Kövess minket!

Marketing

Hogy gondozd a talentedet?

Az RTL Klubnál a marketing és kommunikációs területtől a sales vette át a top-műsorvezetők és a műsorokban feltűnő új tehetségek menedzselésével kapcsolatos feladatokat. A piacvezető televízió talent management tevékenységét május óta Mátsik Emese irányítja.

Májusban bíztak meg az RTL Klub talent management tevékenységének irányításával. Hány terület tartozik hozzád összesen?

Fő tevékenységem változatlanul a B2B tevékenységek irányítása az ad sales és a disztribúció számára, ebben nincs változás. A talent management révén bizonyos értelemben visszatérek korábbi, sales-es munkámhoz. A cégvezetés üzleti döntése volt, hogy a sales igazgatóság foglalkozzon a spot, non-spot, online értékesítés mellett a tehetségeink gondozásával is, hiszen alapvetően ez is értékesítés, még ha az előzőekhez képest kisebb volumenű is. Így most már az összes értékesítési tevékenység az R-Time-on belül található.

A tehetség szinonimája az ismertségnek, a népszerűségnek?

Nem.

Hol húzódik a kompetenciátok határa?

Kettős feladatot látunk el. Egyfelől azokat menedzseljük, akik a saját műsorainkban szerepelnek, vagy azokból kinőve műsorvezetőként is celebritássá vagy potenciális celebritássá válnak. Jó példa erre mondjuk Nádai Anikó, aki egykor Való Világ-szereplőként kezdte, utána az Éjjel-Nappal Budapestben kapott főszerepet, majd a Farmot vezette, most pedig a következő Való Világ egyik műsorvezetője lesz. Ő már egyértelműen kinőtte magát a kezdeti szerepéből.

A másik körbe azok tartoznak, akik a klasszikus tehetségkutatókból, a Csillag születik és az X-faktor műsorokból emelkedtek ki. Fontos felmérni, mennyire kedvelte meg őket a közönség, és ha népszerűek, akkor nekünk is érdemes támogatnunk őket a saját eszközeinkkel. Ekkor már közösen tudunk pénzt csinálni a szponzorációból és a számukra szervezett nem televíziós fellépésekből.

Egy műsor szereplőválogatása során szempont, hogy a kiválasztottak később is hasznosíthatóak legyenek?

Nem, olyankor az első és legfontosabb szempont mindig maga a műsor. Legyenek benne olyan emberek, akik ügyesek bizonyos területeken, vonzzanak sok nézőt, legyen izgalmas az adott produkció. Ilyenkor még nem foglalkozunk azzal, kit lehet később tovább építeni.

A talent management számára a műsorvezető, a művész egy termék. Készülnek rájuk egyéni marketingtervek, folyik ezen a területen „termékfejlesztés”?

Inkább nevezzük közös munkának, közös gondolkodásnak, amelynek során együtt kitaláljuk, kiből mit lehet kihozni. A közös gondolkodás, egyeztetés nem csak az érintett személlyel folyik, hanem házon belül, a társosztályokkal is. Amikor valaki kinövi magát az eredeti szerepéből, akkor gondoljuk végig, milyen támogatást tudunk neki adni, hogyan erősíthetjük az image-ét kommunikációs eszközökkel. Jó példa erre a mostanában szárnyait bontogató Gál Petra, aki Szabó Zsófi váltótársa lett a Story Extrában. Ő most építi saját magát, és a cég is most kezdett vele komolyabban foglalkozni. A munkánknak, a menedzselhető személyek számának vannak határai, hiszen nagyon sok ember kerül képernyőre, sokkal több, mint ahányat szervezett keretek között tovább tudunk építeni.

De a munkánk azért sem lehet teljes körű, mert olyanok is szerepelnek a műsorainkban, akiket nem köt hozzánk kizárólagos szerződés. Nekik van saját menedzsmentjük, így velük csak az itteni szereplésükkel kapcsolatos dolgokban működünk együtt.

Elsődlegesen a műsorvezetők top gárdájára és a tehetségkutatók nyerteseire koncentrálunk, de egyedi elbírálás alapján másokat is igyekszünk támogatni. A támogatás akkor is működik, amikor valakinek éppen nincs műsora. Akikkel leszerződtünk, azokkal folyamatosan törődni kell, hiszen a menedzselés a műsoroknál szélesebb tevékenységi kört jelent, minden időszakban vannak, lehetnek például sajtómegjelenések vagy fesztivál-szereplések.

Foglalkoztok másokkal is, akik nem a saját műsorvezetőitek, vagy saját tehetségkutatótok szereplője? Gondolkodtok azon, hogy kiket lenne érdemes leigazolni, üzleti alapon menedzselni?

