Kövess minket!

Marketing

A reklám jó, a reklám fontos

Az MRSZ és a PwC azt vizsgálta, milyen hatással van a reklám a gazdaságra és a társadalomra. Azon túl, hogy 10 forint addicionális reklámbefektetés 47 forinttal bővíti a gazdaság teljesítményét, nem elhanyagolható az árleszorító és az innovációs hatás sem. Emellett bizonyos társadalmi kérdések is így kerülhettek a fogyasztók látókörébe – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A múlt héten látott napvilágot a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a PwC kutatásának első részlete, benne a fő számmal: 10 forint reklámbefektetés 47 forint pluszt jelent a gazdaság számára. Ez azt jelenti, hogy a 2012-re becsült net-net 174 milliárd forintnyi reklámköltés 820 milliárd forintot generált a magyar gazdaságban. Most további részleteket árultak el. Mint Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke és Hivatal Péter, a projekt vezetője elmondta: a reklám 3 százalékkal emelte a magyar GDP-t, és eközben közvetlenül – a piackutatással együtt – 13 ezer embernek ad munkát, közvetetten pedig több mint 50 ezer ember munkáját érinti (és ebben az ügyféloldali marketingesek még nincsenek is benne).

Urbán Zsolt kiemelte: a magyar projekt Európa-szerte különlegesnek számít, mivel hasonló átfogó felmérés csak a briteknél készült, az ottani reklámszövetség megbízásából, a Deloitte mgevalósításában. Az a kutatás volt tulajdonképpen a minta, de mint később Sere Péter (PwC) elmondta, számos nemzetközi példát és trendet tekintettek át. Egyébként a brit kutatás szerint 1 fontnyi reklámbefektetés 6 fontot “teremtett” a gazdaságban.

Az MRSZ több okból is azt gondolta, hogy szükség lenne egy hasonló kutatásra a magyar piacon: egyfelől az iparág elismertségének növelésének érdekében, másfelől a piacot érintő egyéb történések (pl. reklámadó-polémia) miatt. Hivatal Péter szerint a nehéz piaci helyzet miatt “duplán” nagy eredmény, hogy annyi cég állt a kutatás mögé támogatóként, jelezve az összefogást.

Urbán Zsolt elmondta: a magyar piacot az árkommunikáció uralja, de ez a kutatás megmutatta, hogy ha nem az árak lenyomására fókuszálnak a cégek, hanem a reklámba, a márkakommunikációba invesztálnak, az olyan pozitív hatásokkal jár, ami növeli a fogyasztást, tehát végső soron üzleti eredményekben is megmutatkozik. Azt kívánták a piac felé kommunikálni, hogy a reklám nem puszta költség, és befektetésorientált szemlélettel nő a forgalom és a profit is nőni fog. A kutatás szerint szoros (90 százalékos) összefüggés mutatkozik a reklám és a fogyasztói bizalom között, miközben a reklám és a vásárlási hajlandóság közötti összefüggés 89 százalékos.

Az MRSZ elnöke hozzátette: folyton túlélési stratégiákról esik szó, de ez nem válság, hanem egy megváltozott piaci helyzet. Nem biztos azonban, hogy mindennek a csökkentése a megfelelő reakció. Jobb megoldás lehet a technológia, az innováció fejlesztése. Elmondta: a reklám társadalmi előnyökkel is jár, ilyen az innováció, a verseny, a legtöbb esetben árcsökkenés, a fontos ügyek előtérbe kerülése. A reklám aktívan befolyásolja a fogyasztói preferenciákat, érzelmeket, bizalmat, értékítéletet. Ennek révén hozzájárul a gazdaság újraindításához. Urbán Zsolt szerint a mikrohatások legalább olyan fontosak, mint hogy hány forintból hány forint lesz.

Sere Péter ismertette a PwC által alkalmazott módszertant, hangsúlyozva eközben, hogy a reklámhatás ilyen részletezettségű kutatása egyfajta piaci igényességet jelez, hiszen az iparág tudni akarja, miyen hatással van a gazdaságra.

 

A részletes tanulmány elérhető alább kapcsolt dokumentumként.

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom