Kövess minket!

Marketing

Előbb az üzenetekkel foglalkozzunk, csak azután a platformokkal

Az ICEEfesten jártunk Bukarestben, ahol sok szó esett mobilról, átalakuló videovilágról, és maguk a platformtulajdonosok tanácsolták a címben írtakat. A Thinkdigital-csoport által jegyzett konferenciára a régió kilenc országából érkezett a közönség. A témák nagyrészt ugyanazok, mint ″nyugaton″.

Júniusban Bukarestben került sor az ICEEfestre a Thinkdigital-csoport szervezésében. Az eseményen kilenc országból 1800 szakember és mintegy 150 újságíró vett részt. A konferencián szó esett minden fontosabb trendről, amely jelenleg a régiós (és a fejlett) piacokat (is) foglalkoztatja. Így külön szekciót kaptak a nagy platformtulajdonosok (Google, Facebook, Microsoft), több előadásban és workshopon visszatérő téma volt a videó, kerekasztal-beszélgetést tartottak a performance marketingről, több előadást a közösségi média vizualizációjáról, és – hasonlóan az Interacthoz – nem volt olyan prezentáció, amely ne érintette volna a mobilt. E témák közül szemezgetünk.

Fotó: Adrian Holerga/ICEEfest

Túl sokat foglalkozunk a platformokkal

A konferencia egyik legtanulságosabb blokkja volt az internetes óriáscégek szekciója, ahol a Facebook, a YouTube, a Yahoo!, az Orange és a Microsoft képviselői beszéltek márkák és platformok kapcsolatáról. Az egyik legfontosabb, márkatulajdonosoknak szóló üzenet az volt, hogy ne foglalkozzanak annyit a technológiával, a platformokkal, ilyenformán ugyanis elveszítik a valódi fókuszt. A brandeknek első körben hallgatniuk, figyelniük kell a fogyasztóikat, hogy miről beszélnek, gondolkodnak e platformokon, majd ki kell találniuk, hogy milyen történettel, milyen szolgáltatással tudnak hitelesek, hasznosak, szórakoztatóak és relevánsak lenni. A lényeg tehát a történet, a márka és a kommunikáció tartalma, s nem a platform. Sőt, egy lépéssel hátrébb kell lépni, hiszen sok márka még mindig nem jelöl ki magának marketingszempontból értelmes célt, amikor például “felmegy a Facebookra”, így aztán borítékolható az elégedetlenség, mivel a platformok – legyenek bármilyen trendik és látogatottak – önmagukban nem oldják meg a márkatulajdonosok kérdéseit.

 

Le ne késsük a mobil-vonatot!

Ugyanebben a szekcióban hívta fel a figyelmet a Yahoo! képviselője arra is: egyáltalán nem biztos, hogy jó a “minél nagyobb egy reklámfelület, annál jobb” irány. Utalt például a displayfelületek mind nagyobbá válására, amely trend – ha hinni lehet az Interacton korábban, pár ezer kilométerrel arrébb elhangzott prognózisnak – továbbra is velünk marad. Csakhogy, szólt a figyelmeztetés: ez a logika mobilon nem feltétlenül releváns. Márpedig az okostelefonok hihetetlen gyorsasággal törnek előre. Az ICEEfesten említett adat szerint az európai penetráció 63, míg a romániai 17 százalék.

A yahoo!-s prezentációból azt is megtudhattuk, hogy Romániában a fogyasztók körülbelül kétharmada használja a mobilját tévénézés közben, ami egyébként az előadó szerint jelentősen meghaladja az európai átlagot. Bár az okostelefonok terjednek, és egyre több élethelyzetbe integrálódnak, még éppen nincs késő ahhoz, hogy a márkák felüljenek a “mobil-vonatra” – holnap viszont már az lehet – szólt a prezentáció és egyben a konferencia egyik végkövetkeztetése. Ami a mobilt illeti, az előadások sorából kiderült: egyre több az olyan megoldás, amely a csilivilin túlmutatóan igyekszik valóban releváns és/vagy szórakoztató szolgáltatást nyújtani a fogyasztók számára, ám mintha a legtöbb esetben a kampányok készítői még mindig nem tennék fel maguknak azt az egyébként evidens kérdést: de hogyan támogatja ez az egész mobilos ügy az üzleti céljaimat?

Fotó: Adrian Holerga/ICEEfest

What the hell is TV?

A konferencia egyik leginformatívabb előadását Tej Rekhi, a DG MediaMind innovációért felelős nemzetközi vezetője tartotta, aki a televízió és az online világ közötti határ elmosódását és annak következményeit elemezte. Mint elmondta: a fogyasztók egyre kevésbé a tévétől, a PC-től vagy bármilyen más eszköztől várják, hogy videotartalmakhoz jussanak. Főleg a fiatalabb felhasználók immár bárhol és mindenhol számítanak és vágynak ilyen tartalmakra. Így aztán – sok máshoz hasonlóan – a videotartalmak is a “felhőbe” tartanak. A szükséges hálózatok fejlődnek, 2017-re például az összes mobilkapcsolat 20 százaléka 4G-s lehet globális szinten – hangzott el.

A videotartalmak súlyát számos adattal érzékeltette az előadás (sajnos az információk hihetetlen gyorsasággal záporoztak, így a pontos forrásokat egyelőre nem tudtuk kideríteni – a szerk.): 2013-ban világszerte több mint egymilliárd olyan mobil eszköz van használatban, amelyen videót lehet fogyasztani. Mire egy átlagos fogyasztó 65 éves lesz, 14 évnyi videotartalmat néz meg. 2014-re a teljes online forgalom 91 százalékát fogja kitenni a videó, szemben a 2012-es 40 százalékkal. Stb.

A videoforradalom tehát már nem vész a távoli jövőbe, felmerül ugyanakkor a kérdés: mi mindennek a kereskedelmi következménye? Rekhi szerint míg a rich media hirdetések globálisan stagnálnak, az online videoreklámokra jutó költés dinamikusan bővül, elsősorban azért, mert véleménye szerint a “két világ” hatékonyan működik együtt. A televíziótól ez az integrált videovilág az érett piacok stabilitását és a fogyasztókat bevonni képes minőségi tartalmat örökli, a digitális térből pedig a dinamizmus és rengeteg adat érkezik. “What the hell is TV?” – tette fel a kérdést egy ponton az előadó. Hát igen, ez jó kérdés. És ami a legizgalmasabb, az az, hogy ezt a kérdést immár jóval gyakrabban halljuk a digitális piac szereplőitől, mint a “született” tévésektől.

 

A napokon belül megjelenő friss Médiapiac szaklapban további részleteket és a konferencia kapcsán készült interjúkat is olvashat digitális témájú mellékletünkben.

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom

Marketing

Elindult a Tippmix 2021-es nyári kampánya

A Szerencsejáték Zrt. legújabb közel 6 hetes kampánya a hazai élsportolók és szurkolók közösségének erejét helyezi középpontba.

Közzétéve:

Szerencsejáték Zrt.

A 360 fokos integrált marketing kampány június 1-től július 11-ig jelenik meg televízióban, közterületen, rádióban, nyomtatott sajtóban, online és közösségi média felületeken, amely PR, influencer, belső kommunikációs, trade marketing és rendezvény lábakkal egészül ki. A nagyszabású kampány célja, a Tippmix és Tippmixpro termékeink népszerűségének további növelése, a meglévő sportfogadói bázis aktivizálása, valamint a sportfogadási árbevétel növelése.

A kampány fő üzenete: összeköt minket a piros, a fehér és a zöld

Minden sportágban változnak a nevek és az arcok, de egy dolog állandó: mindig annak a csapatnak vagy versenyzőnek szurkolunk, akik a mi színeinkben lépnek pályára, mert nem csak a saját sikereikért küzdenek, hanem értünk is – ismerteti a Szerencsejáték Zrt.

Lehetünk profi vagy hobbi sportolók, kanapédrukkerek, a lényeg, hogy összetartozunk. Láthatatlan kötelék tart minket össze, ez pedig nem más, mint a piros, a fehér és a zöld motívuma. Mások egy csapatot látnak, mi pedig egy egész nemzetet, magunkat.

Kreatívkoncepció

„A nemzeti sport iránti rajongást, mint láthatatlan köteléket fogtuk meg” – meséli a werkfilmben Monori Bálint, a Lounge Design kreatív csoportvezetője. Erre építve a reklámfilm vizualitásában fontos szerepet kaptak a magyar labdarúgó-válogatottról készült 2016-os archív felvételek, amelyek felidézik az 5 évvel ezelőtti siker emlékeit, azt az önfeledt boldogságot, amelyet egyetlen magyar ember sem felejt el.

A Szerencsejáték Zrt. hosszú ideje elkötelezett partnere a magyar sportéletnek, legyen szó a hazai labdarúgó nemzeti tizenegyről, a Magyar Olimpiai vagy Paralimpiai Bizottságról.

A reklámfilmben hazánk 7 legismertebb élsportolója – Lovrencsics Gergő, Sigér Dávid, Botka Endre, Illés Fanni, Keszthelyi-Nagy Rita, Varga Dénes, Lékai Máté – mellett Anger Zsolttal is együtt dolgoztak. Az ATL kampány központi elemeként az Európa-bajnokság mérkőzései alatt fut majd a 30 másodperces reklámfilm

– közölte a vállalat.

Az #Összetartozunk motívum óriás- és citylight plakátok, valamint digitális citylightok-on kel életre, emellett a digitális felületeken többek között Video Wallpaper megoldással – vagyis szponzorációba ágyazott videós rich media formátummal – látványos full screen rovattámogatással, sőt dinamikusan változó odds ajánló bannerekkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Kiemelt szerepet kap a Tippmixpro és a Szerencsejáték Zrt. minden közösségi média platformja. A kampány során rendhagyó módon jelennek meg élsportolóink, ezen felül „kanapé tutorial” formájában Tőrös Balázs és Dennis mutatják be az egyes szurkolói archetípusokat, valamint a 2 szotyi között címmel futó videósorozatban villáminterjúkat is láthatnak nézőink a reklámfilm szereplőivel.

További érdekesség, hogy az előkommunikáció részeként 1000 fő megkérdezésével gyorspaneles kutatást készítettek, amelyből megismerhetők a hazai szurkolók Európa-bajnoksággal kapcsolatos várakozásai, a várható fogadási attitűdök, valamint az is kiderült, hogy kit tartanak a leginkább esélyesnek a végső győzelemre.

A kampány belső kommunikációs ágaként egy nagyszabású, kifejezetten erre az alkalomra lefejlesztett weboldal segítségével, tippjáték formájában vonják be a vállalati munkatársakat, ahol a legjobbak értékes nyereményekkel és aláírt válogatott mezzel is emlékezetessé tehetik az újabb magyar Eb-részvételt.

A rendezvényes aktivitások között pedig most debütál a lottózó pop-up store, amellyel Budapesten az Erzsébet téren találkozhat mindenki, illetve Szegeden és Pécsett is készülnek meglepetésekkel.

Tovább olvasom