Kövess minket!

Marketing

Az első pesti villamostól az elektromos repülésig

A Siemens magyarországi jelenlétének 130. évfordulóján tartott sajtóeseményen Dale A. Martin elnök-vezérigazgató nem csupán a múltról beszélt – melynek része az első pesti villamosvonal és az első vegyesvállalat a vasfüggöny mögött -, de a közeljövő terveiről is. A Siemens Healthineers egészségügyi üzletág jövőre önálló tőzsdei céggé válik; a Késmárk utcai turbinalapát-gyárat új üzemcsarnokkal bővítik; a Magnus Aircraft-tal közösen elektromos meghajtású kisrepülőgépet építenek; a szintén a Siemens csoporthoz tartozó evosoft mérnökei pedig a MindSphere nevű, nyílt forráskódú IoT operációs rendszert fejlesztik. Virágh Adrienn-nel, a Siemens Zrt. kommunikációs igazgatójával arról beszélgettünk, hogy a kommunikációs terület hogyan tudja támogatni a vállalat stratégiai törekvéseit.

A Siemens világszerte és Magyarországon is nagyon sok embert alkalmaz, az eseményen pedig több száz fős bővítési tervekről számoltak be, olyan területeken, melyek hiányszakmának számítanak. Milyen employer branding programokkal támogatja ezt a cég?

A Siemens csoporton belül hozzánk elsősorban a Siemens Zrt., vagyis a Gizella úti értékesítési központ és a két magyarországi gyáregység tartozik. Ami az employer brandinget illeti: egyrészt a vállalatnak globálisan is fontos ez a terület, hogy világszinten 170, Magyarországon pedig 130 éves cégként folyamatosan meg tudjunk újulni. Másrészt mi is látjuk a munkaerőpiaci helyzetet, azt, hogy egyre komolyabb erőfeszítést igényel a meglévő munkatársak megtartása és újak bevonzása.

Nálunk a helyzet alapvetően jó, így a célunk az, hogy ez a későbbiekben se változzon, ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy kapkodni kelljen a munkaerő után.

Az employer branding projektet – részben az anyavállalati stratégia mentén – a kommunikáció és a HR közösen építette fel, és három pilléren nyugszik: az egyik az Attraction, a vonzás, a másik a Retention, vagyis megtartás, a harmadik pedig az Engagement, az elkötelezettség-építés. Erre a három pillérre húzunk fel különböző eszközöket, minden területen az adott telephelyi specialitásokra szabva. Az Attraction területén például a nemrég lezajlott állásbörze nagyon jó eszköz volt, megújult látványvilággal jelentünk meg, nagy számban hoztunk el önéletrajzokat, és már fel is vettünk közülük kollégákat. A másik két területen – a Retention és az Engagement terén is különböző eszközöket vetünk be a célok elérése érdekében. Bevezettük például a First Working Day nevű kezdeményezést, aminek a célja, hogy a kollégák már az első, nálunk töltött munkanapjukon közösségi élménnyel találkozzanak: amellett, hogy izgalmas és érdekes formában bemutatjuk a céget, az új munkatársak megismerkedhetnek egymással, a környezettel, és máris könnyebb lesz a beilleszkedésük.

Online csak állásportálokkal dolgoztok, vagy targetált PPC-hirdetésekkel, bannerekkel is?

Ami a HR kommunikációs csatornákat illeti, az online hirdetések továbbra is nagyon erősek, a legtöbb életrajz továbbra is álláskereső portálokról jön. Fejvadászokon keresztül is rendszeresen dolgozunk direkt megkeresésekkel, illetve előfordul, hogy LinkedIn-en keresztül is hirdetünk.

A Siemens, mint munkáltató imázsát pedig az Employer Branding projekt keretrendszerébe illő akciókkal támogatjuk, illetve közvetlenül ott próbáljuk megtalálni a kollégákat, ahol jelen vannak.

Az imázsról szólva: egy nagyvállalatról beszélünk, amely egyrészt kultúrájában nyilván eltér a ma divatos startupoktól, másrészt – más nagy cégekhez hasonlóan – olykor a botrányok sem kerülték el. Ezeket hogyan tudja kezelni a kommunikáció, mennyire nyomták rá a bélyegüket a vállalat megítélésére?

Egy 170 éves vállalatról beszélünk, és ahogy a legtöbb vállalat életében, a mi múltunkban is voltak olyan korszakok, amelyekre nem mindig büszkén gondol vissza az ember. De egy vállalatot az is minősíti, hogyan tudja ezeket kezelni.

A kommunikáció szerepe egy válság időszakában különösen fontos, kulcsa pedig az őszinteség, a felelősség felvállalása.

Mindenki tudja, aki a Siemenshez jön, hogy ez egy tisztességes, becsületes német vállalat.

A korai budapesti Siemens villamosok irányítópultja

A HR törekvések nem nagyon jelennek meg a médiában. Reklámozásra, PR-re mennyire használja a Siemens a médiumokat?

Klasszikus B2B-cég vagyunk, az ügyfeleink különböző méretű vállalatok, állami szervezetek, intézmények. Azt tartjuk szem előtt, mi a leghatékonyabb az ügyfelek elérésére. Ezért például tévében, rádióban az esetek nagy többségében szinte egyáltalán nem vagyunk már jelen, mert az ügyfeleinket más kommunikációs csatornákon keresztült sokkal hatékonyabban, célzottabban tudjuk elérni.

 

Az idei év kommunikációs szempontból kivétel volt, mert a 130 éves évforduló kapcsán készítettünk egy kis imázskampányt: print és online hirdetésekkel dolgoztunk, és három ügyfelünkön keresztül mutattuk be, hogy a Siemens hogyan járul hozzá az ő tevékenységükhöz. Imázs szempontból hasznosnak ítéljük ezt a kampányt.

 

Természetesen a vállalati kommunikációval is kiemelten foglalkozunk. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a sajtóval, ami véleményem szerint még a mai online, a közösségi média által egyre inkább befolyásolt világban is kifejezetten fontos. Emellett a saját kommunikációs csatornáink is digitalizálódnak. Mi kezeljük a Facebook-oldalt, ami HR-szempontból is releváns, mert ma már az esetek nagy többségében a jelentkezők nem kizárólag a cég honlapjáról, hanem annak Facebook-oldaláról is tájékozódnak. Az évforduló alkalmából pedig indítottunk Twitter– és Instagram-oldalt is.

Egy konkrét fejlesztés, amely a rendezvényen elhangzott, a MindSphere, ami egy nyitott, felhő alapú IoT alkalmazás, amellyel más márkákkal is együttműködnek. Erről mit lehet tudni?

Leegyszerűsítve a MindSphere egy nyílt, felhő alapú operációs rendszer ipari alkalmazások számára. Egy olyan szoftverplatform, amellyel a gépek és a fizikai valóság összeköthető a digitális világgal. Segítségével akár irányítható, felügyelhető, testreszabható a gyártás, a gépek „beszélhetnek” egymással (Internet of Things, azaz a dolgok internete), akár kontinensek között is. A gyártás minden folyamatában adatokat gyűjtünk, és ezek elemzéséből lehet következtetéseket levonni. Már partnerünk például az Adidas és a Maserati is.

A rendezvényen is bemutatott e-repülés mennyiben valós üzleti igényt válaszol meg, illetve mennyiben kommunikációs eszköz?

Kommunikációs vezetőként teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ez egy jól kommunikálható dolog, de mi üzlettel foglalkozunk, és az a célunk, hogy a fejlesztéseink a gyakorlati életben is hasznosíthatóak legyenek. A Siemens és az Airbus között 2014 óta van együttműködés azzal a céllal, hogy akár utasszállító gépek hibrid módban tudjanak működni. Ez a gép is ebbe a fejlesztésbe illeszkedik. A magyar csapat jelenleg azon dolgozik, hogy a Magnus eFusion nevű kis, kétüléses, teljesen elektromos hajtásrendszerrel rendelkező gép hogyan tud minél hosszabb üzemidővel repülni. Az itteni kollégák kutatás-fejlesztési eredményeit pedig felhasználják az anyavállalati együttműködésben is.

Marketing

Június végéig lehet jelentkezni a Budapest Design Weekre

Október 8. és 17. között immár tizennyolcadik alkalommal, hibrid formában valósul meg a rendezvény.

Közzétéve:

Borítókép: A tavalyi rendezvény egyik helyszíne, fotó: Facebook / Budapest Design Week

A tervezett program vázlatos leírását a “Budapest Design Week jelentkezés” tárggyal, emailen keresztül várják a szervezők a designhet@designhet.hu címre – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A részvételre jogosultakat a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki.

A zsűri az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és a szakmai minőség szempontjait veszi figyelembe,

és ezek alapján választja ki azokat a jelentkezőket, akiknek a programja szerepelhet a 2021-es Budapest Design Weeken. A szervezők a zsűrizés során kiemelten előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra (pl. élő bejelentkezés, webinar) kifejlesztett programokat. Fontos feltétel, hogy a csatlakozni kívánó programnak a Budapest Design Week időtartama alatt kell megvalósulnia – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják,

a rendezvénysorozat központi témája a New Standards lesz.

Ebben az évben a Budapest Design Week több olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a dizájn friss területeiről, amely működőképes és hathatós válaszokat tud adni a vírusjárvány utáni társadalom aktuális kérdéseire.

“A Budapest Design Week lényege a sokszínűség – ennek létrejöttében pedig fontos szerepet játszanak azok a dizájnstúdiók, üzletek, galériák, múzeumok, intézmények, amelyek saját programjaikkal, saját helyszíneikkel csatlakoznak a rendezvényhez” – idézi a tájékoztató Osvárt Juditot, a Budapest Design Week kurátorát.

Kapcsolódásuk révén nemcsak a műfaji változatosságot tudják biztosítani, de azt is be tudják mutatni a látogatóknak, hogy a dizájn a közvetlen környezetünk számos pontján, karnyújtásnyira elérhető – emelte ki a kurátor.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke a tájékoztató szerint azt mondta: a jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, ebben a folyamatban pedig kiemelkedően fontos szerep jut a kreatívipari ágazatoknak és szakembereknek.

“Emellett fontos, hogy segítséget nyújtsunk a hazai kreatívipari szereplőknek. A Budapest Design Week az egyik legjobb lehetőség arra, hogy felületet adjunk, segítsünk az ágazatnak”

– tette hozzá.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

Tovább olvasom

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom