Kövess minket!

Marketing

Hat lecke Cannes-ból

Ezúttal a MediaCom szedte össze, milyen tanulságokkal szolgált a világ legnagyobb kreatívversenyének idei kiadása.

Idénre számos korábbi hype beérett, míg akad egy sor téma, ami még mindig élénk vitát okoz. A MediaCom hat pontban foglalta össze, miről szólt idén a Cannes Lions.

1. Szolgálj valamilyen ügyet.

A márkaaltruizmus eddig is kiemelt téma volt, mostanra azonban valódi tétje van, mivel a fogyasztók tömegei nem elégednek meg a jófejséggel, hanem tényleg azt várják a brandektől bizonyos témákban, hogy “csináljanak valamit”. Mármint valami fontosat, aminek tényleg van hatása. A marketing emiatt egyre inkább nem pusztán az eladásról szól, hanem arról is, hogy a márkák valódi előnyöket kínáljanak és az erejüket kihasználva tényleges változásokat kényszerítsenek ki a világban.

2. A nemi egyenlőség fontos

A jót tenni, jól gondolkodni törekvésén belül a nemi egyenlőség kiemelt témának bizonyult idén, és nem kizárólag abból a szempontból, hogy miként érdemes kezelni a női célcsoportokat. A 21 zsűrielnökből hat volt nő, az előadók/beszélgetés-résztvevők körében majdnem egyenlő volt az arány, és létrehozták a témának dedikált Glass Lion díjat is.

3. Tartalom és terjesztés kéz a kézben

Az ügynökség gondolkodása szerint egy márka kommunikációs rendszere két pilléren alapszik. Ezek egyike a tartalom (content), másika pedig a terjesztés (connections). A tartalom gyakorlatilag bármi lehet, a tweettől kezdve a klasszikus reklámfilmig, ez a kommunikáció alapja. A “connections” pedig arra utal, hogy milyen módon terjesztjük a márkaüzeneteket; e rendszernek hatékonynak, pazarlás nélkülinek kell lennie. A tartalom idén kiemelt téma volt Cannes-ban, ez jelentette számos pályázat kiindulópontját is, ám a MediaCom szerint sok esetben még nem tudták a márkák konzisztensen végigvinni a tartalomközpontú szemléletet az egyes projektekben. A tartalomgyártás tehát gyakran öncélú maradt, nem kapcsolódott igazán a marketingstratégiához.

4. Az innováció és a technológia hajtja a kreativitást

Aa AdAge szerint Cannes következő nagy dobása az lehet, ha sikerül a startupokat és az irántuk érdeklődő befektetőket tömegesen a fesztiválra vonzania. Ezt a törekvést jelzi, hogy volt az eseményen startup akadémia, de például a Unilever is elhozta Cannes-ba Fondry50 kezdeményezését, amely a világ 50 legjobb marketingtechnológiai startupjára fókuszál. Az ügynökség azonban úgy látja, hirdetéstechnológiai fókusz, innovációra és adatfelhasználásra fókuszáló díj ide vagy oda, egyelőre szakadék tátong aközött, hogy a fesztiválon mi hangzott el a programban és milyen munkák nyertek valójában. Az idei díjazottak közül csak nagyon kevés épített a technológia kreatív felhasználására. A Creative Data zsűri nem is adott ki nagydíjat (ahogyan a márkázott tartalommal foglalkozó zsűri sem, lásd 3. pont – a szerk.).

5. Adatok

Az adatok helye a marketingben még mindig izgalmas, viszont látszik a beszélgetésekben egyfajta – a MediaCom szerint üdvös – súlyponteltolódás. Eddig az adatbányászat és a big data uralta az adattémát, mostanra viszont az adatok és a kreativitás kapcsolata látszik előtérbe kerülni. Számos olyan kampány mutatkozott be idén, amelyek ügyesen használták fel az adatokat annak érdekében, hogy kreatívan, hatásosan szólítsák meg a fogyasztókat. Sőt, sok esetben maga az adatfelhasználás módja adta a kreativitásfaktort.

6. Áradjon a szeretet;)

A fogyasztók nem mindig kegyesek, és a közösségi média bizony bárkinek a kezébe hangosbemondót ad. Ezért aztán az internetes “gyűlöletbeszéd” gyakori téma volt Cannes-ban: mit kezdjenek a márkák az irányukba vagy más fogyasztók, emberek irányába ömlő ellenszenvvel. Ahogyan a közösségi média eszköz a fogyasztók kezében, úgy a márkák is felhasználhatják azt a velük kapcsolatos percepciók, vagy éppen a társadalmilag fontos témákban alkotott vélemények befolyásolására. A Cyber Lions nagydíjasa például kiválóan fordította társadalmi célú kampányba a közösségi médiában megjelenő negatív véleményeket.

A további részletek megnézhetőek, illetve letölthetőek ezen a linken.

Marketing

Június végéig lehet jelentkezni a Budapest Design Weekre

Október 8. és 17. között immár tizennyolcadik alkalommal, hibrid formában valósul meg a rendezvény.

Közzétéve:

Borítókép: A tavalyi rendezvény egyik helyszíne, fotó: Facebook / Budapest Design Week

A tervezett program vázlatos leírását a “Budapest Design Week jelentkezés” tárggyal, emailen keresztül várják a szervezők a designhet@designhet.hu címre – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A részvételre jogosultakat a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki.

A zsűri az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és a szakmai minőség szempontjait veszi figyelembe,

és ezek alapján választja ki azokat a jelentkezőket, akiknek a programja szerepelhet a 2021-es Budapest Design Weeken. A szervezők a zsűrizés során kiemelten előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra (pl. élő bejelentkezés, webinar) kifejlesztett programokat. Fontos feltétel, hogy a csatlakozni kívánó programnak a Budapest Design Week időtartama alatt kell megvalósulnia – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják,

a rendezvénysorozat központi témája a New Standards lesz.

Ebben az évben a Budapest Design Week több olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a dizájn friss területeiről, amely működőképes és hathatós válaszokat tud adni a vírusjárvány utáni társadalom aktuális kérdéseire.

“A Budapest Design Week lényege a sokszínűség – ennek létrejöttében pedig fontos szerepet játszanak azok a dizájnstúdiók, üzletek, galériák, múzeumok, intézmények, amelyek saját programjaikkal, saját helyszíneikkel csatlakoznak a rendezvényhez” – idézi a tájékoztató Osvárt Juditot, a Budapest Design Week kurátorát.

Kapcsolódásuk révén nemcsak a műfaji változatosságot tudják biztosítani, de azt is be tudják mutatni a látogatóknak, hogy a dizájn a közvetlen környezetünk számos pontján, karnyújtásnyira elérhető – emelte ki a kurátor.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke a tájékoztató szerint azt mondta: a jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, ebben a folyamatban pedig kiemelkedően fontos szerep jut a kreatívipari ágazatoknak és szakembereknek.

“Emellett fontos, hogy segítséget nyújtsunk a hazai kreatívipari szereplőknek. A Budapest Design Week az egyik legjobb lehetőség arra, hogy felületet adjunk, segítsünk az ágazatnak”

– tette hozzá.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

Tovább olvasom

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom