Kövess minket!

Marketing

Ezt várják a fogyasztók a mobilszolgáltatójuktól

Az Ericsson ConsumerLab új jelentése, „Az optimális fogyasztói élmény” (The optimal consumer experience) feltárta, hogy az ügyfeleknek mi a legfontosabb a mobilszolgáltatókkal kialakított kapcsolatukban.

A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy a fogyasztók a mobilszolgáltatókat az általuk nyújtott szolgáltatások és támogatás minősége, az ügyfélhűséget erősítő kezdeményezéseik, valamint számlázási és befizetési gyakorlatuk alapján ítélik meg.

Cecilia Atterwall, a ConsumerLab vezetője szerint „a jelentésből világosan kiderül, hogy a fogyasztók egyre magasabb elvárásokat támasztanak a mobilszolgáltatókkal szemben, s ez megnyitja az utat az egyéni igényekre építő, új típusú szolgáltatások előtt.”

A jelentés szerint a különböző típusú, különböző élethelyzetben lévő embereknek eltérő igényeik vannak. Az idősebb és a modern technikát kevésbé ismerők számára az ügyfélkapcsolat létrejötte, kezdeti szakasza a leginkább meghatározó a fogyasztói élményben. A karrierjükre összpontosító fogyasztók számára viszont a számlázás és a fizetés ügyei a legfontosabbak. Azt várják el, hogy a számlázás folyamata, előfizetéseik pénzügyi vonatkozásai teljesen átláthatóak legyenek, túlzott, nem várt vagy rejtett díjtételek nélkül.

A fiatal szakembereket megint más vonzza, elsősorban az ügyfélhűséget erősítő kezdeményezések, például egy-egy olyan proaktív javaslat, amelynek nyomán áttérhetnek a felhasználói szokásaiknak jobban megfelelő szolgáltatási csomagra.

A szülők számára megint csak a számlázási folyamat a legfontosabb. Mivel ellenőrzésük alatt kívánják tartani a család ügyeit, azt szeretnék, ha maguk és gyermekeik telefonhasználatát is nyomon követhetnék – akár online, akár valamilyen mobil alkalmazáson keresztül.

Stefan Hedelius, a támogatási megoldások üzletág marketing- és kommunikációs vezetője szerint a tanulmány több olyan, eddig ismeretlen fogyasztói igényt is azonosított, amelyek a megfelelő OSS és BSS képességekkel kiszolgálhatók. “A mobilszolgáltatók számára nagy lehetőséget jelent az optimális fogyasztói élményhez fűződő igények és elvárások kielégítése, és az ezekben rejlő bevételi lehetőségek kiaknázása” – tette hozzá.

A fogyasztói élmény átfogó megértése érdekében az Ericsson ConsumerLab közel 3000 embert kérdezett meg az Egyesült Államokban, Brazíliában és Oroszországban. A ConsumerLab ezáltal teljesen egyedi, újszerű eredményekhez juthatott, amelyek lehetővé teszik a fogyasztói elégedettség mérését és azon területek azonosítását, ahol van javítanivaló a fogyasztói élmény optimalizálása érdekében.

A ConsumerLab egyébként azt tapasztalta, hogy a fogyasztók elsősorban azért lépnek kapcsolatba mobilszolgáltatójukkal, hogy bővítsék vagy szűkítsék szolgáltatási csomagjukat. A megkérdezettek 61 százaléka kifejezetten ezért vette fel a kapcsolatba a szolgáltatójával az elmúlt hat hónapban, 58 százalékuk azért, hogy műszaki szolgáltatási vagy támogatási problémához kérjen segítséget, 51 százalék pedig azért, hogy új szolgáltatásokról vagy termékekről érdeklődjön.

Marketing

Meredeken nőhet az online divatüzletek forgalma

Magyarországon az online divatüzletek 2020-as, 240 milliárd forintos forgalma 21 százalékkal 290 milliárd forintra nőhet az idén, részesedésük a divatpiacon a 2020-as 17,5 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2023-ra – áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát egy online platformon összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló kutatásában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Románia, Szlovákia, Csehország, Görögország és Magyarország divatkereskedelemi piacának elemzése szerint gyökeres átalakulás várható a divatkereskedelemben, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az online kereskedők helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen, a kereskedelmi láncok több ezer offline üzletet zártak be, és jelentős összegeket fektetnek e-kereskedelembe – írták.

A jelentés szerint a régió az egyik leggyorsabban növekvő piac Európában: a vizsgált országokban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ennek negyedét az online értékesítés adta, amely régiós szinten 20 százalékkal bővül az idén.

A magyar piacon a divatcikkek online e-kereskedelme 40 százalékkal nőtt 2020-ban, szemben a várt 14 százalékkal. A koronavírus-járvány azonban az egész divatpiacra negatívan hatott, értéke 11 százalékkal esett vissza Magyarországon.

A koronavírus-járvány első hullámában az online vásárlások mintegy 25 százalékát tették ki az első online vásárlók tették ki Romániában és Szlovákiában, míg Magyarországon 13 százalék volt ez az arány.

Az új vásárlási minták a tanulmány szerint tartóssá válnak a jövőben, a felmérésében résztvevők 41 százaléka nyilatkozta, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.

A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelemi vállalkozások vezetőinek csaknem fele a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává válását nevezte meg a divat e-kereskedelem jövőjét leginkább meghatározó tényezőként.

A kutatás szerint 2021 a mesterséges intelligenciát (MI) használó technológiák elterjedésének az éve lesz. Az e-üzletek egyre nagyobb arányban hajlandóak ebbe fektetni. Míg korábban csak az elektronikus kereskedelem óriásai használták a gépi tanulás algoritmusait az értékesítési trendek megismerésére, mára már a kisebb webshopok is.

Kitértek arra is, hogy a járványhelyzet hatására tavaly a kesztyűk és sálak értékesítése kiugróan nőtt, 151 illetve 215 százalékkal, köntösökből 144 százalékkal, hálóruhákból pedig 106 százalékkal többet adtak el tavaly a magyar piacon.

Eközben a fürdőruhák iránti kereslet 31 százalékkal esett vissza, és 25 százalékkal kevesebb körömcipőt értékesítettek, de jelentősen visszaesett az alkalmi ruhák iránti kereslet is.

Tovább olvasom

Marketing

Koronavírus – Applikáció jelezheti a kockázatot

A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve – jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

“Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre” – fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. “Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

“Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot” – mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Tovább olvasom

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom