Kövess minket!

Marketing

Hogy gondozd a talentedet?

Az RTL Klubnál a marketing és kommunikációs területtől a sales vette át a top-műsorvezetők és a műsorokban feltűnő új tehetségek menedzselésével kapcsolatos feladatokat. A piacvezető televízió talent management tevékenységét május óta Mátsik Emese irányítja.

Májusban bíztak meg az RTL Klub talent management tevékenységének irányításával. Hány terület tartozik hozzád összesen?

Fő tevékenységem változatlanul a B2B tevékenységek irányítása az ad sales és a disztribúció számára, ebben nincs változás. A talent management révén bizonyos értelemben visszatérek korábbi, sales-es munkámhoz. A cégvezetés üzleti döntése volt, hogy a sales igazgatóság foglalkozzon a spot, non-spot, online értékesítés mellett a tehetségeink gondozásával is, hiszen alapvetően ez is értékesítés, még ha az előzőekhez képest kisebb volumenű is. Így most már az összes értékesítési tevékenység az R-Time-on belül található.

A tehetség szinonimája az ismertségnek, a népszerűségnek?

Nem.

Hol húzódik a kompetenciátok határa?

Kettős feladatot látunk el. Egyfelől azokat menedzseljük, akik a saját műsorainkban szerepelnek, vagy azokból kinőve műsorvezetőként is celebritássá vagy potenciális celebritássá válnak. Jó példa erre mondjuk Nádai Anikó, aki egykor Való Világ-szereplőként kezdte, utána az Éjjel-Nappal Budapestben kapott főszerepet, majd a Farmot vezette, most pedig a következő Való Világ egyik műsorvezetője lesz. Ő már egyértelműen kinőtte magát a kezdeti szerepéből.

A másik körbe azok tartoznak, akik a klasszikus tehetségkutatókból, a Csillag születik és az X-faktor műsorokból emelkedtek ki. Fontos felmérni, mennyire kedvelte meg őket a közönség, és ha népszerűek, akkor nekünk is érdemes támogatnunk őket a saját eszközeinkkel. Ekkor már közösen tudunk pénzt csinálni a szponzorációból és a számukra szervezett nem televíziós fellépésekből.

Egy műsor szereplőválogatása során szempont, hogy a kiválasztottak később is hasznosíthatóak legyenek?

Nem, olyankor az első és legfontosabb szempont mindig maga a műsor. Legyenek benne olyan emberek, akik ügyesek bizonyos területeken, vonzzanak sok nézőt, legyen izgalmas az adott produkció. Ilyenkor még nem foglalkozunk azzal, kit lehet később tovább építeni.

A talent management számára a műsorvezető, a művész egy termék. Készülnek rájuk egyéni marketingtervek, folyik ezen a területen „termékfejlesztés”?

Inkább nevezzük közös munkának, közös gondolkodásnak, amelynek során együtt kitaláljuk, kiből mit lehet kihozni. A közös gondolkodás, egyeztetés nem csak az érintett személlyel folyik, hanem házon belül, a társosztályokkal is. Amikor valaki kinövi magát az eredeti szerepéből, akkor gondoljuk végig, milyen támogatást tudunk neki adni, hogyan erősíthetjük az image-ét kommunikációs eszközökkel. Jó példa erre a mostanában szárnyait bontogató Gál Petra, aki Szabó Zsófi váltótársa lett a Story Extrában. Ő most építi saját magát, és a cég is most kezdett vele komolyabban foglalkozni. A munkánknak, a menedzselhető személyek számának vannak határai, hiszen nagyon sok ember kerül képernyőre, sokkal több, mint ahányat szervezett keretek között tovább tudunk építeni.

De a munkánk azért sem lehet teljes körű, mert olyanok is szerepelnek a műsorainkban, akiket nem köt hozzánk kizárólagos szerződés. Nekik van saját menedzsmentjük, így velük csak az itteni szereplésükkel kapcsolatos dolgokban működünk együtt.

Elsődlegesen a műsorvezetők top gárdájára és a tehetségkutatók nyerteseire koncentrálunk, de egyedi elbírálás alapján másokat is igyekszünk támogatni. A támogatás akkor is működik, amikor valakinek éppen nincs műsora. Akikkel leszerződtünk, azokkal folyamatosan törődni kell, hiszen a menedzselés a műsoroknál szélesebb tevékenységi kört jelent, minden időszakban vannak, lehetnek például sajtómegjelenések vagy fesztivál-szereplések.

Foglalkoztok másokkal is, akik nem a saját műsorvezetőitek, vagy saját tehetségkutatótok szereplője? Gondolkodtok azon, hogy kiket lenne érdemes leigazolni, üzleti alapon menedzselni?

Természetesen olyan szempontból is figyelünk a piacra, hogy kiknek az ázsiója, népszerűsége emelkedik, a legfontosabb feladatunk azonban mégiscsak az, hogy a saját csatornáinkhoz kötődő tehetségeket támogassuk. De megállapodhatunk olyan független szereplőkkel is, akikben üzleti potenciált látunk, és akik maguk is úgy érzik, hogy a mi segítségünkkel jobban boldogulnak.

Akár azt is javasolhatjátok, hogy egy konkurenstől kit kellene megszerezni?

Elvileg lenne ilyen lehetőség, de a képernyős arcok megszerzése alapvetően a programming és a kreatív terület kompetenciája. Javaslatot tehetünk, de dönteni ők fognak.

A televízió egy professzionális szervezet, de emberek dolgoznak benne. Te magad hogyan éled meg, hogy sokféle emberrel kell foglakoznod, akiknek egy részét bizonyára tudod kedvelni, másokat meg nem feltétlenül?

Ezt a mi szakmánkban az ember hamar megtanulja kezelni. Elég régen foglalkozom ügyfélkapcsolattal, én mindenkiben találok valami jót, ilyen a természetem. Azt szoktam mondani, akit már én se szeretek, azzal tényleg baj van. Nyilván akadnak olyan emberek, akik tényleg elég fárasztóak, és vannak, akikkel össze is barátkozom, de a munka nem erről szól. Azt gondolom, ha valaki valamilyen területen eljutott oda, hogy ismerik, elismerik, aki a maga területén bizonyította a tehetségét, azt másoknak is becsülniük kell benne.

A kommunikációs szakmák egyik legfontosabb kifejezése a mérhetőség. A talent management eredményességét hogyan méritek?

A legegyszerűbb mérőszám, a nulladik fázis a pénz, amit megkeresünk vele. De ez a terület sokkal kisebb árbevételt generál, mint a spot vagy a non-spot. Az általunk létrehozott járulékos értékek fontosabbak, mint a készpénz. Célunk, hogy akik nálunk szerepelnek, azok lojálisak legyenek hozzánk. Az is szempont, hogy 360 fokos marketingszolgáltatást tudjunk nyújtani az ügyfeleinknek, ne csak klasszikus reklámokat biztosítsunk nekik, hanem például azt is, hogy egy ismert arc a saját Facebook-oldalán posztoljon valamit, ami az ügyfélnek fontos. Ezt persze a helyén kell kezelni, senkit nem lehet csak reklámozásra használni. Mérni tudjuk a tehetségeink elégedettségét is, ami a lojalitáson túl a konfliktusmegoldást, konfliktus-megelőzést segítheti.

Van házon belüli sztárindexetek, amivel követitek, hogy kinek emelkedik a csillaga, és ki lesz kevésbé fontos?

Vannak a piacon ilyen számok, kutatások, de ezeket titkosan kezeljük, még házon belül is nagyon kevesen ismerjük az ilyen típusú adatokat. De manapság már nem olyan nehéz a főbb számokat megtudni, sokszor elég megnézni, egy sztárnak hány követője van Facebookon vagy Instagramon. Igaz, ezek a számok sem árulnak el mindent, Sebestyén Balázsnak például egyáltalán nincs social media felülete, mégis tudjuk, hogy ő az egyik legnépszerűbb műsorvezető. A másik véglet Kasza Tibi, akinek több mint 700 ezer követője van Facebookon, ráadásul nem ügynökséggel dolgozik, hanem saját maga kezeli az oldalát.

Lehet a talent managementet tanulni valahol? Téged hogyan képeztek ki?

Az egyetemeken tanítanak kommunikációt, marketingkommunikációt, de hogy ezeken belül szóba kerül-e a talent management, nem tudom. Megtanulod a gyakorlatban, ellesed, ráérzel.

Az RTL Klub külföldi háttere nem segít? Mondjuk kiküldenek egy nagy tévéhez egy hónapra…

Egy napra…

Akkor egy napra.

Igen, azt el tudom képzelni, jó lenne megnézni azokat, akik régebben csinálják a talent managementet. A nagy nyugat-európai piacok különböznek a miénktől, de biztosan tudnánk inspiráló ötleteket nyerni. Amikor utazom a nagyvilágban, igyekszem nyitott szemel járni, legalább egy jó reklámot, egy kreatív megoldást hazahozni.

Milyen terveket és elvárásokat fogalmaztak meg, amikor rád bízták a feladatot?

Van egy pénzügyi terv, aminek a számait teljesíteni kell, időarányosan jól állunk. Az élet ilyenkor sem áll meg, hiába van papíron nyári szünet, nekünk ez sem csendes időszak. Egyrészt az őszi programokat ilyenkor készítjük elő, másrészt a partnereinknek folyamatosan mennek olyan tevékenységeik, amelyekhez minket használnak, az általunk menedzselt televíziós arcokat hívják a sajtótájékoztatókra, fesztiválokra, egyéb eseményekre.

Az interjú elsőként a Médiapiac 2016/7-8. számában jelent meg.

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom

Marketing

350 ezernél is többen töltötték ki a konzultációs kérdőívet

Ütemesen nő a konzultációban résztvevők száma, a legfrissebb összesítés szerint meghaladta a 350 ezret a kérdőívet kitöltők száma – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden a magyar kormány Facebook-oldalán.

Közzétéve:

Borítókép: Magyarország Kormánya / YouTube

Dömötör Csaba videójában kiemelte: ez különösen ahhoz képest magas szám, hogy az újraindításról szóló konzultáció csak pár napja indult. Elmondta: a kérdőíven olyan témakörök szerepelnek, amelyek a mindennapjainkat érintik.

Az államtitkár közlése szerint várják az emberek véleményét a védettségi igazolványról, az este 8 óra utáni kijárási tilalomról, vagy az éttermek és a konditermek újranyitásáról.

Dömötör Csaba azt mondta: mindenkit arra bíztatnak, hogy vegyen részt. “Töltse ki Ön is, mert minden vélemény számít” – jelentette ki az államtitkár.

Tovább olvasom

Marketing

Új műsorvezetőt kap a népszerű kulturális podcast

Az ország egyik népszerű kulturális podcastja új műsorvezetőt kap. Szabados Ági, a Lapozz a 99-re! eddigi háziasszonya Vecsei H. Miklós színész-rendezőnek adja át a képzeletbeli stafétabotot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Lapozz a 99-re! hazánk egyik népszerű kulturális podcastja, amely könyvekről és a könyvek mögötti történetekről szól. A produkció új műsorvezetőt igazolt: márciustól Vecsei H. Miklós beszélget a meghívott vendégekkel. A hírt a podcast eddigi háziasszonya, Szabados Ági jelentette be a műsorban, és így köszöntötte a rendhagyó, 75. epizódban új szerepkörében Vecseit:

– Boldog vagyok, mert szerintem egy méltó folytatása lesz a Lapozznak, hogy te veszed át. Nagyon szeretem a gondolataidat.

A színész-rendező elárulta: úgy érzi, hogy egy kicsit be volt zárkózva a színház világába, de sok más szféra érdekli, többek között a szociális témák, a komolyzene vagy éppen a könyvek.

– Szeretném a spektrumomat tágítani, úgy, hogy olyan embereket mutatok be, akik nagyon izgalmas dolgokkal foglalkoznak – mondta.

– A Lapozzban próbálom majd rávezetni a hallgatókat, hogy vegyék észre, ha az időt nem tartalmasan töltik. Olyan témákkal szeretnék foglalkozni, amelyek engem is érdekelnek, csak mondjuk eddig nem volt rájuk időm.

Márciustól nemcsak a műsorvezető személye, hanem az adások vizuális és zenei arculata is megváltozik. Viszont a podcast küldetése továbbra is az, hogy tartalomtól és műfajtól függetlenül az olvasás hasznosságát hirdesse. Az írók és az olvasók egy-egy epizódban a megszokottak szerint hosszabban beszélgetnek majd a fő témáról, a könyvekről, valamint azok szerzőiről, azt követően pedig a kulturális élet, a média ismert szereplői válaszolnak az olvasással kapcsolatos személyes kérdésekre és tippeket is adnak, hogy mit érdemes olvasni a szabadidőnkben.

– Nagyon köszönjük Áginak ezt a majdnem két évet, amit rengeteg munkával, energiával és szeretettel töltött meg. A produkciót a hallgatók eddig összesen 665 ezer meghallgatással tüntették ki, és egy közel ötvenezres közösség épült köré – nyilatkozta Román Balázs, a műsort készítő Betone Studio kreatív producere. A megújult Lapozz a 99-re! első epizódját március második hetétől érhető el az ismert podcast-lejátszókon – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom