Kövess minket!

Marketing

A jelentőségteljes márkák pénzügyileg is jobban teljesítenek

A legtöbb márkát nem sajnálnák a fogyasztók, ha eltűnne az életükből – derül ki a Havas nemzetközi kutatásából.

Azon márkák, amelyeknek nincs valódi jelentése, mondanivalója, értéke a fogyasztók számára, “büntetésre” számíthatnak részükről, míg a valóban jelentőségteljes (meaningful) márkák hosszabb távon is életképesek lehetnek – körülbelül így foglalható össze a Havas Media Group Meaningful Brands kutatásának eredménye.

Azt találták, hogy a “jelentőségteljes márkák” közé sorolható brandek 120 százalékkal jobban teljesítenek a tőzsdei átlagnál, azaz a fogyasztókkal kiépített megfelelő kapcsolatnak konkrét pénzügyi haszna van. Eközben az emberek többségét nem zavarná, ha eltűnne a márkák háromnegyede.

A kutatás során 23 országban 134 ezer fogyasztót kérdeztek meg 700 márkáról. A brandeket olyan szempontból vizsgálták, hogy miként javítják az emberek életminőségét. Ez alapján a Google végzett az élen, melyet a Samsung, a Microsoft, a Nestlé és a Sony követ. A top10-be még az Ikea és a Dove holtversenyben, a Nike, a Wal-Mart, a Danone, a Philips és a P&G fért be.

Ez azt jelenti, hogy az élboly fele technológiai márka, amit Sara de Dios, a Meaningful Brands globális igazgatója azzal magyarázott, hogy ezek a brandek válnak manapság a leginkább személyes ikonokká, példaképekké. Azaz túllépnek azon, hogy pusztán egyszerűbbé vagy kényelmesebbé tegyék az életet. “Segítséget nyújtanak az önkifejezésben, a másokkal való jobb kapcsolattartásban, és ezáltal az emberek jobban érzik magukat, boldogabbak és az életükkel elégedettebbek. A technológiai márkák azért válnak egyre jelentőségteljesebbé, mert életünk során ezek az elsődleges segítségeink, hogy teljesítőképességünk határáig juthassunk” – tette hozzá.

A fogyasztók egyébként szigorúak, hasonlóan az előző, 2011-es kutatási hullámhoz, a márkáknak mindössze az ötödéről gondolják azt, hogy azok jelentős pozitív hatással vannak a jólétünkre. A feltörekvő piacokon a fogyasztók megengedőbbek: Ázsia 39%, Latin-Amerikában pedig 27% ez az arány, szemben az európai 5, illetve az Egyesült Államokbeli 9 százalékkal. Hasonló szórást látunk azzal kapcsolatban is, hogy sajnálnák-e, ha a márkák eltűnnének: az öreg kontinensen azok 92 százalékát elengednénk, míg Ázsiában csak 49 százalékot.

Úgy tűnik, az európai és észak-amerikai fogyasztók bizalmatlanok és sok esetben közönyösek a márkákkal szemben. A nyugat-európaiak és az észak-amerikaiak mindössze 29, illetve 28 százaléka gondolja úgy, hogy a márkák keményen dolgoznak az életünk jobbá tételén, összesen 21 százalék érzi úgy, hogy a márkák kommunikációja őszinte. Ezzel szemben a globális átlag 32 százalék, Latin-Amerikában 37, Ázsiában 50 százalékot mértek.

 

További részletek a kapcsolt dokumentumban érhetőek el!

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom