Kövess minket!

Marketing

500 milliárd dollár felett a reklámköltés

A Magna Global becslése szerint 2016-ban 4,6%-kal, 526 milliárd dollárra nő a reklámköltés. A digitális média várhatóan 2017-re megszerzi az első helyet, a hagyományos csatornák jellemzően zsugorodnak – a régiónkban is.

A Magna Global aktuális előrejelzésének legfontosabb megállapításait az alábbiakban foglaljuk össze:

1. 2015-ben a médiatulajdonosi reklámbevételek 3,2%-kal, 503 milliárd dollárra emelkednek. Ez egyébként a korábbi, júniusban tett 3,5%-os előrejelzéshez képest alacsonyabb és lassuló trendet mutat a 2014-es (+4,6%-os) növekedéshez képest.

2. Jövőre a várt gazdasági stabilizáció és a nagy események (pl. amerikai elnökválasztás és általános választások, UEFA Labdarúgó Európa-bajnokság, brazil nyári Olimpia) által generált költésnövekedés a hirdetési bevételeket is fellendítik. Ezért a Magna Global 4,6%-os emelkedéssel 526 milliárd dollárra becsüli jövőre a globális reklámköltést. A 2014-2015-2016-os nem ismétlődő események hatásának figyelembe vétele nélkül 2015-ben 4,1%, 2016-ban 3,7%-os lenne a globális reklámpiaci növekedés, tehát a reklámkereslet önmagában nem lesz magasabb.

3. A Magna Global által vizsgált 73 piacból idén 62 esetben történt bővülés, viszont 11 (köztük Oroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Peru, Szingapúr) esetben szűkülés volt megfigyelhető. A 2015-ös lassuláshoz leginkább a két BRIC ország, Oroszország (-12%) és Brazília (+4,4%) járult hozzá, a jelentős gazdasági nehézségeik miatt. Másrészt a 2015-re magasabb a becsült növekedés Indiára, Kínára és az Egyesült Államokra vonatkozóan. 2016-ban viszont csak négy országban (köztük Görögország és Finnország) számítanak nehezebb helyzetre, míg 69 esetben (köztük Oroszországban) többé-kevésbé emelkedő trend várható.

4. Piacok szerinti bontás:

  • Az Egyesült Államokban a médiatulajdonosok reklámbevételei idén 2,1%-kal, 167 milliárd dollárra nőttek, amely 2016-ra várhatóan +5,2%-kal folytatódik 176 milliárd dolláros volument elérve. Ez tartalmazza a korábban már említett nagy események hatását, amelyek önmagukban 3,5 milliárd dollárt tesznek majd ki, többnyire televízióban. Nélkülük az idei emelkedés egyébként +3,8%, jövőre pedig 3,3% lenne – amely tehát lassuló trendet mutat. A digitális média foglalja el az első helyet 2016-ban, közel 68 milliárd dolláros reklámértékesítési volumennel (és 38,5% piaci részesedéssel), szemben a televízió 66 milliárdjával. A „digitális defláció” jelensége sem hagyható figyelmen kívül: a hirdetési büdzsék átlagosan egyharmada a jellemzően alacsonyabb CPM-mel működő digitális formátumokra jut, és ez a televíziós árakra is nyomást gyakorol.
  • Nyugat-Európa reklámbevételei már a második éve emelkednek (+2,9%), 110 milliárd dollárt elérve. Ennek az oka az, hogy az Egyesült Királyság és Spanyolország magas egyjegyű növekedési rátája kiegyensúlyozza a francia és olasz stagnálást. Nyugat-Európa így végre visszatért a 2007-es, hosszú recesszió előtti szintre, bár néhány piac még továbbra is lényegesen kisebb maradt. Az Egyesült Királyság megelőzte Németországot, így Európa legnagyobb reklámpiaca lett, ill. a világon a negyedik (USA, Kína és Japán után). 2016-ra ebben a régióban további, 2,5%-os reklámértékesítési növekedés várható.
  • Közép-Kelet Európában a reklámbevételek 3%-kal csökkentek (19 milliárd dollárra), ez pedig szinte teljesen a piac 40 százalékát jelentő Oroszország masszív visszaesésének köszönhető; a CEE-régió többi piaca 4,8%-kal bővül. 2016-ban az energiaárak és a helyi makrogazdasági feltételek stabilizálódásával a reklámpiac is helyreállhat Oroszországban, amely a regionális trendet +4,1%-ra javíthatja. A régió legnagyobb bővülését Észtország (+9%), Törökország (+8%) és Csehország (+7%) mutatta. A régiót továbbra is a televízió uralja, a reklámbevételek 44%-ával, ugyanakkor ez a médium 6%-kal csökkent, míg a digitális média 11%-kal erősödött idén. (Magyarországon a Magna adatai szerint már 2014-ben átvette a vezető pozíciót a digitális média.) Valamennyi hagyományos médiatípus csökkenést könyvelhetett el 2015-ben, a hírlapok 10, a magazinok 17%-kal estek vissza, de zsugorodtak a rádiós és közterületi bevételek is.
  • Ázsia-Óceániában a médiatulajdonosok reklámbevételei idén 5,6%-kal, 146 milliárd dollárra nőnek, így ez a második legnagyobb, a globális költés 29%-át képviselő régió (Észak-Amerika után de Európa-Közel-Kelet és Afrika – EMEA – előtt). A két ázsiai BRIC ország meghaladta a várakozásokat: Kína +9,9% és India +16,3%-os változást mutat – utóbbi ezzel a legdinamikusabban fejlődő nagy piac a Magna által követett országok között. A 2016-os növekedés várhatóan némileg visszafogottabb lesz (+5,2%), a kínai gazdaság folyamatos lassulása következtében.
  • Dél-Amerikában a reklámértékesítés alulmúlta a várakozásokat: a gazdasági környezet jelentősen romlott 2015 második felében (a teljes év reál-GDP-je -0,3%), ezzel a regionális reklámbevétel növekedés – a hiperinflációval küzdő argentin és venezuelai piac nélkül – csak +3,8%* lett – amely nagyon alacsonynak számít a múltbeli számokhoz képest. Számos piac szűkül (Peru, Chile, Ecuador), míg Mexikó stagnál. A reklámköltés 2016-ban várhatóan újra felgyorsul a gazdasági stabilizáció és a brazil Nyári Olimpia következtében.

5. Médiatípusok szerinti bontás:

  • A digitális reklámértékesítés idén 17%-kal, 160 milliárd dollárra bővült. Jövőre is várhatóan kétszámjegyű (+13,5%) lesz a növekedés, a húzóerőt főképp a mobil- (+42%), videó- (+35%) és közösségi formátumok (+31%) képviselik, míg a banner formátumok értékesítése stagnál (-2%) a reklámblokkolás és a többi formátum versenye miatt. A digitális bevételek közel fele még mindig a kevésbé trendi, de jelentős keresési szegmensből származik. A globális digitális bevételek 2017-re elérik a 38%-os piaci részesedést, így a TV-t (37%) megelőzve ez a médiakategória kerül az első helyre, egy évvel hamarabb, mint azt korábban jósolták. A mobilhirdetések most a teljes digitális reklámvolumen 33%-át képviselik, ez a digitális médiahasználatban és tervezési stratégiában történő gyors változások következtében 2018-ra 55%-ra emelkedhet. A programozott megoldások képesek voltak új forgalmat terelni a display-piacra is. 2015-ben 14,2 milliárd dollár volt a programozott költés, ami 2019-re 36,8 milliárd dollárra növekedhet. A programmatic-piac több mint felét még mindig az Egyesült Államok adja, őket az Egyesült Királyság, Japán, Kína és Németország követi – az öt ország együttesen a teljes költés háromnegyedét képviseli.
  • A televíziós reklámbevételek 2015-ben 0,1%-kal csökkentek (193 milliárd dollárra), a recesszió óta először nem sikerült növekedést elérni. A páratlan évek egyébként tipikusan gyengébbek a nagy események hiánya miatt, de a korábbi páratlan évek (2011, 2013) pozitív egyenleget zártak. 2016-ban a nagy események elősegítik majd a TV reklámértékesítés 3,8%-os növekedését. Ezek nélkül (amelyek globális szinten kb. +/- 2.4%-ot, az USA-ban +/- 5%-ot jelentenek) a 2015-ös bővülés csak 2,2%, a 2016-os pedig csak 1,4% lenne. Ez pedig egy alapvető lassuló trendet mutat, amelyet a TV-nézés csökkenése okoz, és ezt a legtöbb piacon a CPM inflációja sem tudja már kompenzálni. Vincent Letang, a Magna Global előrejelzésekért felelős ügyvezető alelnöke elmondta:

2015 volt az első olyan nem válságév, amikor a hagyományos lineáris televíziós hirdetések nem növekedtek. A fiatal generációk – elsősorban a 18-34 éves korcsoport Észak-Amerikában és Európában – egyre inkább a – reklámmal szponzorált vagy fizetős – online VOD szolgáltatásokhoz fordulnak szórakoztatásért, miközben a hirdetők is kezdik felfedezni az új digitális formátumokat (videó, közösségi média). Ennél fogva a lineáris televízió elérésének keresleti és kínálati oldala is csökken, vagyis a következő öt évben – a páros esztendők kivételével – nem várható érdemi növekedés.

  • A 2015-ös 3,2%-os globális növekedés húzóerejét a digitális média 17,2%-kal megnőtt reklámértékesítése jelentette, míg a hagyományos média 2,2%-kal apadt. A televízió (193 milliárd dollár) és a rádió (32 milliárd dollár) stagnál. A sajtóbevételek tovább zuhantak (napilapok -8,6%-kal 61 milliárd dollárra estek, a magazinok -10,1%-kal 25 milliárd dollárra). A közterület 2,6%-kal 30 milliárd dollárra nőtt, amelyet a digitális közterületi formátumok generáltak (+17%). A mozis reklámbevételek 9%-kal, 3 milliárd dollárra nőttek, amelyet elősegített az, hogy számos piacon (pl. USA) fejlesztették a mérési és értékesítési módszereket, továbbá a kivételes mennyiségű filmbemutató is kedvező hatást gyakorolt.

A Magna Global következő reklámpiaci előrejelzése 2016 júniusában jelenik meg.

Marketing

Új digitális piac köti össze a magyar termelőket a vásárlókkal

Egyelőre tesztüzemben működik a kozertplusz.hu felülete, de nyár végére szeretnék az egész országot lefedni a házhoz szállítással.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.

A koronavírus-járvány idején egyértelművé vált az élelmiszerlogisztikai hálózat sérülékenysége és kiszolgáltatottsága, előtérbe kerültek az online élelmiszerkereskedelmi megoldások,

melyek a fogyasztók számára számos új lehetőséget kínáltak, de jelentős kockázatokra is ráirányították a figyelmet.

Magyarország legújabb online termelői piacát éppen azért álmodták meg, mert kézzel foghatóvá vált, hogy elengedhetetlen egy alternatív élelmiszerlogisztikai hálózat kialakítása, amely vészhelyzetben is képes – akár országos szinten – biztosítani a lakosság minőségi magyar termékekkel történő ellátását.

A kozertplusz.hu úgynevezett rövid ellátási láncot biztosít, azaz közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, valamint más felhasználókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését, és a fogyasztóvédelmi előírások maradéktalan érvényesülését.

A termelő és a vásárló igényeit is kielégítik

Tordai Péter üzletfejlesztési vezető a rövid ellátási láncok szerepét emelte ki, hiszen az ezen keresztül végbemenő értékesítés a legalkalmasabb módja annak, hogy a fogyasztók biztonságos, egészséges, minőségileg ismert és elismert eredetű termékekhez jussanak.

A hivatalos tesztüzemmód március elsején indult, a partnerek száma pedig már az előkészületi időszakban is dinamikusan növekedett. Az online üzletkötési platform mind a termelőknek, mind a vásárlóknak hatalmas előnyökkel szolgál.

„Mi megoldjuk a termelő helyett a digitalizációt, biztosítjuk a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is egy kalap alatt. Eközben a vevők akár több termelőtől is tudnak egyszerre rendelni úgy, hogy azt egy csomagban kapják meg, így nem kell egyszerre több logisztikai költséget kifizetniük. A jelenlegi trendekkel ellentétben törekszünk arra, hogy minél kisebb készleteket tartsunk raktáron és a friss árut közvetlenül a termelőtől szállítsuk a vevőinkhez vállalva akár a hosszabb kiszállítási időt is, ugyanakkor a kosár tartalma három napon belül még ezzel együtt is garantáltan megérkezik a fogyasztóhoz” – fogalmazott a Tordai Péter.

