Kövess minket!

Marketing

Bemutatták az M+ Listát

A reklámügynökségi lista élén a Young&Rubicam Budapest végzett, a médiaügynökségek rangsorát a PHD vezeti.

Tavaly nyáron döntött az együttműködésről a kommunikációs szaklap és a szakmai szervezet. A hazai kreatívipar és reklámszakma érdekében a MAKSZ és a Kreatív úgy határozott, hogy közösen kialakított szempontrendszer mentén értékeli az iparág sikereit és eredményeit. A Kreatív-MAKSZ M+ Lista azzal a céllal született meg, hogy hiteles és transzparens módon készülő összegzést nyújtson a magyarországi ügynökségek és kampányok hazai és nemzetközi versenyeken elért éves eredményeiről.

Az idén debütáló M+ Lista legfelső dobogóján a tavalyi M Listán még csak 8. helyen szereplő Y&R végzett, amely így az első hely megszerzése mellett a legszignifikánsabb változást érte el a reklámügynökségek 2014-es rangsorában. Az előző év eredményéhez képest helyet cserélt egymással a DDB és az Isobar; míg a nemzetközi díjak tekintetében 2014-ben listavezető DDB feljött a 2. helyre, a tavalyi ezüstérmes Isobar visszaesett a 3.-ra. Az M Listát az elmúlt években többször is vezető ACG a mostani összesítésben a 4. helyet tudta megszerezni. Az év nagy visszatérője a Geometry Global, amely 3 év kihagyás után idén a lista 5. helyére tornázta fel magát.

Az Effie-n elért eredményei alapján a hatékonysági lista éllovasa a Y&R lett. Az ügynökség a Platina díj mellett 3 arany, 1 ezüst és 2 bronz díjat is nyert, így ezzel az eredménnyel nem csak a leghatékonyabb, de egyben a legeredményesebb pályázója is lett a versenynek. A 2014-es év 10 legjobb kampányából hatot, 3-3 arányban a Y&R és DDB készített, őket követi szorosan a Geometry Global 2 kampányával. 2013-hoz képest nőtt a társadalmi célú aktivitások és alapítványi hirdetők száma, melyek közül a Geometry Global Suhanj Csocsóasztal néven futó, a mozgáskorlátozottak társadalmi integritását célzó kampánya a lista 4. helyén végzett.

A TOP hirdetők listája 2014-ben szinte teljesen átalakult; a tavalyi vezetők közül ugyan hátrébb lépett, de még így is kiemelkedően jól teljesített a Magyar Telekom és a Vodafone, rajtuk kívül azonban a 2013-as listán szereplők mind kikerültek a TOP 10-ből. Az év meglepetése, hogy a Katona József Színház győzelmével először került egy kulturális intézmény a dobogó legfelső fokára, maga mögé utasítva a kereskedelmi szektor klasszikus nagy hirdetőit.

Az előző évi kiesők arányához mérten 2014-ben több ügynökség is kikerült a listáról; a Greenroom, a Draft FCB, a Human Telex, az Allison Advertising, a Kaboom és a Red Cell már nem szerepel a TOP 15-ben, felkerült viszont a listára a Geometry Global mellett az Ogilvy és a Cluso is. Az év legtöbb aranyát begyűjtő ügynöksége a listavezető Y&R lett, a Golden Drum Grand Prix-je és a Platina Effie mellett még 5 másik aranyat nyertek. A DDB és a Team Red 4 arannyal végzett a második helyen fej-fej mellett. A tavalyi listához képest idén a magyar-hálózatos ügynökségek száma fordított arányban változott; míg a 2013-as top 15-ben 9 magyar és 6 hálózatos, addig az ideiben 8 magyar és 7 hálózatos ügynökség szerepel.

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom