Kövess minket!

Marketing

A Viber igazgatója: ″Magyarország a térség egyik innovációs központja″

Atanas Raykovval, a Rakuten Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatójával a Viber beépített alkalmazásairól, social media trendekről, és a vállalat magyarországi és közép-európai stratégiájáról beszélgettünk

Az egyik 2017-es közleményében a Viber azt hangsúlyozta, hogy Görögország mellett Magyarországra is stratégiailag kiemelt piacként tekint. Miért?

A Viber külön stratégiát dolgozott ki a régió tizennégy országára. Magyarország a térség egyik innovációs központja, ahol számos fejlesztő dolgozik a Viber népszerűsítésén, e-commerce és online marketing megoldásokon. A szolgáltatás és a Viber népszerű Magyarországon, erős a piaci pozíciónk, amire lehet építeni.

Mennyiben speciális a magyar, illetve a térség piaca?

A régióban a Viber egyike a legnépszerűbb alkalmazásoknak, a magyarok pedig kifejezetten aktívak a mobilkommunikációban. Itt is többen használják már a Vibert üzenetküldésre, mint ingyenes telefonálásra. Egy év alatt a magyarok tízmilliárd Viber-üzenetet küldenek egymásnak. Sokat tanulunk a magyar piacon, a tapasztalatokat pedig fel tudjuk használni olyan kiemelt célországokban, mint Oroszország vagy Kína.

2016-ban indították Magyarországon a Public Account szolgál tatást, illetve partnerséget kötöttek többek közt a Telenorral és a Szigettel. Mik az eredmények?

A Public Account [nyilvános fiók – a szerk.] egy adott vállalat vagy márka számára az ügyfélélmény erősítésében lehet fontos. Erősíthető általa az ügyfelek márkaelkötelezettsége, hatékonyabb lesz a brandkommunikációjuk, interaktívvá válik a márka és a fogyasztó kapcsolata. A Public Account Magyarországon is sikeres, a Sziget-fióknak például másfél millió követője van. A Sziget hatalmas projekt, viszonylag kis stábbal, így a perszonalizált ügyfél-kommunikáció chatbotfunkcióval igazi kifinomult megoldásokat tesz lehetővé.

A Telenorral összesen nyolc országban működünk együtt. A távközlési szektortól jól működő mobilkommunikációs hálózatot és az üzenettovábbítás platformját kapjuk, cserébe mi az ügyfélszolgálatot alakítjuk át a jobb ügyfélélmény elérése érdekében. A chatbotos ügyfélszolgálati megoldásainkra egyre több szektor „vevő”: a média, a távközlés, kereskedelem és a rendezvényszervezők.

A Sziget most már arról is híres, hogy a legkülönfélébb generációk találnak ott maguknak szórakoztató élményt. Hogyan targetál a Viber, melyik generáció a legfontosabb célcsoport?

Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok kétharmada letöltötte a Viber applikációt, és aktív használója is, ez elég széles célcsoportot jelent. Azt szeretnénk, ha a gyerekek – akik az SMS-t már hírből se nagyon ismerik, van, ahol SMS-appnak hívják – már az első telefonjukkal megismernék a Vibert. Mivel a szolgáltatás nagyon egyszerűen használható, a családi kapcsolattartást is erősíti.

Atanas Raykov, a Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója

Egyébként nem csak a fiatalok töltenek sok időt viberezéssel. Úgy vélem, többek közt azért van ez így, mert nem tolakodunk a chatablakokban zavaró reklámüzenetekkel. Releváns, a beszélgetésekhez kapcsolódó kontenteket persze elérhetővé teszünk, amihez nem is kell elhagyni a chatalkalmazást, nem szükséges böngészőben keresni a csevegéshez kötődő tartalmakat.

Nyújt-e inspirációt az üzenetküldő szolgáltatók közti verseny?

Nem másolunk le egy az egyben riválisaink által fejlesztett funkciókat, megoldásokat, a számunkra is hasznos újításokat viszont implementálhatjuk a saját rendszerünkbe. Igyekszünk persze a fejlesztések terén elsők lenni: lehetővé tettük például az elküldött üzenetek utólagos törlését, amivel már több mint ötmilliárd alkalommal éltek a viberezők. Szeretnénk, ha a felhasználók a jelenleginél is jobban kontrollálnák a csevegéseiket.

Az FC Barcelona és Shakira a legismertebb Viber-partnerek. Miért jó nekik az együttműködés?

 

Shakira és az FC Barcelona több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában. Mi a magas visibilityt és konverziót tudjuk ehhez hozzáadni. Extra nagy konverzióra is volt már példa: azoknak, aki megnézték Shakira egyik viberes videóüzenetét, 11 százaléka vásárolt presale turnéjegyet. Jó példa ez arra, hogy az alkalmazás a celebek számára is hasznos marketingcéljaik megvalósításában.

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom

Marketing

Elindult a Tippmix 2021-es nyári kampánya

A Szerencsejáték Zrt. legújabb közel 6 hetes kampánya a hazai élsportolók és szurkolók közösségének erejét helyezi középpontba.

Közzétéve:

Szerencsejáték Zrt.

A 360 fokos integrált marketing kampány június 1-től július 11-ig jelenik meg televízióban, közterületen, rádióban, nyomtatott sajtóban, online és közösségi média felületeken, amely PR, influencer, belső kommunikációs, trade marketing és rendezvény lábakkal egészül ki. A nagyszabású kampány célja, a Tippmix és Tippmixpro termékeink népszerűségének további növelése, a meglévő sportfogadói bázis aktivizálása, valamint a sportfogadási árbevétel növelése.

A kampány fő üzenete: összeköt minket a piros, a fehér és a zöld

Minden sportágban változnak a nevek és az arcok, de egy dolog állandó: mindig annak a csapatnak vagy versenyzőnek szurkolunk, akik a mi színeinkben lépnek pályára, mert nem csak a saját sikereikért küzdenek, hanem értünk is – ismerteti a Szerencsejáték Zrt.

Lehetünk profi vagy hobbi sportolók, kanapédrukkerek, a lényeg, hogy összetartozunk. Láthatatlan kötelék tart minket össze, ez pedig nem más, mint a piros, a fehér és a zöld motívuma. Mások egy csapatot látnak, mi pedig egy egész nemzetet, magunkat.

Kreatívkoncepció

„A nemzeti sport iránti rajongást, mint láthatatlan köteléket fogtuk meg” – meséli a werkfilmben Monori Bálint, a Lounge Design kreatív csoportvezetője. Erre építve a reklámfilm vizualitásában fontos szerepet kaptak a magyar labdarúgó-válogatottról készült 2016-os archív felvételek, amelyek felidézik az 5 évvel ezelőtti siker emlékeit, azt az önfeledt boldogságot, amelyet egyetlen magyar ember sem felejt el.

A Szerencsejáték Zrt. hosszú ideje elkötelezett partnere a magyar sportéletnek, legyen szó a hazai labdarúgó nemzeti tizenegyről, a Magyar Olimpiai vagy Paralimpiai Bizottságról.

A reklámfilmben hazánk 7 legismertebb élsportolója – Lovrencsics Gergő, Sigér Dávid, Botka Endre, Illés Fanni, Keszthelyi-Nagy Rita, Varga Dénes, Lékai Máté – mellett Anger Zsolttal is együtt dolgoztak. Az ATL kampány központi elemeként az Európa-bajnokság mérkőzései alatt fut majd a 30 másodperces reklámfilm

– közölte a vállalat.

Az #Összetartozunk motívum óriás- és citylight plakátok, valamint digitális citylightok-on kel életre, emellett a digitális felületeken többek között Video Wallpaper megoldással – vagyis szponzorációba ágyazott videós rich media formátummal – látványos full screen rovattámogatással, sőt dinamikusan változó odds ajánló bannerekkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Kiemelt szerepet kap a Tippmixpro és a Szerencsejáték Zrt. minden közösségi média platformja. A kampány során rendhagyó módon jelennek meg élsportolóink, ezen felül „kanapé tutorial” formájában Tőrös Balázs és Dennis mutatják be az egyes szurkolói archetípusokat, valamint a 2 szotyi között címmel futó videósorozatban villáminterjúkat is láthatnak nézőink a reklámfilm szereplőivel.

További érdekesség, hogy az előkommunikáció részeként 1000 fő megkérdezésével gyorspaneles kutatást készítettek, amelyből megismerhetők a hazai szurkolók Európa-bajnoksággal kapcsolatos várakozásai, a várható fogadási attitűdök, valamint az is kiderült, hogy kit tartanak a leginkább esélyesnek a végső győzelemre.

A kampány belső kommunikációs ágaként egy nagyszabású, kifejezetten erre az alkalomra lefejlesztett weboldal segítségével, tippjáték formájában vonják be a vállalati munkatársakat, ahol a legjobbak értékes nyereményekkel és aláírt válogatott mezzel is emlékezetessé tehetik az újabb magyar Eb-részvételt.

A rendezvényes aktivitások között pedig most debütál a lottózó pop-up store, amellyel Budapesten az Erzsébet téren találkozhat mindenki, illetve Szegeden és Pécsett is készülnek meglepetésekkel.

Tovább olvasom