Háztól házig szolgáltatás és átvételi pontok

A tesztüzemmódban három régióra osztották fel hazánkat: ez magában foglalja az M1-es autópálya vonalát Győrig többek között Tatával, Tatabányval, Etyekkel és Bábolnával, az M5-ös autópályát Szegedig Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és Lajosmizsével valamint Budapestet és az agglomerációt Érddel, Diósddal, Fóttal és Mogyoróddal a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken háztól házig vállalja a kiszállítást a kozertplusz.hu, március 31-ig ráadásul ingyenesen. Az ország többi részén átvételi pontokra van lehetőség termékeket rendelni heti rendszerességgel több, mint 500 településen, úgy mint Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Miskolc, Szekszárd, Villány, Székesfehérvár, Gyöngyös, Paks, Balatonfüred, Keszthely, Debrecen.

Tordai Péter hangsúlyozta,

nyár végére szeretnék lefedni az ország minden régióját a házhoz szállítással,

és a tesztüzem tapasztalataira építve elindítani a végleges platform működését. A tervek szerint a vetőmagtól az asztalig nyomon követhető lesz minden termék, ami garantálja minden áru valódiságát.

A kozertplusz.hu azon túl, hogy támogatja a helyi termelők és fogyasztók kínálatának és keresletének egymásra találását, illetve az országos logisztikai kapacitás rendelkezésre bocsátásával elősegíti a kistelepülések boltjainak áruval történő ellátását is.

Tovább olvasom

Marketing

Átadták a Marketing Diamond Awards elismeréseit

A megméretés rekordmennyiségű, összesen 94 gyémántdíjjal zárult.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik díjazott interjút ad a díjátadón, forrás: Lounge Group

A különös év igazán kreatív ötleteket kívánt meg, ami abból is jól látszik, hogy egészen újszerű projektekkel jelentkeztek a nevezők – így foglalja össze a hatodik Marketing Diamond Awards verseny eredményét a szervezők közleménye. A megméretést a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) azzal a céllal hívta életre, hogy megteremtse a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásainak legnagyobb hazai elismerését. A kiírásra 2020-ban korábban nem látott számú, 125 pályázat érkezett. A verseny történetében először az MMSZ egy ügynökségi partnerrel, a Lounge Grouppal együttműködésben díjazta a legkreatívabb kommunikációs kampányokat.

Idén „Az Év Megbízója” a Billingo Technologies Zrt., „Az Év Ügynöksége” a Kreatív Vonalak Kft., az „Az Év Marketing Nagykövete” pedig a Klausz Social Group Kft. lett, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig a Lounge Group különdíjában részesült.

A négy kiemelt nyertesnek a Lounge Group különdíjakat is felajánlott, szakmai előadások közül választhattak a legjobbak. A Kreatív Vonalak Kft. és a Billingo Technologies Zrt. Szabó Zsófia – a Lounge Group kutatási divízióvezetője – által tartott Kutatási projektszemlélet képzést választotta, míg a Klausz Social Group Kft. és a Móricz Zsigmond Színház az ügynökség Head of Digital szakértője, Kelemen Zsolt Socialmedia-tartalom és hirdetésmenedzsment kurzusa mellett döntött.

A díjátadó, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel vendégek nélkül, szigorú biztonsági intézkedéseket betartva zajlott, és a Lounge Group videós stábja gondoskodott arról, hogy megörökítse a kétnapos eseményt. A gyémántdíjasoknak Katona Norbert, a Magyar Marketing Szövetség operatív igazgatója, a fő- és különdíjasoknak pedig Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke és Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója adták át az elismeréseket.

A díjátadó megörökített pillanatai a Lounge Group weboldalán tekinthetők meg, a videókból többek között az is kiderül, hogy melyik versenyző ünnepelte „munkaszünettel” az örömhírt.

Tovább olvasom

Marketing

Az Országos Mentőszolgálat nyerte a Highlights of Hungary fődíját

A járványhelyzetben is helyt álló szervezet a közönség szavazatai alapján kapta meg a kétmillió forinttal járó elismerést.

Közzétéve:

MTI / Szigetváry Zsolt

Az 55 jelöltre összesen 68 ezer szavazat érkezett, és tíz történet kapott elismerést: az Országos Mentőszolgálat, a Nemakarokbeleszolni, a Tanulom Magam, az Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Segítség.ma, a Pizza Manufaktura, a VATES, a Réel Chocolate és a Vas Megyei Szakosított Otthon – közölték a szervezők az MTI-vel

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak 2 millió forinttal. A választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős. A Glamour a Hosszúlépés-Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter helyettes államtitkárságától megkapta a Családbarát különdíjat.

Tovább olvasom