Kövess minket!

Marketing

De ki számít influencernek? Dancsó igen, Győzike nem?

Csak azok számítanak influencernek, akik a 30 alattiak körében népszerűek?

Ülünk egy kávézóban a hazai médiás, marketinges szak ma néhány neves figurájával, és az itthoni trendekről beszélgetünk. Nem telik el sok idő, terítékre kerül az influencer marketing, sorjáznak a kérdések.

  • Divat, lufi, vagy hosszú távon is számolni kell vele?
  • Mekkora kihívást támaszt a mainstream médiával szemben?
  • Tényleg elérik az influencerek az elérhetetlen fiatalokat?
  • És el is tudják adni a rájuk bízott termékeket, vagy az egész csak egy hókuszpókusz, amibe beleszerettek a márkák, de sebaj, idővel majd kiszeretnek belőle?

Az influencer marketing hatása ráadásul termékelhelyezés-jellege miatt a tényleg hatékony performance marketinggel összehasonlítva még csak nem is mérhető igazán jól. Ami mérhető, az idehaza nem teljesít túl fényesen: például a vlogokra ráengedett Google-hirdetések nem fialnak túl sok pénzt. A globális óriás ugyanis magánál tartja a bevételek egy részét – még jó, hiszen ő biztosítja a platformot, fejleszti az algoritmust –, ezenkívül csak átkattintás vagy a reklámfilmecskék végignézése után fizet.

Kis ország vagyunk, nálunk a legmenőbb influencerek is csupán tizedannyi követőt, feliratkozót tudnak felmutatni, mint például egy Kardashian, egy PewDiePie vagy egy Dulce Candy.

Mi több, a vásárlóerő-paritásunk sem olyan izmos, mint a nyugati társadalmaké, a kattintásunk is kevesebbet ér. Ettől függetlenül a tény, az tény.

A top 10-20-ba tartozó hazai véleményvezérek még így is komoly rajongói táborral rendelkeznek, ráadásul a három-négy perces videóik elkészítése nem is kerül túl sokba. Ma még ugyanis mindig kevesen vannak, akik komoly energiákat tolnak a tartalom-előállításba. Persze ha a legnagyobbakat nézzük – akik mögött egyébiránt már profi ügynökségek, operatőrök, vágók, hangmérnökök állnak –, nincs okunk a panaszra, ám egy huszonéves mikrovloggertől nem érdemes túl sokat várni.

De még csak nem is ezek a kérdések foglalkoztatták a kávézgató társaságunkat. Hanem a definíciós probléma.

  • Mi az, hogy influencer?
  • Kiket soroljunk e kategóriába? Hédinke és Radics Peti az, de Győzike nem?
  • Mi a helyzet a mainstream celebjeivel és sztárjaival? Csak akkor válnak influencerré, ha indítanak egy vlogot, vagy tolják az Insta-sztorit? Találni erre példát: Majka, Istenes Bence, Ördög Nóra. Az utóbbi kettőt meg is kérdeztük a Médiapiac standokon lévő új számában, miért érezték szűknek a „hagyományos” képernyőt.
  • Vagy csak azok számítanak influencernek, akik a 30 alattiak körében népszerűek? Mi a helyzet a többoldalas nemzetközi citációs indexszel büszkélkedő tudósokkal, a tőzsdeindexeket is megmozgatni képes gazdasági megmondóemberekkel vagy az érmet szerző sportolókkal?

Persze nem érdemes akadémiai szintre vinni az influencerekről szóló diskurzust, a márkáknak elég annyi, hogy a dolog valamiért működik. Hiszen külön iparág épült már köréjük: velük foglalkozó menedzserek, kutatócégek, listák, gálák, díjak.

Egyszóval nem tűnik lufinak, érdemes tehát benézni a kulisszák mögé, hogyan is működik ez a világ. A Médiapiac május–júniusi számában erre vállalkoztunk. És hogy mi se maradjunk ki a jóból, a Gemius Hungary legfrissebb felmérése alapján még egy influencerlistát is összeállítottunk, amelyet rövidesen online, a Mediapiac.com-on is bemutatunk.

 

A cikk a Médiapiac május-júniusi számában jelent meg, az influencer-mellékletünk keretében, amelynek további cikkeit itt olvashatja.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom