Kövess minket!

Marketing

A nagyok ajtaján kopogtatunk

Néhány év leforgása alatt vált butikcégből a nemzetközi ügynökségek kihívójává a Mediator. A full service ügynökség működési modelljéről, terjeszkedési lehetőségeiről és a szakmai utánpótlás jelentette kihívásokról is beszélgettünk Biró László operatív vezetővel és Tárkányi Szabolcs kreatívigazgatóval.

Hogyan vált a Mediator full service ügynökséggé?

A kétezres évek elején sok full service reklámügynökség működött, de később mindenki specializálódott. Ma megint ellentétes folyamatok zajlanak: a médiaügynökség kreatívot fejleszt, a kreatív ügynökség levásárolja a médiát, és közben mindenki digitális. A Mediator más utat járt be: 2005-ben alapították, és 2013-ig egy 6-8 fős kreatív butik volt. Akkor kezdtünk el mindent házon belülre hozni: a médiát, social médiát, webfejlesztést.

Miért pont akkor döntöttetek emellett?

A kreatív munkával elégedett ügyfelek gyakran kérdezték, tudunk-e segíteni a médiában vagy más kommunikációs területeken, az erre bevont alvállalkozók viszont nem tudták az elvárt minőséget hozni. 2013-ban médiatervezői múlttal érkeztem a céghez, ekkor kezdtünk el házon belül médiaosztályt építeni. Közben volt egy nagyon jó szériánk, amikor 20 tenderből 19-et megnyertünk, így tudtunk növekedni. Azt tapasztaltuk, hogy az működik jól, amit házon belül tudunk biztosítani. Az ügyfelek pedig értékelik, hogy egyetlen kapcsolattartót kell hívniuk, a tartalmak nem keringenek szövegírók, programozók és SEO-sok között, nem merülnek fel technikai problémák.

Médiavásárlás területén mennyire számítotok tényezőnek a magyar piacon?

Idén 1,5 milliárd forint körül lesz a médiavásárlási forgalmunk, jövőre pedig már alulról fogjuk karcolgatni a nagyobb ügynökségeket. A social média vagy a kreatív divíziónk talán már önállóan is a top 3 ügynökség között lenne a maga területén. Ha a média is meghatározóvá válna, az hatalmas fejlődést jelentene, mert az egy éles piac, ahol erősebben le vannak osztva a szerepek. De ebbe invesztálunk, ezért vettünk fel PPC-szakembereket is.

A webfejlesztés területén milyen munkáitok vannak?

Ennek 80 százaléka a reklámhoz kapcsolódó iparosmunka: eDM-tervezés és -programozás, bannerek és promóciós microsite-ok készítése, 20 százalékban pedig komplex weboldal- és applikáció-programozásokkal is foglalkozunk. A magyar webhelyzet még elég katasztrofális: még mindig vannak olyan jelentkezők, akik végre szeretnének egy normális weboldalt a 10-15 éves megoldások helyett, ezért továbbra is van benne potenciál.

PR-rel, illetve tartalommarketinggel is foglalkoztok?

A közösségi médiás tartalommarketinget a social media osztály kezeli, PR-menedzsert pedig éppen keresünk, mert egyre nagyobb az igény az ügyfelek részéről.

Mennyire tudjátok kihasználni a kapacitásokat? Elég stabil ehhez az ügyfélkör?

20-25 aktív ügyfelünk van, akiknek 80-85 projektje fut egyszerre. Az elmúlt 3 évben nem nagyon vesztettünk ügyfelet, kapacitást pedig akkor bővítünk, ha a terhelés már befolyásolná a napi munka minőségét. A mostani piacon nem könnyű szakembereket találni. Ha 2013-14-ben lett volna ilyen a munkaerőhelyzet, akkor nem is tudjuk, hogyan lettünk volna képesek bővülni.

Melyik területeken van hiány?

Mindenhol küzdünk. Az, hogy webfejlesztésre nem találni programozót, nem újdonság, de a kreatívokat is más ügynökségektől kell átcsábítani, motion designert vagy PPC-st pedig még csábítani sem nagyon lehet. Nagy előnyünk, hogy a munkatársak itt a kommunikáció minden szegmensére ráláthatnak. Arra törekszünk, hogy aki idejön dolgozni, idővel ne szakterületben, hanem kommunikációban gondolkodjon. Folyamatosan zajlik a juniorvadászat is, a médiaterületen pedig gyakornoki életpályamodellt indítottunk el, annyira kevés volt a jó szakember. A felvetteket házon belül képezzük, hogy reklámszakemberekké váljanak, és sok frissen felvett néhány éven belül csoportvezető lesz. A menedzsment igénye volt, hogy emberi munkakörnyezetet alakítsunk ki. Igyekszünk mindenkit az egyéniségének megfelelő ügyfelekhez rendelni, és a legütőképesebb párosokat kialakítani. Nagyon szeretik a kreatívok is, hogy sokszínű a munka: egyik pillanatban tévés storyboardon agyalnak, utána online kampányon dolgoznak, de a szövegírók akár az ötleteikből készült film forgatására is kimehetnek, ha pedig fáradni látszanak, akkor át tudjuk őket tenni másik ügyfélre. Nagyon alacsony nálunk a fluktuáció, évente egy-két kollégától válunk meg.

A fiatalokról mi a véleményetek? Sok helyről hallani, hogy már nem igazán motiváltak.

Ez már egy más generáció, aki sok pénzt, kevés munkával és azonnal szeretne. Viszont ha megtalálod azokat az embereket, akik klasszikus módon szeretnének dolgozni, fejlődni és jó szakemberré válni, akkor nagyon jól lehet velük dolgozni. A jó munkamorálú közeg őket is felfelé húzza.

A növekedést hogyan tudta lekövetni a cég?

A Mediator attól ütőképes, hogy a tulajdonosok nem szólnak bele a napi munkába, nagyon gyorsan tudunk reagálni a változásokra, és elég rugalmasak vagyunk ahhoz, hogy akár ügyfélszinten is idomuljunk az elvárásokhoz. Mindig az ügyfelek igényeinek megfelelően bővültünk, a rendszert pedig folyamatosan ehhez alakítottuk: az elmúlt 3 évben legalább 4-5 féle rendszert kipróbáltunk, és az IT- és pénzügyi folyamatokat is ezekhez igazítottuk. Sok munkatársunk multitól érkezett, és tőlük próbáljuk átvenni az ott működő megoldásokat, hozzáigazítva ahhoz a jó hangulatú, családias légkörhöz, ami az ügynökségben van.

Az ügyfélkör változott a növekedéssel? Vannak olyan cégek, amelyek szívesebben mennek egy nagyobb ügynökséghez, mint egy butikcéghez?

Igen, el kell érni egy bizonyos szintet. Van például olyan ügyfelünk social médiában, akinek a referenciájával meg tudtunk nyerni két másik céget. És ahogy nő a médiavásárlási volumenünk, úgy kapunk olyan tenderekre meghívást, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Egy 300-400 milliós tévés tenderre ma már meghívnak minket, míg pár éve ennyi volt a cég teljes árbevétele. A nagy ügyfelek ajtaján kopogtatunk. Dolgozunk a Deichmann-nal, Fundamentával, a Shop Stoppal, pharmacégekkel. Minden ügyfelünket magunknak szerezzük tendereken vagy bekopogtatva, és jellemzően előbb kisebb munkákat kapunk, majd a sikeres problémamegoldással próbálunk egyre nagyobb szeletet kihasítani a kommunikációs büdzséből.

Nemrég beléptetek a WPI-ba. Ettől vártok új megbízásokat?

A WPI független ügynökségek nemzetközi szervezete, és az önkéntesség miatt nagyon lelkesek a tagok. Ami fontos benne számunkra, hogy a nemzetközi háttér hiánya olykor versenyhátrányt jelentett számunkra, most viszont már ugyanúgy le tudunk bonyolítani egy nemzetközi kampányt, mint bármelyik hálózat. A WPI új elnöke nagyon elkötelezett, hogy az új üzletek megszerzésében egységesen lépjünk fel, és akár egy Cola-tenderre is meghívást kapjunk. Azt pedig mi fogjuk javasolni, hogy a hálózati tagok időszakonként osszák meg egymással a friss megoldásaikat.

Mik a közeljövő tervei?

Erről a méretről már nehezebb tovább növekedni, de nem állunk meg, csak lassítunk egy kicsit. Nemrég a Zewa és a Guinness social média tenderét nyertük meg, elkezdtünk dolgozni a KIA-nak ATL-ben, és a Unix is ügyfelünk lett. 2018 arról fog szólni, hogy az ügynökség igazán ütőképes csapattá váljon, és ha lehetőség nyílik rá, részt vegyen kreatív megmérettetéseken is. A díjak tekintetében nem esünk át a ló túloldalára, továbbra is az elégedett ügyfélkör a legfontosabb, de lassan meg kell méretnünk magunkat a kreatív fesztiválokon is.

 

A beszélgetés rövidített változata elsőként a Médiapiac 2017/11-12. számában jelent meg.

 

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom