Kövess minket!

Marketing

83 százalékkal bővült a globális mobilreklám-piac

A legnagyobb ugrást a kereső produkálta, de nem sokkal marad el mögötte a display szegmens sem.

Brutális bővülés

6,9 milliárd euró, azaz a 2011-es értéknél 82,8 százalékkal több pénz áramlott a mobilreklám szegmensbe tavaly – derül ki az IAB Europe, a US IAB Mobile Marketing Center of Excellence és az IHS közös kutatásából.

A növekedés minden szegmensben óriási volt: a search 88,8 százalékkal, a display 87,3 százalékkal vonzott több pénzt, de az üzenetküldésből származó bevételek is 40 százalékkal haladták meg az előző évi értékeket.

2012-ben a teljes költés 52,8 százalékát, azaz 3,6 milliárd eurót a kereső szegmens tette ki, melyet 38,7 százalékos részesedéssel követett a display.

 

A fejlett piacok húzták a növekedést

Ha régiónkénti bontásban vizsgáljuk a piacot, akkor azt látjuk, hogy szűken, de az Ázsia-Csendes-óceáni térség áll az élen 40,2 százalékos (2,769 milliárd euró) részesedéssel, melyet Észak-Amerika követ 39,8 százalékkal és 2,743 milliárd euróval. Ami Európát illeti: a kontinens nyugati fele 16,9 százalékos piacrészt mondhat magáénak, míg régiónk 1,3 százalékot.

A legnagyobb növekedést az érett piacok produkálták 2012-ben: Észak-Amerikában 111 százalékos, míg Nyugat-Európában 91 százalékos bővülést ért el a piac éves összehasonlításban. Régiónk 69 százalékos növekedése szintén imponáló, s alig marad el a mérték a latin-amerikai 71 százaléktól.

 

Egyre több idő, egyre több pénz

A gyors ütemű bővülés mögött elsősorban az okostelefon-használat és a 3G/4G hálózatok elterjedése áll. A felhasználók egyre inkább megbarátkoznak az eszközökkel, jobban kihasználják a bennük rejlő funkcionális lehetőségeket, így nő a mobilozással töltött idő is.

Ez a korábbiaknál jobb lehetőséget kínál a hirdetőknek is, akiket a mobilhirdetési-hálózatok egyre jobban ki tudnak szolgálni: javulnak a célzási lehetőségek és konszolidálódik a kínálat is – áll az elemzésben.

 

Ekkora a mobil a magyar piacon

Az IAB Hungary márciusi adatai szerint 2012-ben (nettó) 896 millió forint jutott mobilreklámra, ami 2,5 százalékos részesedésnek felel meg a digitális reklámpiac egészéhez viszonyítva. 2011-ben még 740 millió forintott költöttek el a hirdetők ebben a szegmensben.

A hazai érdekvédelmi szervezet még tavaly augusztusban mobilhirdetési ajánlást is kiadott. Ennek célja a hazai piacon használt reklámformátumok egységesítése volt, ami az elvárások szerint egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi a mobilkampányok elindítását.

 

A teljes kutatási jelentés elérhető ezen a linken: http://www.iabeurope.eu/files/1313/7338/0548/Global_Mobile_Presentation_2013_FINAL_09_07.pdf

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom