televíziótestület szóvivőjeként. 2000-től 2006-ig az Arcadom Zrt. kommunikációs vezetője, 2006–2011 között pedig a Müpa marketing- és kommunikációs igazgatója volt. 2011-től a Magyar Állami Operaház megbízott, 2013-tól kinevezett marketing- és kommunikációs igazgatója.

Marketing

Az Országos Mentőszolgálat nyerte a Highlights of Hungary fődíját

A járványhelyzetben is helyt álló szervezet a közönség szavazatai alapján kapta meg a kétmillió forinttal járó elismerést.

Közzétéve:

MTI / Szigetváry Zsolt

Az 55 jelöltre összesen 68 ezer szavazat érkezett, és tíz történet kapott elismerést: az Országos Mentőszolgálat, a Nemakarokbeleszolni, a Tanulom Magam, az Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Segítség.ma, a Pizza Manufaktura, a VATES, a Réel Chocolate és a Vas Megyei Szakosított Otthon – közölték a szervezők az MTI-vel

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak 2 millió forinttal. A választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős. A Glamour a Hosszúlépés-Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter helyettes államtitkárságától megkapta a Családbarát különdíjat.

Tovább olvasom

Marketing

Meredeken nőhet az online divatüzletek forgalma

Magyarországon az online divatüzletek 2020-as, 240 milliárd forintos forgalma 21 százalékkal 290 milliárd forintra nőhet az idén, részesedésük a divatpiacon a 2020-as 17,5 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2023-ra – áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát egy online platformon összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló kutatásában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Románia, Szlovákia, Csehország, Görögország és Magyarország divatkereskedelemi piacának elemzése szerint gyökeres átalakulás várható a divatkereskedelemben, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az online kereskedők helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen, a kereskedelmi láncok több ezer offline üzletet zártak be, és jelentős összegeket fektetnek e-kereskedelembe – írták.

A jelentés szerint a régió az egyik leggyorsabban növekvő piac Európában: a vizsgált országokban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ennek negyedét az online értékesítés adta, amely régiós szinten 20 százalékkal bővül az idén.

A magyar piacon a divatcikkek online e-kereskedelme 40 százalékkal nőtt 2020-ban, szemben a várt 14 százalékkal. A koronavírus-járvány azonban az egész divatpiacra negatívan hatott, értéke 11 százalékkal esett vissza Magyarországon.

A koronavírus-járvány első hullámában az online vásárlások mintegy 25 százalékát tették ki az első online vásárlók tették ki Romániában és Szlovákiában, míg Magyarországon 13 százalék volt ez az arány.

Az új vásárlási minták a tanulmány szerint tartóssá válnak a jövőben, a felmérésében résztvevők 41 százaléka nyilatkozta, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.

A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelemi vállalkozások vezetőinek csaknem fele a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává válását nevezte meg a divat e-kereskedelem jövőjét leginkább meghatározó tényezőként.

A kutatás szerint 2021 a mesterséges intelligenciát (MI) használó technológiák elterjedésének az éve lesz. Az e-üzletek egyre nagyobb arányban hajlandóak ebbe fektetni. Míg korábban csak az elektronikus kereskedelem óriásai használták a gépi tanulás algoritmusait az értékesítési trendek megismerésére, mára már a kisebb webshopok is.

Kitértek arra is, hogy a járványhelyzet hatására tavaly a kesztyűk és sálak értékesítése kiugróan nőtt, 151 illetve 215 százalékkal, köntösökből 144 százalékkal, hálóruhákból pedig 106 százalékkal többet adtak el tavaly a magyar piacon.

Eközben a fürdőruhák iránti kereslet 31 százalékkal esett vissza, és 25 százalékkal kevesebb körömcipőt értékesítettek, de jelentősen visszaesett az alkalmi ruhák iránti kereslet is.

Tovább olvasom

Marketing

Koronavírus – Applikáció jelezheti a kockázatot

A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve – jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

“Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre” – fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. “Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

“Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot” – mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Tovább olvasom