Kövess minket!

Marketing

A felhasználók nagy része reklámkerülő

Instagram, YouTube, Tumblr, Snapchat – csupa olyan felület, amelyen az Y és a Z generáció tagjai otthonosan mozognak. Utóbbiakat pedig egyre inkább csak ezeken a felületeken lehet elérni, éppen ezért óriási a fejlődési potenciál ezekben a platformokban, de itthon messze nincs 100 százalékig kihasználva.

Az Instagram egy olyan közösségi hálózat, amelyen a felhasználók fényképeket és videókat tölthetnek fel, amelyeket művészi hatású effektekkel/filterekkel láthatnak el, feliratozhatják, beállíthatják a készítés helyét, majd ezt követően megoszthatják másokkal.

Ma Magyarországon 900.000-nél több Instagram-felhasználó van, akiknek több mint 60%-a 25 év alatti. Ezek a felhasználók körülbelül 50%-ban budapestiek, többségében szinglik.

“Az Instagram első nagy előnye, hogy nincsenek fent a szülők, nagyszülők és tanárok, így szabadabban lehet megosztani a tartalmat, az életünket. Könnyebben is kezelhető, mert nem vesznek el az információk, azt kapod, amit régen a Facebooktól kaptál meg: az ismerőseid tevékenységét. Persze itt is változtattak az algoritmusokon, de ez nem jelentős. Másik előnye, hogy vannak extra funkciói. Bár fejlesztésben csak a Snapchat után kullog, mégis rengetegen használják a Storyt vagy a filtereket” – fogalmaz az Instagram előnyeivel kapcsolatban Bodó Balázs, az Unique School Presence vezetője.

Ahogy az ügynökségvezető fogalmaz: minden terméknek/szolgáltatásnak meg kell jelennie az összes platformon, csak más-más tartalommal. Itt leginkább a kézzel fogható termékek érvényesülnek, hiszen ezeket be lehet mutatni különböző szituációkban, vagy az olyan szolgáltatások, ahol készül valamilyen produktum.

Mi például életképeket teszünk ki, itt mutatjuk be, milyen is az élet nálunk, direkt nem a munkáról: hogy kicsit belelássanak a hétköznapjainkba.

Számos olyan márka létezik, amelyek a hagyományos hirdetésekkel szemben egyre inkább csak a Facebookot vagy az Instagramot használják, utóbbit elsősorban olyan termékek, amelyek a fiatalabb generációt célozzák meg. Egy márka saját maga is posztolhat az Instagramon, vagy influencerekkel reklámozhatja termékét.

Cégek az Instagramon 2016-ban

2016-ban készült el a második Magyar Instagram Körkép, a Crane ügynökség közösségi kutatása, amiből kiderült, hogy a magánemberek Instagramos posztolásának gyakorisága, 30 százalékról 50 százalékra ugrott.

2016-ban a dobogó első fokára a Topjoy állhatott fel 82 ezer követővel, melyet a Sugarbird (64 400) és a BP Shop Budapest (33 100) követ.

A hazai divatcégek és médiumok esetében a Sugarbird vezetett fölényesen, maga mögött hagyva a Nanushkát (25 200) és Daalarnát (20 600), míg utóbbinál a TV2 (58 500), a Glamour (41 200) és az Index (31 000) versenyeznek az elsőségért.

A felmérésből kiderült, hogy a Snapchaten aktívak száma megduplázódott (kb. 40%). Egy tipikus Snapchet felhasználó 18 év alatti, kisvárosban vagy községben élő nő. A Snapchat támadására azonban friss visszavágás történt az Instagram Stories és a Messenger Day-el.

A Facebook és Instagram tartalmak megosztása közti egyik leglényegesebb különbség a hashtag használat. Hashtageket mindkét felületen használhatunk, az Instagram esetében viszont kiemelkedő szerepük van. Az algoritmus ugyanis ezeket veszi alapul és a felhasználók jelentős százaléka keres hashtagekre, amikor bizonyos tartalmakra kíváncsi. Magyarországon a legnépszerűbb hashtagek a #MIK, #LOVE, #HAPPY, #FRIENDS, #Budapest.

A marketinganyagok szegmentációja az Instagram esetében is rendkívül fontos, mert a felhasználók nem és kor szerinti eloszlása elég nagy eltéréseket mutat. Például a férfi felhasználók kb. 70%-a 24 év alatti, míg ez a szám a női felhasználók esetében csak 30% körül alakul – áll az egyetemisták körében kedvelt cég, az S. Oszkár kutatásában. Az elemzés a Crane ügynökség: Instagram körkép című kutatásának adatait vette alapul. Az S. Oszkár egy olyan brandet alkot – egy képzeletbeli egyetemista nevével – amely alapvetően az egyetemisták közötti szolidaritásra és a humorra épül. A brandet Heller Péter, Pelczer Dániel és Göbölös Kristóf alapították, Facebook oldalát jelen pillanatban 80 ezren követik.

Az említett kutatásból tudjuk meg azt is, hogy a felhasználók nagy része egyöntetűen reklámkerülőnek tartja magát, és zavarónak tartja a reklámokat, ennek ellenére közel felük követ valamilyen céget vagy márkát. Az influencerek bújtatott reklámposztjai vagy termékmegjelenítései nem váltanak ki ilyen éles ellenszenvet. Céges profilok esetében többször van egyszerű termékmegjelenítés, amelyekben gyakran élethelyzeteket, a háttérmunkát vagy kulisszatitkokat mutatnak be. Ám nagy kérdés, hogy az Instagram megmarad-e a fiatalok csatornájának, vagy itt is jön egy idő után az idősebb generáció?

Az új marketing modell az YWN (Youth, Woman, Netizen) miatt biztos, hogy megjelennek majd az idősebbek is, hiszen ami a fiatalok körében népszerű, az lesz az idősebb generáció körében is. Hogy az Instagram mennyire lesz népszerű, ez kérdéses, hiszen a Snapchat is nagyon jön, és a legfiatalabb korosztályok számára már ez a döntő

– fogalmaz Bodó Balázs.

A tartalom-készítési és követési szokások korosztályonként eltérnek, de általánosságban elmondható, hogy a felhasználók nagyobb része csak havonta posztol, rendszeres napi tartalmat csak a felhasználók körülbelül 10%-a készít.

Az S. Oszkár statisztikái egészen jól lekövetik az országos átlagot, több mint 14.000 Instagram követő közül 29% férfi és 71% a nők javára. A legtöbb követőjük, 87% a 18-24 éves korosztályba tartozik.

„Az időzítést illetően a Facebookon bejáratott, kitesztelt időkben posztolunk, amit igazítunk szorgalmi-, és vizsgaidőszakhoz, hiszen más időben kelnek általában az egyetemisták ilyenkor. Vagy például vizsgaidőszakban hajnali kettőkor is lehet nagy sikert elérni egy poszttal, mert általában tanulnak az emberek.

Az Instagramon az időzítést sem vesszük olyan szigorúan, a backstage posztok akkor kerülnek ki, amikor megszületnek, a vicces tesztposztok vagy random posztok pedig időzítésben is a random elvet követik. Instagramon az algoritmus működése miatt a tartalmak egyébként is megjelennek minden követő számára. Azonban az egyéb tevékenységek, mint kedvelések, kommentelések időzítésének optimalizálásával nagyobb eredmény érhető el. Ezek az aktivitások nagyban hozzájárulnak a követőtábor növekedéséhez, emiatt tartjuk fontosnak, hogy a legjobb pillanatban kapják meg az értesítést a leendő követőink róluk” – részletezik az oldal alapítói.

A 2013. június 20-i Instagram frissítés óta minden felhasználó elkészítheti a maximum 1 perces videóit. Ezt a képekhez hasonlóan filterekkel láthatja el, valamint feliratot, helyszín megjelölést és megosztási oldalakat adhat hozzá.

Marketing

A magyar vállalkozások kis része használja a digitalizácó előnyeit

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket – ez derült ki a Vodafone Group megbízásából a Deloitte által készített nemzetközi kutatásból.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az MTI-nek pénteken küldött tanulmány szerint Magyarország összesítésben a digitális technológiák integráltságában mindössze a 26. helyen állt. Ez azt mutatja, hogy a vállalatok egyelőre nem aknázzák ki a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket, így a terület jelentős fejlődési potenciált jelent mind a vállalkozások termelékenysége, mind a nemzetgazdaság növekedése szempontjából.

A digitális technológiák között Magyarországon a big data elemzés (a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozása) kihasználtsága elmarad az uniós átlagtól (12,3 százalék), hiszen a nagyvállalatok mindössze 6,1 százaléka használ big data analytics szolgáltatást. Ezt az eredményt bármely forrásból származó adatelemzés alkalmazása javítani tudja. A big data analytics egyik legfontosabb területe a működési adatok elemzése.

Bár egyre több magyarországi vállalkozás helyezi át adatait felhőalapú tárhelyre, jelenleg a vállalkozások 11,5 százaléka használja ezt a működési modellt, szemben az EU 17,8 százalékos átlagával, sok kisebb vállalat nem él ezen szolgáltatások előnyeivel.

Közösségi média és e-kereskedelem területen a magyar cégek hatalmas fejlődési potenciállal rendelkeznek. Itthon a vállalkozások mindössze 11,8 százaléka van jelen közösségi média felületeken, legalább kettőn, ez az arány az európai vállalkozások esetében 25,2 százalékos.

A kkv-k csupán 12,5 százaléka értékesít online, és kevesebb mint 6 százaléka teszi ezt nemzetközileg. Ugyanezek a számok uniós szinten 17,5 százalék, illetve 8,5 százalék. Az e-kereskedelem aránya a teljes forgalomhoz viszonyítva szintén alacsony, 10,9 százalékos Magyarországon, míg 11,1 százalékos az EU-ban – állapítja meg a kutatás.

A világjárvány is rámutatott, az ország – és ezen belül is a vállalkozások – működésének, versenyképességének szempontjából a rugalmasság és az alkalmazkodási készség elsődleges fontosságú, melynek feltételeit számos esetben a digitalizáció teremti meg – értékelte Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Tovább olvasom

Marketing

Tetemes bírságot kapott az eMAG a GVH-tól

Akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

200 millió forintos bírságot szabott ki és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel; az eMAG elfogadta a döntést.

Az eMAG közleményben megerősítette a GVH-val kötött megállapodás tényét. Közölte, hogy

kifizetik a kirótt bírságot, minden vásárlójuknak 3 ezer forint értékű kupont biztosítanak, továbbá a hazai kis- és középvállalkozások online értékesítési tevékenységét több mint 4 milliárd forint értékű programmal segítik.

A GVH tájékoztatása szerint 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálták az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát. Megállapították, hogy akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Az eljárás feltárta, hogy a vállalkozáscsoport a kampányok során nem alakított ki olyan belső szabályokat, amelyek biztosították volna, hogy “eredeti” árként a termék tényleges, jellemző ára jelenjen meg, az áthúzott árak korábban csak alkalomszerűen, nagyon rövid időre érvényesültek.

A GVH közleménye szerint a cégcsoport az eljárás során együttműködött a versenyhivatallal, és vállalta a jogsértés jóvátételét célzó intézkedéscsomag megvalósítását.

Ismertetik, hogy ennek keretében az eMAG

  • felhagy a megtévesztő akciókkal,
  • átalakítja árképzési és árfeltüntetési gyakorlatát,
  • az elmúlt 12 hónapban vásárló fogyasztókat egyenként 3000 forint értékű kuponkedvezményben részesíti, összesen legalább mintegy 1,08 milliárd forint értékben,
  • nagyságrendileg 2,88 milliárd forint értékben vállalja, hogy elősegíti a magyar vállalkozások online kereskedelmi jelenlétét: egyebek közt jutalékcsökkentéssel, oktatással, hirdetési felülettel és logisztikai szolgáltatásokkal támogatja majd partnereit.

A GVH A vállalások teljesítésének előírása mellett 200 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a platform üzemeltetőit, a Dante International SA-t, illetve az Extreme Digital – eMAG Kft.-t, amelyek azt is vállalták, hogy nem támadják meg bíróságon a GVH döntését – közölte a hatóság.

További vállalások

Az eMAG az MTI-nek küldött közleményében közölte, hogy kifizeti a 2018-as Black Friday kapcsán kirótt bírságot.

Az eMAG álláspontja szerint a Black Friday akciók megszervezésénél mind az árazás, mind a készletezés vonatkozásában körültekintően járt el, nem tévesztette meg a fogyasztókat. Ugyanakkor az eljárás minden fél számára megnyugtató lezárása érdekében olyan megállapodást kötött a GVH-val, amely lehetővé teszi a vitás helyzet gyors lezárását, emellett pedig a magyarországi online kereskedelem fejlődését is elősegíti.

A webáruház kiemelte, vállalja, hogy leárazásai során egy adott termékre az adott árengedmény mértékének megállapítása során a viszonyítás alapjául mindig a megelőző 30 nap során alkalmazott legalacsonyabb árat veszi alapul, elejét véve a jövőbeni vitás helyzeteknek.

Az eMAG közölte, bruttó 3 ezer forint értékű kupont bocsát ki minden olyan ügyfele számára, aki az előző 12 hónapban az eMAG.hu-n bármilyen értékben vásárolt akár az eMAG-tól, akár egy Marketplace-partner kereskedőtől. A vásárlók fiókjaiban jóváírásra kerülő kupon 6 hónapig lesz érvényes, és legalább 10 ezer forintos kosárérték elérése esetén lehet majd beváltani.

Az eMAG Magyarország a következő három évben mintegy négymilliárd forint értékű befektetést valósít meg a magyarországi vállalkozások online értékesítési lehetőségeinek fejlesztése érdekében az eMAG Marketplace-en keresztül. Elindítják az Open Hungary programot, amelynek keretében a Marketplace-en korlátlan ideig 50 százalékos kedvezményt biztosítanak az eladások után minden olyan, Magyarországon működő vállalkozásnak, amelyek kis, közepes vagy nagy gyártási sorozatban, vagy kézművesként nem élelmezésű termékeket állítanak elő, és éves nettó árbevételük 100 millió forintnál alacsonyabb. E vállalkozások számára az eMAG Marketplace 3 éven keresztül 25 százalék kedvezményt nyújt a logisztikai szolgáltatásokra, továbbá a programban részt vevő, értékesítést végző nonprofit szervezetek jutalékát teljes mértékben elengedi – közölte a webáruház.

A tájékoztatás szerint az eMAG Magyarország Marketplace-én jelen lévő kereskedők feltölthetik meglévő ajánlataikat az eMAG román és a bolgár platformjaira is. A vállalat három éven keresztül minden hazai partner számára egymillió termékig ingyenesen lefordítja az áru adatlapjait bolgár és román nyelvekre, illetve ugyanennyi ideig biztosít ingyenes, helyi nyelven működő ügyfélszolgálati szolgáltatást a magyar partnereknek a két piacon. Az eMAG Magyarország a teljes szállítási folyamat megszervezésével, továbbá a Romániába irányuló értékesítések esetén integrált logisztikai szolgáltatás biztosításával segíti a két régiós ország piacára nyitni kívánó kereskedőket.

A magyar kkv-kat támogató programban az eMAG 81 új munkahelyet hoz létre Magyarországon, és elindítja az eMAG Fulfilment in Hungary programot, amelynek keretében legalább 3 éven keresztül lehetővé teszi a hazai Marketplace-partnerek számára saját magyarországi raktárainak használatát, tárolási szolgáltatással, termékleltározással, megrendelés felvétellel, átvétellel, csomagolással, szállítással, visszaszállítással és ügyfélszolgálattal együtt – közölte az eMAG.

Tovább olvasom

Marketing

Nemzetközi elismerések a Lounge Group PR divíziójának

A Lounge ismét jó eredményt ért el egy kreatívszakmai versenyen, valamint további előkelő helyezések elérésére is lehetőségük van.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Facebook / @loungegroupbudapest

Újabb rangos szakmai elismerésekkel gazdagodott az idei PR Toplista 3. helyén debütált Lounge Group – tudatta közleményében a cégcsoport.

Mint írták, a Lounge Group PR divíziója két munkájával is shortlisre került az egyik legnevesebb nemzetközi kreatívszakmai versenyen. A SABRE Awards EMEA 2021-es kiírásán a Budapest Airporttal a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenység a ’Transportation & Logistics’ kategóriában, a Jófogással közösen megvalósított „Esély egy jobb kutyaéletre” kampány pedig a ’Corporate Social Responsibility’ kategóriában esélyes a komoly elismerésre. A SABRE Awards EMEA 2021-re több mint 2000 pályázat érkezett, az online díjkiosztó június 9-én esedékes.

Az „Esély egy jobb kutyaéletre” szemléletformáló kampányt továbbá múlt hét végén a PR News által kiírt CSR & Nonprofit Awards-on is a legjobbak között ismerték el (Honorable Mention), méghozzá a ’Cause Branding Campaign’ kategóriában.

A Médiapiacnak nemrég nyilatkozott a Lounge Communications ügyvezetője, Mamusits Péter. A 10 éve működő cégcsoport kapcsán a szakember kiemelte: „A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén.” A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Bácskai Balázs

Tovább olvasom