Természetesen olyan szempontból is figyelünk a piacra, hogy kiknek az ázsiója, népszerűsége emelkedik, a legfontosabb feladatunk azonban mégiscsak az, hogy a saját csatornáinkhoz kötődő tehetségeket támogassuk. De megállapodhatunk olyan független szereplőkkel is, akikben üzleti potenciált látunk, és akik maguk is úgy érzik, hogy a mi segítségünkkel jobban boldogulnak.

Akár azt is javasolhatjátok, hogy egy konkurenstől kit kellene megszerezni?

Elvileg lenne ilyen lehetőség, de a képernyős arcok megszerzése alapvetően a programming és a kreatív terület kompetenciája. Javaslatot tehetünk, de dönteni ők fognak.

A televízió egy professzionális szervezet, de emberek dolgoznak benne. Te magad hogyan éled meg, hogy sokféle emberrel kell foglakoznod, akiknek egy részét bizonyára tudod kedvelni, másokat meg nem feltétlenül?

Ezt a mi szakmánkban az ember hamar megtanulja kezelni. Elég régen foglalkozom ügyfélkapcsolattal, én mindenkiben találok valami jót, ilyen a természetem. Azt szoktam mondani, akit már én se szeretek, azzal tényleg baj van. Nyilván akadnak olyan emberek, akik tényleg elég fárasztóak, és vannak, akikkel össze is barátkozom, de a munka nem erről szól. Azt gondolom, ha valaki valamilyen területen eljutott oda, hogy ismerik, elismerik, aki a maga területén bizonyította a tehetségét, azt másoknak is becsülniük kell benne.

A kommunikációs szakmák egyik legfontosabb kifejezése a mérhetőség. A talent management eredményességét hogyan méritek?

A legegyszerűbb mérőszám, a nulladik fázis a pénz, amit megkeresünk vele. De ez a terület sokkal kisebb árbevételt generál, mint a spot vagy a non-spot. Az általunk létrehozott járulékos értékek fontosabbak, mint a készpénz. Célunk, hogy akik nálunk szerepelnek, azok lojálisak legyenek hozzánk. Az is szempont, hogy 360 fokos marketingszolgáltatást tudjunk nyújtani az ügyfeleinknek, ne csak klasszikus reklámokat biztosítsunk nekik, hanem például azt is, hogy egy ismert arc a saját Facebook-oldalán posztoljon valamit, ami az ügyfélnek fontos. Ezt persze a helyén kell kezelni, senkit nem lehet csak reklámozásra használni. Mérni tudjuk a tehetségeink elégedettségét is, ami a lojalitáson túl a konfliktusmegoldást, konfliktus-megelőzést segítheti.

Van házon belüli sztárindexetek, amivel követitek, hogy kinek emelkedik a csillaga, és ki lesz kevésbé fontos?

Vannak a piacon ilyen számok, kutatások, de ezeket titkosan kezeljük, még házon belül is nagyon kevesen ismerjük az ilyen típusú adatokat. De manapság már nem olyan nehéz a főbb számokat megtudni, sokszor elég megnézni, egy sztárnak hány követője van Facebookon vagy Instagramon. Igaz, ezek a számok sem árulnak el mindent, Sebestyén Balázsnak például egyáltalán nincs social media felülete, mégis tudjuk, hogy ő az egyik legnépszerűbb műsorvezető. A másik véglet Kasza Tibi, akinek több mint 700 ezer követője van Facebookon, ráadásul nem ügynökséggel dolgozik, hanem saját maga kezeli az oldalát.

Lehet a talent managementet tanulni valahol? Téged hogyan képeztek ki?

Az egyetemeken tanítanak kommunikációt, marketingkommunikációt, de hogy ezeken belül szóba kerül-e a talent management, nem tudom. Megtanulod a gyakorlatban, ellesed, ráérzel.

Az RTL Klub külföldi háttere nem segít? Mondjuk kiküldenek egy nagy tévéhez egy hónapra…

Egy napra…

Akkor egy napra.

Igen, azt el tudom képzelni, jó lenne megnézni azokat, akik régebben csinálják a talent managementet. A nagy nyugat-európai piacok különböznek a miénktől, de biztosan tudnánk inspiráló ötleteket nyerni. Amikor utazom a nagyvilágban, igyekszem nyitott szemel járni, legalább egy jó reklámot, egy kreatív megoldást hazahozni.

Milyen terveket és elvárásokat fogalmaztak meg, amikor rád bízták a feladatot?

Van egy pénzügyi terv, aminek a számait teljesíteni kell, időarányosan jól állunk. Az élet ilyenkor sem áll meg, hiába van papíron nyári szünet, nekünk ez sem csendes időszak. Egyrészt az őszi programokat ilyenkor készítjük elő, másrészt a partnereinknek folyamatosan mennek olyan tevékenységeik, amelyekhez minket használnak, az általunk menedzselt televíziós arcokat hívják a sajtótájékoztatókra, fesztiválokra, egyéb eseményekre.

Az interjú elsőként a Médiapiac 2016/7-8. számában jelent meg.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom