Kövess minket!

Marketing

„Ez a 15 év a PR-szakma minden arcát megmutatta”

Idén 15 éves a Merlin Communications, amely ma már nem PR-, hanem kommunikációs ügynökségként tekint magára. Wendler Tamás ügyvezetőt kérdeztük a kezdetekről és arról is, mi az, ami még mindig lelkesíti.

Idén 15 éves a Merlin Communications, lenne mire büszkének lenni. Ehhez képest, amikor az interneten keresgéltem az ügynökségről vagy éppen a személyedről, finoman szólva sem folytatok a csapból. Mi ennek a visszafogottságnak az oka?

Ennek az egyik oka az, hogy az elmúlt 15 év nagyon változatos volt. A 2000-es évek eleje jelentette itthon a PR-szakma igazi kezdetét, sok volt a munka és a pénz is. Akkoriban az számított fontosnak, hogy a cég neve forogjon, az másodlagos volt, hogy kik az alapítók vagy a vezetők, és a munkák magukért beszéltek. 2008 után próbáltuk a vállalkozást életben tartani, ez idő tájt valahogy nem éreztem úgy, hogy a cégnél dolgozó szakemberek kiemelése árán tudunk hírnevet szerezni.

Másrészt az én filozófiám az, hogy inkább a velem sok éve együtt dolgozó munkatársakat szeretem előtérbe tolni, mintsem magamat. Sokan egyébként már több mint tíz éve dolgoznak itt, amely állandóság nem gyakori ebben a szakmában. Most már nem klasszikus PR-ügynökségként, hanem kommunikációs ügynökségként tekintünk magunkra, a szakterületek szerteágazóak, ezeknek megvannak a maguk gazdái, akik az egyes területekhez sokkal jobban értenek, mint én.

Lépjünk egyet vissza. Hogyan kerültél a PR-szakmába?

Alapvetően rendezvényszervezéssel foglalkoztam, nagyvállalatok voltak az ügyfeleim. Láttam, hogy ezekhez a megbízásokhoz egyéb szolgáltatásokat is hozzá lehet kapcsolni, amit egyébként maguk az ügyfelek még nem ismertek fel akkoriban, jellemzően nem tekintettek a rendezvényekre kommunikációs eszközként. A rendezvényszervezés projektalapon működik, így annak érdekében, hogy hosszabb távú megbízásaink legyenek, létrehoztuk ezt a kommunikációs ügynökséget egy nagy PR-cégtől érkező kolléganőmmel. Az első ügyfeleink között volt az IBM, a Microsoft és a Richter Gedeon, utóbbival még mindig együtt dolgozunk.

Tizenöt év alatt valóban sok változás volt, és még lesz is. Ebben a környezetben melyek azok az értékek, amelyekre stabilan lehet építeni, például az emberi erőforrás szintjén?

Bizonyos szempontból nem vagyok klasszikus ügyvezető, inkább apáskodó típus, emocionálisan töltött ember vagyok. Nálunk mindig az emberi kapcsolatok voltak az elsődlegesek, ami nem mindig jó, sokaknak talán többször adtam esélyt, mint ahányszor megérdemelték, sok esetben viszont megérte ez a befektetés. Egyértelműen a munkatársakra, a hosszú távú kapcsolatra tudok támaszkodni. Látom a szakmai fejlődésüket, az elkötelezettségüket és azt, hogy el tudják képzelni, akár innen fognak nyugdíjba menni, pedig ebben az üzletágban borzasztóan nagy a fluktuáció.

Én máig nem értem, hová tűnnek a negyven év felettiek a magyar kommunikációs szakmából. A nemzetközi szaklapokban idősebbek is jelen vannak, nyilatkoznak szakmai ügyekben, és nem mondanak hülyeségeket.

Ez nekem is feltűnt. Nemrégiben beszélgettünk erről kollégákkal, akik szintén negyven felettiek. Én már kezdem érezni a generációváltást, a mind a mi oldalunkon, mind a megbízókén. Manapság egyre több a 30-35 éves marketing- vagy kommunikációs igazgató, akik másképp tekintenek ránk vagy a saját munkatársaikra, mint az elődeik. Másfelől a mai világban mintha egyenlőségjel kerülne a kreativitás és a fiatalság közé. Pedig az előbbi nem kizárólag a kortól függ, egyszerűen nyitottnak kell lenni, tanulni kell. Van olyan velem egykorú kollégám, aki elfáradt, elment a világ másik végére, írt egy könyvet, újra kitalálta magát, és most újult erővel dolgozik tovább.

Ha már említetted a tanulási készséget, mennyire segíti a Merlin tudatosan a munkatársak szakmai fejlődését? Egy médiaügynökségnél tiszta sor, hogy ha érkezik egy kolléga, számtalan tréningen kell részt vennie, már csak a szoftverek ismerete miatt is. De hogy van ez egy PR-súlyos kommunikációs ügynökségnél? Nem beszélve arról, hogy a válság óta mindenki sokkal többet dolgozik, tehát szűkül az önfejlesztésre szánható idő és erőforrás.

A kreatívjaink esetében azt látom, számukra elsősorban az időt kell megadni arra, hogy kiélhessék a tanulási vágyukat, és ezt gyakran a magánéletük keretein belül oldják meg. A grafikusok és a többi, szoftverekkel dolgozó kolléga részt vesz a szükséges továbbképzéseken, ezeket nem lehet kikerülni, de többnyire nem is akarják, megvan rájuk a belső igény. A rendezvényszervezők inkább külföldön találnak olyan szakmai eseményeket, ahol tanulni lehet, de online is rengeteg friss információ érhető el. Mindenkinek folyamatosan tanulnia kell tehát, különben nem marad porondon.

2011-ben a Merlin átpozicionálta magát lifestyle agencyvé, életstílus-ügynökséggé. Ez egy 2008 változásaira adott kései vagy egy, a válság utáni életre adott korai válasz volt?

A Merlin életében több nagy mérföldkő volt, a kezdetekkor azt a hangzatos nevet találtuk ki, hogy az IT-szektor kedvenc ügynöksége, válaszul az ügyfélkörünk alakulására. 2005–2008 között kezdett el az államigazgatás is ügynökségekkel dolgozni, ez nemcsak a Merlint, hanem a többi PR-ügynökséget is érintő nyitás volt. Akkor sok tapasztalatot szereztünk, de azóta nem foglalkozunk ilyen típusú munkákkal. 2008 és 2010 között bár megérintett minket a válság, a hosszú távú szerződések miatt továbbra is sok munkánk volt. Amikor ezek kifutottak, el kellett kezdenünk gondolkodni, hogyan lehetünk mások, mint a többiek. Az volt az állításunk, hogy a megbízó célközönsége megértésében, a gondolkodása ismeretében vagyunk nagyon jók. A lifestyle arra vonatkozott, hogy a különböző élethelyzetekben lévő fogyasztók kommunikációs közegét megértjük, és ehhez hangoljuk a kommunikációs stratégiát, ami így nagyobb eséllyel ér célt.

A célcsoportismeret nem vékony ígéret önmagában? Elvileg e tudásnak bármely kommunikációs ügynökségnek birtokában kellene lennie, de legalábbis a kommunikációs stratégia alapján következtetések levonására alkalmasnak kellene lennie.

Igen, az ügynökségek ugyanakkor gyakran a rendelkezésükre álló eszközökből indulnak ki, a PR-esek például a sajtólistájukból, de hogy az mennyire releváns címeket tartalmaz, és hogy mennyire élő a kapcsolat az újságírókkal, az már más kérdés. Sokkal sikeresebb lesz a kampány, ha a célcsoportból indulunk ki. Nem is tehetünk mást, már nem működik az a mondás, hogy a PR hosszú távon hat, minket is lemérnek minden egyes aktivitásunk után.

Hogyan lehet értelmesen mérni a PR-t? Azért mégiscsak jelen van az, hogy a cél a hosszú távú bizalomépítés, a másik oldalról meg az említett ROI-nyomás. Mi az a pont, ahol azt mondod a megbízónak, hogy kösz nem, ezt egy médiaügynökségtől várja el, ne tőletek?

Szerencsére ma már nem nagyon várják azt el, hogy például „csinálj ötven megjelenést”, hanem egy megoldást remélnek tőlünk, amihez már mi magunk tudunk vállalásokat kapcsolni. Ha például sajtómegjelenésekről van szó, azt vizsgálják a megbízók, mennyi lett volna az áruk, ha fizetett médiafoglalás történik.

A reklám-egyenértékessel bármelyik médiumot a világból ki lehet kergetni, erről az oldalról nézve teljesen értelmetlennek tűnik. Egy fizetett PR-cikk teljesen más formában, más szöveggel jelenne meg, hogy csak két tényezőt említsek.

Nem is erről beszélek. Értelemszerű, hogy a bújtatott reklámot tiltják, a termékmegjelenítést szabályozták. Ha az ügyfél nagy logót és szép fényképet szeretne kontrollált környezetben, annak megvan az ára. Ezen túllépve olyan kreatív megoldásokban kell gondolkodnunk, amelyek révén az információt jól át tudjuk adni. Kellenek ehhez a megfelelő újságírói kapcsolatok, azok az újságírók tehát, akikről tudjuk, hogy az anyagot nem egy az egyben hozzák le, hanem az érdeklődésükhöz, a közönséghez hangolják. Ezen túlmenően vannak egyéb eszközök is, például rendezvények, amelyekből összességében tudunk következtetést levonni a kampány sikeréről. Jó példa a Richter Nőnek lenni jó filmje, amelynek az alapját a hosszú távú Richter a Nőkért program adja, erre mi számos eszközt építettünk, a film mellett Facebook-aktivitást, háttérbeszélgetéseket, rendezvényeket. A téma a kutatások alapján sokakat érdekel és érint, így hasznos tartalmat adunk, attól függetlenül, hogy a Richter egy gyógyszercég, amelynek megvannak a maga kommunikációs céljai.

A marketingkommunikációs iparágra azt mondják, nagyon gyorsan változik. A PR terén látsz-e hasonlóan dinamikus átalakulást, vagy az alapok változatlanok?

Is-is. A sajtókapcsolatok terén nem látszanak óriási változások, de más a helyzet azokkal az eszközökkel, amelyek kiegészítik ezt a kapcsolattartást. Erre mondtam azt, hogy nincs már klasszikus PR-ügynökség. A megbízók komplex megoldásokat várnak.

Mennyire kell ezekhez a megváltozott igényekhez hangolni a munkaerő összetételét?

Ahogyan korábban említettem, sok kollégánk régóta velünk dolgozik, aminek feltétele, hogy a szakmai trendekkel lépést tartsanak. Az új munkatársak már egészen más rendszerben edukálódnak, és bizonyos tekintetben sokkal nyitottabbak az új iránt.

2011 óta a lifestyle agency pozicionálás alapján működik az ügynökség. Kell-e ismét váltani a 15 éves évforduló apropóján?

A 15 év lehetőséget ad arra, hogy az ember visszatekintsen a múltra, mit csinált jól vagy rosszul. Ráadásul ez a 15 év a PR-szakma minden arcát megmutatta. A piacon sokan úgy látjuk, hogy a cégek újra elkezdenek bízni a PR-ben, és költenek rá, ami azt jelenti, hogy van jövőnk. Azzal már problémáink vannak, hogy a szolgáltatást mennyire fizetik meg az ügyfelek. 2008 után rengeteg kis cég alakult, amelyek erodálták az árszintet. Nagyon küzdök azért, hogy az ügynökségeket szintekbe sorolják, olyan tényezők alapján, mint a létszám, az infrastruktúra, a foglalkoztatás formája (legálisan történik-e) vagy a pénzügyi háttér. Ha tisztább lesz a kép, az afelé hathat, hogy az árszint is nő. Ha ez nem következik be, nagy átrendeződések jöhetnek az ügynökségi színtéren.

Konszolidációra számítasz?

Számítok konszolidációra és arra is, hogy a nemzetközi hálózatok újra elkezdenek akvirálni. Az olyan kisebb ügynökségek, amelyek nem szakmai kritériumok alapján ágyazódtak be egy-egy cég életébe, eltűnhetnek.

Ha most beállítana egy nagy PR-ügynökségi hálózat hozzád, hogy vinné a Merlint, mit mondanál?

Hozzám már beállított egy ilyen cég 2005-ben. Érdekes helyzet volt, valószínűleg most is hasonlóan reagálnék. Az a cég megszerzett végül egy ügynökséget itthon, ezt hívják Graylingnek. Ez egy brit cég, amelynek a vezetőjével én is hosszasan tárgyaltam.

Mi lett végül?

Nem fogod elhinni: egy órát késtem a megbeszélésről. Vagy rosszul írták a naptáramba az időpontot, vagy az égiek műve volt, nem tudom. Egy angol úriember várt rám, aki ráadásul nemesi származású, közölte, hogy húsz perce van, én pedig éreztem, hogy nincs lehetőség az exkuzálásra. Akkor még fiatalabb voltam, nagy reményekkel fordultam a lehetőség felé, ilyenkor ugyanis az ember bekerül egy nemzetközi körbe, és nemcsak eladja a cégét, de nemzetközi perspektíva és tanulási lehetőség nyílik előtte. Ha most ideállítana valaki, meghallgatnám, nem is az eladás lehetősége miatt, hanem mert kíváncsi lennék arra, hogyan lehet ezt a vállalkozást a nemzetközi porondon tovább éltetni. Nekünk egyébként most is több nemzetközi megbízásunk van.

Mi az, ami jelenleg a leginkább érdekel a szakmádon belül, illetve mi az, ami a munkatársaidat foglalkoztatja, és ezért számodra is fontos?

A kollégákat továbbra is a siker inspirálja, gyógyítja, ez pezsdíti fel a céget. Nem feltétlenül a tendergyőzelmekről beszélek, bár azok is nyilván fontosak, hanem az olyan típusú sikerekről, amelyeket a megbízók jeleznek vissza. Tudom, hogy közhelyesnek hangzik, de a munkatársaink kétféle munkát végeznek, az egyik a szürke kötelező, a másikat pedig azok az alkotások jelentik, amelyet ők találnak ki, és amelyeket aztán viszontlátnak a való életben. Ha felteszem magamnak azt a kérdést, hogy meddig csináljam ezt, és nekem kell-e ezt még csinálnom, mindig ezek a sikerek adnak választ.

Mondok egy richteres példát, azért térek hozzájuk vissza, mert nagyon széles a hozzájuk kapcsolódó tevékenységünk, de közben borzasztóan behatároltak is a lehetőségek, mert egy gyógyszergyárról van szó. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan lehetne egy ennyire tradicionális cég megítélését megmozdítani. Egy Richter Gedeon életéről szóló film ötlete eddig is adta magát, de valahogy nem használta ki a lehetőséget a vállalat. Megcsináltuk, de előtte rengeteget gyűrtük a Richtert, elkészítettük előre a forgatókönyvet, sok segítséget kaptunk a cég múzeumától és másoktól is. Több mint másfél évnyi előkészítést és kutatómunkát igényelt a film, és nem tudtuk, hogy végül a Richter melléáll-e, és a leszármazottak engedélyezik-e. Végül a TV2-portfólión és az MTVA csatornáin futott a film, s volt egy díszbemutató az Urániában is. A nézettség abszolút visszaigazolta, hogy ez a téma érdekli az embereket. A Nemzeti Múzeummal közösen a Múzeumok Éjszakáján tartottunk egy kertmozis vetítést, ami igazán sikeres együttműködésnek volt – ezt a közönség pozitív visszajelzései is igazolták. Ez nem egy klasszikus dokumentumfilm, és ilyen emocionális közelítéssel szerintem nem nyúltak még ehhez a témához. Sok minden közrejátszott, holokausztév volt, Richtert pedig zsidóként belelőtték a Dunába, pedig elmehetett volna, volt svájci útlevele. Egyébként az emlékévhez kötődő hivatalos állami ünnepségen ezt a filmet vetítették.

Egy ilyen projektre nyilván büszke az ügynökség. De hogyan sikerült a konzervatív ügyfelet meggyőzni?

Az elmúlt években többen hozzá akartak nyúlni a témához, de talán a mi megközelítésünk, a koncepciónk és talán az időzítésünk jobb volt. Emellett nagy segítséget kaptunk a Richter kommunikációs osztályáról az ötletnek a felső vezetés felé való képviseletében. Régóta megy a Richter Egészségváros programunk, amelyben együtt dolgozunk Rudolf Péterrel, aki a megbízó számára is hiteles arc, ily módon ő játszhatta a filmben az idős Richtert. További segítség volt, hogy a külföldön élő unoka, Richter Andrea többször eljött Magyarországra, így a Richter múzeuma mellett tőle tudtunk meg nagyon sok adatot, érdekességet. Minden összeállt, egyszer csak mindenkinek felcsillant a szeme, és hozzá is tudott adni mindenki az ügyhöz. Ehhez persze kell egy ilyen megbízó, a tíz évnél hosszabb munkakapcsolat, de akkor is igaz, hogy lehet ilyen projekteken is dolgozni, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy ezt még tovább lehet vinni.

Ez azért extrém eset az összetettségét tekintve. Mennyire jellemzőek az olyan együttműködések, ahol ennyire bátran áll a feladathoz a megbízó, és hajlandó ennyit belerakni a projektbe, illetve kivenni belőle?

Vegyes a kép. Sokszor látszik, hogy a megbízók nagyot akarnak lépni, de végül mindig maradnak az egyszerű, szürke megoldásoknál. Ez gyakran a döntéshozók kockázatkerüléséből ered. De például a Disney-vel öt-hat éve dolgozunk együtt, ők hasonló szemléletűek, mint a Richter. A feladat annyiban persze jó, hogy a termék, a márkák nagyon erősek. Most, hogy jön a Csillagok háborúja új része, az egész ügynökség gyerekké változott.

Nőhet a bátorság a büdzsék bővülésével?

Nem vagyok nagyon bizakodó, mert a régiós központok átkerültek más országokba, elsősorban Lengyelországba. A helyi menedzserek pedig így inkább kerülik a kockázatot. Pedig Magyarországon nagyon sok jó szakember van.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom