Kövess minket!

Marketing

Előttem az utódom: növekedő pályán a Coca-Cola

Új közkapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetőt kapott augusztusban a Coca-Cola HBC Magyarország Jakab János személyében, míg elődje, Tóth Valentin a Coca-Cola Hellenic csoport társadalmi programjaiért felel. A Médiapiac a vállalat terveiről kérdezte a két szakembert.

Hogyan látja, manapság melyek azok a főbb piaci kihívások, amelyeknek a Coca-Colának meg kell felelnie?

Jakab János: A legfontosabb piaci kihívás ma a versenyképességünk megőrzése egy ma még mindig bizonytalan, hektikusan változó piaci környezetben. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a piaci szereplőknek mennyire fontos a kiszámítható szabályozói környezet, hiszen ez elengedhetetlen a tervezéshez és a befektetésekhez. Márpedig ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk, hogy növekedni tudjunk, befektetésekre van szükségünk. A Coca-Cola HBC Magyarország a régió legnagyobb üdítőipari raktár- és gyártóbázisát szeretné felépíteni Dunaharasztiban. Ehhez azonban ismernünk kell azokat a tényezőket, amelyek a költségeinkre, jövőbeli profitabilitásunkra hatással lehetnek. Másfelől azonban kedvezőnek látjuk a gazdasági kilátásokat: a növekedés, a társasági adó és járulékcsökkentés, a bővülő fogyasztás mind-mind olyan tényezők, amelyek erősítik Magyarország pozícióit a régióban.

Hogyan tudta erősíteni a Coca-Cola a régióban a szerepét?

Jakab János: Válságok idején mi előre menekülünk, hogy az így nyert pozíciónkat váltsuk át piaci előnyre a fellendülés idején. Örömmel mondhatom, hogy a kapacitásbővítő, beruházáspárti és a fogyasztási alkalmak köré épülő üzletstratégiánk beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a vállalatunk növekedési pályán van. Bízunk a termékeink sikerében, amely további export és a belső értékesítés növekedést vetít előre.

A dinamikus bővülésnek köszönhetően társaságunk árbevétele mintegy 30 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben. Idén, egy 13 hektáros ingatlan megvásárlásával a másfélszeresére bővítettük a dunaharaszti gyártóbázisunk alapterületét, ahol – a terveink szerint – 6 milliárd forintos beruházás keretében tervezzük tovább növelni a gyártási kapacitásunkat. Figyelembe véve, hogy a gyártásunk során felhasznált alapanyagok kétharmad része Magyarországról származik, ez jó hír az egész hazai gazdaságnak.

Napjainkban egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy maguk is vállaljanak részt a környezetszennyezés megfékezésében. A Coca-Cola mit tervez ezen a téren?

Jakab János: A vállalatunk a hulladékgazdálkodás területén tett jelentős vállalásokat az elkövetkező évekre. A PET-palackjaink már ma is 100 százalékban újrahasznosíthatóak, ám tovább fogjuk növelni az előállításuk során felhasznált újrahasznosított műanyag arányát is: ma ez 20 százalékot tesz ki, 2020-ra ezt 40, 2030-ra pedig 50 százalékra szeretnénk növelni. Mindeközben a palackok súlyát is csökkenteni fogjuk: 2020-ra átlagosan 20 százalékkal lesznek a palackjaink könnyebbek, mint 2010-ben. Emellett nagyon fontos számunkra a környezetkímélő, energiatakarékos működés.

Dunaharasztiban kombinált ciklusú erőművel, Zalaszentgróton az ország második legnagyobb vízpumpás hőszivattyújával gondoskodunk a palackozó üzemeink energiaellátásáról. 2025-re, a villamosenergia ellátás területén 100 százalékban megújuló- és tiszta forrásokra szeretnénk átállni, az üzletekben működő hűtőink legalább fele pedig energiatakarékos, zöld hűtő lesz.

A Coca-Colának egyre népszerűbbek a cukormentes és alacsony kalóriatartalmú termékei. Mennyire sikeres a cég ebben a piaci szegmensben?

Jakab János: Odafigyelünk a fogyasztóink igényeire és ezek szerint alakítjuk a portfóliónkat. 2009-ben, önkéntesen, első üdítőitalgyártóként Referencia Beviteli Érték jelölést alkalmaztunk a termékeink csomagolásán, amely egyértelműen jelzi az adott ital összetevőit, kalória és tápanyagtartalmát. Külön kereskedelmi stratégiát vezettünk be a kis kiszerelésű termékekre vonatkozóan, amellyel az volt a célunk, hogy segítsünk a vásárlóknak kontrol alatt tartani a termékeink fogyasztását. Az alacsonyabb kalóriatartalmú és cukormentes termékeket folyamatosan vezettük be 2015 és 2017 között. Ennek köszönhető, hogy 2014 és 2018 között több mint 14 százalékkal csökkent a termékeink kalóriatartalma. Porfóliónkon belül a zéró vagy alacsony kalóriatartalmú italok aránya 11 százalékkal nőtt az elmúlt három évben, és ma már a portfóliónk közel fele ilyen termékekből áll. 2018-ban 12 ilyen terméket vezettünk be. 2015 és 2018 tíz meglévő termékünk receptúráját újítottuk meg a cukortartalmuk csökkentése érdekében. A bevételünk tetemes hányada tehát ma már a cukor- és kalóriacsökkentett termékekből származik, ami nem egyszerűen üzletpolitikai kérdés számunkra.

Hogyan népszerűsítenék tovább ezeket a termékeket?

Jakab János: Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az alacsony kalóriatartalmú és cukormentes termékeinket, illetve az ezekkel kapcsolatos információt minél szélesebb fogyasztói körhöz eljuttassuk. A kommunikációnkban, a bolti kihelyezésben nagy hangsúlyt kapnak az alacsonyabb cukortartalmú, illetve cukormentes termékek. Például minden egyes Coca-Cola kommunikációban legalább felerészben jelenítjük meg a zero variánsokat, illetve az üzletek polcaira kerülő üdítők fele is zero termék. A Coca-Cola Zero termékeket az idén két nagy, dedikált ATL kampány is támogatja. A fogyasztók eligazodását segíti, hogy megnöveltük a termékek csomagolásán a zéró cukor-zéró kalória felirat méretét. Végül, de nem utolsó sorban a zero termékeket kóstoltatással is népszerűsítjük.

Tóth Valentin

Több mint három évig irányította a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. kommunikációs és vállalati kapcsolati tevékenységét, emellett ön felelt a CSR-tevékenységekért is. Melyek voltak ez idő alatt a Coca-Cola legfontosabb társadalmi felelősségvállalási programjai?

Tóth Valentin: A termékeink legfőbb alapanyag a víz, ezért a Coca-Cola HBC számára mindig is prioritás volt a felelős vízgazdálkodás, Magyarországon ezen belül is kiemelt terület a Duna élővilágának, vízminőségének és ivóvízbázisának megőrzése. Ennek jegyében kezdeményeztünk például 2015-ben hét Dunakanyar menti település önkormányzatával és az ÁNTSZ-szel együttműködve mintaprojektet a Duna-parti strandok vízminőségének folyamatos ellenőrzésére, a mérésekkel kapcsolatos lakossági kommunikáció támogatására.

2017-ben indult az #énjövőm program, amely az oktatásból kikerült, képzésben nem részesülő, inaktív fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelésére irányul. Őket álláskeresést segítő ingyenes tréningekbe vonjuk be, amelyhez az oktatási anyagot és a finanszírozást a vállalatunk biztosítja. Új pozíciómban is fontos feladatom a program támogatása, hiszen csoportszinten 1 millió fiatalt szeretnénk 2025-ig a programba bevonni.

A Coca-Cola HBC Magyarország több mint tíz éve népszerűsíti a szabadidő sportokat, az egészséges életmódot, amelynek egyik legismertebb programja Magyarországon a Testébresztő. Ez több mint 3 millió embert tudott megmozgatni az elmúlt évtizedben. Komoly elismerés volt, hogy 2015-ben, a program 10 éves születésnapján, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa, Navracsics Tibor méltatta a program elért eredményeit és misszióját, amely szervesen illeszkedik az Európai Unió kezdeményezéseihez.

Milyenek a tapasztalataik, mennyire hatékonyak ezek a programok? Mitől függ a sikerük?

Tóth Valentin: Az, hogy egy program mennyire sikeres, függ attól, hogy mennyire releváns, aktuális ügyeket vet fel, hogy a kezdeményezők megfelelő érzékenységgel közelítenek-e ezekhez az ügyekhez és képesek-e az embereket és az érintetteket mozgósítani ezek érdekében.

Azt gondolom, hogy például a munkaerőpiacról kiszoruló fiatalok visszaterelése a munka világába ma több szempontból is fontos ügy, hiszen egyfelől a gazdaságban mutatkozó munkaerőhiányra kínál egyféle megoldást, másfelől a társadalmi kohéziót erősíti.

Az, hogy a programunkhoz sikerült megnyernünk a kormány és civil szervezetek szakmai támogatását, példaértékű: azt bizonyítja, hogy vannak olyan össztársadalmi jó ügyek, amelyek érdekében a társadalmi és üzleti szféra össze tud fogni. Ez, és a hatékony kommunikáció járult hozzá ahhoz, hogy az indulás után alig egy évvel már több mint ezren vettek részt ingyenes tantermi képzésünkön. Különböző szakmai, kormányzati és civil szervezetek támogatásának megnyerése minden programban fontos tényezője a sikernek. A Testébresztő program elismertségének például szerepe volt abban, hogy olyan új szabályozás született, amely lehetővé teszi, hogy a vállalatok a környezetvédelmi termékdíjuk egy részét egészségmegőrző programok finanszírozására fordíthassák.

A továbbiakban ön felel a Coca-Cola HBC csoport társadalmi programjaiért. Milyen terveik vannak a közeljövőben?

Tóth Valentin: Elsősorban az #énjövőm „nagytestvére”, a HBC csoportszintű #Youth Empowered oktatási programja hosszú távú stratégiájának kidolgozására, partnerkapcsolatainak bővítésére koncentrálok. A feladataim között szerepel továbbá a Coca-Cola környezetvédelmi céljait támogató Hulladékmentes Világ (World Without Waste) programok csoportszintű koordinációja is. A vállalatcsoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra annyi hulladékot fog visszagyűjteni, mint amekkora mennyiségű műanyagot a csomagolásai előállításához felhasznál. Ehhez hozzátartozik, hogy a PET palackjaink ma már 100 százalékban újrahasznosíthatók és bennük az újrahasznosított műanyagok aránya jelenleg 20, 2020-ra 40 százalékos lesz.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom