Kövess minket!

Marketing

A Rollin Technologies nyerte a negyedik MVM EDISON startupversenyt

2020. május 28-án rendezték meg az MVM EDISON 2020 Demo Dayt, azaz az ez évi MVM EDISON startupverseny döntőjét, melyet a rollertöltő állomások fejlesztésével és kivitelezésével foglalkozó Rollin Technologies nyert. (X)

Rendhagyó keretek között osztották ki a díjakat az idei MVM EEDISON Demo Dayen, a zsűritagok futurisztikus, plexilapokkal elválasztott térben foglaltak helyet, a versenyzők pedig webkamerán keresztül mutatták be üzleti tervüket három-három percben.

A hattagú szakmai zsűri a rollertöltő állomások fejlesztésével foglalkozó Rollin Technologiesnak ítélte oda az első díjat, második lett a virtuális malacperselyt fejlesztő PiggyBanx, míg a harmadik helyezést a Solar DAO blockchainalapú napenergia-befektetési platform érte el. Az első helyezett három-, a második két-, a harmadik pedig egymillió forinttal gazdagodott. Az összes dobogós nyert továbbá egy csoportos belépőt a lisszaboni WebSummit 2020 rendezvényre, illetve egy egyéves LinkedIn prémium előfizetést és az esélyt egy akár 50 millió forint értékű magvető befektetésre a Smart Future Lab Zrt. jóvoltából, aminek elnyerésére a továbbiakban nyílik lehetőségük.

A döntést Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, a vállalat csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Márton István, a Smart Future Lab vezérigazgatója, Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary country managere, Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese, valamint Kölkedi Krisztián, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője hozta meg.

A döntéshozás során nemcsak a Demo Dayen bemutatott prezentációkat díjazták, hanem az azt megelőző többhetes tréningen nyújtott teljesítményt és az ott elért fejlődést is. A tréning alatt a csapatok olyan készségszintű oktatásban részesültek, illetve olyan üzleti, kommunikációs ismereteket sajátíthattak el, amelyek segítséget nyújtottak az ötleteik továbbfejlesztésében, a kezdeti hibák kijavításában. A legígéretesebb ötleteket az MVM Csoport inkubátorcége, a Smart Future Lab segíti, hogy azok befektetésre érett, „startup-ready” termékekké, szolgáltatássá nőhessék ki magukat.

A versenyzők az online képzéssel kapcsolatban elmondták, hogy több szempontból is nagyon hasznosnak találták az alkalmakat, a hangulatot összességében pozitívnak értékelték, ám több résztvevő is kiemelte, hogy hiányolta a személyes kapcsolatot a többi csapattal, amire sajnos a pandémiás helyzet miatt biztonsági okokból nem volt lehetőség. A csapatok ennek ellenére is professzionálisnak, hatékonynak és jól szervezettnek írták le az oktatási és konzultációs folyamatot.

A nyertes pályázatok

A Rollin Technologies vezeték nélküli indukciós töltők fejlesztését és forgalmazását szeretné megoldani, ami elsősorban a bérelhető rolleres szolgáltatást nyújtó cégeknek jelenthet majd segítséget. A rendszer jól illeszkedik a smart city tervekbe, és a járványügyi helyzetre reagálva a fejlesztők fertőtlenítőrendszerrel is szeretnék ellátni, hiszen erre várhatóan a jövőben is lesz igény. Az automata töltő egyben rollertárolóként is funkcionálna, amire azért is nagy szükség van, mert a bérelhető rollereket a felhasználók gyakran nem tudják hova elhelyezni, így az út szélén eldobva kötnek ki. Egyes rollerek élettartama ebből adódóan mindössze 28 nap. A rollerek töltése ráadásul nagyon költséges, mivel a töltőállomásra való szállításukat teherautóval kell megoldani.

A PiggyBanx egy mobilos alkalmazással használható virtuális malacpersely, melynek fő ereje a gamificationben és az edukációban rejlik. A szolgáltatással főként a 12 év feletti gyermekeket és fiatalokat szeretnék megcélozni az alapítók, így nagy gondot fordítottak a grafikai megoldásokra és a szülői felügyeletre is. Az alkalmazás célja, hogy játékos módszereken keresztül tanítsa meg a fiatalokat a takarékosságra, és egyúttal növelje tudatosságukat is az energiatakarékosság, illetve a zöldmegoldások terén.

A Solar DAO a közösségi napelemvásárlás kiépítését célozza egy olyan befektetési platform létrehozásával, amelyen keresztül az egyes felhasználók akár egészen kis összegekkel is segíthetik a napelemparkok kialakítását, direkt befektetés formájában. A platform lehetőséget adna edukációra és közösségi döntéshozatalra is azáltal, hogy a befektetők dönthetnének a pluszenergia sorsáról. Az ügyfélkör elsősorban háztartásokból formálódó energiaközösségekből és energiaszolgáltatókból állna.

A döntő további résztvevőinek ötletei

A döntő további résztvevői – bár helyezést ezúttal nem értek el – értékes könyvnyereményben részesültek, illetve rendkívül sok tapasztalattal gazdagodhattak, aminek segítségével tovább dolgozhatnak projektjeik megvalósításán.

Az AiVenture egy Amanda nevű virtuális recepciós tervét dolgozta ki, mely képes beszédfelismerésre, Messenger-alapú chates kommunikációra, élő interakcióra, gördülékennyé téve ezáltal az ügyfelekkel, vendégekkel való kommunikációt a hotelekben és irodaházakban. Az Amanda tehát tulajdonképpen egy komplex virtuális asszisztens, mely rendelkezik vizuális megjelenítéssel is. A már létező megoldásoktól abban különbözik, hogy minden platformon képes kommunikálni, így például telefonhívásokra is tud válaszolni, illetve érintőképernyős kioszk formájában egy nő 3D-s modelljeként is találkozhatnának vele az ügyfelek.

A MyEnerGIS célja, hogy kapcsolatot teremtsen a döntéshozók, a lakosság és a napelemtelepek között. A startup egy komplex térinformatikai rendszer segítségével köti össze a végfelhasználókat a kivitelezőkkel több különböző technológia bevonásával. A potenciális napelemvásárlók az eszköz segítségével kiszámíthatják, mennyibe fog kerülni a teljes telepítési folyamat, az eszközök, és milyen hosszú lesz a megtérülési időszak. A vásárló saját házának 3D-s modelljével együtt kész dokumentációt küldhet a szolgáltatóknak, ami alapján megegyezhetnek a pontos árban, vagy akár meg is kezdődhet a tervezés.

Walk’2’Watt olyan telefontokot fejleszt, mely a felhasználók mozgási energiáját tárolja egy akkumulátorban, biztosítva ezáltal, hogy a telefon vészhelyzet esetén bármikor feltölthető legyen. A Walk’2’Watt tokkal kapcsolatban azt is fontos megjegyezni, hogy zöldenergiát termel, és nem igényel odafigyelést. Az eszköz normál mennyiségű sétával a telefonos akkumulátorok körülbelül 20 százalékos feltöltéséhez elegendő energiát termel a tokból kilógó kis, hajlékony műanyag szálak által.

A Project Heline egy olyan demokratizált energiaplatform kialakításán dolgozik, melynek felhasználói megújuló energiaforrásokból származó energiatöbblettel kereskedhetnek. Az ötlet abból indul ki, hogy a nagyvárosokban, lakásokban lakó emberek nem tudnak maguknak megújuló energián alapuló rendszert kiépíteni, míg a vidéki lakóházak napelemeikkel általában többletet termelnek. A Project Heline a keresletet és a kínálatot egy ingyenes online platformmal kötné össze, ahol a felhasználóknak csak a tranzakciók után kell fizetniük.

Marketing

Ők kapják a Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat

A magyar filmgyártást évtizedekig meghatározó operatőröket elismerő Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat kap Szilágyi Virgil, Lukács Lóránt, Kovács Gyula és Rák József – közölték a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny szervezői az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szilágyi Virgil többek között az Átok és szerelem (1986) és az Isten malmai (1976) című alkotások fényképezésével a magyar tévéfilmek egyik legmeghatározóbb operatőrévé vált. Lukács Lóránt az Abigél (1978) és a Kisváros (1993) című sorozatokban nyújtott operatőri munkásságával írta bele magát a magyar mozgóképművészet történelmébe. Kovács Gyula kameraman olyan filmekben dolgozott, mint például Makk Károly Szerelem (1971) vagy éppen Szabó István Oscar-díjas Mephisto (1981) című alkotásai.

Rák József kiemelkedő munkái mellett – például A gímszarvas (1971) vagy a Visszafelé (1983) című alkotások -, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nyújtott nagy értékű, lassan négy évtizedes munkájáért kap életműdíjat.

A Bojkovszky Béla-díjat idén Stecz István műteremmester, fővilágosító kapja, aki harminc éven át dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Média Intézetének műtermében, ahol kezei alatt számtalan diák vált a szakma mesterévé.

Az idei versenyre március 5-ig hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, tévéfilm és játékfilm – nevezhetnek a 2020-as magyar filmek alkotói és gyártói. A diákfilm kategória versenyzőinek ismét esélyük van elnyerni a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég hatvanezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagját.

A 2021-es Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny zsűritagjai Bordás Róbert, Tóth Zsolt H.S.C. és Vajda Péter H.S.C. operatőrök – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Új digitális piac köti össze a magyar termelőket a vásárlókkal

Egyelőre tesztüzemben működik a kozertplusz.hu felülete, de nyár végére szeretnék az egész országot lefedni a házhoz szállítással.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

A koronavírus-járvány idején egyértelművé vált az élelmiszerlogisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszerkereskedelmi megoldások,

melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet.

Magyarország legújabb online termelői piacát éppen azért álmodták meg, mert kézzel foghatóvá vált, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszerlogisztikai hálózat kialakítása, amely vészhelyzetben is képes – akár országos szinten – biztosítani a lakosság minőségi magyar termékekkel történő ellátását.

A kozertplusz.hu úgynevezett rövid ellátási láncot biztosít, azaz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, valamint más felhasználókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését, és a fogyasztóvédelmi előírások maradéktalan érvényesülését.

A termelő és a vásárló igényeit is kielégítik

Tordai Péter üzletfejlesztési vezető a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségileg ismert és elismert eredetű termékekhez jussanak.

A hivatalos tesztüzemmód március elsején indult, a partnerek száma pedig már az előkészületi időszakban is dinamikusan növekedett. Az online üzletkötési platform mind a termelőknek, mind a vásárlóknak hatalmas előnyökkel szolgál.

„Mi megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, biztosítjuk a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük. A jelenlegi trendekkel ellentétben törekszünk arra, hogy minél kisebb készleteket tartsunk raktáron és a friss árut közvetlenül a termelőtől szállítsuk a vevőinkhez vállalva akár a hosszabb kiszállítási időt is, ugyanakkor a kosár tartalma három napon belül még ezzel együtt is garantáltan megérkezik a fogyasztóhoz” – fogalmazott a Tordai Péter.

Háztól házig szolgáltatás és átvételi pontok

A tesztüzemmódban három régióra osztották fel hazánkat: ez magában foglalja az M1-es autópálya vonalát Győrig többek között Tatával, Tatabányval, Etyekkel és Bábolnával, az M5-ös autópályát Szegedig Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és Lajosmizsével valamint Budapestet és az agglomerációt Érddel, Diósddal, Fóttal és Mogyoróddal a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken háztól házig vállalja a kiszállítást a kozertplusz.hu, március 31-ig ráadásul ingyenesen. Az ország többi részén átvételi pontokra van lehetőség termékeket rendelni heti rendszerességgel több, mint 500 településen, úgy mint Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Miskolc, Szekszárd, Villány, Székesfehérvár, Gyöngyös, Paks, Balatonfüred, Keszthely, Debrecen.

Tordai Péter hangsúlyozta,

nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhoz szállítással,

és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

A kozertplusz.hu azon túl, hogy támogatja a helyi termelők és fogyasztók kínálatának és keresletének egymásra találását, illetve az országos logisztikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával elősegíti a kistelepülések boltjainak áruval történő ellátását is.

Tovább olvasom

Marketing

Átadták a Marketing Diamond Awards elismeréseit

A megméretés rekordmennyiségű, összesen 94 gyémántdíjjal zárult.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik díjazott interjút ad a díjátadón, forrás: Lounge Group

A különös év igazán kreatív ötleteket kívánt meg, ami abból is jól látszik, hogy egészen újszerű projektekkel jelentkeztek a nevezők – így foglalja össze a hatodik Marketing Diamond Awards verseny eredményét a szervezők közleménye. A megméretést a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) azzal a céllal hívta életre, hogy megteremtse a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásainak legnagyobb hazai elismerését. A kiírásra 2020-ban korábban nem látott számú, 125 pályázat érkezett. A verseny történetében először az MMSZ egy ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazta a legkreatívabb kommunikációs kampányokat.

Idén „Az Év Megbízója” a Billingo Technologies Zrt., „Az Év Ügynöksége” a Kreatív Vonalak Kft., az „Az Év Marketing Nagykövete” pedig a Klausz Social Group Kft. lett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig a Lounge Group különdíjában részesült.

A négy kiemelt nyertesnek a Lounge Group különdíjakat is felajánlott, szakmai előadások közül választhattak a legjobbak. A Kreatív Vonalak Kft. és a Billingo Technologies Zrt. Szabó Zsófia – a Lounge Group kutatási divízióvezetője – által tartott Kutatási projektszemlélet képzést választotta, míg a Klausz Social Group Kft. és a Móricz Zsigmond Színház az ügynökség Head of Digital szakértője, Kelemen Zsolt Socialmedia-tartalom és hirdetésmenedzsment kurzusa mellett döntött.

A díjátadó, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel vendégek nélkül, szigorú biztonsági intézkedéseket betartva zajlott, és a Lounge Group videós stábja gondoskodott arról, hogy megörökítse a kétnapos eseményt. A gyémántdíjasoknak Katona Norbert, a Magyar Marketing Szövetség operatív igazgatója, a fő- és különdíjasoknak pedig Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke és Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója adták át az elismeréseket.

A díjátadó megörökített pillanatai a Lounge Group weboldalán tekinthetők meg, a videókból többek között az is kiderül, hogy melyik versenyző ünnepelte „munkaszünettel” az örömhírt.

Tovább olvasom