Kövess minket!

Marketing

Az aktuális marketing trendek evolúciója

A káosznak tűnő trendpiacon is megfigyelhetőek, már korábban megjelent tendenciák, melyek állandósulása keltheti a trendnélküliség látszatát. Az idei év főbb csapásvonalairól a Magyar Marketing Szövetség elnökével, Hinora Ferenccel beszélgettünk a Médiapiac 2020-as 1. lapszámában, aki szerint a humán skillek épp olyan fontosak lesznek a következő években, mint a mesterséges intelligencia, vagy a digitális tér ügyfélélményének javítása.

Stratégia és eszközök

“A trendek olyan irányzatok, amelyek folyamatosan finomodnak, fejlődnek, tehát mozgásban vannak. Fontos megkülönböztetni az eszköz fókuszú trendeket, valamint a stratégiai irányzatokat. Én elsősorban az utóbbiban gondolkodom, ezért azt mondom, hogy a trendek nem az eszközöknél kezdődnek, hanem az alapoknál. Mik az alapok? A fogyasztói igényekkel kell elsősorban tisztában lennünk, hogy mire van leginkább szükség, milyen termékre és milyen szolgáltatásra. A fogyasztók milyennek szeretnék látni azt a terméket? Az ezzel való foglalatoskodást érzem inkább trendnek, nem pedig az új eszközöket. Sokszor az az érzésem, hogy a szakma a gombhoz varrja a kabátot: új eszközöket alkalmazunk, és ehhez alakítjuk a stratégiát. Holott, ennek mindig fordítva kell lennie: stratégiát kell kialakítani és ehhez választani eszközöket.”

Design gondolkodás: az ügyfélélmény fejlődése

Az ügyfélélmény fogalma már jó néhány éve jelen van a hazai marketing szakzsargonban, és bár időtálló trendnek bizonyul, ennek is van evolúciója, mellyel kapcsolatban új fogalmakat vezet be a hazai marketingszótárba Hinora Ferenc.

“Sokkal hangsúlyosabban kell figyelnünk az ügyfélélményre, de nem csak az online, hanem az offline térben is, és természetesen fordítva. Ezzel kapcsolatban meg kell említeni a design gondolkodást kiemelve az experience- és a service – design-t. Ezek olyan tervezési módszertanok, amelyek már kiválóan alkalmasak arra is, hogy újra tudjuk gondolni az adott termékünket, szolgáltatásunkat, folyamatainkat. Új fogalmak kapcsolódhatnak ehhez a trendhez: az egyik a re-thinking, az újragondolás fogalma. A mai világ sokszor arról szól, hogy mit tudsz újragondolni? Ha csak a startupokra gondolunk, számtalan olyan vállalkozás van, ami alapjaiban nem más terméket kínál, hanem innovatívan újragondoltat. A másik kifejezés a challenge-thinking, mely arra ösztönöz, hogy állítsuk kihívás elé magunkat, termékeinket, szolgáltatásainkat. A design gondolkodás magában foglalja ezeket az évek óta jelenlévő, de egyre erősödő trendeket.”

AI – a megkerülhetetlen

“A marketingben manapság megkerülhetetlen az automatizáció és a mesterséges intelligencia szerepe is, mely trendek elsősorban az ügyfélélmény szolgálatában állnak. Ugyan már egy ideje jelen vannak, manapság viszont még jobban erősödő tendenciát mutatnak. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia a digitális térben elérhető olyan megoldások, amelyekkel az ügyfélélményt tudjuk fejleszteni. Amikor márkázott ügyfélélményről beszélünk, nagyon fontos megemlíteni, hogy ezeknek a segítségével kényelmes, ügyfélbarát folyamatokat tudunk elérhetővé tenni.”

Humán skillek a perszonalizációban

A személyre szabottság követelménye egyre növekvő adatvezéreltséget eredményez. Azonban ahhoz, hogy valóban hatékonnyá váljon egy termék, vagy szolgáltatás perszonalizációja, elkerülhetetlen a humán skillek fejlesztése.

“A perszonalizáció folyamatát az adatvezérelt működés is segíti, amennyiben vannak adatok, amiket megfelelően megfejtünk. Azonban nagyon fontos, hogy nem szabad csak és kizárólag az adatokra építeni, a humán skillek továbbra is kiemelt fontossággal bírnak a legtöbb piaci szegmensben, ezért ezek fejlesztését is nevezhetjük trendnek. Egyre többször válik láthatóvá az a probléma, hogy bebújunk az adatok mögé félelemből, vagy kényelmi okokból és a humán skilleket háttérbe szorítjuk. Ezeket azonban meg kellene erősíteni, és ugyanakkora hangsúlyt fektetni rájuk, mint az adatvezérelt és digitális technológiák elsajátítására. Ez a B2B szegmensben határozottan igaz, de azért a B2C szegmensben sem elhanyagolható. A márkázott ügyfélélménynek az offline térben is működnie kell, és marketingszakemberek lévén, erre folyamatosan föl kell hívnunk a figyelmet. Az employer/employee branding nem véletlenül van jelen a marketing trendek között már évek óta, annak ellenére, hogy nem feltétlen marketing területek ezek, mégis, megfelelő alkalmazásuk értékesítési folyamatokat támogatnak, és ezért a marketingszakma határmezsgyéjének tekinthetjük őket”, magyarázta a Magyar Marketing Szövetség elnöke.

Temethetjük az influenszereket?

Az influenszer jelenség tetőzésével egyidőben jelentek meg azok a hangok, amik az eszköz lecsengését harangozták be. Ezek a hangok a tavalyi évben egyre erősebbek lettek, sokan már az influenszerkedés halálát jósolták. Hinora Ferenc ezt másképp látja, úgy véli, inkább átalakul ez az eszköz, mintsem csökkenne a jelentősége.

“Sokan talán szeretnék csökkenőnek látni az influenszerek jelentőségét, mert nem mindenkinek érdeke, hogy ilyen mértékben alkalmazzuk őket. Az általam képviselt reklámügynökség az Influencer Festival alapítója, ezért elég nagy rálátásom van a területre. Az influenszer marketing egy eszköz-fókuszú trend, tehát nem stratégiai irányzat. Az eszköz fókuszú trendeknek – amikor belépnek egy piacra – tisztulniuk kell, jó példa erre a Facebook üzleti célú használata a kétezres évek közepén. Mára teljesen megváltozott a Facebook ilyen irányú alkalmazása, amely a marketing célú tartalmak minőségén is jól látható, és épp ez a folyamat jellemző az influenszer marketingre is, egy kicsit másképp: influenszerek mindig voltak, és lesznek is, csak korábban nem a közösségi médiát használtuk arra, hogy alkalmazzuk őket”

A tartalom multiplikálás

“Itt említeném meg, hogy szakmai berkekben köztudott, hogy manapság nem elég tartalmat gyártani, történetet mesélni, hanem mindezt vizuális eszközökkel kell tudni megtenni, és multiplikálni a különböző platformokra. Ugyanazt a tartalmat teljesen máshogy kell sokszorosítani a különböző platformokra, hiszen mindegyiknek más és más a célja”, hívta fel a figyelmet egy nagyon alapvető elvárásra Hinora, hozzátéve, hogy ez egy szintén, évek óta jelen lévő terület, mellyel továbbra is érdemes foglalkozni.

Váratlanság: a marketing tevékenység X faktora

A fogyasztói hűtlenség – consumer disloyality – egy, a szakemberek számára egyre nagyobb fejtörést okozó jelenség. A márkahűtlenség témájához kapcsolódik a már korábban megjelent reklámkerüléshez párosuló a márkakerülés is, melynek csökkentéséhez egy új trend alkalmazását javasolja a marketingszakember.

“Míg korábban reklámkerülésről beszélhettünk, mára már a márkakerülés is valósággá vált, a fogyasztói hűtlenséggel tehát foglalkozni kell, akkor is ha ez nem tekinthető trendnek. A jelenség ellenpólusával, a fogyasztói elköteleződéssel a hűtlenséget tudjuk ellensúlyozni. Ide már nem elég a márkázott ügyfélélmény, vagy a perszonalizáció, ebben a kérdésben vissza kell térni a marketing alapokhoz, a design gondolkodáshoz, a challenge thinking és a re-thinking módjaihoz. Valamint egy új fogalmat is behoznék, amit unexpected marketingnek nevezek, a szó váratlan értelmében. Nagyon fontos, hogy egy marketingtevékenység folyamán váratlan megoldások is szerepeljenek mind a meglévő, mind a potenciális ügyfelek/fogyasztók megszólítása során. Az emberek szeretik a váratlan dolgokat, mert foglalkoztatja őket, megragadja a figyelmüket. Sok márka esetében probléma, hogy kiszámítható az, amit tenni fognak. Nem új platformokra, új eszközökre gondolok elsősorban, hanem ötletekre, kreativitásra, ami az adott marketing tevékenység X faktora lehet”

Az online reputáció-menedzsment

“Ez a trend szintén évek óta jelen van, azonban egyre inkább erősödik, és a PR területét érintve kihatása van a marketing tevékenységünkre. Ha nem figyelünk oda az online reputációnkra, a hírnevünkre az online térben, és negatív tartalmak jelennek meg a nevünkre kattintva, akkor a fogyasztó, aki vásárlásra készül, szintén találkozni fog ezekkel a tartalmakkal, ami a fogyasztói döntés szempontjából is fontos következmény. Az online reputációhoz szorosan kapcsolódik a digitális térben végzett akadálymentesítés szükségessége is.”

Zöld marketing

Manapság nem trendi, hanem alapvető követelmény zöldnek lenni, a környezettudatosság mára már nem egy szubkultúra hóbortja, hanem a jövőnk záloga. De milyen formában jelenik meg a zöld gondolkodás a marketingszakmában?

“Nem lehet elmenni a zöld marketing, és a fenntartható fogyasztás mellett. A környezetvédelem és a fenntarthatóság jelen van a világban és közbeszédben, valamint a mindennapjainkban is, ezzel a marketing szakembereknek is foglalkozniuk kell. A fenntartható fogyasztás nem más, mint a fenntarthatósági stratégia része, amely egy hosszútávú befektetés. Azért fontos minden márka, termék és szolgáltatás esetében előre tervezni ezzel, mert mint ahogy fontos, hogy tudjunk váratlan megoldásokkal operálni, úgy fontos az is, hogy a márkánk fenntarthatóságát és fogyaszthatóságát is tudjuk biztosítani három, öt vagy akár tíz év viszonylatában. Ha haladunk ezekkel az irányzatokkal – amelyek segítik a környezetvédelmet – akkor azon túl, hogy edukáljuk a piacot és a célcsoportjainkat, kialakíthatunk egyfajta kötődést fogyasztó és márka között, ez pedig hozzájárulhat a márka hitelességének növeléséhez. Ha valaki valóban képes ezzel a trenddel kiegészíteni a gyakorlatát, akkor ne merüljön ki abban a környezetvédelem, hogy szelektíven gyűjti a szemetet. Jelenjen meg az a termékei csomagolásában, a szolgáltatásaiban is, és ezt a trendet le kell vinni a termékfejlesztés és szolgáltatás fejlesztés területére.”

Együttműködés, te örök!

“Nem biztos, hogy trendnek kell nevezni a marketing kooperáció területét, azonban megkerülhetetlen jelenség. Nagyon sok szervezetnél az figyelhető meg, hogy a marketing kooperáció területe nem eléggé fejlett és a különböző osztályok és csapatok nem tudnak közösen dolgozni. Ezzel sokszor kivégeznek egy jó ötletet. Kooperálni azonban nem csak házon belül kell jól tudni, hanem fontos, hogy fogyasztói szinten is tudjunk kooperációs lehetőségeket kialakítani. Csak úgy, ahogy az unexpected marketingre sincs sok hazai példa még, itt is érdemes föltenni a kérdést, hogy vajon hány esetben és milyen együttműkötést alakítottak ki márkák a fogyasztókkal az elmúlt években?”

+1: pozitivitás

Hinora Ferenc szerint a pozitivitás az a hangulat, amely nem csak egy márka megítélésében, hanem a vállalati hangulatban is teremtő erővel bír.

“Fontos, hogy mindezeket a trendeket pozitív atmoszférában használjuk, mert sokszor egy jó ötlet teljesen lebutított formában valósul meg, vagy meg sem valósul, mert az adott szervezeten belül negatív a hangulat. Dolgozni kell a márkák hitelességén, valamint azon, hogy a márkát körülvevő atmoszféra is pozitív legyen”, zárta gondolatait Hinora Ferenc, a Magyar Marketing Szövetség elnöke, a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport alapító-tulajdonosa, aki hozzátette, saját cégén belül legalább olyan fontos maga az atmoszféra, mint maguk, a pozitivitás segítségével elért eredmények.

Hinora Ferenc

 

• Társszerző a 2007-ben kiadott Minden, ami marketing c. könyvnél

• Társszerző a 2010-ben kiadott Minden, ami marketing c. könyv 2. bővített kiadásánál. A Minden, ami marketing c. könyvet Dr. Szántó Szilviával közösen szerkesztett, illetve írt meg közérthető módon. A könyv nagy segítséget nyújt mind a diákoknak, mind az üzleti szférának a marketingismeretek elsajátításában, valamint a vállalkozások hatékony működtetésében és felvirágoztatásában.

Egyéb információk:

A Budapest Kereskedelmi és Iparkamara küldöttje, nős, egy lánygyermek boldog édesapja.

 

 

Nézze meg Hinora Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom