Kövess minket!

Marketing

A tartalomszolgáltatóknak és a felhasználóknak is kedvez az Instagram Bolt

Az Instagram vásárlás funkciója nem teljesen új, azonban a vállalat ismét előrelépett a nagyobb integráció irányába és a Felfedezés funkcióhoz is hozzáadta az applikáción belüli vásárlási lehetőséget. Így gyakorlatilag külön Feedként jelennek meg a személyre szabott ajánlatok és a márkák között is könnyebb lesz válogatni.

Az Instagram évek óta fejlesztgeti az applikáción belüli vásárlás funkcióját, az első verzió tesztelését még 2016 novemberében kezdte meg. 2018-ban felröppent a hír, hogy egy külön vásárlásra tervezett applikációt is megjelentet a közösségi médium IG Shopping néven, de úgy tűnik, végül maradnak az eredeti, közösségi médiaként funkcionáló alkalmazás bővítésénél és fejlesztésénél.

Az Instagramot mára 500 millió felhasználó használja és 50% legalább egy vállalkozást követ rajta. Az Instagram július közepén tett bejelentésében arról számol be, hogy a Felfedezés funkcióhoz kapcsolt Bolt tabbal újabb lépést tettek a zökkenőmentes vásárlás felé, amit a későbbiekben (először is az Egyesült Államok területén) a Facebook Pay tesz majd még gördülékenyebbé. A Facebook Pay biztonságos fizetési lehetőségének köszönhetően ugyanis ténylegesen anélkül lehet majd megvásárolni az egyes termékeket, hogy akár csak egy pillanatra is elhagynánk az applikációt.

Lépések a közvetlen támogatás felé

Az Instagram egyre kedvezőbb feltételeket teremt az influenszerek számára az olyan funkciókkal, mint például amilyen a sztorikból történő vásárlás. Júniustól a felhasználók támogatói jelvényeket is vásárolhatnak, amikből a befolyt bevétel (legalábbis a tesztfázis során) 100%-ban a választott tartalomszolgáltatóhoz kerül. A jelvényekből eddig három árkategória van, 99 centes, 1,99 dolláros és 4,99 dolláros.

A jelvény további lényegi eleme, hogy a járvány miatt egyre népszerűbbé váló élő videók alatt megjelenik a támogatók neve mellett, és aki rendelkezik ilyennel, annak kommentjeit kiemelten kezeli a rendszer. Ez nem csak azért lehet örömteli hír a rajongók és lelkes követők számára mert az ő üzenetei láthatóbbá válnak a közönség számára, hanem azért is mert a támogatott influenszer maga is többet találkozik a támogató felhasználók nevével, így például könnyebben válaszolhat nekik vagy megemlítheti őket a videóiban. Ezáltal a funkció segít összekötni az elkötelezett követőket és az influenszereket.

Az IGTV platformon is változás következett be júniusban, a videókban ugyanis reklámokat is felfedezhetünk, ami talán a felhasználók számára kevésbé örömteli hír, viszont a tartalomszolgáltatók több mint a bevétel felét megkapják a hirdetések után.

A közvetlen vásárlás működése

Az Instagram látványosan törekszik egyre könnyebbé és elérhetőbbé tenni a vásárlást az applikáción belül, aminek előnye, hogy a felhasználóknak tényleg csak egy kattintásra lesz szükségük az áhított termék megszerzéséhez. Ez hatalmas lehetőséget biztosít a kereskedők számára.

Ha egy márka profiljára kattintunk, ami rendelkezik eladásra szánt termékekkel, akkor a profilkép alatt található „Bolt megtekintése” gombra kattintva gyakorlatilag egy magazin szerű katalógusból válogathatunk. A katalógus ráadásul a Facebookról és az Instagramról származó információk alapján, személyre szabottan jelenik meg minden felhasználó számára, így még célzottabbakká válnak a különböző ajánlatok.

A termékeket a felhasználók meg is jelölhetik arra az esetre, ha később szeretnének visszatérni és megvásárolni azt. Ezt ugyanolyan módon lehet megtenni, ahogyan az Instagram Feedben a bejegyzések mentése történik.

A termékeket ezenkívül ugyanúgy be lehet tagelni a bejegyzések alatt, mint az ismerősöket. Ezt a funkciót egyelőre még nem sokan használják ki, de a kényelmi szempontok miatt várhatóan hamar elterjed majd. Amikor egy adott terméket betagelünk egy fotón, akkor az a képen az árral és linkkel együtt jelenik meg, így gyakorlatilag egy interaktív magazinhoz hasonlóan vásárolhatnak általa a követők. Képenként akár öt termék megjelölésére is lehetőség van.

Mit hoz a jövő?

Az Instagram július végén megkezdte egy teljesen személyre szabott Bolt oldal tesztelését az Egyesült Államokban, amin kiemelt szerepet kapnak a márkák a márkák szerinti rendezés által és a felfedezéstől kezdve a fizetésig mindent az applikáción belül intézhetnek a felhasználók – olvasható a Research and Markets-en. Az Instagram által üzemeltett @shop felhasználói profilon válogatott tartalmak is megjelennek majd a különböző eladóktól.

Ahhoz, hogy az eladók kihasználhassák a Bolt funkció előnyeit, minden vásárlás után fizetniük kell majd, ami új bevételi forrást jelenthet az Instagram számára.

Marketing

Az Országos Mentőszolgálat nyerte a Highlights of Hungary fődíját

A járványhelyzetben is helyt álló szervezet a közönség szavazatai alapján kapta meg a kétmillió forinttal járó elismerést.

Közzétéve:

MTI / Szigetváry Zsolt

Az 55 jelöltre összesen 68 ezer szavazat érkezett, és tíz történet kapott elismerést: az Országos Mentőszolgálat, a Nemakarokbeleszolni, a Tanulom Magam, az Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Segítség.ma, a Pizza Manufaktura, a VATES, a Réel Chocolate és a Vas Megyei Szakosított Otthon – közölték a szervezők az MTI-vel

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak 2 millió forinttal. A választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős. A Glamour a Hosszúlépés-Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter helyettes államtitkárságától megkapta a Családbarát különdíjat.

Tovább olvasom

Marketing

Meredeken nőhet az online divatüzletek forgalma

Magyarországon az online divatüzletek 2020-as, 240 milliárd forintos forgalma 21 százalékkal 290 milliárd forintra nőhet az idén, részesedésük a divatpiacon a 2020-as 17,5 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2023-ra – áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát egy online platformon összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló kutatásában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Románia, Szlovákia, Csehország, Görögország és Magyarország divatkereskedelemi piacának elemzése szerint gyökeres átalakulás várható a divatkereskedelemben, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az online kereskedők helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen, a kereskedelmi láncok több ezer offline üzletet zártak be, és jelentős összegeket fektetnek e-kereskedelembe – írták.

A jelentés szerint a régió az egyik leggyorsabban növekvő piac Európában: a vizsgált országokban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ennek negyedét az online értékesítés adta, amely régiós szinten 20 százalékkal bővül az idén.

A magyar piacon a divatcikkek online e-kereskedelme 40 százalékkal nőtt 2020-ban, szemben a várt 14 százalékkal. A koronavírus-járvány azonban az egész divatpiacra negatívan hatott, értéke 11 százalékkal esett vissza Magyarországon.

A koronavírus-járvány első hullámában az online vásárlások mintegy 25 százalékát tették ki az első online vásárlók tették ki Romániában és Szlovákiában, míg Magyarországon 13 százalék volt ez az arány.

Az új vásárlási minták a tanulmány szerint tartóssá válnak a jövőben, a felmérésében résztvevők 41 százaléka nyilatkozta, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.

A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelemi vállalkozások vezetőinek csaknem fele a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává válását nevezte meg a divat e-kereskedelem jövőjét leginkább meghatározó tényezőként.

A kutatás szerint 2021 a mesterséges intelligenciát (MI) használó technológiák elterjedésének az éve lesz. Az e-üzletek egyre nagyobb arányban hajlandóak ebbe fektetni. Míg korábban csak az elektronikus kereskedelem óriásai használták a gépi tanulás algoritmusait az értékesítési trendek megismerésére, mára már a kisebb webshopok is.

Kitértek arra is, hogy a járványhelyzet hatására tavaly a kesztyűk és sálak értékesítése kiugróan nőtt, 151 illetve 215 százalékkal, köntösökből 144 százalékkal, hálóruhákból pedig 106 százalékkal többet adtak el tavaly a magyar piacon.

Eközben a fürdőruhák iránti kereslet 31 százalékkal esett vissza, és 25 százalékkal kevesebb körömcipőt értékesítettek, de jelentősen visszaesett az alkalmi ruhák iránti kereslet is.

Tovább olvasom

Marketing

Koronavírus – Applikáció jelezheti a kockázatot

A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve – jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

“Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre” – fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. “Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

“Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot” – mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Tovább olvasom