Kövess minket!

Marketing

Egyelőre ígéret az e-kereskedelem

Gondolkozz digitálisan! címmel indított kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Első alkalommal az FMCG-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés harmadik része következik.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap március-áprilisi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Harmadik rész.  (A tévé vs. online kérdéskörrel, illetve a mérhetőséggel foglalkozó második rész elolvasható itt.)

Az, hogy mennyire sok szó esett a mérhetőségről a beszélgetés során, jelentős mértékben abból következik, hogy megnőtt a cégeken belül a “bizonyítási kényszer”, azaz jobban meg kell a vállalkozásoknak vizsgálniuk, hogy mi hoz megtérülést, és mi nem. A csökkenő fogyasztás gyakran eladási kényszerré redukálja a marketinggondolkodást. Az innováció ugyanakkor az értékesítés terén is jelen van (vagy lehetne), hiszen az e-kereskedelem a magyar piacon még nem kötelező kör, és messze van még a mainstreammé válástól. Afféle hideg zuhanyként érte Urbán Zsoltot például, hogy a Hiper.hu-hoz hasonló FMCG e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások milyen kis merítésből dolgozhatnak. A fogyasztók döntő részét még meg kell arra tanítani, hogy FMCG termékek esetében is gondoljanak az e-kereskedelem lehetőségére. Bár versenytárs, mégis a Tesco magyar webshopjának márciusi indulása adhat jelentős lökést, hiszen egy ilyen ismertségű és elérésű piaci szereplő nagyobb eséllyel végezheti el hatékonyan az edukációs munkát, és építhet fel egy eddig nem létező fogyasztói kört.

Az edukáció fontosságát emelte ki a Tchibo e-kereskedelmi vezetője is, aki szerint a non-food kategóriában még a “pályára tételnél” jár a hat budapesti és egy pécsi boltot üzemeltető cég. Bár az imponáló, hogy a vállalkozás összforgalmából a non-food szegmens kihasította rész aránya már két számjegyű, de messze még a nyereségessé válás, mivel a fizikai üzletek fenntartása drága. Ez utóbbi tényező mindenképpen a webshop fejlesztése mellett szól, e téren azonban – a többi szereplőhöz hasonlóan – az Urbán Zsolt által már említett kihívásba ütköznek bele. Érdekes, hogy noha szokás a magyar piac lemaradásáról beszélni, Németországban is hasonlóak a tapasztalatok: nagyjából ugyanazok a fogyasztói típusok érhetőek el e-kereskedelemmel, mint itt, és ugyanazok jelentenek kihívást is, de a vásárlóerő persze nagyon más. Mindezek miatt Németh Norbert, bár hisz az e-commerce cégek edukációs pionírszerepében, jobban számít arra, hogy visszatérő, gyakrabban vásárló ügyfelekké tegyék azokat, akiket már nem kell meggyőzni arról, hogy az e-kereskedelem jó.

Nem csupán a fogyasztók várnak ki, hanem ebből eredően a beszállítók, azaz az FMCG-márkatulajdonosok is. Urbán Zsolt szerint a megbeszéléseket mindig csillogó szemek jellemzik, ám sokat mondó az, hogy a legtöbb cégnél nincs meghatározva, mely osztályhoz tartozik az e-kereskedelem: marketing, sales, key account? Alig van olyan FMCG-cég, ahol dolgozik kifejezetten e-kereskedelemért felelős szakember, a Hiper.hu tárgyalásai során a vezérigazgató csak a Procter & Gamble-nél találkozott ezzel. Nem a lelkesedés hiányzik tehát, de be kell még mérni a terület helyét és jelentőségét. A szakember szerint ugyanakkor nem várható, hogy a márkatulajdonosok kizökkenjenek a várakozó álláspontból, és komolyabban invesztáljanak az e-kereskedelembe, amíg a kereskedők fel nem építik előttük a piacot.

Abban nincs vita, sem kereskedői, sem márkatulajdonosi oldalon, hogy az e-kereskedelem nagy ígéret, és – kis túlzással – megállíthatatlan lesz, miután beindul, de addig “sok apró problémát” kell megszüntetni, ahogyan a Nestlé digitális márkastratégája fogalmazott. Szerinte az e-kereskedelem hatékony beépítéséhez szinte az alapokat kell lefektetni, illetve kijavítani, kezdve például azzal, hogy egy ilyen szerteágazó kínálatú márkatulajdonos hogyan jelenik meg a partnereknél, és milyen módon alakítja ki a velük való együttműködést. Igaz ez akkor is, ha bizonyos termékeik, így többek közt a Nespresso gépek és kapszulák alapvetően az interneten keresztül vásárolhatóak meg. Offenbecker Judit hozzátette: a Nestlé már elkezdett dolgozni az e-kereskedelmi alapok lefektetésén, az erre dedikált csapatnak mellette értékesítési és trade marketing szakemberek is tagjai.

Szintén nagy kérdés, hogy egy vállalkozás a saját felületein keresztül értékesítsen-e az interneten, vagy partnerrel dolgozzon. Előbbi mellett az szól, hogy így nem kell külső féllel érzékeny információkat megosztani, míg utóbbi a költségcsökkentési lehetőségek és a kockázatmegosztás miatt megfontolandó. Persze az, hogy melyik FMCG-cég mi mellett dönt, számos tényező függvénye, nagy súllyal esik a latba maga a termék, a fogyasztói bevonódás mértéke vagy a pénzbeli és a márkaérték. Még az olyan széles palettával dolgozó márkatulajdonosok, mint a Nestlé, esetében sem jellemző – a fejlettebb, nagyobb piacokon sem –, hogy főszabályként saját felületeiken értékesítsenek. Így nem meglepő, hogy például a Gyermelyi is kizárólag partnerrel tudná elképzelni az e-kereskedelembe való belépést.

 

Az eladáson túl

Az, hogy ekkora hangsúly esett az e-kereskedelemre a beszélgetés során, azt húzza alá, hogy minden cég számára elsődleges kérdés a megtérülés. Eközben az olyan – szintén divatos és a mixben folyamatosan erősödő – eszközök, mint a Facebook, inkább a márkaépítési célok kapcsán merülnek fel – mondta el Szabó Ákos. A Thinkdigital vezetője szerint azonban ahhoz, hogy e célok is hatékonyan teljesüljenek, a korábban már emlegetett e-GRP-n túl mélyebb, komplexebb márkakutatásokra lenne szükség, sőt, maguknak a médiatulajdonosoknak is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk ezen igények kielégítésére.

A márkaépítés számára ráadásul azért is jó közeg a digitális tér, mert az interaktivitás révén itt minden más médiatípusnál erősebb elköteleződés alakítható ki a márka és fogyasztója között – nem is feltétlenül csillagászati összegekért. Mindebben nagy kihívás, de nagy lehetőség is mutatkozik, amelyet szolgáltatói oldalról nem csupán az olyan nemzetközi szereplők igyekeznek meglovagolni, mint a történetmesélésre hangsúlyt fektető Facebook, hanem az új típusú display megjelenéseket egyre inkább “normává” tenni igyekvő hazai médiatulajdonosok is.

A záró részben az FMCG márkatulajdonosok várakozásai kerülnek terítékre. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashattok bővebben.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom